Speakers

Bij een speaker gaat het eigenlijk maar om één ding en dat is het weergeven van geluid. Ben je opzoek naar een goede speaker? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Meer
Veelgestelde vragen over Speakers
🔊 Wat zijn speakers

Speakers, ook wel luidsprekers genoemd, zijn verantwoordelijk voor het weergeven van geluid. Dit kunnen grote partyspeakers zijn die perfect zijn voor een feest maar ook kleinere speakers die je voorzien van achtergrondmuziek.Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt waar je de speakers voor wilt gaan gebruiken. Het is namelijk niet zo dat alle speakers geschikt zijn voor buiten of voor een knallend feest.

❓ Wat voor speakers heb ik nodig?

Dit hangt af wat je wensen zijn. Geef je bijvoorbeeld een klein feestje en ben je niet bekend met speakers? Dan is een mobiele speaker of actieve speaker vaak de beste keus. Dit is namelijk echt plug & play. Ben je een gevorderde gebruiker en wil je ook graag je eigen versterker kiezen? Dan sluit een passieve speaker misschien wel beter op je wensen aan, je hebt bij een passieve speaker namelijk alle vrijheid om zelf je installatie samen te stellen.

🔍 Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Een actieve speaker beschikt over een ingebouwde versterker. Bij een passieve speaker is dit niet het geval. Hierdoor is een actieve speaker vaak makkelijker in gebruik. Je hoeft namelijk geen externe versterker aan te schaffen. Deze versterker dient namelijk goed aan te sluiten op de passieve speaker. Wil je een speaker die makkelijk in gebruik is? Dan is een actieve speaker vaak de juiste keus.

🎓 Welke speakers passen bij mijn versterker?

Welke speakers bij je versterker passen hangt af van je versterker. Je zal moeten kijken naar het wattage van de versterker en de impedantie waarmee de versterker kan werken. Op basis van deze informatie kan je de juiste speakers zoeken. Hoe je speakers vervolgens aansluit op een versterker hangt af van de speakers en de versterker die je gebruikt. Er zijn namelijk verschillende aansluitmogelijkheden. De meest gebruikelijke aansluitingen zijn de 6.3mm jack, speakon connectors en luidsprekerkabels met open eind.

🔇 Hoe klinkt een opgeblazen speaker?

Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt. Hoor je helemaal niets meer? Dit kan ook een teken zijn dat je speaker opgeblazen is.

📺 Welke speakers voor tv?

Er zijn veel verschillende soorten speakers voor tv. Als je voor de optimale beleving van spannende films en series wil gaan dan raden we je een surround set aan. Hiermee komt het geluid echt tot leven. Wil je voor een iets simpelere opstelling kiezen, maar nog steeds van top geluid genieten? Kies dan voor een soundbar of een setje HiFi speakers.

Hoe is de speaker ontstaan?

De komst van de speaker is verweven met een aantal toonaangevende uitvindingen die plaats hebben gevonden in de 19e eeuw. Je kan hierbij denken aan de telefoon, fonograaf en grammofoon. De uitvinder Graham Bell heeft eind 19e eeuw namelijk ontdekt dat er geluiden ontstaan zodra je een membraam laat trillen. Deze trillingen worden omgezet in geluid, wat de basis betekende voor heel veel apparaten die wij dagelijks gebruiken. 

De werking van een speaker

Een speaker, ook wel luidspreker of box genoemd, bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het omzetten van elektronische signalen naar geluid.  Het signaal vanuit een versterker wordt omgezet in geluidsgolven, als deze geluidsgolven de oren bereiken begint het trommelvlies te trillen. Deze trillingen worden door het gehoororgaan omgezet in signalen die naar de hersenen gaan. De hersenen interpreteren de trillingen en zetten het om naar het geluid wat wij horen.

Wanneer gebruik je een speaker?

Eigenlijk kan je deze vraag zelf beantwoorden, je komt er namelijk dagelijks mee in aanraking. Waar je ook bent, er wordt altijd ergens gebruik gemaakt van een luidspreker. Ze voorzien je bijvoorbeeld van achtergrond muziek als je in een wachtkamer zit, tijdens een feestje of presentatie en zelfs op het terras. Maar ook andere apparaten waar je misschien niet snel aan denkt beschikken over een speaker. Wat dacht je bijvoorbeeld van je telefoon of (in het klein) de oordopjes van je mp3 speler? 

