Basgitaren

Een basgitaar wordt vaak gebruikt in diverse muziekstijlen, of je nu een funk bassist bent of een rock bassist. Doordat een basgitaar bij zoveel verschillende toepassingen gebruikt kan worden, kunnen we wel stellen dat dit instrument zeer geliefd is in de muziekwereld. Bekijk ons assortiment met basgitaren hieronder!

Meer
Filteren

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Basgitaren
🎸 Hoeveel snaren heeft een basgitaar?

Een standaard basgitaar heeft vier snaren, maar er zijn ook varianten met vijf, zes of zelfs meer snaren. Deze extra snaren bieden de bassist meer bereik en flexibiliteit in hun spel. Het toevoegen van extra snaren kan echter ook de speeltechniek en de hand positionering veranderen. 

🔠 Hoe stem je een basgitaar?

Om een basgitaar te stemmen, gebruik je een stemapparaat en stel je elke snaar af op de gewenste toonhoogte door aan de stemmechanieken te draaien. De standaard stemming voor een 4-snarige basgitaar is E-A-D-G. Zorg dat de wijzer van het stemapparaat in het midden staat of dat de indicator groen is om aan te geven dat de snaar goed gestemd is. Herhaal dit voor alle snaren en controleer regelmatig, vooral bij nieuwe snaren.

😰 Is basgitaar leren spelen moeilijk?

Het leren spelen van de basgitaar kan in het begin uitdagend zijn, maar door het spelen regelmatig te oefenen, kun je snel de basis onder de knie krijgen. Naarmate je verder leert en complexere technieken probeert, wordt het uitdagender. Geduld en consistentie zijn cruciaal, net als bij andere instrumenten. Overweeg lessen te nemen bij een ervaren bassist of (online) muziekschool voor begeleiding.

❓Zit er verschil tussen een basgitaarversterker en een gitaarversterker?

Er zit zeker verschil tussen een basgitaarversterker en een gitaarversterker, omdat een basgitaarversterker ontworpen is om de lagere frequenties van een basgitaar te versterken. Basversterkers hebben doorgaans grotere luidsprekers en sterkere versterkercircuits om de lage tonen adequaat te kunnen weergeven, terwijl gitaarversterkers geoptimaliseerd zijn voor midden/hogere frequenties. Het gebruik van een gitaarversterker voor een basgitaar kan wel, maar het zal niet klinken zoals je gewend bent.

Wat is een basgitaar?

De basgitaar legt met zijn lage tonen als het ware het fundament van de muziek. In tegenstelling tot een reguliere gitaar, die meestal zes snaren heeft, heeft een basgitaar meestal vier dikkere snaren (hoewel er ook vijf- en zessnarige versies zijn). Dit instrument is essentieel in bijna elk muziekgenre, van rock tot jazz tot funk. Het voegt diepte en ritmische ondersteuning toe, waardoor andere instrumenten en zang kunnen schitteren.

De kameleon van de muziekwereld

De basgitaar is een kameleon in de muziekwereld. In rock vormt het de ruggengraat van krachtige nummers, in jazz biedt het subtiele en soepele begeleidingen, in funk zorgt het voor die onmiskenbare groove en in popmuziek legt het de basis voor andere instrumenten om hun melodieën overheen te spelen. Van de vloeiende lijnen in reggae tot de snelle licks in metal, dit type gitaar is vrijwel altijd aanwezig en enorm bepalend voor de muziek. 

Waar moet je op letten bij een basgitaar?

Het verschil tussen dure en betaalbare basgitaren wordt vaak bepaald door de gebruikte materialen, de afwerkingskwaliteit, de hardware (denk aan stemmechanieken en de brug), en de elektronische onderdelen. De keuze van het hout speelt een cruciale rol in zowel de klank als het uiterlijk van de basgitaar. De hals van een basgitaar moet de aanzienlijke spanning van de dikke snaren kunnen weerstaan. Gelukkig hebben tegenwoordig vrijwel alle basgitaren een stevige hals. Bij instapmodellen basgitaren zul je vaker variaties in deze eigenschappen aantreffen, simpelweg omdat er jongere houtsoorten worden gebruikt. 

