Lichtsturing

Wie het over lichtsturing heeft praat al snel over DMX controllers. Deze DMX controllers zorgen dat je een echte lichtshow kan programmeren. Ben je op zoek naar een goede DMX controller van bijvoorbeeld BeamZ? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Scroll door ons assortiment en laat je verrassen. 

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren

Met behulp van een DMX controller heb je eigenlijk de volledige controle over je lichteffecten en kan je zelf je lichtshows programmeren. Houd er wel rekening mee dat je met een DMX controller geen plug-and-play oplossing hebt voor een vette lichtshow. Na de aanschaf moet je namelijk zelf een lichtshow programmeren. Wil je dus een eenvoudige lichtshow zonder verder gedoe dan hoef je dus niet aan een DMX controller te denken. Lijkt het je juist gaaf om zelf lichtshows te creëren? Lees dan verder!

Daisy chain

Voordat we de verdere ins en outs van een DMX controller behandelen is het goed om te weten dat DMX lichteffecten voor wat betreft de DMX sturing als een daisy chain aangesloten kunnen worden. Daisy chain wil zeggen dat je niet voor elk lichteffect een kabel hoeft te leggen vanaf de controller maar dat je vanaf de controller met een DMX kabel naar het eerste lichteffect gaat, van het eerste lichteffect ga je met een DMX kabel naar het tweede lichteffect, van het tweede naar de derde, etc. Dit maakt de installatie dus zeer eenvoudig en het scheelt een enorme berg kabel. Over de kabels gesproken, het is raadzaam om altijd DMX kabels te gebruiken. Ookal is de stekker (XLR) van een DMX kabel gelijk aan die van een audio kabel, er zit wel degelijk verschil in de kabel.

Kanalen

Nu je weet hoe je het aansluit vraag je je misschien af hoe je op deze manier elk lichteffect individueel kunt aansturen en hier komt de DMX controller om de hoek kijken. Een DMX controller en dus ook DMX lichteffecten maken gebruik van kanalen en dit zijn er maximaal 512 (vandaar de officiële naam DMX512). Elk kanaal staat voor een functie die je vanaf de DMX controller kunt bedienen door middel van een schuif. Stel dat je bijvoorbeeld een LED lamp hebt dan kan je bijvoorbeeld met kanaal 1 de rode LED bedienen. Elk kanaal loopt van 0 – 255 waarbij 0 LED uit is en 255 LED volledig aan is. Zou je de schuif van de DMX controller dus verder omhoog schuiven dan zou in dit voorbeeld de rode LED steeds feller gaan branden. Stel nou dat kanaal 2 de groene LED is dan kan je dus met de 2e schuif van je DMX controller de groene LED bedienen en bijvoorbeeld met de 3e schuif de blauwe LED. Bij moing heads heb je bijvoorbeeld een kanaal voor de pan beweging en de tilt beweging en zo heeft elke functie (kleur, beweging, effect, etc.) een kanaal die je vanaf de DMX controller kunt bedienen.

Programmeer je eigen show met een DMX controller

Nu je weet hoe je met je DMX controller je lichteffecten kunt bedienen begrijp je ook dat je ‘live’ tijdens een feestje dus nooit al je lichteffecten handmatig kunt bedienen. Het is daarom bij vrijwel alle DMX controllers mogelijk om zelf te programmeren. Dit doe je door al je lichteffecten in een bepaalde stand te zetten met een bepaalde kleur, een bepaald effect en bij bewegende effecten met het licht gericht op een bepaalde plaats. Deze stand sla je op en dit noem je een scene. Als je vervolgens meerdere scenes hebt opgeslagen kan je ze allemaal achter elkaar zetten wat een ‘chase’ wordt genoemd.

Vervolgens laat je de DMX controller de chase (dus de achter elkaar geplakte scenes) aflopen waardoor je verlichting dus telkens verandert. En zo heb jij met je DMX controller volledige controle over je lichtshow. Door meerdere chases te maken zorg je voor afwisseling van je lichtshow waardoor je dus ‘live’ tijdens een feestje een mooie lichtshow kan bieden. Vanzelfsprekend kan je via de DMX controller de snelheid van de chase instellen zodat je de lichtshow passend kunt maken bij de muziek. En hoe meer scenes je programmeert, hoe meer chases je kunt maken en dus hoe afwisselender jouw lichtshow wordt.

Blackout

Op veel DMX controllers zul je de functie ‘Blackout’ vinden. Een handige functie waarmee je eigenlijk alle kanalen in één keer op 0 zet. Alle verlichting gaat dus in de 0 stand en dus is het met één druk op de knop donker wat natuurlijk een mooi effect kan geven.

Fixtures

Op veel DMX controllers zul je het woord ‘fixtures’ vinden. Een fixture is eigenlijk niet anders dan een lichteffect. Als je dus op je DMX controller het woord fixtures ziet staan dan kan je met de knoppen daaronder aangeven welk lichteffect je bedienen wilt. Vanzelfsprekend kan je meerdere fixtures selecteren om zo snel bepaalde instellingen te kunnen doen tijdens bijvoorbeeld het programmeren.

De basis van DMX lichtsturing

In de onderstaande AxiLab video vertelt productspecialist Rob je alles over de basis van DMX lichtsturing. Zo kan je als beginner direct aan de slag. 

DMX controller kopen

We hopen dat je na het lezen van deze tekst een goed beeld hebt van een DMX controller en of het ook iets voor je is. Ben je van plan om een DMX controller te kopen dan kan je bij MaxiAxi terecht voor een ruim assortiment aan DMX controllers. Mocht je nog vragen hebben dan kan je vanzelfsprekend terecht bij een van onze productspecialisten. Zij zitten op werkdagen voor je klaar tussen 9:00 – 17:00 en kunnen je vragen via mail, chat of whatsapp beantwoorden. Weet je al welke DMX controller je wilt hebben? Bestel hem dan vandaag nog en je hebt hem super snel in huis.

Chatten