Platenspelers

De platenspeler, ook wel bekend als draaitafel, grammofoon of pick-up, is weer helemaal terug van weggeweest. Door de retro uitstraling te combineren met de hedendaagse techniek voorzien onze platenspelers jou in al jouw wensen.

Filteren

Producten 1-24 van 56

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 56

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Platenspelers
❓ Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een apparaat waarmee je vinyl platen en singles kunt afspelen. Door de nieuwste technieken te combineren met een retro design kan je tegewoordig op sommige platenspelers niet alleen je platen draaien maar ook je favoriete playlist streamen via Bluetooth en afspelen via de ingebouwde speakers.

✅Zit er een afstandsbediening bij de platenspeler?

Een platenspeler met afstandsbediening is natuurlijk ideaal echter zal je bij het afspelen van een vinyl plaat altijd naar de platenspeler moeten om de plaat te verwisselen. Je kan bij sommige platenspelers wel je favoriete nummers via bluetooth naar de platenspeler streamen waarbij je telefoon of tablet dan als het ware een afstandsbediening wordt. Je playlist zal dan afgespeeld worden via de ingebouwde speakers.

🎼 Wat voor afspeelmogelijkheden zijn er?

De meeste platenspelers uit ons assortiment bieden je de mogelijkheid om platen af te spelen op drie verschillende snelheden namelijk: 33⅓, 45 en 78 toeren. Hierdoor kan je LP's, singles en de oudere 78 toeren platen afspelen. Hierdoor kan je dus je hele collectie probleemloos afspelen

Waar bestaat een platenspeler in de basis uit?

Voor veel mensen zorgt alleen al het zien van een platenspeler voor warme herinneringen aan vroeger. Maar waar bestaan platenspelers in de basis nou uit? Wij leggen alle onderdelen van de platenspeler aan je uit.

  • De naald: Lp's worden op platenspelers ‘gelezen’ door de naald. De naald vindt zijn weg in de groeven van de plaat. De trillingen die daarbij ontstaan worden omgezet in muziek. Bij intensief gebruik is het van belang dat je de naald tijdig vervangt, reservenaalden hebben wij altijd op voorraad.
  • Het element: Het element zet de trillingen die de naald doorgeeft om in een elektrisch signaal wat doorgestuurd wordt naar een versterker. Het element zit altijd aan het einde van de arm en aan het element zit de naald.
  • De arm: De naald word op de juiste positie gehouden door de arm. Deze arm word ook wel toonarm genoemd. De arm zit altijd in de hoek van platenspelers om zo de naald perfect te kunnen positioneren.
  • Het draaiplateau: Onder de plaat van alle platenspelers zit een draaiplateau wat door een motortje aangestuurd word. Dit plateau zorgt dat de plaat blijft draaien waardoor de muziek gelezen kan worden door de naald. Dit plateau kan in verschillende snelheden draaien zodat, afhankelijk van de plaat, de juiste snelheid gekozen kan worden.

Door de jaren heen zijn er tal van functies bijgekomen op onze moderne platenspelers, waardoor er nu veel meer afspeelmogelijkheden zijn. Deze functies zullen wij verderop behandelen.

De comeback van de retro platenspeler

Retro is het nieuwe modern en zo zijn ook de platenspelers weer helemaal van deze tijd. Deze trend is gestart door jongeren tussen 18 jaar en 25 jaar die voornamelijk in vintagewinkels op zoek gingen naar meubels en kleding. Door deze ontwikkeling zijn er sinds 2008 een groot aantal bekende artiesten die hun muziek weer uitbrengen op lp’s, waardoor jij jouw lievelingsmuziek weer kunt afspelen op de mooiste platenspelers. Om de muziekliefhebber in alle gemakken te voorzien zijn de retro platenspelers tegenwoordig voorzien van onder andere bluetooth en ingebouwde speakers.

De historie van platenspelers

De voorloper van de platenspeler, genaamd fonograaf, is al in 1877 uitgevonden door Thomas Edison. Verbazingwekkend genoeg was dit niet zijn grootste uitvinding, hij is namelijk ook verantwoordelijk voor het bedenken en ontwikkelen van de gloeilamp. In 1886 ontstond de grammofoon die al snel menig artiest overhaalde om de muziek op vinylplaten te zetten en te verkopen. Dit was het begin van de historie van de platenspelers.

