In ear monitors

Een in ear monitor biedt artiesten of muzikanten de mogelijkheid om tijdens een optreden geen hinder ondervinden van omgevingsgeluiden. Daardoor wordt het voor de muzikant mogelijk om zichzelf en bandgenoten duidelijk te horen. In ear monitors bieden een heldere en directe toegang tot een monitormix, wat ze een superieur alternatief maakt voor traditionele vloermonitors. Met in-ear monitors beweeg je vrij op het podium terwijl je de muziek overal blijft horen. Ontdek ons assortiment en vind de in ear monitor die perfect bij jou past!

Meer
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over In ear monitors
✅ Zijn in-ear monitors noise cancelling?

In ear monitors beschikken niet over actieve noise cancelling, maar ze bieden vaak wel uitstekende passieve noise cancelling. Dit betekent dat de oordopjes zo goed in de oren passen dat ze van nature een aanzienlijke hoeveelheid omgevingsgeluid blokkeren. Dit is vooral handig voor gebruik op podia, waar actieve noise cancelling niet effectief zou zijn vanwege het vele omgevingsgeluid.

❓ Zijn in ear monitors beter dan reguliere oordopjes?

Of in ear monitors beter zijn dan reguliere oordopjes hangt af van verschillende factoren, waaronder prijs en kwaliteit. Voor een eerlijke vergelijking tussen in ear monitors en reguliere oordopjes, moet je rekening houden met de prijsklasse en de specifieke kenmerken van beide typen.

🎶 Kun je in ear monitors gebruiken om muziek te luisteren?

Je kunt in ear monitors gebruiken om muziek te luisteren. Ze bieden een uitstekende geluidskwaliteit en isolatie, wat ze geschikt maakt voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik. Ben je dus een artiest of muzikant en beschik je over in ear monitors, dan kun je ze prima in je vrije tijd gebruiken om muziek te luisteren.

💸 Wat kost een in ear monitor?

De prijs van in ear monitors varieert sterk, van ongeveer €200 voor instapmodellen tot duizenden euro’s voor professionele, op maat gemaakte modellen. De kosten hangen natuurlijk af van de kwaliteit, functies en het merk.

Wat is een in ear monitor?

Een in ear monitor (IEM) in een speciaal type oortelefoon dat dat gebruikt wordt door artiesten en muzikanten. In ear monitors zijn doorgaans draadloos. In dat geval werk je met een zender en een ontvanger. De zender koppel je aan je mengpaneel, waarmee je vaak een eigen muziek/monitor mix kan maken. De ontvanger wordt gedragen door de artiest of muzikant. De ontvanger vangt het draadloze signaal op dat door de zender wordt uitgezonden en stuurt dit uit naar de in-ear plugs. Hierdoor is de monitor mix voor de muzikant over heel het podium hoorbaar.

In ear monitors zijn bijzonder nuttig tijdens liveoptredens, waarbij artiesten een muziekmix duidelijk moeten kunnen horen te midden van een lawaaierige omgeving. Dit is belangrijk zodat bijvoorbeeld een zangeres weet dat ze niet vals zingt of om als muzikant synchroon te blijven spelen met de rest van de band.

Individuele controle

Afhankelijk van het systeem en de toepassing kunnen in ear monitors voor elke muzikant een unieke mix bieden. Sommige mengpanelen hebben meerdere monitoruitgangen, waarmee je voor elke uitgang een eigen mix kunt instellen. Zo kun je met een aangesloten in ear monitorset de specifieke mix beluisteren. Dit biedt muzikanten de mogelijkheid om zelf of via de geluidstechnicus hun persoonlijke geluidswensen door te geven. Bijvoorbeeld, als gitarist wil je wellicht vooral jezelf en de bassist helder horen, terwijl je de drums iets zachter zet. Deze aanpasbaarheid verbetert niet alleen de individuele beleving, maar draagt ook bij aan een betere onderlinge afstemming en samenspel.

Belangrijkste voordelen van IEM

Naast de individuele controle zijn er meer voordelen aan IEM. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste voordelen die IEM bieden voor artiesten en bands.

