Actieve speakers

Actieve speakers zijn momenteel misschien wel de meest populaire soort speakers. Bij een actieve speaker is de versterker in de speakerkast gebouwd waardoor je geen losse versterker hoeft aan te schaffen om de speaker te kunnen gebruiken. Actieve speakers zijn daarom ideaal voor vele toepassingen. Bekijk ons uitgebreide aanbod snel!

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 67

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 67

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Actieve speakers
🔊 Wat is een actieve speaker?

Een actieve speaker is een bepaald soort speaker dat over een ingebouwde versterker beschikt.. Hierdoor hoef je de speaker niet meer aan te sluiten op een losse versterker. Dit maakt een actieve speaker makkelijker in gebruik dan bijvoorbeeld een passieve speaker. Je hoeft alleen nog maar de speaker aan te sluiten op het stopcontact. Omdat een actieve speaker een alles-in-één oplossing is wordt dit type speaker vaak gebruikt voor feestjes.

❓Wat is het verschil tussen een actieve en passieve speaker?

Het verschil tussen een passieve en een actieve speaker zit 'm in de versterker. Een passieve speaker heeft namelijk geen ingebouwde versterker. Hierdoor moet je een passieve speaker altijd aansluiten op een losse versterker. Een actieve speaker beschikt over een ingebouwde versterker die vaak uitgerust is met een ingebouwde mp3 speler of Bluetooth. Hierdoor hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en de speaker is gebruiksklaar.

🔎 Heb ik een versterker nodig bij mijn actieve speaker?

Nee, bij een actieve speaker heb je geen versterker nodig. In de speakerkast zit namelijk een versterker ingebouwd. De actieve speaker wordt hierdoor ook wel gezien als een plug & play speaker. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken. Kennis over het aansluiten van een versterker is dus niet nodig.

🔌 Welke aansluitingen heeft een actieve speaker?

Een actieve speaker heeft vaak tal van aansluitingen, waarbij de lijn- en microfooningang in ieder geval aanwezig zijn. Daarnaast kan de actieve speaker ook uitgerust zijn met Bluetooth of een ingebouwde mp3 speler. Met Bluetooth kan je bijvoorbeeld je muziek draadloos streamen vanaf je telefoon of tablet. Een mp3 speler speelt muziek rechtstreeks vanaf een USB stick af.

🔊 Hoe actieve luidsprekers aansluiten?

Je sluit een actieve speaker simpelweg aan op een stopcontact. Daarna sluit je een geluidsbron aan of verbind je de speaker bijvoorbeeld met bluetooth. Vervolgens stel je enkel nog het volume in op het gewenste niveau.

💫 Kan je actieve speakers doorlussen?

Het doorlussen van actieve speakers komt veel voor. Meestal worden 2 speakers met elkaar verbonden om zo een stereo systeem te creëren. Ook komt het regelmatig voor dat een actieve subwoofer wordt doorgelust naar twee actieve speakers, zo heb je een complete 2.1 geluidsinstallatie. Nog meer actieve speakers doorlussen is echter ook geen enkel probleem!

Wat is een actieve speaker?

Laten we beginnen met het feit dat elke speaker een versterker nodig heeft om geluid weer te kunnen geven. Bij actieve speakers is deze versterker in de behuizing van de speaker zelf gebouwd. Omdat een actieve speaker dus beschikt over een interne versterker is het gebruik eenvoudig. Deze plug & play speaker hoef je enkel aan te sluiten op een stopcontact en je kunt genieten van muziek, een karaokeavond houden of een presentatie geven.

Wat is het verschil tussen een actieve en een passieve speaker?

Bij een actieve luidspreker zit de versterker in de behuizing. Bij een passieve speaker maak je gebruik van een losse versterker die je dus apart moet aanschaffen waarbij je goed moet kijken of deze matcht met je speaker. Doordat een actieve luidspreker een ingebouwde versterker heeft weet je zeker dat je altijd een goede match hebt.

Is een actieve speaker beter dan een passieve speaker?

Nee, het is niet per definitie zo dat een actieve speaker beter is. De keuze voor actief of passief hangt vooral af van wat je plannen zijn met de speakers. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt waarvoor je de speaker wilt gaan gebruiken. Per situatie verschilt het natuurlijk of je baat hebt bij de voordelen en nadelen die actieve speakers met zich meebrengen. Om deze voor- en nadelen goed tegen elkaar af te kunnen wegen hebben we een opsomming voor je gemaakt.

Wat zijn de voordelen van actieve luidsprekers?