De verkoop van platenspelers maakte een explosieve groei mee doordat platenspelers vanaf 1958 ook muziek in stereo konden afspelen. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat platenspelers betaalbaarder werden waardoor ze in bijna iedere huiskamer gebruikt werden.

Door de komst van de compact disc (cd) leek de toekomst van de platenspeler in de jaren 80 in gevaar te komen. Multinationals als Sony en Phillips ontwikkelden in sneltreinvaart cd’s en cd-spelers die makkelijker in gebruik waren en minder kwetsbaar. Door deze ontwikkelingen leek de toekomst van de platenspelers en de lp’s voorgoed verleden tijd.

Hoe werkt een platenspeler nou precies?

Het afspelen van een plaat op platenspelers vraagt eigenlijk om twee dingen. Een ‘lezer’ die de plaat ‘leest’ en een plateau die ervoor zorgt dat de plaat draait. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij kunt genieten van jouw plaat. Laten we beginnen bij de ‘lezer’, de naald. Elke plaat bevat eigenlijk één lange doorlopende groef. Aan het begin van de plaat zet je de naald van de platenspeler in die groef en door het draaien van de plaat wordt de naald als het ware ’meegenomen’ over de plaat. Als je met een microscoop naar de groef zou kijken dan zie je dat de groefwanden niet mooi vlak zijn maar juist geribbeld of bobbelig. De naald komt dus tijdens zijn reis door de groef continu in aanraking met deze oneffenheden die ervoor zorgen dat de naald in beweging komt. Deze bewegingen worden doorgegeven aan het element en het element maakt van deze bewegingen een elektrisch signaal, de muziek. Dit signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar de geluidsinstallatie.

Het draaiplateau

Het draaiplateau van een platenspeler zorgt ervoor dat de plaat draait. Het is bij dit plateau van groot belang dat hij continu op dezelfde snelheid draait. Bij een plateau wat niet continu op gelijke snelheid draait zal de muziek wat jankerig gaan klinken. Wat ook van groot belang is voor het draaiplateau is dat deze in meerdere snelheden is in te stellen waarbij voornamelijk 33 en 45 toeren van groot belang zijn. Dit wil zeggen dat het plateau in één minuut 33 of 45 keer rond gaat. De juiste snelheid is afhankelijk van de plaat. Weet je niet op welke snelheid je de plaat moet afspelen? Dan kies je er gewoon een en dan hoor je het snel genoeg. Dit kan verschillen bij diverse soorten platenspelers. Het kiezen van de verkeerde snelheid zorgt niet voor defecten in je platenspeler. Op sommige platenspelers vind je overigens ook nog wel eens een instelling voor 78 toeren maar die wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Als jouw platenspeler deze snelheid niet heeft dan is dat zeker niet erg.

Klinkt een platenspeler ook beter?

Deze vraag houdt de gemoederen al jaren bezig. De een vindt van wel, de ander vindt van niet. Dit is natuurlijk persoonlijk. Wij als muziekliefhebbers genieten van de zuivere klanken die analoge muziek van platenspelers met zich meebrengt. Het licht tikkende geluid en de achtergrondruis zorgen dat je helemaal in de muziek op kunt gaan. Daarnaast brengt het opzetten van een plaat ook een bepaalde beleving met zich mee. Daarom luisteren wij graag naar platen, en jij?

Het imago van platenspelers

De platenspeler heeft over het algemeen een stoffig imago. Veel mensen associëren het nog steeds met de modellen van vroeger. Gelukkig zorgen nieuwe technische snufjes ervoor dat de platenspeler weer prima met de hedendaagse techniek mee kan. De belangrijkste functies hebben wij voor je opgesomd:

