RCA kabels

RCA kabels worden voornamelijk gebruikt om diverse audioapparaten met elkaar te verbinden. De RCA kabel (ook wel tulp kabel genoemd) is in de audiowereld een van de meest gebruikte soorten kabels. Je kan de kabel herkennen aan de connectoren die vaak rood/wit of in sommige gevallen rood/zwart gekleurd zijn. De connectoren van RCA kabels herken je aan een pin met daarnaast een opstaande rand. Bij veel RCA kabels lijkt de connector zelf enigszins op een tulp, hierdoor is de (veelgebruikte) bijnaam tulp kabel ontstaan.

Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren

Waarom een RCA / Tulp kabel?

De RCA kabel wordt veel gebruikt om DJ apparatuur met een RCA aansluiting op elkaar aan te sluiten. Overigens vind je de RCA aansluiting ook op bijvoorbeeld diverse studio speakers, HiFi versterkers, PA versterkers en Disco versterkers waarbij je een tulp kabel kunt gebruiken voor het overdragen van een audiosignaal.

Mono of stereo RCA / Tulp kabels

Een enkele RCA connector zal altijd een mono-signaal doorgeven. Bijna alle RCA / Tulp kabels zijn echter dubbele kabels. De 2 connectoren aan beide uiteinden van de kabel zorgen ervoor dat de kabel geschikt is voor stereo geluid. De rode en witte connectoren helpen bij het juist aansluiten van het linker en rechter signaal.

Soorten RCA / Tulp kabels

Er zijn diverse soorten tulp kabels. Aan het ene uiteinde beschikken alle tulp kabels over een male of female tulpaansluiting. Het andere uiteinde kan daar van verschillen om zo het verbinden van apparaten met andere aansluitingen mogelijk te maken. Hieronder hebben wij de meest voorkomende varianten voor je op een rijtje gezet.

 • RCA / Tulp naar 3.5mm stereo (mini jack) kabels.
  De 3.5mm aux aansluiting vind je vooral terug op mobiele telefoons, laptops en mp3-spelers. Met deze kabel maak je het mogelijk een apparaat zoals een mobiele telefoon met een 3.5mm mini jack aansluiting te koppelen aan bijvoorbeeld een versterker met RCA aansluiting.

 • 1x RCA male naar 2x RCA female kabel.
  Deze tulp kabel heeft een enkele mannelijke RCA aansluiting en splitst naar 2 vrouwelijke aansluitingen. Je zou deze kabel bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een mono signaal in 2 mono signalen op te splitsen.

 • 1x RCA female naar 2x RCA male kabel
  Deze tulp kabel beschikt over een enkele vrouwelijke RCA aansluiting en splitst naar 2 mannelijke aansluitingen. Je kan deze kabel bijvoorbeeld gebruiken om het signaal afkomstig uit een reeds aangesloten RCA kabel in 2 te splitsen. Zo kan je bijvoorbeeld 2 versterkers op 1 geluidsbron aansluiten.

 • RCA naar XLR
  Bij veel professionele geluidsapparatuur wordt er gebruik gemaakt van XLR aansluitingen. Er zijn diverse RCA naar XLR verloop kabels te verkrijgen die ervoor zorgen dat je de apparatuur met RCA aansluitingen alsnog kan verbinden aan deze professionele apparatuur.

 • RCA naar 6.3mm jack kabel
  Om apparaten met jack-aansluitingen (denk aan menig PA versterker) te kunnen verbinden met bijvoorbeeld DJ apparatuur met enkel RCA aansluitingen zijn er RCA naar 6.3mm jack kabels. Op deze manier hoef je niet met mixers of losse verloopstukken te werken.

 • RCA koppelstuk
  Is de specifieke lengte RCA / Tulp kabel die je zoekt niet beschikbaar? Dan kan je met behulp van een RCA koppelstuk 2 RCA kabels aan elkaar verbinden om zo alsnog de gewenste lengte te krijgen.

Welke RCA / Tulp kabel moet ik kiezen?

Bij het maken van een keuze voor een tulp kabel zijn er een aantal punten waar je op moet letten.

De connectoren

Zoals eerder in deze tekst al beschreven zijn er veel verschillende RCA kabels met diverse connectoren te vinden. Kijk goed naar de aansluitingen op de apparaten die je wil verbinden om zo te bepalen welke connectoren je nodig zal hebben.

De kabellengte

Het is handig om een RCA kabel te gebruiken met een afmeting die past bij de situatie waarin je de kabel gebruikt. Je wil natuurlijk niet met een te korte kabel zitten maar een te lange kabel brengt ook nadelen met zich mee. Door een te lange kabel zit je snel met een resterend deel kabel wat niet gemakkelijk netjes weg te werken is. Voor de audiokwaliteit zal het bij beperkte lengtes kabels niet extreem veel verschil maken. Maar wanneer je de apparatuur onverwachts los moet halen is het toch fijn niet al te lang bezig te zijn met het uitzoeken van je bekabeling.

Kwaliteit RCA / Tulp kabels

RCA / Tulp kabels zijn tegenwoordig al erg goedkoop te verkrijgen. Er zijn echter ook duurdere varianten verkrijgbaar. Deze meerprijs is te verklaren door het gebruik van componenten en productietechnieken die voor een betere kwaliteit zorgen. Het gebruik van deze productietechnieken en materialen zorgt voor een langere levensduur van de kabel. Het zorgt echter ook voor een flinke sprong in de kwaliteit van het audiosignaal dat wordt overgedragen. Ben je van mening dat de audio kwaliteit bij je huidige installatie nog wel wat verbeterd kan worden in de kwaliteit? Dan is het aan te raden de geluidsinstallatie eerst van kabels met kwaliteit te voorzien. Dit maakt vaak een hoorbaar verschil in geluidskwaliteit.

RCA / Tulp kabels kopen

Voor RCA / Tulp kabels ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Heb je na het lezen van deze uitleg toch nog een vraag? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice. Onze klantenservice helpt je namelijk graag bij het vinden van de juiste bekabeling voor jouw geluidsinstallatie.

Chatten