Versterkers

Versterkers zijn een onmisbaar onderdeel van je geluidsinstallatie. Een versterker zorgt ervoor dat een audio signaal versterkt wordt. Op zoek naar een passende versterker voor jouw geluidsinstallatie? In ons assortiment kan je terecht voor verschillende soorten versterkers.

Meer
Veelgestelde vragen over Versterkers
💡 Wat is een versterker?

Een versterker is een apparaat dat je tussen een audiobron en passieve speakers plaatst. Het signaal van reguliere audiobronnen is normaliter te zwak om duidelijk afgespeeld te kunnen worden over een passieve speaker. Dankzij een versterker wordt het volume dusdanig versterkt dat het voor een publiek goed hoorbaar zal worden.

❓ Wanneer is een versterker nodig?

Maak je gebruik van passieve speakers? Dan heb je altijd een versterker nodig om je speakers te kunnen gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste balans tussen je luidsprekers en de versterker. Indien deze balans niet juist is dan kan het zijn dat je niet het verwachte resultaat uit je systeem haalt.

🔎 Welke versterker heb ik nodig?

Dit kan per situatie verschillen. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar welke speakers je hebt voor een juiste combinatie van speakers en versterker. Kom je er niet uit? Dan adviseren we je om contact op te nemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag met al je vragen. Je moet namelijk zeker zijn dat je versterker past bij je speakers.

🔊 Hoeveel speakers kan je aansluiten op een versterker?

Hoeveel speakers je exact aan kan sluiten op je versterker hangt natuurlijk erg af van de versterker. Bij de meeste versterkers zul je moeten letten op de weerstand waarmee de versterker overweg kan. Hoe meer speakers van een bepaalde weerstand, hoe meer totale weerstand. Per versterker verschilt met hoeveel weerstand het model overweg kan. Een uitzondering op deze regel zijn 100 volt versterkers. Hier kun je zolang het totale wattage van de versterker niet wordt overschreden zoveel speakers aansluiten als je wil.

💪 Hoeveel watt versterker heb ik nodig?

Hoeveel watt je versterker nodig heeft, hangt erg af van de speakers die je aansluit. Het wattage dient ongeveer overeen te komen. Een iets te hoog wattage is zolang je het volume niet te hard zet doorgaans geen groot probleem. Een te laag wattage kan bij hoog volume tot vervorming (ook wel clipping genoemd) leiden, hiermee loop je het risico je versterker op te blazen. Kies dus een versterker uit waarvan het wattage in de buurt komt bij dat van je versterker.

🔌 Hoe sluit ik een versterker aan?

Hoe je een versterker aansluit hangt erg af van zowel de versterker als de speakers die je erop aansluit. In de meeste gevallen maak je gebruik van een open eind luidsprekerkabel die je met behulp van schroef- of klemterminal verbind. Andere opties zijn er echter ook, zoals Speakon aansluitingen of 6.3 mm jack-aansluitingen. Bij laatstgenoemde aansluiting is het wel belangrijk om op te letten dat het een jack luidsprekerkabel betreft en geen reguliere jack kabel.

Waarom heb ik een versterker nodig?

Uit een audiobron zoals een CD speler, computer of mixer komt een signaal wat te zwak is voor de aansturing van passieve speakers. Dit zorgt dat het niet mogelijk is om je passieve speakers rechtstreeks op een audiobron aan te sluiten. Het signaal moet daarom eerst versterkt worden zodat het sterk genoeg is om de speakers te kunnen aansturen. Let op, sommige speakers hebben een ingebouwde versterker. In dat geval praten we over een actieve speaker. Bij deze speakersoort is de versterker reeds ingebouwd waardoor het dus wél mogelijk om je audiobron rechtstreeks aan te sluiten. Enkel bij passieve speakers zal je dus een passende versterker nodig hebben.

Hoeveel vermogen heeft mijn versterker nodig?

Het vermogen is onlosmakelijk verbonden met een versterker en wordt uitgedrukt in Watt. Hoe meer Watt, hoe krachtiger het signaal is en dat leidt doorgaans weer tot een hoger volume. Een goede combinatie tussen versterker en speakers is dus van groot belang. Zo zal een hoogvermogen speaker aangesloten op een lichte versterker weinig geluid geven. Dit kan eveneens tot clipping leiden, hierover vertellen we later in deze tekst meer. Versterkers met een te hoog vermogen in verhouding tot de speakers zullen er voor zorgen dat je bij het te ver open draaien van de volumeknop de speakers snel op zou kunnen blazen. Zorg er dus voor dat het wattage van je versterker een goede match is.


Bij het vergelijken van versterkers zul je de term RMS vermogen en het maximale vermogen vaak tegenkomen. Het RMS vermogen, Root Mean Square, wordt in de volksmond ook wel het continue vermogen genoemd. Dit is het vermogen wat langere tijd geleverd kan worden. Het maximale vermogen, ook wel piekvermogen, is wat er in een piek bereikt kan worden.