Actieve luidsprekers hebben veel voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we in willekeurige volgorde voor je opgesomd:

 • Bij actieve luidsprekers hoef jij je geen zorgen meer te maken of je wel de juiste versterker gebruikt voor je speakers. De speaker en de versterker zijn namelijk tijdens de productie al samengesteld en vullen elkaar naadloos aan. Let wel op, dit betekent niet dat je de actieve luidspreker niet kunt opblazen.
 • Je hoeft enkel een stroomkabel aan te sluiten op een stopcontact en de speaker te verbinden met een geluidsbron.
 • Veel dj’s en muzikanten maken gebruik van een actieve speakerset. Dit doen ze voornamelijk voor het gemak. Als je meerdere optredens op een avond hebt, is je geluidsinstallatie namelijk gemakkelijk in te pakken en mee te nemen.
 • De extra opties zoals Bluetooth of een ingebouwde mp3-speler zorgen voor gemakkelijke bediening.
 • Actieve speakers kunnen eenvoudig doorgekoppeld worden. Het gebruik van meerdere speakers is geen probleem.

Wat zijn de nadelen?

 • Een actieve speaker is vaak zwaarder dan een passief model, dit komt omdat de versterker in de speakerkast is gebouwd.
 • Aangezien alle elektronica in de speaker is gebouwd moet je doorgaans wat voorzichtiger zijn.
 • Het is niet aan te raden om zelf een actieve luidspreker te gaan repareren of er aan te knutselen, tenzij je echt verstand hebt van luidsprekers. Een actieve speaker zit namelijk net wat lastiger in elkaar.
 • Het volume is door anderen gemakkelijk aan te passen, de volumeknop zit namelijk aan de achterzijde van de actieve speaker.

Wat kost een actieve speaker?

Een actieve speaker is uiteraard duurder dan hetzelfde model in de passieve variant. Gelukkig hoef je je door dit prijsverschil niet meteen af te laten schrikken. Dit komt omdat je geen externe versterker meer hoeft te kopen. Uiteindelijk ben je dus over het algemeen goedkoper uit en is het gemak vele malen groter!

Welke functies heb ik nodig op mijn actieve speaker?

Er zijn veel verschillende functies mogelijk op actieve speakers. Voor je overgaat tot het kopen van een actieve luidspreker moet je goed op de functies letten en jezelf de vraag stellen of je deze wilt gaan gebruiken. Bepaalde functies zullen voor de een essentieel zijn waarbij de ander deze juist weer niet nodig zal hebben. Het is natuurlijk zonde om overbodige functies te beschikken. De belangrijkste functies hebben we kort voor je beschreven zodat je weet waar je op moet letten:

Actieve speaker met bluetooth

Een voordeel van een actieve speaker met Bluetooth is dat je gemakkelijk muziek kunt afspelen via je telefoon. Dit doe je door je smartphone, tablet of laptop via Bluetooth te verbinden. Het is een kwestie van je audiobron via Bluetooth verbinden met je actieve luidspreker en je playlist streamen. Op een feestje is dit ontzettend handig!

MP3's afspelen

Heb jij een eigen playlist die je graag wilt afspelen? Dit kan je bijvoorbeeld doen met een USB-stick of SD kaart. Het is dan belangrijk dat je kiest een actieve luidspreker met ingebouwde mp3-speler. Deze mp3-speler is vaak voorzien van een USB en/of SD-aansluiting zodat jouw playlist rechtstreeks vanaf een USB stick of SD kaart afgespeeld kan worden.

Microfoonaansluiting

Is het tijd voor een avond karaoke? Of ga je een presentatie geven? Dan moet je er natuurlijk op letten een actieve speaker te kiezen waar je één of meerdere microfoons op aan kunt sluiten. Gelukkig is een microfooningang vrijwel altijd aanwezig. Er zijn diverse actieve modellen die ook nog eens een echo-effect bieden. Met een echo klinkt het vaak net wat ruimtelijker en professioneler. Dit is voornamelijk bij zang een bijkomend voordeel!

Actieve speaker op accu

Een actieve speaker op accu noemen we ook wel een mobiele geluidsinstallatie of accu speaker. Het idee is hetzelfde, in de speakerkast zit een versterker maar de speaker is gemakkelijker mee te nemen. Dit kan zijn omdat de speakers op wielen staat of omdat deze een handvat hebben. De accu zorgt in dit geval voor de stroomtoevoer. Dit zorgt dat je de speaker gemakkelijk, mits je de accu hebt opgeladen, overal kunt gebruiken zonder dat je afhankelijk bent van een stopcontact.

Actieve luidspreker met lichteffect

Wil je een feestje net wat meer sfeer meegeven? Dan is een speaker met lichteffect een aanrader. De lichteffecten reageren op beat de van de muziek, dit zorgt voor een heel gaaf effect, met name in het donker.

