Draadloze microfoons

Draadloze microfoons maken het mogelijk je vrij over een podium te bewegen terwijl jouw zang of spraak goed hoorbaar blijft. Dankzij draadloze microfoons is het continu rekening houden met een microfoonkabel verleden tijd. Met deze reden zijn draadloze microfoons perfect voor bijvoorbeeld presentaties, sportlessen of live-optredens. Bekijk ons assortiment voor de vele mogelijkheden!

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 38

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 38

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Draadloze microfoons
🎤 Wat zijn de voordelen van een draadloze microfoon?

Het grote voordeel van een draadloze microfoon is dat je geen last meer hebt van een kabel. Je hebt hierdoor heel veel bewegingsvrijheid. Ook kan je een draadloze microfoon makkelijker overhandigen aan je publiek om bijvoorbeeld vragen te laten stellen.

🔛 Wat is het bereik van een draadloze microfoon?

Gemiddeld genomen is het bereik van een draadloze microfoon tussen de 20 en 30 meter. Echter verschilt het bereik van een draadloze microfoon wel per type microfoon maar en is het bereik ook zeker afhankelijk van de omgeving. Het is namelijk belangrijk dat je tussen de microfoon en ontvanger zo min mogelijk obstakels hebt staan. Je wilt namelijk niet het signaal blokkeren. 

🔎 Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

Het grote voordeel van een VHF-signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF(Very High Frequency) vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik. UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF-band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van draadloze microfoons.

💸 Wat kost een draadloze microfoon?

De prijzen van draadloze microfoons lopen erg uiteen, een simpele variant is al voor ongeveer €40.- te verkrijgen terwijl duurdere varianten honderden euro’s kunnen kosten. Zoals je van MaxiAxi gewend bent kan je bij ons terecht voor betaalbaar licht en geluid. Hierdoor kan je kiezen voor draadloze microfoons tegen een hele scherpe prijs maar ook voor professionele draadloze microfoons die perfect te gebruiken zijn tijdens een presentatie, speech of optreden. Naast draadloze handheld microfoons kan je bij ons ook terecht voor de bekende headsets, hierdoor zijn je handen altijd vrij.

🔝 Wat is de beste draadloze microfoon?

De beste draadloze microfoon vinden is nog niet altijd even gemakkelijk. Wat de beste draadloze microfoon is verschilt namelijk voor iedereen. Voor tijdens het zingen is een draadloze handmicrofoon bijvoorbeeld de beste keuze maar tijdens presentaties of tv shows zijn draadloze dasspeld microfoons of headset microfoons weer een betere keuze. Bekijk dus goed in welke situaties de microfoon gebruikt wordt om zo de beste draadloze microfoon te vinden. 

📶 Welke frequentie draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon set kan op meerdere frequenties werken. De exacte frequentie waarop je draadloze microfoon werkt, verschilt per model. Draadloze VHF-sets werken van 30 Mhz tot 300 Mhz en UHF-systemen werken van 300 Mhz tot 3000 Mhz. 

Hoe werkt een draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon maakt draadloos verbinding met een ontvanger via een radiosignaal. De ontvanger pikt het signaal van de microfoon op en stuurt dit signaal vervolgens bekabeld door naar een mengpaneel of geluidsinstallatie. Draadloze microfoons worden normaal gesproken geleverd in een set met een zender en ontvanger. Er bestaan overigens ook speakers met een ingebouwde ontvanger voor de draadloze microfoon, waardoor je geen losse ontvanger nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van een wireless microfoon?

Het grootste voordeel van wireless microfoons is de bewegingsvrijheid die je krijgt. Je kan hierdoor optimaal gebruikmaken van het podium om zo het publiek te entertainen. Omdat er geen kabels gebruikt worden kan je ook niet struikelen over kabels. Het ontbreken van kabels zorgt er eveneens voor dat het podium er een stuk netter uitziet. Een ander groot voordeel van een draadloze microfoon is dat je hem eenvoudig kunt doorgeven, zoals tijdens speeches of karaoke.

Wanneer gebruik je een draadloze microfoon?

Draadloze microfoons worden enorm veel gebruikt in diverse situaties. Denk bijvoorbeeld maar aan je favoriete artiest die een live-optreden geeft of een tv-programma waarbij zangtalent gezocht wordt. Draadloze microfoons worden bij deze shows veelvuldig gebruikt. Een draadloos systeem wordt ook veel gebruikt tijdens:

 • Presentaties: Mensen die een presentatie op een podium geven willen vrijuit over het podium bewegen om de presentatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een dasspeld microfoon werkt perfect in situaties waarbij je beide handen vrij wil hebben.
 • Speeches: Mensen willen een speech zo krachtig mogelijk laten overkomen. Daar hoort bewegingsruimte bij. Door als spreker een headset microfoon te dragen, kun je onbelemmerd bewegen.
 • Lessen: In het onderwijs of tijdens lezingen kan een draadloze microfoon tevens een groot voordeel hebben. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve lezing in een collegezaal.
 • Sportlessen: Statische sportlessen bestaan niet. Een instructeur/instructrice wil daarom graag door een sportzaal/veld kunnen wegen zonder dat de kabel hen beperkt.

Welke type draadloze microfoons bestaan er?

