Platenspelers

De platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest. Haal de oude langspeelplaten weer uit de kast en geniet van de mooie warme klanken die platenspelers bieden. MaxiAxi heeft een uitgebreid assortiment platenspelers met vele opties er is dus voor ieder wat wils.

Meer
Filteren

Producten 25-48 van 89

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 25-48 van 89

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Platenspelers
❓ Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om audio-opnamen af te spelen. Vinyl platen worden op de draaitafel van de platenspeler gelegd en met een constante snelheid rondgedraaid. De geluiden worden weergegeven door een naald die langs de spiraalvormige groef van de plaat loopt.

🎼 Wat voor afspeelmogelijkheden zijn er?

De meeste platenspelers uit ons assortiment bieden je de mogelijkheid om platen af te spelen op drie verschillende snelheden namelijk: 33⅓, 45 en 78 toeren. Hierdoor kan je LP's, singles en de oudere 78 toeren platen afspelen. Hierdoor kan je dus je hele collectie probleemloos afspelen

🔈 Heb ik een voorversterker nodig bij mijn platenspeler?

Wanneer boven de RCA-aansluiting op je platenspeler ‘’line-out’’ staat heb je geen phono voorversterker nodig. Staat er ‘’phono-out’’? Dan heb je wel een voorversterker nodig.

🔗 Hoe kan ik een platenspeler verbinden met een soundbar?

Wanneer er een RCA/tulp aansluiting op je soundbar zit sluit je een platenspeler gemakkelijk aan met een tulp kabel. Heeft je soundbar toch andere aansluitingen? Dan heb je waarschijnlijk een converter nodig.

🔛 Hoe verbind je een platenspeler met een Bluetooth speaker?

Hiervoor heb je een platenspeler met bluetooth uitgang nodig (Bluetooth out). Deze platenspelers kunnen het audio signaal doorsturen naar de Bluetooth speaker. Zo kan je via een Bluetooth speaker toch naar je favoriete Vinyl platen luisteren. 

🕐 Hoe lang gaat een naald mee?

Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag mogelijk. De levensduur van een naald is namelijk erg afhankelijk van hoe vaak je platen draait. Hoe de platenspeler is afgesteld en hoe je jouw platenspeler en platen onderhoud heeft eveneens invloed op de levensduur. 

Verschillende modellen LP platenspelers

Wanneer je op zoek bent naar LP platenspelers kan het zijn dat je juist op zoek bent naar een nostalgisch model maar de modernere varianten van de platenspeler zijn tegenwoordig ook erg geliefd. We beschrijven een aantal soorten platenspelers die tot op de dag van vandaag enorm populair zijn:

 • Retro platenspelers:Alleen al het zien van een platenspeler zorgt bij velen voor warme herinneringen aan vroeger. Door de retro uitstraling te combineren met de hedendaagse techniek voorzien retro platenspelers de muziekliefhebber van alle moderne gemakken terwijl de trendy look er voor zorgt dat je een echte eyecatcher in je woonkamer hebt staan.
 • Moderne platenspelers:Moderne platenspelers zijn voornamelijk geschikt voor de liefhebber van een wat nieuwere stijl. De componenten die worden gebruikt en de werking van de platenspeler zijn vrijwel identiek aan elke andere platenspeler. De moderne platenspeler is dan ook vooral bedoeld voor de liefhebber van strakke looks.
 • Platenspelers in koffer: LP platenspelers in een koffer zijn enorm populair. Ook hier is het uiterlijk de voornaamste onderscheidende factor. Daarnaast is de platenspeler in een koffer natuurlijk makkelijker te vervoeren.
 • Platenspeler met ingebouwde speaker:Bij dit model LP platenspeler hoef je geen extra speakers meer aan te schaffen, want deze zitten al in jouw platenspeler ingebouwd. De platenspeler met speakers zorgen ervoor dat jij direct heerlijk kunt genieten van jouw muziek!

De verschillende functies op de platenspeler

De platenspeler had een aantal jaren terug nog een stoffig imago. Veel mensen associëren ze namelijk nog steeds met de modellen van vroeger. Gelukkig zorgen nieuwe technische snufjes en functies er voor dat de platenspeler weer met zijn tijd mee kan. De belangrijkste functies hebben wij voor je opgesomd:

