XLR kabels

XLR kabels worden voornamelijk gebruikt voor professionele audio toepassingen. MaxiAxi beschikt over een uitgebreid assortiment XLR kabels. In deze tekst leggen we uit waar XLR kabels voor gebruikt worden, gaan we kort in op de verschillende soorten XLR kabels en vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het vinden van je juiste XLR kabel.

Filteren

Producten 1-24 van 87

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 87

Van laag naar hoog sorteren

Waarom een XLR kabel?

XLR kabels worden zoals hiervoor al kort werd aangehaald voornamelijk gebruikt voor professionele audio toepassingen. XLR kabels zorgen ervoor dat de kwaliteit van een audiosignaal hoog blijft daarnaast minimaliseren XLR kabels interfererende signalen als netspanningsbrom. Door deze eigenschappen van de XLR kabel kunnen relatief lange afstanden storingsvrij worden overbrugd. Omdat de XLR kabel erg geschikt is om deze lange afstanden te overbruggen wordt de XLR kabel bijvoorbeeld veel gebruikt om op podia microfoons te verbinden met een mengpaneel. 

XLR kabel voor lichtapparatuur

Normaliter worden DMX kabels gebruikt voor het onderling verbinden en aansturen van lichtapparatuur. Van origine zijn DMX kabels 5 polig, tegenwoordig zijn echter meer lichteffecten voorzien van een 3 polige aansluiting. Dit maakt het gebruik van XLR kabels mogelijk. Zeker wanneer er niet al te veel lichteffecten in het spel zijn kan je een XLR kabel prima als vervanging voor een DMX kabel gebruiken. De 2 soorten kabels verschillen echter wel degelijk. DMX kabels bieden met 110-120 Ohm meer weerstand dan de 75 Ohm weerstand van XLR kabels. Dit verschil in weerstand wordt in het geval van lichtsturing van belang wanneer er veel lichteffecten aangestuurd moeten worden. Het gebruik van DMX kabels in dit scenario verminderd de kans op storing in het signaal. Een verminderde kans op storing zorgt er op zijn beurt weer voor dat je niet het risico loopt dat een lamp zelf begint te doen wat hij wil. 

In een situatie met relatief weinig lampen/lichteffecten is het dus niet ongebruikelijk om XLR kabels te gebruiken om deze onderling te verbinden. Een DMX kabel  gebruiken om een microfoon te verbinden met bijvoorbeeld een mengpaneel is daarentegen niet echt aan te raden. De weerstand die DMX kabels bieden komt namelijk de kwaliteit van het audiosignaal niet echt ten goede.

Verschillende soorten XLR kabels

Doordat XLR kabels voor vele professionele audio toepassingen worden gebruikt zijn er ook verschillende soorten XLR kabels op de markt. De standaard XLR male naar XLR female kabel is natuurlijk de meeste gebruikte XLR kabel. Daarnaast zijn er diverse kabels op de markt om apparaten die niet beschikken over een XLR aansluiting toch aan te kunnen sluiten op bijvoorbeeld een mengpaneel. Denk bijvoorbeeld aan een (mini) jack naar XLR kabel of de RCA naar XLR kabel. 

 

Welke XLR kabel moet ik kiezen?

Bij het maken van een keuze voor een XLR kabel zijn er een aantal zaken om in acht te nemen. 

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de kabel die je hebt uitgezocht daadwerkelijk over de juiste connectoren beschikt. De 3 pins aansluiting voor XLR kabels is op de meeste apparatuur gemakkelijk te herkennen. Tegenwoordig is er echter ook een combi aansluiting XLR en Jack. Deze aansluiting biedt de mogelijkheid om een 3-polige XLR of een 6.3mm jack plug aan te sluiten op bijvoorbeeld een mengpaneel. Heb je een dergelijke aansluiting en vraag je je af of je dan beter kan kiezen voor een jack kabel of een XLR kabel? De XLR kabel is naar ons idee the way to go. De betere kwaliteit van de XLR kabel zal in vrijwel alle gevallen zorgen voor een betere geluidskwaliteit. 

Ten tweede is de juiste lengte van de XLR kabel belangrijk. Zoals eerder verteld is een XLR kabel uitermate geschikt voor het overbruggen van langere afstanden. Het gebruik van 20 meter of zelfs 50 meter lange XLR kabels is niet geheel ongewoon. Je wilt natuurlijk geen kabel te kort komen. Maar het is wel fijn om over kabels te beschikken die geschikt zijn voor het werk dat je er mee doet. Wanneer je een microfoon wil verbinden met een mengpaneel en bijvoorbeeld een afstand van 10 meter wil overbruggen dan is een kabel van 30 meter wel behoorlijk overtollig. Uiteindelijk zal het overtollige deel kabel ergens moeten blijven en een homp kabel staat zowel naast het mengpaneel als op het podium niet erg fraai.

Tot slot is het tijdens het maken van je keuze voor een XLR kabel belangrijk om de prijs af te wegen tegen de kwaliteit. 1 meter XLR (M-F) zal al voor een vrij laag bedrag aangeboden worden maar je zult ook hogere prijzen tegenkomen. De duurdere XLR kabels zijn vaak van betere materialen gemaakt. Zo zijn de connectoren kwalitatief beter en is er in het productieproces gedacht aan de kwaliteit en duurzaamheid van de verbinding met de connectoren. Wanneer je XLR kabels gebruikt in combinatie met een professionele geluidsinstallatie of wanneer je ze in een studio gebruikt dan is het aan te raden toch voor degelijke kwaliteit te kiezen. XLR kabels van hogere kwaliteit zullen minder snel kapot gaan en dragen audio in hoorbaar betere kwaliteit over.  

XLR kabels kopen? 

Bij MaxiAxi kan je terecht voor allerlei verschillende soorten XLR kabels. Ben je dus op zoek naar een XLR kabel? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

Chatten