Draadloze microfoons zijn er in de basis in 3 verschillende soorten. Om het je gemakkelijk te maken hebben we deze 3 keuzes hieronder kort opgesomd en daarbij beschreven wat de pluspunten zijn per draadloze microfoon:

 • De handmicrofoon, ook wel handheld microfoon genoemd, zie je regelmatig terug bij optredens en voorstellingen maar ook tijdens een presentatie. Dit type houd je in je hand waardoor één hand leeg blijft. De handheld microfoon kan je wel op een microfoonstandaard zetten waardoor beide handen weer vrij zijn. Deze microfoons worden voornamelijk voor zang gebruikt, maar zijn ook een prima optie wanneer je tijdens een presentatie graag de microfoon wil kunnen overhandigen aan een ander.
 • De headset microfoon is perfect te gebruiken als je beide handen nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens een presentatie, maar ook van toepassing zijn in de sportschool tijdens een dansles. Het nadeel van dit type microfoon is dat je deze minder makkelijk overhandigd aan een ander.
 • De dasspeld microfoon, ook wel lavalier genoemd, kenmerkt zich door het compacte formaat. Hierdoor valt het haast niet op. Dit type zie je regelmatig terug tijdens talkshows, maar ook tijdens presentaties en wordt vaak aan de kraag van kleding bevestigd. Het nadeel van dit type microfoon je deze ook niet makkelijk overhandigt aan een ander. Daarnaast is deze microfoon ongeschikt voor zang.

Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

Een draadloze microfoon zet een audiosignaal om naar een radiosignaal, deze signalen worden uitgezonden op een bepaalde, vaak vaste, (radio) frequentie. De frequenties waarvan de meeste draadloze systemen gebruik maken kan je verdelen in twee groepen, namelijk UHF of VHF-frequentiebanden, wat staat voor Ultra High Frequency en Very High Frequency. Hieronder wordt het verschil uitgelegd.

 • VHF staat voor Very High Frequency (30 MHz tot 300 MHz). Het grote voordeel van een VHF signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik.
 • UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van het systeem. Daarnaast geeft UHF een meer stabiele verbinding met relatief weinig storing.

Welke frequentie voor jou het meest geschikt is hangt af van de toepassing van je draadloze microfoon. Wanneer je professioneel gebruik beoogd is de UHF-frequentieband de beste keuze. Bij hobbymatig gebruik volstaat de keuze voor VHF in de meeste gevallen.

Frequentie draadloze microfoons

Wanneer je van plan bent om een draadloze microfoon aan te schaffen merk je al snel dat er ontzettend veel informatie op je afkomt. Daarbij wordt ook altijd informatie over de radio frequentie waarop een draadloze microfoon verschaft. Omdat we willen dat je de beste draadloze microfoon kiest hebben wij een aantal belangrijke vragen uitgelicht:

Welke frequenties zijn gratis?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om gebruik te maken van bepaalde frequenties. Radiostations bijvoorbeeld moeten een vergunning aanvragen bij de overheid om een specifieke frequentie te kunnen gebruiken. Er zijn echter ook veel frequentiebanden die kosteloos te gebruiken zijn. Al onze microfoonsystemen werken op deze gratis frequentiebanden, waardoor je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Let wel op dat de gratis frequentiebanden per land kunnen verschillen.

Mag ik een draadloze microfoon zomaar gebruiken?

Al onze draadloze UHF systemen mogen in heel Europa licentievrij gebruikt worden. Hier zijn dus geen kosten aan verbonden voor een licentie. Onze VHF systemen mogen in heel Nederland licentievrij gebruikt worden. Voor het gebruik van VHF-systemen in België is echter wél een licentie nodig.

Hoe haal je het beste uit je draadloze microfoon set?

Omdat een microfoon (de zender) en het kastje (de ontvanger) communiceren via een vaste frequentie is het belangrijk dat je zorgt dat de communicatie tussen beide probleemloos plaatsvindt. Onderstaande tips helpen je om het optimale uit jouw draadloze microfoon set te halen:

 • Trek een denkbeeldige lijn tussen je microfoon en de ontvanger. Bij voorkeur mag deze lijn niet onderbroken worden door bijvoorbeeld je apparatuur of publiek. Indien de lijn wel onderbroken wordt dan kan de maximale afstand van je draadloze microfoon set verkleind worden.
 • Aan de onderkant van je draadloze handmicrofoon zit vaak een antenne. Zorg dat je deze antenne niet bedekt met je hand.
 • Zet de antennes van de ontvanger altijd in een trechtervorm. Hierdoor zorg je voor optimale ontvangst van je draadloze microfoon set.

Alles wat je moet weten over draadloze microfoons in één video

Productspecialist Rob zag meer dan voldoende reden om een video te maken over draadloze microfoons. Zo kan jij na het kijken van deze video een weloverwogen keuze maken bij het zoeken naar de beste draadloze microfoons voor jou!

Draadloze microfoon kopen

Wil jij binnenkort een weergaloze performance neerzetten op het podium of een spetterende presentatie houden voor groot publiek? Met behulp van een goede draadloze microfoon weet je zeker dat het aan goed geluid niet zal ontbreken. Toch nog advies nodig over het beste draadloze microfoonsysteem voor jouw situatie? Neem gerust contact op met een van onze productspecialisten en laat je adviseren! Heb je al wel een draadloze microfoon set gevonden die aan jouw wensen voldoet? Bestel dan snel bij MaxiAxi en ontvang hem vliegensvlug in huis!

Chatten