RCA kabels

Een RCA kabel wordt vrijwel altijd gebruikt om verschillende audioapparaten in de audiovisuele branche met elkaar te verbinden. In ons kabelassortiment vind je allerlei verschillende varianten van een RCA kabel, waardoor er voor eenieder wel een geschikte kabel tussen zit. Bekijk daarom snel ons assortiment voor de juiste RCA kabel.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over RCA kabels
🔍 Is een RCA kabel hetzelfde als een tulp kabel?

Er is geen verschil tussen een RCA of tulp kabel. Zowel de term ‘RCA’ als ‘tulp’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, omdat ze precies hetzelfde betekenen. Een RCA/tulp kabel wordt gebruikt om verschillende audioapparaten met elkaar te verbinden.

❓Hoe herken je een RCA kabel?

Een RCA kabel heeft in ieder geval aan één uiteinde een pin met opstaande rand. Over het algemeen zijn de connectoren rood/wit of rood/zwart. Een connector van een RCA kabel lijkt bovendien vaak op een tulp, waardoor je ook regelmatig de term ‘tulp kabel’ voorbij ziet komen.

Wat is een RCA kabel?

Een RCA kabel wordt gebruikt om diverse audioapparaten met elkaar te verbinden. In de audiowereld is dit soort een van de meest gebruikte kabels. Je kan de kabel herkennen aan de connectoren die vaak rood/wit gekleurd zijn. De connectoren van een RCA kabel herken je aan een pin met daarnaast een opstaande rand. Bij veel van deze kabels lijkt de connector zelf enigszins op een tulp, hierdoor is de (veelgebruikte) bijnaam tulp kabel ontstaan. Een RCA kabel wordt dus bijvoorbeeld gebruikt om verschillende DJ apparatuur met een tulp/RCA-aansluiting op elkaar aan te sluiten.

Mono of stereo

Een enkele RCA connector zal altijd een monosignaal doorgeven. Een RCA kabel heeft doorgaans dubbele kabels. De twee connectoren aan beide uiteinden van de kabel zorgen ervoor dat de kabel geschikt is voor stereo geluid. De rode en witte connectoren helpen bij het juist aansluiten van het linker- en rechtersignaal.’

Soorten tulp kabels

Er zijn diverse soorten tulp kabels. Aan het ene uiteinde beschikken al deze kabels over een male of female tulp-aansluiting. Het andere uiteinde kan daar van verschillen om zo het verbinden van apparaten met andere aansluitingen mogelijk te maken. Hieronder hebben wij de meest voorkomende varianten voor je op een rijtje gezet.

  • RCA naar 3.5 mm stereo (mini jack) kabels: Een 3.5 mm AUX-aansluiting vind je vooral terug op mobiele telefoons, laptops en mp3-spelers. Met tulp kabels naar 3,5 mm stereo kabels maak je het mogelijk een apparaat zoals een mobiele telefoon met een 3.5 mm mini jack-aansluiting te koppelen aan bijvoorbeeld een versterker met RCA/tulp-aansluiting.
  • 1x RCA male naar 2x RCA female kabel: Deze kabel heeft een enkele mannelijke RCA-aansluiting en splitst naar twee vrouwelijke aansluitingen. Je zou deze kabel bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een monosignaal in twee monosignalen op te splitsen.
  • 1x RCA female naar 2x RCA male kabel: Deze tulp kabels beschikken over een enkele vrouwelijke RCA-aansluiting en splitst naar twee mannelijke aansluitingen. Je kan deze kabel bijvoorbeeld gebruiken om het signaal afkomstig uit een reeds aangesloten RCA kabel in twee te splitsen. Zo kan je bijvoorbeeld twee versterkers op één geluidsbron aansluiten.
  • RCA naar XLR: Bij veel professionele geluidsapparatuur wordt er gebruikgemaakt van XLR-aansluitingen, waarvoor je dus een RCA naar XLR kabel nodig hebt. Er zijn diverse RCA naar XLR verloopkabels te verkrijgen die ervoor zorgen dat je de apparatuur met RCA-aansluitingen alsnog kan verbinden aan deze professionele apparatuur.
  • RCA naar 6.3 mm jack kabel: Om apparaten met jack-aansluitingen (denk aan menig PA versterker) te kunnen verbinden met bijvoorbeeld DJ apparatuur met enkel RCA-aansluitingen zijn er RCA naar 6.3 mm jack kabels. Op deze manier hoef je niet met mixers of losse verloopstukken te werken.

Zaken om op te letten bij een RCA kabel

Bij het maken van de keuze voor een RCA kabel zijn er een aantal punten waar je op moet letten. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

De connectoren

Zoals eerder in deze tekst al beschreven zijn er veel verschillende connectoren bij RCA kabels. Kijk goed naar de aansluitingen op de apparaten die je wil verbinden om zo te bepalen welke kabel je nodig hebt.

De kabellengte

Het is handig om een RCA kabel te gebruiken met een afmeting die past bij de situatie waarin je de kabel gebruikt. Je wilt natuurlijk niet met een te korte kabel zitten, maar een te lange kabel brengt ook nadelen met zich mee. Door een te lange kabel zit je snel met een resterend deel kabel wat niet gemakkelijk netjes weg te werken is.

Kwaliteit

Een RCA kabel is tegenwoordig voor een betaalbaar bedrag te verkrijgen. Er zijn echter ook duurdere varianten verkrijgbaar. Deze meerprijs is te verklaren door het gebruik van componenten en productietechnieken die voor een betere kwaliteit zorgen. Het gebruik van deze productietechnieken en materialen zorgt voor een langere levensduur van de kabel. Het zorgt echter ook voor een flinke sprong in de kwaliteit van het audiosignaal dat wordt overgedragen. Vind je dat de audiokwaliteit van je huidige installatie nog wel wat verbeterd kan worden? Dan is het aan te raden de geluidsinstallatie eerst van een kwalitatief goede RCA kabel te voorzien. Dit maakt vaak een hoorbaar verschil in geluidskwaliteit.

RCA kabels kopen

Voor RCA/tulp kabels ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Heb je na het lezen van deze tekst toch nog een vraag? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice. Onze klantenservice helpt je namelijk graag bij het vinden van de juiste bekabeling voor jouw geluidsinstallatie.

Chatten