Microfoons

Microfoons zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze worden namelijk gebruikt in heel veel apparaten en natuurlijk tijdens optredens, interviews en podcasts. Maar hoe werkt het nou precies en welke microfoon kan jij het best gebruiken?

Veelgestelde vragen over Microfoons
🔍 Wat is het verschil tussen een draadloze microfoon en een bedrade microfoon?

Eigenlijk zegt de naam het al. Een draadloze microfoon is draadloos, er zit geen kabel aan vast. Het signaal van een draadloze microfoon gaat naar een ontvanger en deze ontvanger is (met kabels) aangesloten op een geluidsinstallatie of actieve speaker. Bij een bedrade microfoon zit er een kabel aan de microfoon vast. De microfoon wordt dus rechtstreeks op de geluidsinstallatie aangesloten.

🎤 Wat voor microfoon heb ik nodig?

We begrijpen dat ons assortiment soms overweldigend is. Er zijn een aantal microfoons die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Zoek je bijvoorbeeld een microfoon voor zang of spraak? Dan is een handheld of bodypack perfect. Wil je een podcast opnemen? Dan kan je beter kiezen voor onze podcast sets inclusief broadcast arm. Kom je er niet uit? Neem dan gewoon eens contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

🎓 Welke microfoon voor podcast?

Zoek je een microfoon voor je podcast? Dan is het belangrijk dat je goed oplet welke microfoon je koopt. Je wilt namelijk een microfoon die gemakkelijk op je bureau te zetten is en beschikt over een popfilter. We raden altijd aan om te kiezen voor een condensatormicrofoon. Deze brengt het geluid namelijk zo natuurlijk mogelijk over.

Hoe werkt een microfoon?

Voor we uitleggen hoe een microfoon werkt is het belangrijk eerst te ontdekken hoe geluid tot stand komt. Geluid ontstaat door trillingen van de lucht om ons heen. Iets of iemand waar geluid van af komt zorgt dus eigenlijk dat de lucht gaat trillen, deze trillingen komen in onze oren en die vertalen dat weer naar geluid. Microfoons werken eigenlijk volgens hetzelfde principe, deze nemen namelijk de trillingen waar en maken er een elektronisch signaal van. Dit signaal wordt van de microfoon naar de aangesloten audioapparatuur verzonden en deze zorgt dat het vastgelegd of versterkt wordt.

Soorten microfoons

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten microfoons. Zo zijn ze er bijvoorbeeld speciaal voor podcasts, zang en voor het opnemen van geluid. De meest gebruikte microfoons zijn draadloos, deze worden voornamelijk gebruikt tijdens optredens en presentaties.

Regelmatig krijgen wij de vraag of een microfoon met kabel beter is dan een draadloze variant. Deze gedachte is achterhaald, de kwaliteit van draadloze microfoons is zo hoog dat er van verschil in kwaliteit geen sprake meer is. Laat je door deze verhalen dus niet beïnvloeden. Het voordeel van draadloze microfoons is dat je bewegingsvrijheid hebt. Je kan tijdens een optreden of presentatie gebruik maken van het hele podium. Daarnaast zorgt het voor veiligheid, je kan namelijk niet struikelen over de kabel. Een ander voordeel van een draadgebonden microfoon, een microfoon met kabel, is dat je geen rekening hoeft te houden met de batterijen.

Welke microfoon heb ik nodig?

Twijfel je tussen een dynamische of condensator microfoon? Soms kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken, daarom hebben wij beide kort beschreven.

  • De dynamische microfoon wordt veruit het meest gebruikt. Dit type is minder gevoelig waardoor achtergrondgeluiden nauwelijks hoorbaar zijn tijdens opnames. De dynamische microfoon kan altijd aangesloten worden op een mengpaneel of versterker wat zorgt dat deze perfect is voor drive in shows en dj’s. Het nadeel is dat deze minder goed omgaat met de natuurlijke klanken. De dynamische microfoon is daarom minder geschikt voor opnames van hoogwaardige kwaliteit.
  • De condensator microfoon wordt voornamelijk gebruikt voor het opnemen van hoogwaardige opnames waar de natuurlijke klanken van groot belang zijn. Dit model is zeer gevoelig en pakt daardoor ook meer geluiden vanuit de omgeving op. Dit zorgt ervoor dat de condensator microfoon voornamelijk in studio’s of geruisloze ruimtes gebruikt wordt. Dit type leent zich perfect voor interviews, podcasts en het opnemen van muziek

Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

Bij draadloze microfoons zie je vaak de afkortingen UHF of VHF staan, maar waar staat dit nou eigenlijk voor? De afkortingen UHF (Ultra High Frequency) en VHF (Very High Frequency), zeggen iets over de frequentie waarop de microfoon het signaal uitzendt naar de ontvanger. Het is dus belangrijk goed voor ogen te hebben waar je de microfoon voor gaat gebruiken.