Let ook op de afwerking van de frets en andere fijne details. De elementen van duurdere basgitaren zijn over het algemeen rijker, voller en gedetailleerder van klank. Echter, een fantastische basgitaar hoeft niet per se duur te zijn. In landen waar de productiekosten lager liggen, worden tegenwoordig basgitaren vervaardigd die vroeger veel duurder waren.

4-snarige basgitaar: ideaal voor beginners

De klassieke 4-snarige basgitaar is het meest voorkomende type en is geliefd om zijn eenvoud en veelzijdigheid. Kenmerkend voor de 4-snarige bas zijn de vier dikke snaren, die doorgaans gestemd zijn op E, A, D en G. 4-snarige bassen bieden een breed scala een tonen die geschikt zijn voor vrijwel alle genres. Voor degenen die net beginnen met bas spelen, is een 4-snarige basgitaar zeker een goede optie.

Basgitaar set

Beginnen met bas spelen? Een basgitaar set is dan ideaal. Deze sets zijn zorgvuldig samengesteld om alles te bieden wat een beginnende bassist nodig heeft: een kwalitatieve basgitaar, een bijpassende versterker, en essentiële accessoires zoals een gitaarband, plectrums, een stemapparaat. Het is een complete oplossing om je muzikale avontuur te starten zonder gedoe. Hieronder vind je alle onderdelen van een basgitaar set:

  • Een elektrische basgitaar: Het belangrijkste onderdeel in een basgitaar set is natuurlijk de elektrische basgitaar.
  • Basgitaar versterker: Om de elektrische basgitaar te versterken wordt er een basgitaar versterker van 40 watt meegeleverd. Krachtig en draagbaar genoeg om boven andere instrumenten uit te komen!
  • Een tas voor veilig & gemakkelijk vervoer: Als je deel uitmaakt van een muziekgroep, zul je je instrument regelmatig moeten meenemen naar oefensessies en optredens. Een draagtas is de meest praktische en veilige manier om je elektrische basgitaar te vervoeren.
  • Een setje plectra: Een plectrum wordt in sommige gevallen gebruikt om de snaren aan te slaan. Of je nu razendsnelle solo's of krachtige akkoorden wilt spelen, met een plectrum gaat dit het beste op je elektrische basgitaar.
  • Een clip-on stemapparaat: Het is essentieel dat je bas zuiver klinkt. Als bassist zul je regelmatig je instrument moeten stemmen. Een clip-on stemapparaat geeft voor elke snaar aan of deze de juiste toonhoogte heeft.
  • Een gitaarkabel van 3 meter: Om je elektrische basgitaar op een versterker aan te sluiten, heb je een kabel nodig. Let op de lengte; voor thuis is een kortere kabel voldoende, maar voor repetities met een groep is een langere kabel handiger.
  • Extra setje snaren: Na verloop van tijd zul je de snaren van je basgitaar moeten vervangen. Het kan ook voorkomen dat een snaar breekt, dus het is handig om een extra setje bij de hand te hebben.
  • Een (bas) gitaarstandaard: Je basgitaar tegen een oppervlak laten leunen is riskant. Het is daarom raadzaam om een standaard te gebruiken, zodat je instrument stabiel staat.
  • Basgitaar band: Als bassist speel je over het algemeen staand. Om comfortabel te kunnen spelen, gebruik je een basgitaar band voor je elektrische gitaar.

Basgitaar kopen bij MaxiAxi

Bij MaxiAxi begrijpen we de liefde voor muziek en de centrale rol van de basgitaar daarin. Daarom bieden we een zorgvuldig geselecteerd assortiment aan zodat je een geschikte basgitaar kunt kopen, geschikt voor zowel beginners als professionals. Onze experts staan klaar om advies te geven en te helpen bij het kiezen van het perfecte instrument. En met onze betrouwbare levering, uitstekende klantenservice en betaalbare prijzen, is het vinden van je droom basgitaar slechts een klik verwijderd. Een basgitaar kopen was nog nooit zo gemakkelijk!

Chatten