  • Geluidsisolatie: In ear monitors blokkeren omgevingsgeluid, ideaal voor luide omgevingen zoals een podium. De artiest wordt afgesloten voor omgevingsgeluid en kan zo zijn eigen stem of muziek beter horen tussen al het andere geluid. Dit betekent dat zelfs wanneer je naast een drummer staat, je nauwelijks risico loopt op gehoorschade, doordat het omringende lawaai effectief wordt gedempt.
  • Volume per kanaal in te stellen: Bij gebruik van floor monitors ontstaat vaak een volumeconflict tussen versterkte en onversterkte artiesten, waardoor je eigenlijk in een soort vicieuze cirkel belandt. Stel, de drums klinken ontzettend hard, dan zet de bassist zijn versterker harder en dan moet de gitarist ook weer harder spelen om zichzelf te kunnen horen. Met IEM hoeven artiesten en muzikanten elkaar niet meer te overtreffen in het volume.
  • Gehoorbescherming: In ear monitors fungeren bovendien als gehoorbescherming, waardoor artiesten de kans op gehoorschade kunnen verminderen. Ook met oordopjes kun je je gehoor beschadigen, maar het risico verminder je wel enorm omdat je het volume zelf in de hand hebt.
  • Rondzingen verleden tijd: Rondzingen of feedback is de irritante pieptoon op een podium, die vrijwel iedereen wel kent. Dit treedt op als een versterkt geluid van een luidspreker weer door een microfoon wordt opgevangen en verder versterkt. Dit gebeurt vaak op kleine podia waar microfoons te dicht bij de monitor luidsprekers staan. Wanneer een artiest of muzikant meer versterking vraagt, leidt dit uiteindelijk vaak tot rondzingen. Bij in ear monitors is dit onmogelijk; ze plaatsen de geluidsbron direct in je oren, waardoor de versterkingscyclus die rondzingen veroorzaakt, wordt onderbroken.

Draadloos in-ear monitor systeem

Een draadloos in-ear monitor systeem biedt artiesten ongekende vrijheid en flexibiliteit op het podium. In tegenstelling tot bekabelde in ear monitors, maakt het draadloze systeem gebruik van een zender en een ontvanger. Om het geluid vervolgens naar je oordoppen te krijgen, dien je de oordopjes aan te sluiten op de ontvanger. 

Een belangrijk voordeel van een draadloos systeem is dat het muzikanten in staat stelt om vrij over het podium te bewegen. Dit helpt artiesten om zichzelf beter te horen zonder in de buurt te moeten blijven van de floor monitors. Daardoor kunnen ze zich meer focussen op het optreden, wat de kwaliteit van de show ten goede komt. De draadloze technologie vermindert ook het risico op struikelen over kabels en verbetert het aanzicht van het podium, want de kabelspaghetti op het podium is voorgoed verleden tijd. Draadloze in-ear monitor systemen zijn daarmee een waardevolle toevoeging voor elk optreden.

Waar moet je op letten bij in ear monitors?

Bij het aanschaffen van in ear monitors zijn er verschillende belangrijke aspecten waarop je moet letten om ervoor te zorgen dat je een product kiest dat het best aan je behoeften voldoet:

  • Kanalen: Om ervoor te zorgen dat er geen storing ontstaat tussen draadloze microfoons of andere zenders of andere radiofrequenties in de buurt, is het goed om te beschikken over meerdere kanalen. Zo kun je snel en gemakkelijk switchen tussen de desbetreffende kanalen.
  • Keuze tussen draadloos en bedraad: Overweeg een draadloos systeem voor meer vrijheid op het podium of kies voor een bedraad systeem voor een stabiele, continue verbinding zonder de zorgen over de batterij.
  • Batterij en bereik bij draadloze systemen: Kies je voor draadloos, let dan goed op het bereik van het systeem om te garanderen dat het voldoet aan jouw eisen. In veel gevallen heb je zo’n vijftig meter bereik met een in ear monitor.

In ear monitor kopen?

Met de bovenstaande informatie weet je precies waar je naar moet kijken bij het kopen van een in ear monitor systeem. Heb je toch nog vragen over een in ear monitor of over speakers? Onze productspecialisten kunnen je er alles over te vertellen. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 17.00 uur per mail, app of telefoon.

Chatten