Het verschil tussen passieve en actieve speakers

 In principe kan je luidsprekers onderverdelen in twee verschillende soorten namelijk de:

  • De actieve luidspreker, deze beschikt over een ingebouwde versterker en staat ook wel bekend als de plug & play speaker. Het is daarnaast eenvoudig om extra geluidsboxen aan te sluiten. Omdat iedere luidspreker zijn eigen ingebouwde versterker heeft geeft dit geen problemen, zelfs niet wanneer je een flink aantal extra speakers wilt aansluiten of wanneer de geluidsboxen verschillende formaten en vermogens hebben.
  • De passieve luidsprekers, deze is het tegenovergestelde van de actieve speaker en moet dus altijd aangesloten worden op een externe versterker. Dit kan het wat ingewikkelder maken om een keuze te maken maar het heeft ook voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen knoppen op de speakers waardoor het "publiek" niet aan de knoppen kan zitten. De speakers worden via de luidsprekerkabel van stroom voorzien dus je hebt ook geen stroom nodig bij iedere afzonderlijke muziekbox.

Speakersets

In ons assortiment zijn ook speakersets beschikbaar die bestaan uit een actieve en een passieve luidspreker. Bij deze sets stuurt de versterker van de actieve speaker ook de passieve variant aan. Deze versterker is daar speciaal op gebouwd omdat bij de meeste actieve luidsprekers het niet mogelijk om er een passieve op aan te sluiten.

De speakerkast

Allereerst biedt de speakerkast natuurlijk bescherming, alle onderdelen zitten namelijk goed opgeborgen wat de kans op schade enorm doet afnemen. Wat veel mensen niet weten is dat de kast ook mede verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het geluid. De luidsprekerkast voorkomt namelijk akoestische kortsluiting. Akoestische kortsluiting ontstaat wanneer de lucht aan de voorkant van de conus en aan de achterkant van de conus direct met elkaar in verbinding staan. 

De woofer

De woofer is (vaak) de onderste (en grootste) luidspreker aan de voorzijde van een luidspreker. De woofer is verantwoordelijk voor het weergeven van geluid met lage tonen. De afmeting van een woofer bepaald hoe goed deze in staat is om lagere tonen weer te geven omdat een grotere woofer meer lucht in beweging kan zetten en zo voor een hogere geluidsdruk zorgt. Kortom, hoe groter de woofer hoe beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te kunnen geven. Deze lage tonen noemen we ook wel de bass. Nog even terugkomend op de speakerkast: door de speakerkast komt er bijvoorbeeld een lekkere bass uit de woofer van je speaker. Zou je diezelfde woofer los in de lucht houden zonder speakerkast er omheen dan zou er totaal geen bass uit komen en zou de geluidskwaliteit ook erg slecht zijn.

De conus

De conus is een belangrijk onderdeel van een woofer. Dit (veelal achter een grille of rooster) zichtbare onderdeel is namelijk verantwoordelijk voor het in beweging brengen van lucht wat uiteindelijk resulteert in geluidsgolven. In het midden van de conus vind je nog de dustcap. Dit is vaak een soort bolletje. De dustcap zorgt ervoor, zoals de naam al doet vermoeden, dat er geen stof in de woofer kan komen. In feite beschermt hij de interne delen van een luidspreker zoals bijvoorbeeld de spoel.

De tweeter

Als je al wat vooronderzoek hebt gedaan ben je waarschijnlijk regelmatig het woord tweeter tegengekomen. De tweeter is verantwoordelijk voor het weergeven van hoge tonen. Een tweeter bereikt over het algemeen een frequentie van 2000 tot 20.000 Hz wat voor het menselijk oor te horen is. Overigens is het zo dat bij gehoorbeschadiging of bij het ouder worden vaak de hoge tonen niet meer (goed) gehoord worden.

