Microfoons

Microfoons zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Microfoons worden namelijk gebruikt bij heel veel verschillende gelegenheden, zoals optredens, interviews en podcasts. Kies een van de vele soorten microfoons en zorg dat je luisteraars of publiek altijd naar het beste geluid luisteren.

Meer
Veelgestelde vragen over Microfoons
🔍 Wat is het verschil tussen een draadloze microfoon en een bedrade microfoon?

Eigenlijk zegt de naam het al. Een draadloze microfoon is draadloos, er zit geen kabel aan vast. Het signaal van een draadloze microfoon gaat naar een ontvanger en deze ontvanger is (met kabels) aangesloten op een geluidsinstallatie of actieve speaker. Bij een bedrade microfoon zit er een kabel aan de microfoon vast. De microfoon wordt dus rechtstreeks op de geluidsinstallatie aangesloten.

🎤 Wat voor microfoon heb ik nodig?

We begrijpen dat ons assortiment soms overweldigend is. Er zijn een aantal microfoons die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Zoek je bijvoorbeeld een microfoon voor zang of spraak? Dan is een handheld of bodypack perfect. Wil je een podcast opnemen? Dan kan je beter kiezen voor onze podcast sets inclusief broadcast arm. Kom je er niet uit? Neem dan gewoon eens contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

🎓 Welke microfoon voor podcast?

Zoek je een microfoon voor je podcast? Dan is het belangrijk dat je goed oplet welke microfoon je koopt. Je wilt namelijk een microfoon die gemakkelijk op je bureau te zetten is en beschikt over een popfilter. We raden altijd aan om te kiezen voor een condensatormicrofoon. Deze brengt het geluid namelijk zo natuurlijk mogelijk over.

💸 Hoe duur is een microfoon?

De prijs van een microfoon varieert heel erg per model en de mogelijkheden van de microfoon. Bij MaxiAxi.com variëren de prijzen van een microfoon van een paar tientjes tot ruim honderd euro. Een microfoon voor een feestje kun je al kopen voor een tientje, waar een draadloze microfoon al snel boven de honderd euro uitkomt.

🕵 Wanneer is de microfoon uitgevonden?

Wie de échte uitvinder van de microfoon is, is niet helemaal zeker. De Engelse natuurkundige en uitvinder Robert Hooke wordt aangewezen als uitvinder van het eerste model in de jaren 1600. Hij was de uitvinder van een apparaat om geluid overdragen over grotere afstanden. In 1827 bedacht Sir Charles Wheatstone een apparaat met de term ‘microfoon’, maar pas in 1876 werd de door velen bekende moderne microfoon ontwikkeld door Emile Berliner. Maar de ontwikkeling van de microfoon staat niet stil en wordt nog steeds verder ontwikkeld.

Hoe werkt een microfoon?

Voor we uitleggen hoe een microfoon werkt, is het belangrijk eerst te ontdekken hoe geluid tot stand komt. Geluid ontstaat door trillingen van de lucht om ons heen. Iets of iemand waar geluid van af komt, zorgt dus eigenlijk dat de lucht gaat trillen, deze trillingen komen in onze oren en die vertalen dat weer naar geluid. Dat is eigenlijk precies hetzelfde bij een microfoon. Zo’n microfoon neemt trillingen waar en maakt er een elektrisch signaal van, wat naar de aangesloten audioapparatuur wordt verzonden en zorgt dat het vastgelegd of versterkt wordt.

Welke soorten microphones zijn er?

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten microphones. Zo zijn ze er bijvoorbeeld microphones speciaal ontwikkeld voor podcasts, zang of voor het opnemen van geluid. De meest gebruikte microfoons zijn draadloos, deze worden voornamelijk gebruikt tijdens optredens en presentaties. Onderstaand alle soorten microfoons op een rijtje.

De handmicrofoon: Eigenlijk zegt de naam het al, dit model wordt in de hand vastgehouden of kan op een standaard bevestigd worden. Dit type zie je veel op tv, tijdens presentaties, toespraken en optredens. Omdat je een microphone altijd juist moet positioneren (voor de mond) is het lastiger om de kwaliteit van het geluid te waarborgen. Houd je het iets te ver van je mond? Dan zal het publiek je minder goed verstaan, enige oefening is dus vereist.

De headset microfoon: Dit model draag je op je hoofd en hij zorgt ervoor dat de handen vrij zijn. Dit kan van pas komen als er bijvoorbeeld naast zang ook gedanst moet worden. Een headset is altijd onderdeel van een draadloos systeem. Hij maakt gebruik van een zender, ook wel bodypack genoemd. De zender en de headset microfoon zijn verbonden met een kabel die je gemakkelijk kunt verstoppen onder je kleding. Dit model zie je ook vaak terug tijdens groepslessen.

De dasspeldmicrofoon: Deze variant is voor een groot deel gelijk aan de headset. Ook de dasspeld is onderdeel van een draadloos systeem en ook hier wordt gebruikgemaakt van een losse zender (bodypack). Het verschil is dat dit model vaak voorzien is van een clipje zodat deze subtiel op de kraag van de kleding gedragen kan worden.

De tafelmicrofoon: Dit model staat altijd op een vaste plaats. Dit type is zeer geschikt voor omroepinstallaties. Tijdens het spreken moet er een knop ingehouden worden en zodra je deze los laat eindigt de werking. Dit type is niet geschikt voor zang of podcasts, maar puur voor het omroepen zoals in een supermarkt of bij een sportvereniging. Dit model gaat daarom vaak gepaard met 100 volt systemen.