Wattage actieve speakers

Zoals je ondertussen vast zal begrijpen kunnen actieve speakers nogal van elkaar verschillen. Naast dat functies en het uiterlijk van de diverse modellen kunnen verschillen is er nog een belangrijke onderscheidende factor: het wattage! Het wattage van een actieve speaker is een graadmeter waarmee een indicatie wordt gegeven van de mate van krachtigheid van de speaker. Dit wil dus simpelweg zeggen dat een actieve speaker met een vermogen van 1000 watt een stuk harder zal klinken dan eentje met een vermogen van 200 watt. Ben je dus op zoek naar een krachtige actieve speaker? Let dan ook op het wattage.

Een kanttekening die we hierbij meestal wel graag plaatsen is dat dit niet de enige factor is waarmee je rekening dient te houden. De bouwkwaliteit van een actieve speaker is namelijk eveneens van groot belang, denk hierbij aan het materiaal en de componenten die gebruikt zijn tijdens de bouw van zo’n speaker. Dit is van grote invloed op de geluidskwaliteit, maar ook op het uiteindelijke volume wat uit een speaker kan komen.

Subwoofer aansluiten

Een subwoofer aansluiten op je actieve speaker is zeker mogelijk, maar deze subwoofer moet dan wel actief zijn of je moet er een losse versterker voor hebben. Je kan de versterker in je actieve speaker namelijk niet ook nog eens gebruiken voor de aansturing van je subwoofer. Er zijn echter genoeg actieve subwoofers waardoor een bijpassende subwoofer voor je actieve speakerset zo gevonden is.

Actieve speakers doorlussen

Wil je nog net iets meer power? Dan kan je actieve speakers met elkaar doorlussen. Dit doe je met een signaalkabel. Vaak worden hier (afhankelijk van het soort aansluiting op je speakers) XLR kabels of jack kabels voor gebruikt. Met de juiste kabel koppel je zo eenvoudig meerdere aan elkaar zodat er een krachtige geluidsinstallatie ontstaat.

Welke aansluitingen kan ik verwachten?

Op een actieve speaker zijn doorgaans meer aansluitingen te vinden dan op passieve speakers. Je hebt nu namelijk de mogelijkheid om je apparatuur rechtstreeks aan te sluiten. De meest voorkomende aansluitingen zijn:

 • Lijningang (vaak RCA of XLR)
 • Microfooningang (vaak 6,3 mm jack of XLR)
 • Stroomaansluiting
 • Lijnuitgang (vaak RCA of XLR)
 • USB en/of SD-aansluiting

Mixer of cd-speler aansluiten

Op een actieve speaker kan je vrijwel alle elke audiobron aansluiten. Je kan dus zonder problemen een mengpaneel, cd-speler of mixer aansluiten mits je de juiste kabel hebt. Actieve boxen zijn dus erg breed inzetbaar. Voor achtergrondmuziek of het thuis beluisteren van muziek zet je gemakkelijk een cd op door een cd speler te verbinden. Wil je voor publiek draaien met je DJ controller? Dan verbind je deze ook super makkelijk met je actieve boxen!

Wat is het verschil tussen actieve luidsprekers en studio monitor speakers?

Indien je druk bent met het produceren van muziek wil je jouw creatie graag zo ‘eerlijk’ mogelijk horen. In dit geval raden we je aan te kiezen voor een set actieve studio monitor speakers. Studio monitor speakers zijn namelijk zo gebouwd dat ze het geluid zo goed en gedetailleerd mogelijk weergeven. Volume is van ondergeschikt belang voor actieve monitor speakers. Terwijl actieve speakers juist zijn gemaakt om een groter publiek te voorzien van de mooiste klanken en de vetste beats op een hoger volume.

Wat is een tophat?

Bij een groot aantal actieve luidsprekers zie je de term tophat bij de productspecificaties staan. Wanneer je actieve speaker een tophat heeft, houdt dat in dat jouw speaker een gat aan de onderzijde heeft. Door dit gat is het mogelijk om de speaker op een statief of muurbeugel te plaatsen. Door een speaker hoger te plaatsen zorg je voor een betere spreiding van het geluid, dit is vooral handig bij een groter publiek.

Actieve speaker kopen

Ben je overtuigd van de gemakken die actieve speakers bieden? Twijfel dan niet langer en zoek je favoriet uit. Weet je na het lezen van deze tekst toch nog niet helemaal goed welk model het meest geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag bij het vinden van de beste actieve speakerset voor jouw doeleinden.

Chatten