Wat is clippen en hoe voorkom je dat?

Wij krijgen wel eens de vraag of wij een set kunnen samenstellen waarbij het niet mogelijk is om de speakers op te blazen. Helaas is dit niet onmogelijk. Zodra je het volume te hoog zet kan elke luidspreker worden opgeblazen als gevolg van een clippende versterker. Bij clippen wordt er meer gevraagd dan hij daadwerkelijk kan leveren. Hierdoor wordt het naar de speakers gestuurde signaal vervormd waardoor de spoel van de speaker dermate heet wordt dat deze verbrand met als gevolg een opgeblazen luidspreker. Hoe snel dit gebeurt hangt af van vele factoren. Het kan in een paar minuten gebeurd zijn maar het kan ook tijden duren voordat de speaker het begeeft.

Het opblazen van een luidspreker kan voorkomen worden door altijd goed te luisteren of het geluid nog zuiver is en niet vervormt. Zodra je vervorming hoort dan is het zaak om het volume direct te verlagen. Bij sommige versterkers zijn er lampjes aanwezig die gaan branden als er teveel gevraagd wordt. Deze lampjes mogen zéér kortstondig, vaak op de maat van de bass, knipperen maar bedenk wel dat je dan op de grens zit, het volume verhogen zorgt op dat moment dat je de luidsprekers tot het uiterste laat presteren.

Waar staat OHM voor bij versterkers?

Om de juiste combinatie tussen een versterker en luidspreker te vinden draait het niet alleen maar om vermogen. Elke speaker heeft namelijk een bepaalde weerstand, uitgedrukt in Ohm of met het icoontje: Ω. Het is belangrijk om dit goed af te stemmen met de maximale weerstand van je versterker. Hoe lager de weerstand van de aangesloten speakers, hoe dichter het geheel bij een kortsluiting komt, bij 0 Ohm is er namelijk sprake van kortsluiting. Het is van belang om altijd te controleren wat de weerstand van jouw speaker is en of de versterker met deze weerstand overweg kan. Let wel op; het aansluiten van meerdere speakers op één speakeraansluiting kan resulteren in een lagere weerstand. Twee luidsprekers van 8 Ohm, aangesloten op één luidsprekeraansluiting kunnen op een weerstand van 4 Ohm komen waardoor je dus het risico loopt er een defect ontstaat.

Welke type audio versterker heb ik nodig?

Bij MaxiAxi vind je meerdere soorten audio versterkers zoals disco versterkers, HiFi versterkers, 100 volt versterkers en PA versterkers. Welk type audio versterker jij nodig hebt, hangt af van het beoogde gebruik. Om je op weg te helpen hebben wij de belangrijkste kenmerken per variant kort samengevat.

  • De disco versterkers zijn gemaakt voor de beginnende DJ en niet veeleisende gebruiker. Deze kenmerken zich door een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding. Dit soort relatief goedkope versterker levert vaak een hoog wattage voor een gunstige prijs.
  • De PA versterkers zijn gemaakt voor het professionele werk. Deze audio versterkers kunnen gebruikt worden in horecagelegenheden waar ze dagelijks intensief gebruikt worden.
  • De HiFi versterkers worden voornamelijk in de woon- of hobbykamer gebruikt. Vrijwel alle hifi varianten zijn ideaal voor het aansluiten van bijvoorbeeld een tv of CD speler. Sommige modellen beschikken zelfs over meerdere luidsprekeruitgangen waardoor je een surround speakerset aan kan sluiten.
  • Karaoke versterkers zijn perfect voor een gezellige avond karaoke. Doordat deze modellen zijn voorzien van microfoonaansluitingen heb je naast bijbehorende speakers, microfoon en een audiobron niets meer nodig voor een geweldig karaoke feest!
  • De 100 volt varianten zijn bedoeld voor 100 volt systemen. Deze systemen kom je voornamelijk tegen in winkelstraten, magazijnen, kantoren en stadions. Bij honderd Volt hoeft er geen rekening gehouden te worden met de weerstand. Je kunt dus meerdere speakers aansluiten zonder dat dit de 100 volt versterker beschadigt. Omdat we begrijpen dat het best lastig is om tot de juiste set te komen kan je ons altijd bellen voor een advies.

Wat is het verschil tussen Klasse-AB en Klasse-D

Bij MaxiAxi vind je voor het overgrote deel klasse-AB versterkers. Deze maken gebruik van meerdere transistoren om het inkomende zwakke signaal te versterken. Nadeel van de klasse-AB klasse is dat deze door de grote voedingstransformator vrij groot en zwaar zijn. Tevens is deze klasse minder efficiënt omdat deze versterkers een vrij hoge warmteproductie hebben waardoor veel energie verloren gaat. Het voordeel is daarentegen weer de prijs. Klasse-AB zijn relatief goedkope versterkers. Daardoor weegt de prijs vaak op tegen de eerder beschreven mindere punten.


