Draadloze microfoons

Draadloze microfoons maken het mogelijk je vrij over een podium te bewegen terwijl jouw zang of spraak goed hoorbaar blijft. Dankzij draadloze microfoons is het continu rekening houden met een microfoonkabel verleden tijd. Met deze reden zijn draadloze microfoons perfect voor bijvoorbeeld presentaties, sportlessen of live-optredens. Bekijk ons assortiment voor de vele mogelijkheden!

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 33

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 33

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Draadloze microfoons
🎤 Wat zijn de voordelen van een draadloze microfoon?

Het grote voordeel van een draadloze microfoon is dat je geen last meer hebt van een kabel. Je hebt hierdoor heel veel bewegingsvrijheid. Ook kan je een draadloze microfoon makkelijker overhandigen aan je publiek om bijvoorbeeld vragen te laten stellen.

🔛 Wat is het bereik van een draadloze microfoon?

Gemiddeld genomen is het bereik van een draadloze microfoon tussen de 20 en 30 meter. Echter verschilt het bereik van een draadloze microfoon wel per type microfoon maar en is het bereik ook zeker afhankelijk van de omgeving. Het is namelijk belangrijk dat je tussen de microfoon en ontvanger zo min mogelijk obstakels hebt staan. Je wilt namelijk niet het signaal blokkeren. 

🔎 Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

Het grote voordeel van een VHF-signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF(Very High Frequency) vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik. UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF-band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van draadloze microfoons.

💸 Wat kost een draadloze microfoon?

De prijzen van draadloze microfoons lopen erg uiteen, een simpele variant is al voor ongeveer €40.- te verkrijgen terwijl duurdere varianten honderden euro’s kunnen kosten. Zoals je van MaxiAxi gewend bent kan je bij ons terecht voor betaalbaar licht en geluid. Hierdoor kan je kiezen voor draadloze microfoons tegen een hele scherpe prijs maar ook voor professionele draadloze microfoons die perfect te gebruiken zijn tijdens een presentatie, speech of optreden. Naast draadloze handheld microfoons kan je bij ons ook terecht voor de bekende headsets, hierdoor zijn je handen altijd vrij.

🔝 Wat is de beste draadloze microfoon?

De beste draadloze microfoon vinden is nog niet altijd even gemakkelijk. Wat de beste draadloze microfoon is verschilt namelijk voor iedereen. Voor tijdens het zingen is een draadloze handmicrofoon bijvoorbeeld de beste keuze maar tijdens presentaties of tv shows zijn draadloze dasspeld microfoons of headset microfoons weer een betere keuze. Bekijk dus goed in welke situaties de microfoon gebruikt wordt om zo de beste draadloze microfoon te vinden. 

📶 Welke frequentie draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon set kan op meerdere frequenties werken. De exacte frequentie waarop je draadloze microfoon werkt, verschilt per model. Draadloze VHF-sets werken van 30 Mhz tot 300 Mhz en UHF-systemen werken van 300 Mhz tot 3000 Mhz. 

Hoe werkt een draadloze microfoon?

De draadloze microfoon maakt draadloos een verbinding met de ontvanger, hierbij wordt gebruik gemaakt van een radio signaal. De ontvanger pikt het signaal van de microfoon op waarna de ontvanger dit signaal weer bekabeld doorstuurt naar een mengpaneel of geluidsinstallatie. Draadloze microfoons worden normaal gesproken in een set met een zender en ontvanger geleverd. Er bestaan overigens ook speakers met een ingebouwde ontvanger voor de draadloze microfoon, hierdoor heb je geen losse ontvanger nodig.

Wat zijn de voordelen van een wireless microfoon?

Het grootste voordeel van wireless microfoons is de bewegingsvrijheid die je krijgt. Je kan hierdoor optimaal gebruikmaken van het podium om zo het publiek te entertainen. Omdat er geen kabels gebruikt worden kan je ook niet struikelen over kabels. Het ontbreken van kabels zorgt er eveneens voor dat het podium er een stuk netter uitziet.

Wanneer gebruik je een draadloze microfoon?

Draadloze microfoons worden enorm veel gebruikt in diverse situaties. Denk bijvoorbeeld maar aan je favoriete artiest die een live-optreden geeft of een tv-programma waarbij zangtalent gezocht wordt. Draadloze microfoons worden bij deze shows veelvuldig gebruikt. Een draadloos systeem wordt ook veel gebruikt tijdens:

 • Presentaties
 • Speeches
 • (Sport) lessen

Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

 • VHF staat voor Very High Frequency (30 MHz tot 300 MHz). Het grote voordeel van een VHF signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik.
 • UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van het systeem. Daarnaast geeft UHF een meer stabiele verbinding met relatief weinig storing.

Waar kan je uit kiezen?

