Rookmachines

Rookmachines zijn verantwoordelijk voor het ultieme sfeer effect: ze vullen een ruimte snel met een dikke sluier van rook die geweldig is voor feesten, clubs, theaters en andere indoor evenementen. Rookmachines zijn ook ideaal voor het gebruik in combinatie met discolampen.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 154

Van hoog naar laag sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 154

Van hoog naar laag sorteren
Veelgestelde vragen over Rookmachines
🚫 Is een rookmachine schadelijk?

Nee de rook van een rookmachine is niet schadelijk. De vloeistof is namelijk op water gebaseerd en daarom niet schadelijk.

💨 Hoe werkt een rookmachine?

Rookmachines verwarmen rookvloeistof tot het kookpunt (290 graden), zodat de vloeistof zo warm wordt dat je stoom krijgt. De rook uit een rookmachine is dus geen product van verbranding, maar stoom die door het hoge kookpunt van de gebruikte vloeistof relatief lang blijft hangen.

💦 Hoe maak ik een rookmachine schoon?

Het schoonmaken van een rookmachine is vrij simpel. Je hebt hiervoor wel speciale reinigingsvloeistof nodig. Je giet wat reinigingsvloeistof in een bakje en hangt de slang van de rookmachine in het bakje met reinigingsvloeistof. Vervolgens zet je de rookmachine aan en wacht tot deze klaar is voor gebruik. Zodra hij klaar is druk je op de knop om rook te spuiten zodat de rookmachine de reinigingsvloeistof opzuigt. Dan wacht je tot de reinigingsvloeistof helemaal door de machine is gezogen. Tot slot even doorspoelen (de knop in blijven drukken) zodat eventuele resten via de reinigingsvloeistof naar buiten komen. De machine is gereinigd en kan worden opgeborgen.

🚚 Hoe vervoer je een rookmachine?

Voor het vervoer van een rookmachine is het verstandig om ervoor te zorgen dat de vloeistof uit de rookmachine is. De rookvloeistof kan bij het verkeerd vervoeren namelijk gaan lekken en het is geen pretje om dit op te moeten ruimen. Zorg er ook voor dat de laatste restjes vloeistof uit de machine zijn door hem even door te laten spuiten zonder dat er nog vloeistof in het tankje zit. Zo weet je zeker dat er echt geen vloeistof meer in de rookmachine zit.

🚰 Hoeveel liter rookvloeistof voor rookmachine?

Hoeveel vloeistof je nodig gaat hebben verschilt heel erg per rookmachine en de vloeistof die je gebruikt. Hoe groter/zwaarder de rookmachine des te meer vloeistof je nodig zal hebben. Vaak is de grootte van de vloeistoftank van de rookmachine hier wel op aangepast. De verschillende soorten vloeistof beïnvloeden ook de hoeveelheid vloeistof die nodig is. Het is hoe dan ook slim om voldoende rookvloeistof achter de hand te houden, het gaat niet echt over de datum en kan dus als het niet op gaat gewoon een volgende keer worden gebruikt.

🏠 Kan je een rookmachine binnen gebruiken?

Ja dat kan! Doordat de rookvloeistof op water is gebaseerd zal de rook niet schadelijk zijn voor bijvoorbeeld het meubilair. Je kan de rookmachine dus prima binnen gebruiken, het kan rondom de rookmachine na lang gebruik iets vochtiger worden dus let hier wel op.

Wat is een rookmachine?

Een rookmachine is verantwoordelijk voor de productie van rook. De rook die een rookmachine produceert is geen rook zoals de rook die als bijproduct ontstaat tijdens verbranding. De meeste rookmachines werken namelijk met rookvloeistof die dusdanig wordt verhit zodat er een soort nevel ontstaat. De rook uit rookmachines is dus eigenlijk niets meer dan heel veel kleine vochtdruppels bij elkaar.

Hoe werkt een rookmachine?

Kort samengevat beschikken rookmachines over een verwarmingselement en een vloeistoftank. Door de vloeistof door het verwarmingselement te pompen wordt de vloeistof zo warm dat het verdampt, waardoor de rookmachine een rookeffect tot uiting kan laten komen.