In de categorie PA vind je ook enkele klasse-D varianten. Een klasse-D versterker heeft een andere techniek voor de versterking en wordt vaak digitaal aangestuurd. Klasse-D onderscheid zich door een zeer hoog rendement als gevolg van een minimale warmte ontwikkeling en een veel lager stroomverbruik. Hierdoor kan klasse-D ook relatief klein en licht blijven wat vooral bij mobiel gebruik zoals bij drive-inshow en verhuur natuurlijk een groot voordeel is.

Wat is het verschil tussen 5.1 en 7.1 versterkers?

De 5.1 en 7.1 zijn versterkers die voornamelijk gebruikt worden voor home cinema. Op een 5.1 kan je 5 luidsprekers aansluiten en op een 7.1 zelfs 7. Het getal 1 staat voor de subwoofer die alleen de lage tonen (bassen) ondersteunt. Omdat de subwoofer niet meedoet in de beleving van het geluid wordt deze niet als volwaardige luidspreker aangeduid, vandaar de .1 aanduiding. Een stereo versterker heeft, in tegenstelling tot de 5.1 variant, maar 2 uitgangen, links en rechts. Voor het luisteren van muziek wordt in de meeste gevallen gekozen voor stereo. Wil je thuis optimaal kunnen genieten van een film? Dan raden wij jou aan om te kiezen voor een 5.1 of 7.1 set.

Versterker met bluetooth, SD kaart of USB

De belangrijkste punten hebben we inmiddels uitgelegd. Natuurlijk zijn er ook nog persoonlijke eisen die meespelen in het keuzeproces. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor diverse afspeelmogelijkheden op een versterker. Denk bijvoorbeeld aan Bluetooth zodat je gemakkelijk verbinding kunt maken met je telefoon, tablet of laptop. Naast het streamen van muziek kan je ook kiezen om een usb stick en SD kaart te gebruiken. Je kan dan gemakkelijk je muziek afspelen zonder een connectie te hoeven maken met je telefoon, tablet of laptop.

Versterker voor je platenspeler

Wil je de muziek van je platenspeler over je luidsprekers afspelen? Dan is hier soms een voorversterker nodig. Dit is nodig omdat het signaal van sommige platenspelers dermate zwak is dat het voorversterkt dient te worden, het signaal moet dus versterkt worden vóór het de versterker in gaat voor de daadwerkelijke eindversterking naar de speakers. Of dit bij jouw platenspeler het geval is, is volledig afhankelijk van je platenspeler omdat niet iedere platenspeler hetzelfde uitgangssignaal heeft. Voor een volledige uitleg over hoe je achterhaalt of jij een voorversterker nodig hebt raden we je aan deze blog te lezen.

Welke soorten versterker aansluitingen zijn er?

Een versterker is uiteraard voorzien van aansluitingen om externe audiobronnen of speakers aan te kunnen sluiten. Voor het aansluiten van audiobronnen wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een RCA aansluiting, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting bestaat uit een rode en een witte aansluiting waarbij de rode voor het rechter signaal is en de witte voor het linker signaal. Andere veel geziene aansluiting zijn de 6,3mm jackplug en de XLR aansluiting.


In sommige gevallen vind je nog een 3,5mm jack aansluiting. Deze aansluiting is vaak een extra AUX ingang op de voorzijde om zo eenvoudig een audiobron aan te kunnen sluiten. Voor de aansluiting van speakers wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van Speakon, 6,3mm jack of klem- / schroefterminals. De Speakon connector wordt gebruikt op professionele versterkers. Deze aansluiting kan niet zomaar los worden getrokken omdat de Speakon connector vast klikt, erg veilig dus. De 6,3mm jack aansluiting kom je op zowel de disco als op PA tegen en zorgt voor een eenvoudige aansluiting van de speakerkabel. Let wel op dat er een luidsprekerkabel moet worden gebruikt en geen signaalkabel met jack plug. De klem- / schroefterminal vind je eigenlijk op alle soorten versterkers. Deze aansluiting maakt geen gebruik van connectoren omdat de speakerkabel rechtstreeks op de terminal wordt aangesloten. Bij de klemterminal wordt de kabel geklemd, bij de schroefterminal wordt de kabel als het ware vastgeschroefd.

Versterker kopen

Heb jij al passieve speakers, maar moet je nog een versterker kopen? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. MaxiAxi is namelijk de specialist op het gebied van betaalbaar licht en geluid. Naast de beste service bieden wij altijd de scherpste prijs en heb je standaard 2 jaar garantie. Alle reden dus om nog snel die versterker te bestellen! Heb je toch nog vragen of weet je niet zeker welke versterker je moet kopen? Test dan eens onze kennis en neem contact op met een van onze productspecialisten.

Chatten