Phono voorversterkers

Om je platencollectie af te kunnen spelen, heb je vaak een phono voorversterker nodig. Vooral bij verouderde platenspelers, in combinatie met nieuwe versterkers, kun je niet om een phono voorversterker heen, omdat er zonder een (ingebouwde) voorversterker geen geluid uit de platenspeler komt. In ons assortiment vind je een phono voorversterker voor jouw LP speler. Kijk snel in ons assortiment en kies je favoriete model!

Meer
Filteren

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Phono voorversterkers
🔍 Wat is een phono voorversterker?

Een phono voorversterker is bedoeld om het zwakke signaal van een platenspeler (die geen ingebouwde voorversterker heeft) om te zetten naar een signaal wat bruikbaar is voor een versterkeringang. Een phono voorversterker is voorzien van RIAA correctie die het gecomprimeerde signaal van een plaat corrigeert.

❓ Wanneer heb ik een phono voorversterker nodig?

Een phono voorversterker heb je nodig wanneer je een platenspeler (die niet voorzien is van een ingebouwde voorversterker) wilt aansluiten op de lijningang van je versterker. Indien je versterker een phono ingang heeft dan heb je geen phono voorversterker nodig.

🔌 Hoe sluit ik een phono voorversterker aan?

De meest voorkomende aansluiting op een voorversterker is de RCA aansluiting, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting komt ook veel voor bij platenspelers, actieve speakers en versterkers waardoor het aansluiten van je voorversterker een eitje wordt.

💭 Wat is het verschil tussen een phono voorversterker en eindversterker?

Een phono voorversterker is vaak een klein kastje dat enkel het signaal versterkt en de RIAA correctie toepast. Een eindversterker gebruik je om bijvoorbeeld je passieve speakers aan te sturen. Eindversterkers beschikken vaak over meer opties zoals Bluetooth, microfooningangen en nog veel meer.

💽 Welke phono voorversterker heb ik nodig?

Welke phono voorversterker jij nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om jezelf af te vragen of je bijvoorbeeld LP’s wilt digitaliseren. Wanneer je dit wilt, heb je namelijk een phono voorversterker met USB-poort nodig. Verder hangt het er vanaf of je bijvoorbeeld een cassette speler er op wilt aansluiten. 

🎶 Wat is de RIAA correctie?

De RIAA correctie is het automatisch verzwakken van de lage tonen en het versterken van hoge tonen. Zowel de hoge als lage tonen worden met maximaal 20 decibel teruggebracht naar het normale niveau, zodat het weer mooi klinkt.

Wat is een phono voorversterker?

Een phono voorversterker zorgt ervoor dat het zwakke signaal, wat uit een LP speler komt, versterkt wordt. Het signaal is bij een platenspeler zonder voorversterker zo zwak dat er zonder een RIAA/phono voorversterker simpelweg geen geluid uit je platenspeler komt. Wanneer de speler over een ingebouwde voorversterker beschikt, is er geen phono voorversterker nodig.

Hoe werkt een RIAA voorversterker?

Om precies uit te leggen hoe een RIAA voorversterker werkt, moeten we eerst terug in de tijd. Toen de LP werd uitgevonden was er nog geen standaard voor het opnemen of persen van platen. Men wilde vooral zoveel mogelijk muziek op een plaat kwijt, zonder in te leveren op de geluidskwaliteit. Vooral bij de bassen was dit een struikelblok voor de voorversterker, omdat voor bassen een behoorlijk brede groef nodig is die veel ruimte in beslag neemt op een plaat. Een dergelijk brede groef ging dus ten koste van de maximale speelduur van een plaat en om dat op te lossen is er in 1955 afgesproken dat alle platen geperst zouden worden volgens de ‘Recording Industry Association of America’ (RIAA) standaard. 