 • Bluetooth:Je kan gemakkelijk via je telefoon, tablet of laptop muziek streamen naar jouw platenspeler met Bluetooth. Op deze manier speel jij jouw favoriete nummers af via bijvoorbeeld Apple music of Spotify en hoef je niet altijd platen te gebruiken om toch naar je favoriete muziek te luisteren.
 • RCA lijnuitgang:Wil je een grotere ruimte voorzien van de door jou gekozen muziek? Dan zorgt de RCA lijnuitgang er voor dat jouw platenspeler gemakkelijk verbonden kan worden met een geluidsinstallatie.
 • Cd-speler: Naast vinylplaten brengen cd’s ook menige nostalgische gevoelens met zich mee. Wil je graag van jouw oude cd-collectie kunnen genieten? Dan biedt een platenspeler met cd-speler een mooie 2 in 1 oplossing.
 • USB mp3 speler: Maak je nog vaak gebruik van een USB-stick om mp3 muziek op te slaan en af te spelen? Geen probleem, kies dan voor een variant met USB mp3 speler.
 • Platen digitaliseren: Natuurlijk is analoge muziek geweldig maar je kan je platenspeler toch wat lastig mee de trein in nemen. Dankzij de mogelijkheid platen te digitaliseren is het toch mogelijk naar je favoriete Lp’s te luisteren. Een aantal platenspelers bieden de mogelijkheid je muziek te digitaliseren, je speelt simpelweg de plaat af en slaat de muziek op een USB-stick of computer op.

De werking van een vinyl speler

De werking van een vinyl speler is in de basis vrij simpel. Het afspelen van een vinyl plaat vraagt eigenlijk om twee dingen. Namelijk: Een ‘lezer’ die de plaat ‘leest’ en een plateau dat ervoor zorgt dat de plaat draait. Een vinyl speler combineert deze twee onderdelen en zorgt ervoor dat jij kunt genieten van de muziek op jouw plaat.

Een van die onderdelen is dus de 'lezer', die ook wel bekendstaat als de naald van een platenspeler. Elke plaat bevat één lange doorlopende groef. Aan het begin van de plaat zet je de naald van de platenspeler in die groef en door het draaien van de plaat wordt de naald als het ware ’meegenomen’ over de plaat. Als je met een microscoop naar de groef zou kijken dan zie je dat de groef wanden niet mooi vlak zijn maar juist geribbeld of bobbelig. De naald komt dus tijdens zijn reis door de groef continu in aanraking met deze oneffenheden die ervoor zorgen dat de naald in beweging komt.

De bewegingen van de naald worden doorgegeven aan het element van de platenspeler en het element maakt van deze bewegingen een elektrisch signaal. Het signaal van platenspelers wordt vervolgens doorgestuurd naar de geluidsinstallatie waarop het elektrische signaal verder wordt uitversterkt en de muziek hoorbaar wordt.

Onderdelen

Nu je weet hoe de vinyl speler fundamenteel werkt kunnen we wat dieper ingaan op alle onderdelen die nodig zijn voor een goed werkende platenspeler. Elke platenspeler bestaat in ieder uit de volgende onderdelen:

 • De naald: Zoals net is uitgelegd worden Lp's op platenspelers ‘gelezen’ door de naald. De naald vindt zijn weg in de groeven van de plaat en de trillingen die daarbij ontstaan worden omgezet in muziek.
 • Het element: Het element van een platenspeler zet de trillingen die de naald doorgeeft om in een elektrisch signaal wat doorgestuurd wordt naar een versterker. Het element zit altijd aan het uiteinde van de arm en aan het element zit de naald.
 • De toonarm: De naald wordt op de juiste positie gehouden door de arm. Deze arm wordt bij platenspelers ook wel de toonarm genoemd. De arm zit altijd in de hoek van een vinyl speler om zo de naald perfect te kunnen positioneren.
 • Het draaiplateau: Bij alle platenspelers leg je de plaat op het draaiplateau, het draaiplateau wordt door een motortje aangestuurd zodat de plaat rond kan draaien. Dit zorgt er voor dat de muziek op de plaat gelezen kan worden door de naald. Het plateau kan in verschillende snelheden draaien zodat, afhankelijk van het soort plaat dat je af wil spelen, de juiste snelheid gekozen kan worden.

Natuurlijk zijn er door de jaren heen tal van functies bijgekomen op onze moderne platenspelers, waardoor er nu veel meer onderdelen en afspeelmogelijkheden zijn. Toch blijven de onderdelen die zojuist zijn beschreven essentieel voor elke platenspeler.

Zo kies je de beste platenspeler

Voordat je platenspelers koopt zijn er een aantal belangrijke dingen waar je nog even aan moet denken. Om de beste platenspeler te vinden is het goed om jezelf een aantal verschillende vragen stellen. Komt het product bijvoorbeeld in je huiskamer te staan? Dan wil je natuurlijk wel zorgen dat de kleur ook past bij de rest van je interieur. Kijk dus eerst even goed om je heen! Platenspelers zijn er namelijk in veel verschillende kleuren, er zal dus ook vast en zeker een model zijn dat perfect bij je inrichting past.

Ten tweede is het belangrijk dat je precies weet wat je wilt gaan doen met je platenspeler. Wil je alleen platen draaien? Of wil je ook graag muziek kunnen streamen en cd’s af kunnen spelen? Wanneer je dit weet kan je direct filteren op de juiste functies en accessoires voor de beste platenspeler voor jou. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan welke soorten platen je af wil spelen. Heb je bijvoorbeeld nog oude singles liggen? Dan heb je een model nodig dat geschikt is voor dit formaat platen.