De rookmachine: op iedere plek plezier

Je hebt vast weleens films gezien waar gebruik wordt gemaakt van rookeffecten. Dit kan in een griezelfilm zijn, maar ook als er een huis in brand staat. Vaak wordt er tijdens dit soort scènes gebruikgemaakt van een rookmachine. Naast films zie je ze ook vaak terug bij of in:

 • Optredens
 • Cafés
 • Discotheken
 • Huisfeestjes

Rookmachines zijn voor elk feest en elke show een geweldige toevoeging. Naast dat de rook ervoor zorgt dat de lichtstralen van lichteffecten zoals lasers en movingheads beter zichtbaar worden, geeft de rook op zichzelf al een heel gaaf effect.

Waar moet je op letten?

Bij een rookmachine is het belangrijk om gebruik te maken van rookvloeistof. Als je alleen water in je machine doet, zal je niet het gewenste effect bereiken doordat water te snel verdampt. De damp van water zal hierdoor te snel verdwijnen en nauwelijks zichtbaar zijn. Om mist te produceren wordt rookvloeistof gebruikt die vaak gebaseerd is op glycerol, dit is een combinatie van water en glycerine. Glycerine heeft een kookpunt van 290 graden Celsius, wat ervoor zorgt dat de vloeistof veel langer nodig heeft om een kookpunt te bereiken, waardoor de vloeistof minder snel verdampt en de mist langer blijft hangen.

Het gebruik van geurvloeistof

Er zijn diverse geurvloeistoffen voor rookmachines op de markt. Door een klein beetje van deze geurvloeistof toe te voegen aan je rookvloeistof zorg je ervoor dat de rook erg lekker gaat ruiken. De normaal gesproken neutrale geur van de rook wordt omgetoverd in geuren zoals aardbei, vanille of kokos. Deze optie is buitengewoon praktisch, vooral voor feesten, aangezien het een constante heerlijke geur in de feestzaal garandeert.

Andere belangrijke punten

Een rookmachine is natuurlijk ontzettend leuk om te gebruiken op een feestje. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten:

 • Rookmelders: De rook kan ervoor zorgen dat je rookmelders afgaan. Niet handig natuurlijk... Zorg er dus voor dat deze tijdelijk uitgeschakeld zijn. En vergeet ze, na gebruik van de rookmachine, natuurlijk ook niet weer aan te zetten.
 • Warm: Een rookmachine wordt behoorlijk warm plaats hem dus niet in de buurt van materialen die niet tegen hitte kunnen. Daarnaast is het verstandig om de machine aan een handvat vast te pakken zodat je je niet verbrandt als je de machine vastpakt.
 • Juiste hoogte: Plaats je rookmachine liefst niet op ooghoogte. Een flinke rookpluim in je gezicht krijgen is niet gevaarlijk maar fijn is natuurlijk anders. Plaatsing op de grond, aan het plafond of op een andere hoogte is verder geen enkel probleem.

Soorten mistmachines

Er zijn meerdere soorten rookmachines. Allemaal hebben ze een andere manier van het verspreiden van rook/mist. Hieronder hebben we de meestvoorkomende soorten mistmachines beschreven:

 • De normale rookmachine: Een 'normale' rookmachine is perfect als je af en toe een dikke wolk mist in de ruimte wilt als extra effect.
 • Hazers: Een hazer creëert een constante lichte nevel in de ruimte. Dit geeft een mysterieuze sfeer, maar is ook uitermate geschikt om je bewegende lichteffecten (movingheads, lasers, scanners) beter zichtbaar te maken.
 • Fazers: Dit type rookmachine is vergelijkbaar met een hazer wat betreft de verspreiding van rook, maar ze creëren een wat dichtere mist die perfect is in combinatie met een laser. Het voordeel van een fazer is dat je gewoon rookvloeistof kan gebruiken en geen speciale vloeistof nodig hebt zoals bij een hazer.
 • Low fog: Een low fog machine zorgt voor laaghangende rook. De machine doet dit gebruikelijk door de mist te koelen. Door de temperatuur blijft de rook laag, wat ervoor zorgt dat je enkel op de grond een rookeffect krijgt.

Rookmachine voor Halloween

Ga je een angstaanjagend Halloween feestje geven? Dan is dit is natuurlijk het perfecte moment om griezelige mist te creëren. Een rookmachine zorgt voor een spookachtig effect wat indruk zal maken op menig publiek. Daarnaast zijn goedkope rookmachines voor Halloween erg gemakkelijk te gebruiken waardoor de drempel voor het gebruik laag ligt. Je hoeft enkel de machine aan te sluiten op het stopcontact, vervolgens wacht je tot deze is opgewarmd en daarna is het enkel nog een kwestie van de knop indrukken om rook uit je rookmachine voor Halloween te laten spuiten.