Zoals je vast al op onze website hebt gezien kan je kiezen tussen drie verschillende draadloze microfoons. Om het je gemakkelijk te maken hebben we ze hieronder kort benoemd en daarbij beschreven wat nou precies de voordelen zijn:

 • De handmicrofoon, ook wel handheld microfoon genoemd, zie je regelmatig terug bij optredens en voorstellingen maar ook tijdens een presentatie. Dit type houd je in je hand waardoor één hand leeg blijft. De handheld microfoon kan je wel op een microfoonstandaard zetten waardoor beide handen weer vrij zijn. Deze microfoons worden voornamelijk voor zang gebruikt maar zijn ook een prima optie wanneer je tijdens een presentatie graag de microfoon wil kunnen overhandigen aan een ander.
 • De headset is perfect te gebruiken als je beide handen nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een presentatie zijn maar ook in de sportschool tijdens een lesje spinning. Het nadeel van dit type microfoon is dat je deze niet gemakkelijk overhandigd aan een ander.
 • De dasspeld microfoon, ook wel lavalier genoemd, kenmerkt zich door het compacte formaat. Hierdoor valt het haast niet op. Dit type zie je regelmatig terug tijdens talkshows maar ook tijdens presentaties en wordt vaak aan de kraag van kleding bevestigd. Het nadeel van dit type is net als bij de headset dat je deze niet gemakkelijk overhandigt aan een ander. Daarnaast is dit type niet erg geschikt voor bijvoorbeeld zang.

Wat is de beste draadloze microfoon?

Dat hangt af van waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken. Indien je het wilt gebruiken tijdens een presentatie kan een dasspeldmicrofoon bijvoorbeeld makkelijker zijn dan een handheld microfoon. Het is daarom goed om eerst te kijken waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken en of je daarbij je handen vrij dient te hebben.

Frequentie draadloze microfoons

Wanneer je van plan bent om een draadloze microfoon aan te schaffen merk je al snel dat er ontzettend veel informatie op je afkomt. Daarbij wordt ook altijd informatie over de radio frequentie waarop een draadloze microfoon verschaft. Omdat we willen dat je de beste draadloze microfoon kiest hebben wij een aantal belangrijke vragen uitgelicht:

Welke frequentie draadloze microfoon heb ik nodig?

Een draadloze microfoon zet een audiosignaal om naar een radiosignaal, deze signalen worden uitgezonden op een bepaalde, vaak vaste, (radio) frequentie. De frequenties waarvan de meeste draadloze systemen gebruik maken kan je verdelen in twee groepen namelijk:

 • De VHF (Very High Frequency) microfoonsystemen: 30 Mhz tot 300 Mhz
 • De UHF (Ultra High Frequency) systemen: 300 Mhz tot 3000 Mhz

Welke frequentie voor jou het meest geschikt is hangt af van de toepassing van je draadloze microfoon. Wanneer je professioneel gebruik beoogd is de UHF-frequentieband de beste keuze. Bij hobbymatig gebruik volstaat de keuze voor VHF in de meeste gevallen.

Welke frequenties zijn gratis?

In een aantal enkele gevallen heb je een vergunning nodig om gebruik te maken van bepaalde frequenties. Kijk bijvoorbeeld naar radiostations die ook gebruik maken van bepaalde frequenties. Deze dienen een vergunning aan te vragen bij de overheid om gebruik te kunnen maken van een frequentie. Er zijn echter ook een heel aantal frequentiebanden die kosteloos te gebruiken zijn. Al onze microfoonsystemen werken op deze gratis frequentiebanden, hierdoor komt je nooit voor onverwachte kosten te staan. Let wel op dat de gratis frequentiebanden per land kunnen verschillen.

Mag ik een draadloze microfoon zomaar gebruiken en is dit gratis?

Al onze draadloze UHF systemen mogen in heel Europa licentievrij gebruikt worden. Hier zijn dus geen kosten aan verbonden voor een licentie. Onze VHF systemen mogen in heel Nederland ook licentievrij gebruikt worden. In België is voor de VHF systemen wél een licentie nodig.

Hoe haal je het beste uit je draadloze microfoon set?

Omdat een microfoon (de zender) en het kastje (de ontvanger) communiceren via een vaste frequentie is het belangrijk dat je zorgt dat de communicatie tussen beide probleemloos plaatsvindt. Onderstaande tips helpen je om het optimale uit jouw draadloze microfoon set te halen:

 • Trek een denkbeeldige lijn tussen je microfoon en het kastje. Bij voorkeur mag deze lijn niet onderbroken worden door bijvoorbeeld je apparatuur of publiek. Indien de lijn wel onderbroken wordt dan kan de maximale afstand van je draadloze microfoon set verkleind worden.
 • Aan de onderkant van je draadloze handmicrofoon zit vaak een antenne. Zorg dat je deze antenne niet bedekt met je hand.
 • Zet de antennes van de ontvanger altijd in een trechtervorm. Hierdoor zorg je voor optimale ontvangst van je draadloze microfoon set.

Draadloze microfoon kopen

Wil jij binnenkort een weergaloze performance neerzetten op het podium of een spetterende presentatie houden voor groot publiek? Met behulp van een goede draadloze microfoon weet je zeker dat het aan goed geluid niet zal ontbreken. Toch nog advies nodig over het beste draadloze microfoonsysteem voor jouw situatie? Neem gerust contact op met een van onze productspecialisten en laat je adviseren! Heb je al wel een draadloze microfoon set gevonden die aan jouw wensen voldoet? Bestel dan snel bij MaxiAxi en ontvang hem vliegensvlug in huis!

Chatten