Wat er nu eigenlijk gebeurt, is dat op een plaat de bassen (lage tonen) verzwakt opgenomen worden terwijl de hoge tonen juist versterkt opgenomen worden. Hierdoor waren veel minder brede groeven nodig en kon er meer muziek op elke kant van een plaat geperst worden. Nu zou je denken dat dit de geluidskwaliteit van een LP niet ten goede komt, maar vanaf dat moment komt de RIAA correctie in beeld. De RIAA correctie van een phono voorversterker zorgt er namelijk voor dat deze aanpassing weer wordt teruggedraaid. Zo’n RIAA voorversterker versterkt dus de bassen en verzwakt de hoge tonen waardoor de plaat weer klinkt zoals hij bedoeld is. Geen kwaliteitsverlies en toch voldoende speeltijd.

Heb ik een phono voorversterker nodig?

Om te bepalen of jij een phono voorversterker nodig hebt, moet je kijken naar twee belangrijke zaken. Zo is het belangrijk om te weten of jouw versterker een phono ingang heeft en moet je nagaan of je platenspeler al over een ingebouwde voorversterker beschikt. In de ontstaande twee alinea's vertellen we je precies waar je op moet letten.

Versterker met of zonder phono ingang

In de vroegere jaren vond je op vrijwel elke versterker een speciale phono ingang. Je sloot je LP speler op die ingang aan en dan werd het signaal volgens de RIAA standaard ‘bewerkt’ zodat je van je platen kon genieten. Tegenwoordig is een versterker met phono ingang niet meer de standaard en dus moest er een oplossing gevonden worden. Om je LP speler tóch op je versterker aan te kunnen sluiten, is de phono voorversterker bedacht. Dit type versterker zorgt ervoor dat het signaal ‘bewerkt’ wordt volgens de RIAA standaard en daarna versterkt hij het signaal zodat het gelijk is aan het lijnsignaal van bijvoorbeeld een CD speler. Op die manier kun je je draaitafel dus aansluiten op de lijningang van je versterker zonder kwaliteitsverlies.

Platenspeler met of zonder ingebouwde voorversterker

Nu de platenspeler weer helemaal in is, worden er ook weer nieuwe modellen geproduceerd. Veel moderne versies worden intern al voorzien van de RIAA bewerking en de voorversterking zodat je deze direct op de lijningang van een versterker kunt aansluiten. Je hebt bij deze spelers dus geen voorversterker of versterker met phono ingang nodig. Meestal staat er bij de uitgang op de platenspeler wel de tekst 'line out'. Dat is een mooie indicator dat de voorversterker dus al is ingebouwd.

Bij een verouderde platenspeler die je bijvoorbeeld onder het stof op zolder vandaan haalt, is de kans groot dat je een phono voorversterker nodig hebt (indien je versterker geen phono ingang heeft). Je kunt het natuurlijk ook gewoon proberen door je platenspeler op de lijningang van je versterker aan te sluiten. Als het geluid heel zacht en/of vervormd klinkt dan weet je genoeg, je zult een phono voorversterker aan moeten schaffen.

Extra mogelijkheden op een phono versterker

Je weet nu precies wat een phono versterker is en hoe het werkt, maar er zijn natuurlijk nog extra opties. We leggen je twee mogelijkheden van een phono versterker uit. 

  • LP’s digitaliseren: LP’s digitaliseren was nog nooit zo eenvoudig als met een phono voorversterker met USB-ingang, die ervoor zorgt dat hij als een externe geluidskaart wordt gezien. Een phono versterker is voorzien van software waardoor je moeiteloos je LP’s kunt digitaliseren.
  • Line/phono schakelaar: Met de line/phono schakelaar heb je meer mogelijkheden. Zo kun je jouw phono voorversterker aansluiten, maar is het ook mogelijk om een cassette speler of een ander audioapparaat via line-out aan te sluiten.

Alles over phono voorversterkers

Om je een nog beter beeld te geven van onze phono voorversterkers hebben we een video met onze productspecialist gemaakt. Rob legt je in de onderstaande video alles over phono voorversterkers haarfijn uit.

Phono voorversterker kopen

Is het je na het lezen van deze tekst wel duidelijk dat je een phono voorversterker moet kopen? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. En bovendien: bestel je vandaag, dan kun je in de meeste gevallen de volgende dag al van je LP collectie genieten. Mocht je nog vragen hebben, onze productspecialisten staan natuurlijk voor je klaar. 

Chatten