Het toerental van platenspelers

Het toerental van platenspelers is een belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een platenspeler. Per plaat verschilt namelijk het toerental dat nodig is om je platen goed af te kunnen spelen. Het toerental zegt iets over het aantal keer dat het plateau (en dus de plaat) in één minuut rond gaat. De snelheid waarmee het plateau draait wordt ook wel beschreven als rpm (rotaties per minuut). Voornamelijk de afspeel snelheden 33 en 45 toeren(of rpm) zijn van groot belang om de meeste platen juist af te kunnen spelen.

Zoals gezegd hangt het af van je platen welk toerental je moet kiezen. 33 en 45 toeren komen verreweg het meeste voor. De kans is dus heel groot dat je goed zit met een platenspeler die op deze toerentallen kan werken. Op sommige platenspelers vind je ook nog wel eens een instelling voor 78 toeren, dit toerental wordt eigenlijk zelden nog gebruikt. Dit toerental is namelijk nodig voor veel platen die erg oud zijn (rond 1900). Als je platenspeler deze functie heeft is dat dus mooi meegenomen maar de kans dat je het veel zal gebruiken is vrij klein.

Weet je niet op welke snelheid je de plaat moet afspelen? Dan kies je gewoon een toerental en dan hoor snel genoeg of de plaat klinkt zoals het hoort. Het kiezen van de verkeerde snelheid zorgt gelukkig niet voor kapotte platen of platenspelers, het spelen met de afspeelsnelheid kan dus geen enkel kwaad.

De accessoires

Ook voor platenspelers zijn er diverse accessoires op de markt. Sommige van deze accessoires zijn gericht op het onderhoud van je LP platen of de platenspeler zelf. Het behoud van de kwaliteit van jouw platen is erg belangrijk. Beschadigde of bevuilde platen zorgen er namelijk voor dat de naald niet meer goed door de groef komt en dat zorgt er voor dat je ruis hoort of dat de naald zelfs stukken van de plaat overslaat. Het is daarom belangrijk om je platen altijd zorgvuldig op te bergen. Om je platen optimaal te beschermen raden wij jou daarom aan een platenkoffer als accessoire voor je platenspelers te gebruiken.

De naald is een van de belangrijkste onderdelen van je elpee speler, bij intensief gebruik is het dan ook aan te raden je naald eens in de zoveel tijd te vervangen met een reservenaald. Zo behoud je de beste geluidskwaliteit en zorg je er ook voor dat je platen in goede staat blijven.

Extra functies bij platenspelers

Afhankelijk van het model dat je kiest kunnen platenspelers nog over verschillende extra functies beschikken. Om te verduidelijken wat deze extra functies precies doen hebben we ze voor je opgesomd en uitgelegd.

 • Volautomatische platenspelers: Dit soort platenspeler laat automatisch de naald zakken op je plaat. Of brengt wanneer de plaat is afgelopen de naald automatisch weer terug naar de ruststand. Alle nodige handelingen worden dus automatisch door de platenspeler uitgevoerd.
 • Halfautomatische platenspelers: Een deel van de handelingen die uitgevoerd moeten worden gebeuren automatisch. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch terugbrengen van de naald of het automatisch stoppen wanneer de plaat is afgelopen.
 • Auto return: Wanneer een LP volledig is afgespeeld wordt de naald automatisch weer teruggebracht naar de ruststand.
 • Instelbare naalddruk: Het aanpassen van de naalddruk kan de geluidskwaliteit ten goede beïnvloeden. Met instelbare naalddruk verander je de druk gemakkelijk wanneer je weer een andere plaat af wil spelen.
 • Ingebouwde voorversterker: Vrijwel alle nieuwere platenspelers zijn voorzien van een ingebouwde voorversterker. Dankzij de ingebouwde voorversterker kan je de LP speler direct op je geluidsinstallatie aansluiten en heb je niet nog een aparte phono voorversterker nodig.

Dit moet je nog meer weten!

De platenspeler is al enkele jaren terug van weggeweest! En dat geeft meer dan voldoende redenen voor een uitgebreide video over platenspelers. Rob, een productspecialist en liefhebber van vinyl, deelt handige tips met je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van de beste platenspeler voor jou!

Platenspeler kopen

Ben je na het lezen van deze tekst helemaal enthousiast en wil je een platenspeler kopen? Bij MaxiAxi hebben we een ruim assortiment platenspelers in allerlei soorten en maten. Daarnaast is MaxiAxi officieel leverancier van bekende merken platenspelers, zoals Fenton en Audizio. Naast platenspelers zijn wij ook gespecialiseerd op het gebied van HiFi speakers en home cinema sets waar je bijvoorbeeld ook je platenspeler op aan kan sluiten.

Koop je platenspeler bij MaxiAxi en geniet van een groot aantal voordelen. Wij garanderen jou bijvoorbeeld altijd de laagste prijs en de beste service. Wanneer je jouw platenspeler vandaag bestelt is razendsnel in huis. Heb je toch nog vragen over platenspelers? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, zij kunnen je namelijk alles vertellen over ons aanbod platenspelers.

Chatten