  • VHF is zeer geschikt voor spraak en voor zang op hobbymatig niveau. Een VHF microfoon wordt bijvoorbeeld veel tijdens presentaties gebruikt maar ook door beginnende zangers en zangeressen die nummers opnemen op een zolderkamer. De VHF systemen zijn goedkoper dan de UHF systemen en werken op een vaste frequentie. De vaste frequentie zorgt overigens wel dat je gelimiteerd bent tot een beperkt aantal microfoons.
  • UHF is geschikt voor professioneel gebruik en kan overal in Europa gebruikt worden. Ben je dus van plan om met je band rond te gaan reizen? Kies dan altijd voor een microfoon met UHF systeem, deze mogen namelijk vergunningsvrij in Europa gebruikt worden. Het grootste voordeel is dat een UHF systeem een groter dynamisch bereik heeft waardoor het bij (semi) professionele optredens absoluut aan te raden is. Kortom, ga je voor een groter publiek optreden of presenteren? Dan heb jij een UHF set nodig.

Welke microfoons zijn er?

De handmicrofoon: Eigenlijk zegt de naam het al, dit model wordt in de hand vastgehouden of kan op een standaard bevestigd worden. Dit type zie je veel op tv, tijdens presentaties, toespraken en optredens. Omdat je dit model altijd juist moet positioneren (voor de mond) is het lastiger om de kwaliteit van het geluid te waarborgen. Houd je de microfoon iets te ver van je mond? Dan zal het publiek je minder goed verstaan, enige oefening is dus vereist.

De headset microfoon. Ook hier verklapt de naam het al. Dit model draag je op je hoofd en hij zorgt er voor dat de handen vrij zijn. Dit kan van pas komen als er bijvoorbeeld naast zang ook gedanst moet worden. Een headset is altijd onderdeel van een draadloos systeem. Hij maakt gebruik van een zender, ook wel bodypack genoemd. De zender en de headset microfoon zijn verbonden met een kabel die je gemakkelijk kunt verstoppen onder je kleding. Dit model zie je ook vaak terug tijdens groepslessen.

De dasspeldmicrofoon is voor een groot deel gelijk aan de headset. Ook de dasspeld is onderdeel van een draadloos systeem en ook hier wordt gebruik gemaakt van een losse zender (bodypack). Het verschil is dat dit model vaak voorzien is van een clipje zodat deze subtiel op de kraag van de kleding gedragen kan worden.

De tafelmicrofoon staat altijd op een vaste plaatst. Dit type is zeer geschikt voor omroepinstallaties. Tijdens het spreken moet er een knop ingehouden worden en zodra je deze los laat eindigt de werking. Dit type is niet geschikt voor zang of podcasts maar puur voor het omroepen zoals in een supermarkt of bij een sportvereniging. Dit model gaat daarom vaak gepaard met 100 volt systemen.

De studiomicrofoon is zeer geschikt voor een natuurlijke opname van spraak tijdens bijvoorbeeld een podcast. Dit model is door de hoge gevoeligheid altijd een condensator en wordt vaak gecombineerd met een broadcastarm.

De podcast microfoon wordt veelal gebruikt voor het opnemen van podcasts en is vergelijkbaar met een studiomicrofoon. Je kan kiezen tussen een podcastmicrofoon met usb aansluiting, ook wel usb microfoon genoemd of een microfoon met XLR-aansluiting. 

Help, mijn microfoon piept!

Je bent er vast bekend mee, die vreselijke piep die je tijdens het gebruik hoort. Deze piep wordt ook wel rondzingen genoemd en kan voor irritatie bij je publiek zorgen, dit wil je dus te allen tijde voorkomen. Hoe ontstaat die hoge pieptoon? De microfoon is verbonden met de geluidsinstallatie, deze stuurt het signaal weer door naar de speakers. Het rondzingen ontstaat op het moment dat de microfoon het geluid van de speakers weer opvangt, deze stuurt het signaal namelijk weer naar de geluidsinstallatie die het op zijn beurt weer doorstuurt naar de speakers, vandaar de naam rondzingen. Je kan dit voorkomen door meer afstand van de speakers te houden en te zorgen dat je altijd achter de speakers staat. Naast jouw positie is het ook belangrijk om te spelen met het volume, een soundcheck is dus nooit een slecht idee.

Accessoires voor je microfoon

In ons assortiment kan je ook terecht voor microfoonaccessoires. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een stabiele basis te creëren, dit doe je gemakkelijk met een microfoon standaard. Naast statieven hebben wij ook shockmounts, houders en broadcastarmen.

Microfoon kopen

Een microfoon kopen doe je bij MaxiAxi, de specialist op het gebied van licht en geluid. Naast microfoons kan je bij ons ook terecht voor megafoons, mengpanelen, mobiele speakers en zelfs rookmachines. Heb je na het lezen van onze uitleg toch nog een vraag? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice, wij zorgen dat jij optimaal voorbereid bent voor je volgende optreden.

Chatten