Het wattage

Het wattage is altijd een lastig onderwerp. Dit komt omdat fabrikanten verschillende manieren gebruiken om het wattage te berekenen. De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat een box met een hoog wattage ook automatisch harder kan. Het maximale volume hangt echter niet alleen af van het wattage, er zijn namelijk nog een aantal onderdelen die hier een belangrijke rol in spelen zoals de gevoeligheid en kwaliteit van een box.

Tophat

Een tophat is eigenlijk heel simpel te omschrijven. Het is namelijk het gat onderin de luidspreker waar je een standaard in doet. De tophat zorgt er dus voor dat je luidsprekers altijd stevig op een standaard of muurbeugel kunt plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat je de muziekbox op een hoogte plaatst waardoor je de muziek goed spreidt in de ruimte. Bovendien kun je met een goede plaatsing voorkomen dat mensen tegen de muziekbox aan kunnen lopen en deze wellicht beschadigen.

Welk formaat speaker heb ik nodig? 

Een vraag die regelmatig gesteld wordt, helaas is deze nog niet zo simpel te beantwoorden. Het hangt namelijk af van waar je de speaker voor wilt gaan gebruiken. Ga je thuis een feestje geven? Dan kan je prima kiezen voor een wat groter formaat. De kleinere boxen zijn geschikt voor achtergrond muziek of muziek met een lager volume. 

Verschillende soorten speakers

Zoals je wellicht al gezien hebt kan je bij MaxiAxi terecht voor een groot aantal verschillende soorten speakers. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de verschillende soorten even kort voor je beschreven. Hier slaan we de actieve en passieve variant even over, want daar hebben we het natuurlijk al over gehad.  

  • Mobiele luidspreker: De naam zegt het al, het betreft een draagbare luidspreker die je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen. De stroomvoorziening komt voort uit een accu dus je bent met deze luidsprekers niet afhankelijk van een stopcontact.
  • Subwoofers: De subwoofer is enkel verantwoordelijk voor de lage tonen, ook wel de bass genoemd. Subwoofers zorgen voor die lekkere dreunende bassen.
  • Studio Monitors: Dit type wordt voornamelijk gebruikt door Dj’s en producers die hun creaties zo echt en goed mogelijk willen horen. De klanken worden niet gekleurd, waardoor je je creatie zo puur mogelijk hoort. Daarnaast zijn deze speakers speciaal gemaakt om elk detail goed weer te geven.

  • Installatiespeakers: Dit type wordt voornamelijk gebruikt voor achtergrondmuziek. Je komt ze daarom vaak tegen in wachtruimtes en kantoren maar ook in badkamers en woonkamers passen ze perfect. Je kan ze op de muur monteren of in het plafond installeren, dit zorgt dat ze niet in de weg staan. In ons assortiment kan je terecht voor speakers die zowel binnen als buiten te gebruiken zijn. Ben je dus op zoek naar buitenspeakers? Dan is het belangrijk dat je goed kijkt of de speakers geschikt zijn om buiten in de tuin of onder een overkapping te hangen. Met de juiste geluidsboxen maak je je zomeravonden nóg gezelliger.

Partyspeakers voor ieder feest

Geef je een huisfeestje? Of hou je in de zomer graag een feestje in de tuin of op het strand? Dan raden we je aan om te kiezen voor een echte party speaker. Een party speaker zorgt namelijk voor een echte festival beleving. In ons assortiment party speakers kan je terecht voor allerlei verschillende formaten. Je kan dus kiezen voor een M formaat die je gebruikt voor een huisfeestje maar ook tussen een L formaat of zelfs een XXL-formaat waarmee je 100+ feestgangers kan voorzien van de beste beats. Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook nog eens bepalen of je een party speaker ingebouwde discolampen wilt om het feest naar een hoger level te tillen. Time to party!

Speaker kopen? 

Na het lezen van bovenstaande tekst hopen we dat het een en ander duidelijk is geworden. Zoals je gelezen hebt kan je bij MaxiAxi terecht voor een groot assortiment en professionele ondersteuning in de zoektocht naar luidsprekers. Bij vragen kan je dus altijd even contact met ons opnemen. 

Chatten