Rookmachine met lichteffect

Eigenlijk is rook de basis voor iedere goede lichtshow. Door de mist zie je namelijk de stralen van je laser, movinghead of discolampen stukken beter. In ons assortiment met verlichting kan je terecht voor professionele rookmachines voor bijvoorbeeld een horecagelegenheid of discotheek, maar ook voor mini rookmachines die goed gebruikt kunnen worden tijdens een kleinschalig huisfeestje.

DMX rookmachine

Met een DMX rookmachine kun jij het apparaat gemakkelijk van een afstandje bedienen. Door je rookmachine aan te laten sturen via een DMX controller kun je alle effecten helemaal zelf bepalen en is het zelfs mogelijke om complete shows te programmeren. Met een DMX rookmachine heb jij de volledige controle over het apparaat.

Er zijn modellen waar je enkel mee kunt bepalen of de machine aan- en uitgaat, maar er zijn ook machines waarmee je de intensiteit van de rookoutput kunt bepalen. Met een aantal DMX rookmachines kun je bijvoorbeeld tijdens rustige momenten een kleine hoeveelheid rook laten spuiten, terwijl je bij hardere beats een flinke lading rook kunt laten spuiten. Om DMX te gebruiken, heb je een DMX-controller nodig en uiteraard een DMX-ingang op de rookmachine zelf.

Beamz rookmachine

Welke rookmachine jij nodig hebt, hangt uiteraard erg af waar je de rookmachine voor wilt gaan gebruiken. Kijk dus eerst goed naar de grootte ruimte waar je het wil gaan gebruiken en het uiteindelijke doel van je rookmachine. Het is jammer als je een te kleine effectmachine gebruikt. Dit zal namelijk niet voor het gewenste effect zorgen.

Het merk Beamz staat erg bekend om zijn rookmachines. De rookmachines van BeamZ zijn ontzettend populair en makkelijk in gebruik, deze raden wij daarom vaak aan. De Beamz S500 is onder andere een erg populair model. Dankzij de betaalbare prijs van deze mini rookmachine is het voor vrijwel iedereen mogelijk de Beamz S500 in huis te halen. De rookmachines van Beamz maken het dus voor iedereen mogelijk om een rookmachine aan te schaffen. Of je nou een beginnende DJ bent, vriendengroep of een mancave van een rookmachine wil voorzien of een discotheek hebt. Beamz rookmachines zijn er voor iedereen.

Onderhouden

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je de machine de komende jaren kan gebruiken. Het is daarom van belang dat je deze goed onderhoud. We geven je een aantal tips om je rookmachine goed te onderhouden:

 • De juiste vloeistof: We hebben het er natuurlijk al even over gehad, maar het is ontzettend belangrijk dat je de juiste vloeistof gebruikt. De machines zijn namelijk zo afgesteld dat er bepaalde vloeistoffen gebruikt kunnen worden. Let op: Maak nooit je vloeistof zelf, dit kan schadelijk voor je machine zijn, maar ook voor je publiek.
 • Ga je de rookmachine een tijdje niet gebruiken?: Het kan natuurlijk zijn dat je de rookmachine maar af en toe gebruikt. Bij het opbergen moet je zorgen dat er geen vloeistof meer in de tank zit. Is dit wel het geval? Dan ontstaat er klontering en kan de machine verstopt raken. We adviseren daarom altijd de machine voordat je hem voor langere tijd wegzet even te reinigen. Dit doe je gemakkelijk door reinigingsvloeistof in het reservoir te gieten en de machine even de reinigingsvloeistof door te laten spoelen. In deze video zie je precies hoe het reinigen van een rookmachine werkt.
 • Opwarmen en af laten koelen: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de machine voldoende tijd heeft om af te koelen. De rookmachine is na gebruik altijd nog een tijdje warm pak hem dus niet gelijk in!

Kom alles te weten

Een aantal veelgestelde vragen over rookmachines heeft productspecialist Rob beantwoord in de onderstaande video. Wanneer je nog meer te weten wil komen is het bekijken van deze video over rookmachines echt aan te raden!

Rookmachine kopen

Door een rookmachine te kopen weet je zeker dat je feest een daverend succes wordt. Rookmachines zijn namelijk een geweldige toevoeging voor elk feest. Wil je een rookmachine kopen, maar twijfel je nog welk model voor jou de beste keuze is? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag bij het vinden van de beste rookmachine voor jou!

Chatten