XLR kabels

Een XLR kabel wordt voornamelijk gebruikt om diverse professionele audioapparaten op elkaar aan te sluiten. Wanneer jij dus één of meerdere apparaten met een XLR aansluiting hebt, zul je een XLR kabel nodig hebben. MaxiAxi.com heeft een uitgebreid kabelassortiment, dus voor vrijwel iedere toepassing is een geschikte XLR kabel te vinden.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 93

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 93

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over XLR kabels
❓Waarom heb ik een XLR kabel nodig?

Als je meerdere professionele audioapparaten met elkaar wilt verbinden, heb je vaak een XLR kabel nodig. Het voordeel van XLR is dat het signaal gebalanceerd is, waardoor het minder gevoelig is voor storingen zoals aardlussen en andere bijgeluiden. Als professional zit je natuurlijk niet op al die bijgeluiden te wachten, waardoor XLR vrijwel altijd in de professionele setting wordt gebruikt.

🔍 Wat is het verschil tussen XLR en DMX?

XLR kabels hebben over het algemeen een minder hoge weerstand dan DMX kabels. Als je een DMX kabel als microfoonkabel gebruikt, gaat dit ten koste van de audiokwaliteit doordat de weerstand van de kabel relatief groot is. Gebruik je juist een XLR kabel als DMX kabel, dan is het wat storingsgevoeliger en kan het zomaar zijn dat je lichteffect een ander effect projecteert dan jij wil.

Wat is een XLR kabel?

Een XLR kabel wordt met name gebruikt om verschillende professionele audioapparatuur met elkaar te verbinden. Deze audio kabel wordt bijvoorbeeld regelmatig gebruikt om op podia microfoons en een mengpaneel met elkaar te verbinden. Verderop in de tekst geven we je nog een paar extra voorbeelden voor het inzetten van een XLR kabel.

Voordeel van XLR

Het grootste voordeel van een XLR kabel is dat het gebruikt kan worden voor een gebalanceerd signaal, waardoor eventuele stoor- of ruissignalen over het algemeen voorkomen worden. Bij een festival of concert wordt dan ook vaak gebruikt gemaakt van XLR, omdat deze kabels relatief gemakkelijk lange afstanden nagenoeg storingsvrij kunnen overbruggen.

Verschillende soorten

Op de markt vind je XLR kabels met verschillende connectoren. Aan het ene uiteinde heb je altijd een XLR connector (male of female) en aan de andere zijde is het afhankelijk van de kabel. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat jij de juiste XLR kabel weet te vinden.

  • XLR kabel male female: Een XLR kabel male female is de meest voorkomende soort. Deze kabel gebruik je bijvoorbeeld om actieve speakers en een mengpaneel met elkaar te verbinden. Of bijvoorbeeld om microfoons met een mengpaneel te verbinden. Een kabel als deze wordt dus in diverse situaties ingezet.
  • XLR naar 3,5 mm jack: Een XLR - 3,5 mm jack kabel gebruik je bijvoorbeeld om het geluid van je telefoon naar een actieve speaker met XLR aansluiting te sturen.
  • XLR naar 6,3 mm jack: Een XLR naar 6,3 mm jack kun je bijvoorbeeld gebruiken om actieve speakers aan te sluiten op bepaalde DJ sets met 6,3 mm jack-aansluiting.
    XLR naar RCA: Een XLR naar RCA kabel kun je bij audioapparaten gebruiken. Deze kabel kun je bijvoorbeeld gebruiken om DJ mixers te verbinden met je studio monitor speakers.

Welke XLR kabel moet ik kiezen?

Bij het maken van een keuze voor een XLR kabel zijn er een aantal zaken om in acht te nemen. 

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de kabel die je hebt uitgezocht daadwerkelijk over de juiste connectoren beschikt. De 3-pins aansluiting voor XLR kabels is op de meeste apparatuur gemakkelijk te herkennen. Tegenwoordig is er dus ook een combi-aansluiting XLR en Jack. Heb je een dergelijke aansluiting en vraag je je af of je dan beter kan kiezen voor jack of XLR? Onze voorkeur gaat uit naar XLR, omdat deze in voor een gebalanceerd en storingsvrij signaal heeft. Hierdoor weet je zeker dat je een goede geluidskwaliteit hebt.

Ten tweede is de juiste lengte van de XLR kabel belangrijk. Het gebruik van 20 meter of zelfs 50 meter lange kabels is niet geheel ongewoon. Je wilt natuurlijk geen kabel te kort komen, maar het is wel fijn als ze geschikt zijn voor het werk dat je er mee doet. Wanneer je een microfoon wil verbinden met een mengpaneel en bijvoorbeeld een afstand van 10 meter wil overbruggen dan is een kabel van 30 meter wel behoorlijk overtollig.

Tot slot is het tijdens het maken van je keuze voor een XLR kabel belangrijk om de prijs af te wegen tegen de kwaliteit. 1 meter XLR (M-F) zal al voor een vrij laag bedrag aangeboden worden, maar je zult ook hogere prijzen voor dezelfde lengte tegenkomen. De duurdere modellen zijn vaak beter van kwaliteit. Zo zijn de connectoren kwalitatief beter en is er in het productieproces gedacht aan de kwaliteit en duurzaamheid van de verbinding met de connectoren. Wanneer je een XLR kabel gebruikt in combinatie met een professionele geluidsinstallatie of wanneer je ze in een studio gebruikt dan is het aan te raden toch voor degelijke kwaliteit te kiezen. Bovendien zullen kwalitatieve kabels over het algemeen minder snel kapot gaan.

XLR kabel voor lichtapparatuur

Normaliter wordt er geen XLR kabel, maar juist een DMX kabel gebruikt voor het onderling verbinden en aansturen van lichtapparatuur. Van origine zijn DMX kabels 5-polig, tegenwoordig zijn echter meer lichteffecten voorzien van een 3-polige aansluiting. Dit maakt het mogelijk om een XLR kabel te gebruiken. Zeker wanneer er niet al te veel lichteffecten in het spel zijn, is het mogelijk een XLR kabel als vervanger te gebruiken. 

Er is wel degelijk een verschil tussen beide soorten kabels. DMX kabels bieden met 110-120 Ohm meer weerstand dan de 75 Ohm weerstand van XLR kabels. Dit verschil in weerstand wordt in het geval van lichtsturing van belang wanneer er meerdere lichteffecten aangestuurd moeten worden. Het gebruik van DMX vermindert, in dit scenario, de kans op storing in het signaal. Een verminderde kans op storing zorgt er op zijn beurt weer voor dat je niet het risico loopt dat een lamp zelf begint te doen wat hij wil. 

In een situatie met relatief weinig lampen/lichteffecten is het dus niet ongebruikelijk om XLR kabels te gebruiken om deze onderling te verbinden. Een DMX kabel gebruiken om een microfoon te verbinden met bijvoorbeeld een mengpaneel is daarentegen niet echt aan te raden. De weerstand van DMX komt namelijk de kwaliteit van het audiosignaal niet ten goede.

XLR kabel kopen?

In het assortiment van MaxiAxi vind je een erg uitgebreid kabelassortiment. Twijfel je over de connectoren van je XLR kabel? Onze productspecialisten helpen je graag op de juiste weg voor het vinden van de juiste kabel. Ben je op zoek naar RCA of jack kabels? Ook dan ben je bij MaxiAxi.com aan het juiste adres.

Chatten