IEC kabels

IEC kabels worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien. Deze variant stroomkabel / netsnoer is misschien wel de meest voorkomende soort stroomkabel. Je vindt de aansluiting bijvoorbeeld terug op de meeste actieve speakers en versterkers. Maar het is ook een veelvoorkomende aansluiting bij producten die niet per se iets te maken hebben met de licht of geluid zoals bijvoorbeeld computers en printers.

Meer
Filteren

16 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

16 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over IEC kabels
🔗 Hoe sluit je een IEC kabel aan?

Over het algemeen sluit je IEC kabels altijd op dezelfde manier aan. De ene connector (stekker) stop je in het stopcontact en het andere uiteinde stop je in de IEC-aansluiting op het apparaat. Een ander soort IEC kabel is een snoer met zowel een male als female kant. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om apparatuur zoals lichteffecten met elkaar door te lussen.

🔝 Wat is de beste IEC kabel?

IEC kabels verschillen onderling niet veel van elkaar qua kwaliteit of werking en daarom moet je vooral kijken naar de kabellengte. Op basis daarvan bepaal je welke IEC kabel jij nodig hebt.

Wat is een IEC kabel?

IEC is een afkorting voor International Electrotechnical Commission. In het Nederlands: Internationale Elektrotechnische Commissie. Een kabel moet aan een reeks van normen van deze commissie voldoen om een IEC kabel genoemd te mogen worden. Vervolgens specificeert deze commissie de connectoren. Zodoende zijn er meerdere soorten connectoren/kabels die een IEC kabel worden genoemd, de specificering van de IEC is vervolgens bepalend voor hoe de uiteindelijke connector eruitziet. In de audiovisuele branche zijn de IEC C13 en IEC C14 veel geziene IEC connectoren.

Waarom een IEC aansluiting?

De IEC kabel is een relatief goedkope kabel. Daarnaast is de kabel gemakkelijk en snel in te pluggen en daarmee zeer gebruiksvriendelijk. Dat zijn dan ook vaak de redenen voor veel fabrikanten om de keuze te maken voor de IEC kabel als aansluiting van hun producten.

Nadelen van de IEC C13 kabels is dat ze vaak niet beschikken over een locking systeem. Door trillingen kan de stekker dus losraken met als gevolg dat een apparaat niet meer van stroom wordt voorzien. Daarnaast zijn IEC kabels niet van een IP certificering voorzien. De IEC kabel is daarmee niet waterbestendig.

IEC kabel aansluiten

Het aansluiten van een IEC kabel is niet moeilijk. In dit geval zullen we in de uitleg ingaan op de veelvoorkomende IEC C13 aansluiting. Voor andere IEC stekkers geldt echter vaak vrijwel dezelfde werking. Het ene uiteinde van een IEC kabel beschikt in deze situatie vaak over een (schuko) stekker of een IEC C14 aansluiting aan de ene kant. Het andere uiteinde van de kabel is voorzien van de IEC C13 connector. De connectie maak je net als met andere stekkers door de stekker in het stopcontact te stoppen en het andere einde in de IEC aansluiting op het apparaat dat je van stroom wil voorzien te stoppen.

IEC voor verlichting & effects

De IEC aansluiting is veel terug te vinden op semi-professionele lichteffecten. Deze lichteffecten zijn regelmatig voorzien van een IEC 13 connector en een IEC 14 connector. Hierdoor kan je gemakkelijk meerdere lampen met elkaar verbinden zonder dat je elke lamp afzonderlijk moet verbinden met een stekkerdoos of stopcontact.

IEC kabel kopen?

Ben je op zoek naar een IEC kabel? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. In ons assortiment kan je namelijk terecht voor diverse IEC kabels. Plaats vandaag nog je bestelling en ontvang de door jou bestelde IEC kabel morgen al in huis.

 

Chatten