Eigenlijk zegt de naam het al. Een draadloze microfoon is draadloos, er zit geen kabel aan vast. Het signaal van een draadloze microfoon gaat naar een ontvanger en deze ontvanger is (met kabels) aangesloten op een geluidsinstallatie of actieve speaker. Bij een bedrade microfoon zit er een kabel aan de microfoon vast. De microfoon wordt dus rechtstreeks op de geluidsinstallatie aangesloten.
We begrijpen dat ons assortiment soms overweldigend is. Er zijn een aantal microfoons die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Zoek je bijvoorbeeld een microfoon voor zang of spraak? Dan is een handheld of bodypack perfect. Wil je een podcast opnemen? Dan kan je beter kiezen voor onze podcast sets inclusief broadcast arm. Kom je er niet uit? Neem dan gewoon eens contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.
Zoek je een microfoon voor je podcast? Dan is het belangrijk dat je goed oplet welke microfoon je koopt. Je wilt namelijk een microfoon die gemakkelijk op je bureau te zetten is en beschikt over een popfilter. We raden altijd aan om te kiezen voor een condensatormicrofoon. Deze brengt het geluid namelijk zo natuurlijk mogelijk over.
De prijs van een microfoon varieert heel erg per model en de mogelijkheden van de microfoon. Bij MaxiAxi.com variëren de prijzen van een microfoon van een paar tientjes tot ruim honderd euro. Een microfoon voor een feestje kun je al kopen voor een tientje, waar een draadloze microfoon al snel boven de honderd euro uitkomt.
Wie de échte uitvinder van de microfoon is, is niet helemaal zeker. De Engelse natuurkundige en uitvinder Robert Hooke wordt aangewezen als uitvinder van het eerste model in de jaren 1600. Hij was de uitvinder van een apparaat om geluid overdragen over grotere afstanden. In 1827 bedacht Sir Charles Wheatstone een apparaat met de term ‘microfoon’, maar pas in 1876 werd de door velen bekende moderne microfoon ontwikkeld door Emile Berliner. Maar de ontwikkeling van de microfoon staat niet stil en wordt nog steeds verder ontwikkeld.
Een microfoon zet geluidsgolven om in elektrische signalen. Wanneer je geluid maakt, trilt een dun membraan in de microfoon mee met de geluidsgolven. Deze trillingen worden vervolgens omgezet in een elektrisch signaal dat naar een versterker of audioapparatuur wordt verzonden. Dit signaal wordt uiteindelijk omgezet in geluid dat je via luidsprekers kunt horen of opneemt als audio.
Is een bedrade microfoon beter dan een draadloze microfoon?
Nee, bedrade microfoons zijn niet beter. De kwaliteit van draadloze microfoons is tegenwoordig zo hoog dat er geen verschil in geluidskwaliteit is. Wel heeft een bedrade microfoon andere voor- en nadelen ten opzichte van een draadloze microfoon. Hieronder leggen we ze uit:
Voordelen bedrade microfoon
- Minder storingsgevoelig: bedrade microfoons hebben altijd een betrouwbaar geluidssignaal, dit komt doordat ze minder last hebben van andere draadloze apparaten of signalen in de omgeving.
- Nooit lege batterijen: je hoeft je nooit zorgen te maken over lege batterijen tijdens jouw optreden.
- Goedkope microfoons: vaak zijn bedrade microfoons goedkoper in de aanschaf.
Nadelen bedrade microfoon:
- Kabel: je hebt een stuk minder bewegingsvrijheid dan een draadloze microfoon. Ook bestaat er de kans dat je over de microfoonkabel struikelt.
Voordelen draadloze microfoon:
- Bewegingsvrijheid: doordat de microfoon draadloos is. Kan je tijdens een optreden of presentatie gebruikmaken van het hele podium.
- Veiligheid: je kunt niet over een kabel struikelen.
Nadelen draadloze microfoon:
- Batterij: het grootste nadeel van draadloze microfoons is dat je altijd rekening moet houden met de batterijen. De batterijen van een draadloze microfoon moeten regelmatig opgeladen of vervangen worden. Lege batterijen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een onverwachte onderbreking tijdens een presentatie of optreden.
De keuze tussen draadloze en bedrade microfoons hangt dus sterk af van het gebruik en je wensen.
Dynamische microfoon of condensator microfoon?
Naast bedrade en draadloze microfoons, heb je ook nog de keuze tussen dynamische en condensatormicrofoons. Hieronder beschrijven we de verschillen:
- Dynamische microfoon: wordt veruit het meest gebruikt. Dit type is minder gevoelig waardoor achtergrondgeluiden nauwelijks hoorbaar zijn tijdens opnames. De dynamische variant kan altijd aangesloten worden op een mengpaneel of versterker wat zorgt dat deze perfect is voor drive-in shows en dj’s. Het nadeel is dat deze minder goed omgaat met de natuurlijke klanken. De dynamische microfoon is daarom minder geschikt voor opnames van hoogwaardige kwaliteit. Deze soort is beter geschikt voor live optredens, omdat ze minder snel gaan rondzingen.
- Condensator microfoon: wordt voornamelijk gebruikt voor het opnemen van hoogwaardige audio waar de natuurlijke klanken van groot belang zijn. Dit model is zeer gevoelig en pakt daardoor ook meer geluiden vanuit de omgeving op. Condensator microfoons worden voornamelijk in studio’s of geruisloze ruimtes gebruikt. Dit type leent zich perfect voor interviews, podcasts en het opnemen van muziek.
