Draadloze microfoons

Met een draadloze microfoon creëer je bewegingsvrijheid. Hierdoor kan je bijvoorbeeld optimaal gebruik maken van een podium zonder continu rekening te hoeven houden met een kabel. Afhankelijk van het type draadloze microfoon kan je zelfs zorgen dat je beide handen vrij hebt, wat ontzettend handig is tijdens het geven van bijvoorbeeld een presentatie of sportles.

Filteren

Producten 1-24 van 25

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 25

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Draadloze microfoons
🎤 Voordelen draadloze microfoon

Het grote voordeel van een draadloze microfoon is dat je geen last meer hebt van een kabel. Je hebt hierdoor heel veel bewegingsvrijheid. Ook kan je een draadloze microfoon makkelijker overdragen aan je publiek om bijvoorbeeld vragen te laten stellen. Een draadloze microfoon geeft je dus veel meer vrijheid dan de bekabelde variant.

🔛 Wat is het bereik van een draadloze microfoon?

Het bereik van een draadloze microfoon verschilt per type microfoon maar ook zeker per omgeving. Het is namelijk belangrijk dat je tussen de microfoon en ontvanger zo min mogelijk hebt staan. Je wilt namelijk niet het signaal blokkeren. Gemiddeld genomen is het bereik van een draadloze microfoon tussen de 20 en 30 meter.

🔎 Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

VHF staat voor Very High Frequency. Het grote voordeel van een VHF-signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik. UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF-band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van draadloze microfoons.

💸 Wat kost een draadloze microfoon?

Zoals je van MaxiAxi gewend bent kan je bij ons terecht voor betaalbaar licht en geluid. Hierdoor kan je kiezen voor draadloze microfoons tegen een hele scherpe prijs maar ook voor professionele draadloze microfoons die perfect te gebruiken zijn tijdens een presentatie, speech of optreden. Naast draadloze handheld microfoons kan je bij ons ook terecht voor de bekende headsets, hierdoor zijn je handen altijd vrij.

Hoe werkt een draadloze microfoon?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een (professionele) draadloze microfoon altijd een ontvanger nodig heeft. Deze stuurt een radiosignaal naar de ontvanger die is aangesloten op een geluidsinstallatie. Er bestaan ook speakers met een ingebouwde ontvanger, hierdoor heb je geen losse ontvanger nodig.

Wat zijn de voordelen van een draadloze microfoon?

Het grootste voordeel van onze microfoons is de bewegingsvrijheid die je krijgt. Je kan hierdoor optimaal gebruik maken van het podium en het publiek. Omdat er geen kabels gebruikt worden kan je ook niet struikelen over kabels. Hierdoor creëer je een veilige situatie voor iedereen!

Wanneer gebruik je een draadloze microfoon?

Dagelijks kom je in aanraking met draadloze systemen. Denk bijvoorbeeld maar aan je favoriete artiest die een optreden geeft of een tv programma waarbij zangtalent gezocht wordt. Een draadloos systeem wordt ook veel gebruikt tijdens:

 • Presentaties
 • Speeches
 • (Sport) lessen

Wat is het verschil tussen UHF en VHF?

 • VHF staat voor Very High Frequency (30 MHz tot 300 MHz). Het grote voordeel van een VHF signaal is dat het minder energie kost. De batterijen of accu gaan hierdoor langer mee. Daarnaast is VHF vaak goedkoper en hierdoor ontzettend in trek bij hobbymatig en semiprofessioneel gebruik.
 • UHF staat voor Ultra High Frequency en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Door de hoge frequentie kun je in de UHF band meerdere draadloze microfoonsystemen naast elkaar gebruiken waardoor je dus met meerdere personen gebruik kan maken van het systeem.

Kortom, wil je een draadloze microfoon gebruiken voor professionele doeleinden? Dan raden we je een UHF systeem aan. Wil je de sporadisch gebruik maken van je systeem voor een niet al te groot publiek? Dan is een VHF een prima keus.

Waar kan je uit kiezen?