De studiomicrofoon: Een studiomicrofoon is zeer geschikt voor een natuurlijke opname van spraak tijdens bijvoorbeeld een podcast. Dit model is door de hoge gevoeligheid altijd een condensator en wordt vaak gecombineerd met een broadcastarm.

De podcastmicrofoon: Dit model wordt vaak gebruikt voor het opnemen van podcasts en is vergelijkbaar met een studiomicrofoon. Je kan kiezen tussen een podcastmicrofoon met usb aansluiting, ook wel usb microfoon genoemd of een microphone met XLR-aansluiting.

Is een microfoon met kabel beter dan een draadloze?

Deze gedachte is achterhaald, de kwaliteit van draadloze microfoons is zo hoog dat er van verschil in kwaliteit geen sprake meer is. Laat je door deze verhalen dus niet beïnvloeden. Het voordeel van draadloze modellen is dat je bewegingsvrijheid hebt. Je kunt tijdens een optreden of presentatie gebruikmaken van het hele podium. Daarnaast zorgt het voor veiligheid, je kunt namelijk niet struikelen over de kabel. Een ander voordeel van een draadgebonden microfoon is dat je geen rekening hoeft te houden met de batterijen.

Welke microfoon heb ik nodig?

Twijfel je tussen een dynamische of condensator microfoon? Soms kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken, daarom hebben we beide kort beschreven.

  • De dynamische microfoon wordt veruit het meest gebruikt. Dit type is minder gevoelig waardoor achtergrondgeluiden nauwelijks hoorbaar zijn tijdens opnames. De dynamische variant kan altijd aangesloten worden op een mengpaneel of versterker wat zorgt dat deze perfect is voor drive-in shows en dj’s. Het nadeel is dat deze minder goed omgaat met de natuurlijke klanken. De dynamische microfoon is daarom minder geschikt voor opnames van hoogwaardige kwaliteit.
  • De condensator microfoon wordt voornamelijk gebruikt voor het opnemen van hoogwaardige opnames waar de natuurlijke klanken van groot belang zijn. Dit model is zeer gevoelig en pakt daardoor ook meer geluiden vanuit de omgeving op. Dit zorgt ervoor dat de condensator microfoon voornamelijk in studio’s of geruisloze ruimtes gebruikt wordt. Dit type leent zich perfect voor interviews, podcasts en het opnemen van muziek.

Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

Bij draadloze microfoons zie je vaak de afkortingen UHF of VHF staan, maar waar staat dit nu eigenlijk voor? De afkortingen UHF (Ultra High Frequency) en VHF (Very High Frequency), zeggen iets over de frequentie waarop het signaal uitzendt naar de ontvanger. Het is dus belangrijk goed voor ogen te hebben waar je het voor gaat gebruiken.

  • VHF is zeer geschikt voor spraak en voor zang op hobbymatig niveau. Een VHF microfoon wordt bijvoorbeeld veel tijdens presentaties gebruikt, maar ook door beginnende zangers en zangeressen die nummers opnemen op een zolderkamer. De VHF systemen zijn goedkoper dan de UHF systemen en werken op een vaste frequentie. De vaste frequentie zorgt overigens wel dat je gelimiteerd bent tot een beperkt aantal microfoons.
  • UHF wordt vooral gebruikt bij een professionele microfoon en kan overal in Europa gebruikt worden. Ben je dus van plan om met je band rond te gaan reizen? Kies dan altijd voor een professionele microfoon met UHF systeem, deze mogen namelijk zonder vergunning in Europa gebruikt worden. Het grootste voordeel van een professionele microfoon met UHF systeem is dat het een groter dynamisch bereik heeft waardoor het bij (semi) professionele optredens absoluut aan te raden is. Kortom, ga je voor een groter publiek optreden of presenteren? Dan heb je een UHF set nodig.

Wat moet ik doen om rondzingen te voorkomen?

Je bent er vast bekend mee, die vreselijke piep die je tijdens het gebruik hoort. Deze piep wordt ook wel rondzingen genoemd en kan voor irritatie bij je publiek zorgen, dit wil je dus te allen tijde voorkomen. Hoe ontstaat die hoge pieptoon? De microfoon is verbonden met de geluidsinstallatie, deze stuurt het signaal weer door naar de speakers. Het rondzingen ontstaat op het moment dat de microfoon het geluid van de speakers weer opvangt, deze stuurt het signaal namelijk weer naar de geluidsinstallatie die het op zijn beurt weer doorstuurt naar de speakers, daarom de naam rondzingen. Je kunt dit voorkomen door meer afstand van de speakers te houden en te zorgen dat je altijd achter de speakers staat. Naast je positie is het ook belangrijk om te spelen met het volume, een soundcheck is dus nooit een slecht idee.

Accessoires bij je professionele microfoon

In ons assortiment kun je ook terecht voor accessoires voor je professionele microfoon. Wanneer je regelmatig optredens hebt, is het bijvoorbeeld belangrijk om een stabiele basis te creëren. Een stabiele basis creëer je gemakkelijk met een professionele microfoon standaard. Naast statieven heeft MaxiAxi.com ook shockmounts, houders en broadcastarmen die allemaal geschikt zijn voor je professionele microfoon.

Microfoon kopen

Een microfoon kopen doe je bij MaxiAxi, de specialist voor licht en geluid. Naast microfoons kun je bij ons ook terecht voor megafoons, mengpanelen, mobiele speakers en zelfs rookmachines. Heb je na het lezen van onze uitleg toch nog een vraag over een type microfoon of bij het maken van een keuze? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice, we zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent voor je volgende optreden.

Chatten