Actieve speakers

Bij een actieve speaker is de versterker in de speakerkast gebouwd waardoor je geen losse versterker hoeft aan te schaffen om de speaker te kunnen gebruiken.

Filteren

Producten 1-24 van 60

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 60

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Actieve speakers
🔊 Wat is een actieve speaker?

Een actieve speaker beschikt over een ingebouwde versterker. Hierdoor hoef je de speaker niet meer aan te sluiten op een losse versterker. Dit maakt een actieve speaker makkelijker in gebruik dan bijvoorbeeld een passieve speaker. Je hoeft alleen nog maar de speaker aan te sluiten op het stopcontact. Omdat een actieve speaker een alles-in-één oplossing is wordt dit type speaker vaak gebruikt voor feestjes.

❓Wat is het verschil tussen een actieve en passieve speaker?

Het verschil tussen een passieve en een actieve speaker zit 'm in de versterker. Een passieve speaker heeft namelijk geen ingebouwde versterker. Hierdoor moet je een passieve speaker altijd aansluiten op een losse versterker. Een actieve speaker beschikt over een ingebouwde versterker die bijvoorbeeld uitgerust is met een ingebouwde mp3 speler of Bluetooth. Hierdoor hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en de speaker is gebruiksklaar.

🔎 Heb ik een versterker nodig bij mijn actieve speaker?

Nee, bij een actieve speaker heb je geen versterker nodig. In de speakerkast zit namelijk een versterker ingebouwd. De actieve speaker wordt hierdoor ook wel gezien als een plug & play speaker. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken. Kennis over het aansluiten van versterkers is dus niet nodig.

🔌 Welke aansluitingen heeft een actieve speaker?

Een actieve speaker biedt vaak tal van mogelijkheden. Een actieve speaker heeft bijvoorbeeld altijd een lijn- en microfooningang. Daarnaast kan de versterker ook uitgerust zijn met Bluetooth of een ingebouwde mp3 speler. Met Bluetooth kan je bijvoorbeeld je muziek draadloos streamen vanaf je telefoon of tablet. Een mp3 speler speelt muziek rechtstreeks vanaf een USB stick af.

Wat is een actieve speaker?

Laten we beginnen met het feit dat elke speaker een versterker nodig heeft om geluid weer te kunnen geven. Omdat een actieve speaker, ook wel actieve luidspreker genoemd, beschikt over een interne versterker is het een echte plug & play speaker. Je hoeft de speaker enkel aan te sluiten op een stopcontact en je kunt genieten van muziek, een karaokeavond houden of een presentatie geven. 

Wat is het verschil tussen een actieve en een passieve speaker? 

We hebben het net natuurlijk al een klein beetje verklapt. Bij een actieve luidspreker zit de versterker in de behuizing. Bij een passieve speaker maak je gebruik van een losse versterker die je dus apart moet aanschaffen waarbij je goed moet kijken of deze matcht met je speaker. Doordat een actieve luidspreker een ingebouwde versterker heeft weet je zeker dat je altijd een goede match hebt.  

Is een actieve speaker beter dan een passieve speaker? 

Nee, het is niet zo dat een actieve speaker beter is. De keuze voor actief of passief hangt vooral af van wat je er mee gaat doen. Het is belangrijk dat je goed kijkt waarvoor je de speaker wilt gaan gebruiken. Ben je niet thuis in de wereld van licht & geluid en wil je bijvoorbeeld een speaker gebruiken tijdens feestjes? Dan raden wij jou aan om te kiezen voor een actieve speaker.

Wat kost een actieve speaker?

Een actieve speaker is uiteraard duurder dan hetzelfde model in de passieve variant. Gelukkig hoef je je door dit prijsverschil niet meteen af te laten schrikken. Dit komt omdat je geen externe versterker meer hoeft te kopen. Uiteindelijk ben je dus over het algemeen goedkoper  uit en is het gemak vele malen groter!

Wat zijn de voordelen? 

Om het je gemakkelijk te maken hebben wij de voor- en nadelen voor je opgesomd: 

 • Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je wel de juiste versterker gebruikt voor je speakers. De speaker en de versterker zijn namelijk tijdens de productie al samengesteld en vullen elkaar naadloos aan. Let wel op, dit betekent niet dat je de actieve luidspreker niet kunt opblazen
 • Je hoeft enkel de stroomkabel aan te sluiten op een stopcontact of andere krachtbron, tenzij je meerdere speakers wilt doorlussen.
 • Veel Dj’s en muzikanten maken gebruik van een actieve speakerset. Dit doen ze voornamelijk voor het gemak. Als je meerdere optredens op een avond hebt, is je geluidsinstallatie namelijk gemakkelijk in te pakken en mee te nemen.
 • De extra opties zoals Bluetooth of een ingebouwde mp3-speler maken de speaker ontzettend gebruiksvriendelijk. 
 • Actieve speakers kunnen eenvoudig door gekoppeld worden. Het gebruik van meerdere speakers is geen probleem.

Wat zijn de nadelen? 

 • Een actieve speaker is vaak zwaarder, dit komt omdat de versterker in de speakerkast is gebouwd.
 • Omdat alle elektronica in de speaker is gebouwd moet je doorgaans wat voorzichtiger zijn. 
 • Het is niet aan te raden om zelf te gaan knutselen, tenzij je echt verstand hebt van luidsprekers. Een actieve speaker zit namelijk net wat lastiger in elkaar. 
 • Het volume is door anderen gemakkelijk aan te passen, de volumeknop zit namelijk aan de achterzijde van de actieve speaker.

