Lasers

Zonder laser is je lichtshow niet compleet. Een laser herken je aan de felle lichtlijnen die door hele ruimte schieten en mogen tijdens het geven van een lichtshow zeker niet ontbreken.

Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Lasers
🗲Wat is een laser?

Lasers worden voor vele toepassingen gebruikt. Bij MaxiAxi praten we over lasers in de vorm van effectverlichting. Deze lasers zie je vaak terug in discotheken, festivals en grote lichtshows.

🎛Hoe wordt de laser aangestuurd?

Lasers kunnen op meerdere manieren worden aangestuurd. Voor professionele lasershows wordt voornamelijk IDLA als besturingssoftware gebruikt. Ook het gebruik van DMX is bij een groot aantal lasers mogelijk, deze vorm van aansturing is wat gemakkelijker. Daarnaast zijn er lasers die met een afstandsbediening aangestuurd kunnen worden of zelfs over een geluidsgestuurde modus beschikken.

❓Kunnen meerdere lasers in één lichtshow?

Het gebruik van meerdere lasers in een lichtshow is zeker mogelijk, dit is ook iets wat bij veel professionele lichtshows wordt gedaan. Het gebruik van meerdere lasers zal een spectaculair effect toevoegen aan je lichtshow.

✅Waar moet ik op letten bij het kopen van een laser?

Er zijn meerdere belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een laser. Het is bijvoorbeeld aan te raden om na te gaan op welke manier je de laser wil besturen. Daarnaast dien je ook na te gaan waar je de laser wil gaan plaatsen en of de laser daar geschikt voor is. Ook alle andere mogelijke functies waar diverse lasers over beschikken zijn belangrijk om tegen elkaar af te wegen, het is daarvoor allereerst belangrijk om na te gaan waar je de laser precies voor wil gebruiken.

Wat is een laser? 

Onder de term laser vallen natuurlijk tal van instrumenten. Wij praten altijd over een laser in de vorm van effectverlichting. Dit soort verlichting wordt veelvuldig gebruikt in clubs en discotheken maar ook tijdens optredens, festivals en televisieprogramma’s.

Hoe werkt een laser?

Een laser is meestal opgebouwd uit verschillende kleuren. Dit noemen we ook wel RGB stralen, wat staat voor rood, groen en blauw. Dit zijn de kleuren die een laser kan projecteren. Door de kleuren te mengen worden er ook kleuren zoals paars en geel gecreëerd.

Als je een laser openschroeft zie je aan de binnenkant de verschillende kleuren zitten. Deze worden door een systeem van meerdere spiegeltjes met elkaar gecombineerd. Als je bijvoorbeeld een paarse kleur wilt projecteren dan zorg je dat de intensiteit van de rode en de blauwe kleur verhoogt wordt waardoor je de kleur paars creëert.

Het aansturen van een laser

Professionele lasershows worden tot in de puntjes geprogrammeerd. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kan daarom bij ons terecht voor lasers die aangestuurd kunnen worden met het DMX protocol maar ook voor lasers die gemakkelijker te gebruiken zijn. Heb jij weinig verstand van lasers en wil je het gewoon gebruiken voor een kleinschalig feestje? Dan raden wij je aan om te kiezen voor een geluid gestuurde lasers. Dit type laser beschikt namelijk over een ingebouwde microfoon die reageert op de muziek.
Heb je al wat meer ervaring met lichtshows en wil je graag een laser toevoegen aan je uitrusting? Dan hebben we ook (semi) professionele lasers die je kan besturen via een DMX-controller.

Waar moet je op letten?

Het aanbod in lasers is erg groot. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat het lastig is om een keus te maken. Om je te helpen hebben wij de belangrijkste functies kort uitgelegd:

Waarvoor ga je een laser gebruiken?

Voor we je alle kenmerken uitleggen is het allereerst van belang dat je jezelf afvraagt waar je een laser voor wilt gaan gebruiken. Ga je de laser regelmatig gebruiken tijdens diverse shows? Dan zal je meer functies nodig hebben dan iemand die het tijdens een verjaardag of klein feestje wil gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen Analoog en TTL?

Het grote verschil is dat een analoge laser de mogelijkheid heeft om te dimmen. Dit kan een TTL laser niet, waardoor de verschillende lasermodules in een TTL laser enkel aan of uit gezet kunnen worden. Een analoge laser zal je vaker tegenkomen bij de gevorderde gebruikers omdat er simpelweg een prijskaartje aan hangt. Een TTL laser zal je voornamelijk terugzien bij de kleinere feestjes, deze lasers zijn heel betaalbaar.

 

 

Hoe zit het met het vermogen van een laser?

Bij al onze lasers zie je dat we het vermogen aangeven. Het vermogen wordt uitgedrukt in milliwatt (MW) of Watt (W). 1000 milliwatt is 1 Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de straal is en hoe gemakkelijker je de straal waarneemt. Voor professionele lasers moet je uitgaan van meerdere watts. Voor een klein feestje kan je een laser gebruiken tussen de 100 en 200 mW.

Laser met geluidsbesturing

Tijdens je eigen feestje is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele tijd bezig moet met het instellen van je laser. Om deze reden zijn er geluidsgestuurde lasers. Deze lasers hebben een ingebouwde microfoon die het geluid waarneemt, hierdoor passen de lichteffecten zich aan op de muziek en hoef je verder niets meer te doen.

Wat is ILDA?

Tijdens je zoektocht naar de perfecte laser heb je vast al eens de term ILDA zien staan. Bij ILDA praten we over een manier van lichtsturing. Dit gebeurt met ILDA laser software die je installeert op een laptop of computer. Met ILDA is het mogelijk om zelf figureren en patronen te ontwerpen en deze weer te projecteren via je laser. Deze vorm van besturing zal je alleen vinden op (semi) professionele lasers.

Is een laser gevaarlijk?

Allereerst zijn lasers met een laag vermogen bij juist gebruik ongevaarlijk. Het beperkte vermogen kan namelijk geen schade aanbrengen bij normaal gebruik. Het is natuurlijk niet de bedoeling om constant in het licht van de laser te gaan kijken.

Daarbij voldoen alle lasers van MaxiAxi aan de wettelijk gestelde eisen en zijn altijd uitgerust met een sleutelschakelaar. De professionele lasers met meer vermogen beschikken daarnaast over een ingebouwd interlock, hier kan je een noodknop op aansluiten waardoor de lamp direct uitgaat. We adviseren altijd om een laser te kopen die past bij je ervaring en kennis.

Ik zie de laserstralen niet?

Een veelvoorkomende vraag waar eigenlijk een simpel antwoord voor is. De daadwerkelijke stralen zie je namelijk pas echt goed op het moment dat je een rookmachine toevoegt. Door de kleine rookdeeltjes die in de ruimte zweven worden de stralen zichtbaar hierdoor kan je een echte. Zonder rookeffect zie je dus enkel de laser projectie op een muur of plafond.

Hoe geef ik een echte lichtshow?

Het geven van een (semi) professionele lichtshow doe je niet alleen met een laser. Een echte lichtshow bestaat namelijk uit effectlampen zoals moving heads, stroboscopen en LED par spots. Bij MaxiAxi kan je terecht voor allerlei soorten lampen waardoor je een eigen lichtshow kan gaan samenstellen.

Laser kopen

We hopen natuurlijk dat we al je vragen beantwoord hebben. Is dit niet het geval? Dan staan onze productspecialisten klaar om je verder te helpen.

Chatten