Wil je meer weten over de dynamische of condensator microfoon lees dan deze blog over microfoons.
Rondzingen voorkomen
Je hebt die vreselijke piep van een microfoon vast een keer gehoord. Deze piep wordt ook wel audiofeedback of rondzingen genoemd en kan voor irritatie bij je publiek zorgen. Hoe ontstaat die hoge pieptoon en hoe kun je het voorkomen? Rondzingen van een microfoon ontstaat wanneer het geluid van de luidspreker weer wordt opgepikt door de microfoon, waardoor een voortdurende feedbacklus ontstaat. Dit resulteert in een harde, hoge pieptoon die telkens wordt versterkt als het geluid opnieuw door de microfoon en luidspreker gaat.
Om het rondzingen van een microfoon te voorkomen, kun je enkele eenvoudige maatregelen nemen. Plaats de microfoon nooit direct voor een luidspreker, omdat dit een feedbacklus kan veroorzaken. Verminder daarnaast het volume van de versterker of luidspreker en gebruik een equalizer om de frequenties die gevoelig zijn voor rondzingen aan te passen. Tot slot kun je de microfoon van de luidsprekers af richten om ongewenste feedback te verminderen.
Welke soorten microfoons zijn er?
Er bestaan ontzettend veel verschillende microfoons. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen speciaal ontwikkeld voor zang of het opnemen van podcasts. Om het aanbod microfoons overzichtelijk te maken, hebben we ze hieronder op een rijtje gezet.
- Handmicrofoon: eigenlijk zegt de naam het al, dit type wordt in de hand vastgehouden of kan op een standaard bevestigd worden. Dit zie je veel op tv, tijdens presentaties, toespraken en optredens. Omdat je een handmicrofoon altijd juist moet positioneren (voor de mond) is het lastiger om de kwaliteit van het geluid te waarborgen. Houd je het iets te ver van je mond? Dan zal het publiek je minder goed verstaan, enige oefening is dus vereist.
- Headset microfoon: dit model draag je op je hoofd en zorgt ervoor dat de handen vrij zijn. Dit kan van pas komen als er bijvoorbeeld naast zang ook gedanst moet worden. Een headset is altijd onderdeel van een draadloos systeem. Hij maakt gebruik van een zender, ook wel bodypack genoemd. De zender en de headset microfoon zijn verbonden met een kabel die je gemakkelijk kunt verstoppen onder je kleding. Dit type mic zie je ook vaak terug tijdens sport/groepslessen.
- Dasspeldmicrofoon: deze variant is voor een groot deel gelijk aan de headset. Ook de dasspeld is onderdeel van een draadloos systeem en ook hier wordt gebruikgemaakt van een losse zender (bodypack). Het verschil is dat dit model vaak voorzien is van een clipje zodat deze subtiel op de kraag van de kleding gedragen kan worden.
- Tafelmicrofoon: dit model staat altijd op een vaste plaats. Dit type is zeer geschikt voor omroepinstallaties. Tijdens het spreken moet er een knop ingehouden worden en zodra je deze los laat eindigt de werking. Dit type is niet geschikt voor zang of podcasts, maar puur voor het omroepen zoals in een supermarkt of bij een sportvereniging. Dit model gaat daarom vaak gepaard met 100 volt systemen.
- Studio microfoon: een studio microfoon is zeer geschikt voor een natuurlijke opname van de stem tijdens bijvoorbeeld het opnemen van een lied. Dit model is door de hoge gevoeligheid altijd een condensator microfoon en wordt vaak gecombineerd met een broadcastarm.
- Podcastmicrofoon: dit model wordt vaak gebruikt voor het opnemen van podcasts en is vergelijkbaar met een studiomicrofoon. Je kunt kiezen tussen een podcastmicrofoon met USB aansluiting, ook wel USB microfoon genoemd of een microfoon met XLR-aansluiting.
Microfoon accessoires
Naast microfoons kun je in ons assortiment ook terecht voor microfoon accessoires. Deze accessoires kunnen ter aanvulling zijn van bijvoorbeeld je draadloze microfoon, maar het kan ook ter vervanging zijn omdat je huidige microfoon accessoires aan vernieuwing toe zijn. In ons assortiment kun je terecht voor onder andere microfoonstandaards, popfilters, microfoonhouders en reflectiefilters.
Waar sluit je een microfoon op aan?
Microfoons kunnen op verschillende apparaten worden aangesloten, het is echter wel belangrijk om te weten over welke aansluiting de microfoon beschikt. De meeste microfoons hebben een XLR-aansluiting waarmee je ze op bijvoorbeeld een mixer kunt aansluiten. Wil je de microfoon aansluiten op een computer, dan kun je het beste kiezen voor een USB microfoon. Naast bovenstaande aansluitingen heb je ook microfoons met een 3.5mm of 6.3mm jack aansluitingen. Deze plug je eenvoudig in een 3.5mm of 6.3mm jack microfooningang. Je vindt deze ingangen vaak op geluidsinstallaties of mobiele telefoons. Heb je toch nog vragen over hoe je een microfoon moet aansluiten? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Microfoon kopen
Een microfoon kopen doe je bij MaxiAxi, de specialist voor licht en geluid. Bestel je vandaag, dan heb je jouw microfoon razendsnel in huis. Heb je na het lezen van onze uitleg toch nog een vraag over een type microfoon of bij het maken van een keuze? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice, we zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent voor je volgende optreden.