Welke functies heb ik nodig? 

Voor je overgaat tot het kopen van een actieve luidspreker moet je goed op de functies letten en jezelf de vraag stellen of je deze wilt gaan gebruiken. Kort door de bocht kan je namelijk stellen: hoe meer functies hoe hoger de prijs. Al hangt dit natuurlijk niet alleen van de functies af. De belangrijkste functies hebben we kort beschreven:

Actieve speaker met bluetooth

Een van de voordelen van een actieve speaker met Bluetooth is dat je gemakkelijk muziek kunt afspelen via je telefoon. Dit doe je door je smartphone, tablet of laptop via Bluetooth te verbinden. Het is een kwestie van je audiobron verbinden met je actieve luidspreker en je playlist streamen. Op een feestje is dit ontzettend handig!

MP3's afspelen

Heb jij een eigen playlist die je graag wilt afspelen? Dit kan je bijvoorbeeld doen met een USB-stick of SD kaart. Het is dan belangrijk dat je kiest een actieve luidspreker met ingebouwde mp3-speler. Deze mp3-speler is vaak voorzien van een USB en/of SD-aansluiting zodat jouw playlist rechtstreeks vanaf een USB stick of SD kaart afgespeeld kan worden. 

 

 

 

Microfoonaansluiting

Is het tijd voor een avond karaoke? Of ga je een demonstratie of presentatie geven? Dan moet je natuurlijk opletten een actieve speaker te kiezen waar je één of meerdere microfoons op aan kunt sluiten. Gelukkig is een microfooningang altijd wel aanwezig. Er zijn diverse speakers die ook nog eens een echo-effect bieden. Met een echo klinkt het vaak net wat ruimtelijker en professioneler. Dit is voornamelijk bij zang een bijkomend voordeel! 

Actieve speaker op accu 

Een actieve speaker op accu noemen we ook wel een mobiele geluidsinstallatie of accu speaker. Het idee is hetzelfde, in de speakerkast zit een versterker maar de speaker is gemakkelijker mee te nemen. Dit kan zijn omdat de speaker op wielen staat of omdat deze een handvat heeft. De accu zorgt in dit geval voor de stroomtoevoer. Dit zorgt dat je de speaker gemakkelijk, mits je de accu hebt opgeladen, overal kunt gebruiken zonder dat je afhankelijk bent van een stopcontact.  

Actieve luidspreker met lichteffect

Wil je een feestje net wat meer sfeer meegeven? Dan is een speaker met lichteffect een aanrader. De lichteffecten reageren op beat de van de muziek, dit zorgt voor een heel gaaf effect, met name in het donker.

Subwoofer aansluiten

Een subwoofer aansluiten op je actieve speaker is zeker mogelijk maar deze subwoofer moet dan wel actief zijn of je moet er een losse versterker voor hebben. Je kan de versterker in je actieve speaker namelijk niet ook nog eens gebruiken voor de aansturing van je subwoofer.

Actieve speakers doorlussen

Wil je nog net iets meer power? Dan kan je actieve speakers met elkaar doorlussen. Dit doe je met een signaalkabel. Met de juiste kabel koppel je zo eenvoudig meerdere aan elkaar zodat er een krachtige geluidsinstallatie ontstaat.  

Welke aansluitingen kan ik verwachten? 

Op een actieve speaker zijn meer aansluitingen te vinden als op passieve speakers. Je hebt nu namelijk de mogelijkheid om je apparatuur rechtstreeks aan te sluiten. De meest voorkomende aansluitingen zijn:

 • Lijningang (vaak RCA of XLR)
 • Microfooningang (vaak 6,3 mm jack of XLR)
 • Stroomaansluiting
 • Lijnuitgang (vaak RCA of XLR)
 • USB en/of SD-aansluiting

Mixer of cd-speler aansluiten

Op een actieve speaker kan je vrijwel alle elke audiobron aansluiten. Je kan dus zonder problemen een mengpaneel, cd-speler of mixer aansluiten mits je de juiste kabel hebt.  

Wat is het verschil tussen actieve luidsprekers en studio monitor speakers?

Indien je druk bent met het produceren van muziek wil je jouw creatie graag zo ‘eerlijk’ mogelijk horen. In dit geval raden we je aan te kiezen voor een set actieve studio monitor speakers. Studio monitor speakers zijn namelijk zo gebouwd dat ze het geluid zo goed en gedetailleerd mogelijk weergeven waarbij volume van ondergeschikt belang is. Actieve speakers zijn juist gemaakt om een groter publiek te voorzien van de mooiste klanken en de vetste beats op een hoger volume. 

Wat betekent tophat? 

Bij een groot aantal actieve luidsprekers zie je de term tophat staan. Tophat houdt in dat jouw speaker een gat aan de onderzijde heeft. Door dit gat is het mogelijk om de speaker op een statief of muurbeugel te plaatsen. Door een speaker hoger te plaatsen zorg je voor een betere spreiding van het geluid wat de verstaanbaarheid ten goede komt. 

Welke actieve speaker moet ik kopen? 

Dit hangt hoofdzakelijk af van het gebruik, we hebben wel een aantal merken in ons assortiment die bij onze klanten ontzettend geliefd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de actieve speakers van de merken:

• Fenton
• Power Dynamics
• Vonyx 
• SkyTec

We hopen natuurlijk dat we al jouw vragen beantwoord hebben. Is dit niet zo? Dan staat onze gespecialiseerde klantenservice dagelijks klaar om jouw vragen te beantwoorden. Kortom, bestel je actieve speaker vandaag nog.  

Chatten