Plasmabollen

Een plasmabol is één van de vele leuke gadgets in ons assortiment. De bliksemflitsen van de bol reageren op geluid en trillingen waardoor de mooiste effecten ontstaan. Een plasmabol is niet alleen leuk voor kinderen, maar kun je ook gebruiken als mooie decoratielamp in je woon- of slaapkamer. Het is kortom een échte blikvanger!

Meer
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Plasmabollen
🔛 Kun je een plasmabol altijd aan laten staan?

Hoewel het aan laten staan van een plasmabol niet veel kwaad kan, is het niet verstandig om de bol onbeheerd achter te laten. Je moet het bijvoorbeeld zien als een televisie die je ook niet continu aan laat staan als je er niet bij bent.

💥 Kun je een elektrische schok krijgen van een plasmabol?

Nee, je krijgt geen elektrische schok als je de plasmabol aanraakt. Hoewel een plasmabol met bliksemflitsen werkt, geeft het geen elektrische schokken als je de bol aanraakt.

🔮 Is een plasmabol gevaarlijk?

Een plasmabol is niet gevaarlijk. Een plasmabol kan niet oververhit raken en ook de gassen in de bol zijn niet schadelijk voor de gezondheid van jou of je kinderen. De veiligheid van een plasmabol is te vergelijken met de veiligheid van een gloeilamp.

🕗 Wat is de levensduur van een plasmabol?

Zoals bij de meeste elektronische producten hangt de levensduur van de plasmabol af van de frequentie en de duur van het gebruik. Hoe vaker je plasmabol aan hebt staan, hoe korter de levensduur van de bol zal zijn.

Wat is een plasmabol?

Een plasmabol is een doorzichtige glazen bol met bliksemflitsen die van het midden naar het glas bewegen. De voorloper van de plasmabol is de plasmalamp en is uitgevonden door Nikola Tesla toen hij aan het experimenteren was met hoogfrequente elektrische stromen in een glazen vacuümbuis. De moderne variant, zoals we die nu kennen, werd ontwikkeld door James Falk en MIT-student Bill Parker.

De plasmabol heeft door de jaren heen verschillende benamingen gekregen. Door de achternaam van de eerste uitvinder wordt het ook wel een teslabol genoemd. Daarnaast passeren termen als bliksembol of toverlamp ook regelmatig de revue.

Werking van een plasmabol

Het werkend krijgen van de plasma bol is simpel. Je stopt de stekker in het stopcontact en de bliksemstralen bewegen zich vrij door de bol heen. De werking van dit product is echter een stuk minder simpel. Een plasma bol is gevuld met lagedrukgassen zoals argon, stikstof en neon. Een kogel die als elektrode dient bevindt zich in het midden van de bol. Door het aanzetten van de bol komt de elektrode onder spanning te staan en deze spanning wordt door een natuurkundig verschijnsel (waarvan de gassen in de bol een belangrijk onderdeel zijn) zichtbaar als de bliksems of bliksemschichten die je in de bol ziet.

Aanraakgevoeligheid van de plasmabol

De bliksemflitsen bewegen zich vrij door de plasmabol heen, maar dat verandert als je een hand of vinger op de bol legt. Op het moment van aanraking focust de bliksemflits zich enkel op die plek. Wanneer jij je vinger dus naar links verplaatst, zie je de bliksemflits ook meebewegen naar links. Hierdoor heb jij dus invloed op het schouwspel en dat maakt het ook zo leuk!

Bliksembol wordt geluidsgestuurd

De bliksemflitsen in de bol worden niet alleen beïnvloed door aanrakingen. Er zijn bliksembollen die automatisch op muziek reageren, maar er zijn ook varianten die je in één klik op de geluidsgestuurde modus zet. Als de plasmabol op deze modus staat hoef je alleen muziek op te zetten en de bliksemflitsen bewegen mee op het ritme van de muziek.

Waar gebruik je een teslabol?

Eigenlijk is een teslabol overal te gebruiken. Er is niet één plek waar hij het best tot zijn recht komt, maar uiteraard zijn er wel plekken waar we ze regelmatig tegenkomen. Om je een goed overzicht te geven zetten we hieronder de meest gebruikelijke plekken voor je op een rijtje.

  • Kinderkamer: Een plasmabol wordt vaak gezien als een leuke gadget voor kinderen. Daarom kun je zo’n bol ideaal plaatsen in de kinderkamer. Door het plug-and-play systeem is het ook nog eens eenvoudig aan- en uit te zetten.
  • Woonkamer: Niet alleen de kinderkamer is een goede plek voor je plasmabol, maar ook in de woonkamer komt hij goed tot zijn recht. Het ziet er simpelweg supervet uit en zal daardoor ook vaak onderwerp van gesprek zijn!
  • Mancave of keet: In je mancave of keet wordt bijna altijd wel muziek gedraaid en wanneer je dan zo’n bol in de ruimte plaatst, krijg je de mooiste effecten door de geluidsgestuurde modus. Ook in je mancave of keet mag een teslabol dus niet ontbreken.

Naast het feit dat het dus bijna overal te gebruiken is, is het goed om te weten dat de bliksemflitsen nóg beter zichtbaar worden op het moment dat de ruimte donker is. Maar niet getreurd: ook bij daglicht komen de lichtflitsen tot uiting.

Plasmabol kopen?

Jouw plasmabol koop je bij MaxiAxi.com. Twijfel je nog over de aankoop van een plasmabol of heb je nog vragen? Onze productspecialisten staan je graag te woord! Als je vandaag bestelt, zorgen wij dat je ‘m razendsnel in huis hebt.

Chatten