Zoals je vast al op onze website hebt gezien kan je kiezen tussen drie verschillende draadloze microfoons. Om het je gemakkelijk te maken hebben we ze hieronder kort benoemd en daarbij beschreven wat nou precies de voordelen zijn:

 • De handmicrofoon, ook wel handheld genoemd, zie je regelmatig terug bij optredens en voorstellingen maar ook tijdens een presentatie. Dit type houd je in je hand waardoor één hand leeg blijft. De handheld kan je wel op een microfoonstandaard zetten waardoor beide handen weer vrij zijn. Dit beperkt dan wel tijdelijk, tot je de microfoon uit de standaard haalt, je bewegingsvrijheid.
 • De headset is perfect te gebruiken als je beide handen nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een presentatie zijn maar ook in de sportschool tijdens een lesje spinning. Het nadeel van dit type is dat je deze niet gemakkelijk overdraagt aan een ander.
 • De dasspeld microfoon, ook wel lavalier genoemd, kenmerkt zich door het compacte formaat. Hierdoor valt het haast niet op. Dit type zie je regelmatig terug tijdens talkshows maar ook tijdens presentaties en wordt vaak aan de kraag van kleding bevestigd. Het nadeel van dit type is dat je deze niet gemakkelijk overdraagt aan een ander.

Wat is de beste draadloze microfoon?

Dat hangt af van waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken. Indien je het wilt gebruiken tijdens een presentatie kan een dasspeldmicrofoon bijvoorbeeld makkelijker zijn dan een handheld. Het is daarom goed om eerst te kijken waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken en of je daarbij je handen vrij dient te hebben.

Wat houdt frequentie in?

Wanneer je van plan bent om een draadloze microfoon aan te schaffen merk je al snel dat er ontzettend veel informatie op je afkomt. Omdat we willen dat je de beste draadloze microfoon kiest hebben wij een aantal belangrijke vragen uitgelicht:

Welke frequentie heb ik nodig?

De microfoon zet een audiosignaal om naar een radiosignaal, deze signalen worden uitgezonden op een bepaalde, vaak vaste, frequentie. De frequenties kan je verdelen in twee groepen namelijk:

 • De VHF (Very High Frequency) microfoonsystemen: 30 Mhz tot 300 Mhz
 • De UHF (Ultra High Frequency) systemen: 300 Mhz tot 3000 Mhz

Welke frequenties zijn gratis?

In een aantal gevallen heb je een vergunning nodig om gebruik te maken van bepaalde frequenties. Je dient dan een vergunning aan te vragen bij de overheid. Er zijn ook een aantal frequentiebanden die geheel kosteloos te gebruiken zijn. Al onze microfoonsystemen werken op deze frequentiebanden, hierdoor komt je nooit voor onverwachte kosten te staan.

Mag ik een draadloze microfoon zomaar gebruiken en is dit gratis?

Al onze draadloze UHF systemen mogen in heel Europa licentievrij gebruikt worden. Hier zijn dus geen kosten aan verbonden voor een licentie. Onze VHF systemen mogen in heel Nederland ook licentievrij gebruikt worden. In België is voor de VHF systemen wél een licentie nodig.

Hoe haal je het beste uit je draadloze microfoon?

Omdat een microfoon (de zender) en het kastje (de ontvanger) communiceren via een vaste frequentie is het belangrijk dat je zorgt dat de communicatie tussen beide probleemloos plaatsvindt. Onderstaande tips helpen je om het optimale uit het door jou gekozen systeem te halen:

 • Trek een denkbeeldige lijn tussen je microfoon en het kastje. Bij voorkeur mag deze lijn niet onderbroken worden door bijvoorbeeld je apparatuur of publiek. Indien de lijn wel onderbroken wordt dan kan de maximale afstand tussen microfoon en ontvanger verkleind worden.
 • Onderin het handvat van je draadloze microfoon zit een antenne. Zorg dat je deze antennen niet bedekt met je hand.
 • Zet de antennes van de ontvanger altijd in een trechtervorm.

Draadloze microfoon kopen

We hopen dat we al je vragen beantwoord hebben. Is dit niet het geval? Dan staan onze productspecialisten dagelijks klaar om al je vragen te beantwoorden.

Chatten