  • Ingebouwde speakers: Deze hoef je niet meer zelf aan te schaffen, want deze zitten in jouw moderne platenspeler ingebouwd. Zij zullen ervoor zorgen dat jij heerlijk kunt genieten van jouw muziek!
  • Platenspeler met bluetooth: Je kan gemakkelijk via je telefoon, tablet of laptop muziek streamen naar jouw platenspeler. Op deze manier speel jij jouw favoriete nummers af via bijvoorbeeld Apple music of Spotify en hoef je niet altijd platen te gebruiken.
  • RCA lijnuitgang: Wil je een grotere ruimte voorzien van de door jou gekozen muziek? Dan zorgt de RCA lijnuitgang dat jouw platenspeler gemakkelijk verbonden kunnen worden met een geluidsinstallatie.
  • CD speler: Naast vinylplaten worden ook cd’s steeds minder gebruikt. Wil je toch graag cd’s afspelen? Dan kan je altijd kiezen voor een platenspeler met cd-speler.
  • USB mp3 speler: Maak je liever gebruik van een USB stick om mp3 muziek op te slaan en af te spelen? Geen probleem, kies dan voor een variant met USB mp3 speler. Muziek digitaliseren: Natuurlijk is analoge muziek het mooiste wat er is maar er komt een moment dat je het toch moet digitaliseren. Dit kan je doen met de juiste platenspeler, je speelt simpelweg de plaat af en slaat de muziek op een USB stick of computer op.

Een platenspeler is een uniek cadeau

Een retro platenspeler is niet alleen leuk om te hebben, maar ook om te geven. Een ontzettend origineel cadeau voor je geliefde maar ook zeker voor je zakenrelaties. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een platenspeler te ontvangen als kerstcadeau? Platenspeler in koffer Voor de echte retro fan hebben wij enkele platenspelers verwerkt in een mooie lederen koffer. Hierdoor is deze gemakkelijk mee te nemen maar misschien nog wel belangrijker, het zorgt voor een echte eyecatcher in jouw huiskamer. Een van de populairste platenspelers in koffer is de Fenton RP115.

De perfecte opstelling van platenspelers

Een goede opstelling zorgt dat jij altijd kunt genieten van het beste geluid. Daar zijn platenspelers voor bedoeld. Zorg dus altijd dat je de platenspeler op een vlakke ondergrond zet en dat je je kwetsbare platen buiten het bereik van kinderen en huisdieren houdt. Het is tevens van belang om er voor te zorgen dat je de platenspeler op een ondergrond zet die niet beweegt om zo het overslaan van de naald te voorkomen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Voor je overgaat tot de aankoop van z'n gave retro platenspeler zijn er een aantal belangrijke dingen waar je nog even aan moet denken. Komt de platenspeler bijvoorbeeld in je huiskamer te staan? Dan wil je natuurlijk wel zorgen dat de kleur ook past bij de rest van je interieur. Kijk dus eerst even goed om je heen! Ten tweede is het belangrijk dat je precies weet wat je wilt gaan doen met je platenspeler. Natuurlijk begrijpen wij dat dit lastig is, daarom hebben we de top 10 platenspelers voor je op een rij gezet.

Wil je alleen platen draaien met je platenspeler? Of wil je ook graag muziek kunnen streamen en cd’s af kunnen spelen? Dit zorgt dat je direct kan kiezen voor de juiste functies en accessoires voor platenspelers. Na verloop van tijd kan het zijn dat de naald een keer op is. De levensduur hangt natuurlijk af van hoe intensief je de speler gaat gebruiken. Daarom kan je bij ons ook terecht voor reserve naalden.

Platenkoffers

De kwaliteit van jouw platen is echt wel even een aandachtspunt. Beschadigde of bevuilde platen zorgen namelijk dat de naald niet meer goed door de groef komt met tikken, ruis of zelfs overslaan van de naald tot gevolg en dat kan zorgen voor de nodige irritaties. Daarnaast kan er worden gedacht dat dit aan de platenspelers ligt, terwijl dit vaak niet het geval is. Het is daarom belangrijk om je platen altijd zorgvuldig op te bergen. Om je platen optimaal te beschermen raden wij jou daarom aan een platenkoffer te gebruiken. Met onze platenkoffers zijn jouw platenspeler accessoires compleet.

Platenspeler kopen

Na het lezen van bovenstaande ben je tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor een platenspeler. Bij MaxiAxi kan je terecht voor een ruim assortiment platenspelers in allerlei kleuren en formaten. Daarnaast zijn onze platenspelers van de beste merken, zoals Fenton en Power Dynamics. Naast platenspelers zijn wij ook gespecialiseerd op het gebied van karaokesets, HiFi speakers en home cinema sets. Kortom, wij zijn het adres voor al jouw licht- en geluidsoplossingen. Bestel nu bij MaxiAxi Bij MaxiAxi geniet je van een groot aantal voordelen. Wij garanderen jou bijvoorbeeld altijd de laagste prijs en de beste service. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Chatten