Platenspelers

Haal het nostalgische gevoel weer in huis met een platenspeler! Haal de oude langspeelplaten maar weer uit de kast en geniet van de mooie warme klanken die platenspelers bieden. Ons assortiment bestaat uit verschillende soorten, er is dus voor ieder wat wils. Bestel vandaag nog een platenspeler en beluister morgen al jouw favoriete plaat!

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 94

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 94

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Platenspelers
❓ Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om audio-opnamen af te spelen. Vinyl platen worden op de draaitafel van de platenspeler gelegd en met een constante snelheid rondgedraaid. De geluiden worden weergegeven door een naald die langs de spiraalvormige groef van de plaat loopt.

🎼 Wat voor afspeelmogelijkheden zijn er?

De meeste platenspelers uit ons assortiment bieden je de mogelijkheid om platen af te spelen op drie verschillende snelheden namelijk: 33⅓, 45 en 78 toeren. Hierdoor kan je LP's, singles en de oudere 78 toeren platen afspelen. Hierdoor kan je dus je hele collectie probleemloos afspelen

🔈 Heb ik een voorversterker nodig bij mijn platenspeler?

Wanneer boven de RCA-aansluiting op je platenspeler ‘’line-out’’ staat heb je geen phono voorversterker nodig. Staat er ‘’phono-out’’? Dan heb je wel een voorversterker nodig.

🔗 Hoe kan ik een platenspeler verbinden met een soundbar?

Wanneer er een RCA/tulp aansluiting op je soundbar zit sluit je een platenspeler gemakkelijk aan met een tulp kabel. Heeft je soundbar toch andere aansluitingen? Dan heb je waarschijnlijk een converter nodig.

🔛 Hoe verbind je een platenspeler met een Bluetooth speaker?

Hiervoor heb je een platenspeler met bluetooth uitgang nodig (Bluetooth out). Deze platenspelers kunnen het audio signaal doorsturen naar de Bluetooth speaker. Zo kan je via een Bluetooth speaker toch naar je favoriete Vinyl platen luisteren. 

🕐 Hoe lang gaat een naald mee?

Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag mogelijk. De levensduur van een naald is namelijk erg afhankelijk van hoe vaak je platen draait. Hoe de platenspeler is afgesteld en hoe je jouw platenspeler en platen onderhoud heeft eveneens invloed op de levensduur. 

Platenspeler: de verschillende modellen

Wanneer je op zoek bent naar een platenspeler kan het zijn dat je juist op zoek bent naar een retro model, maar de modernere varianten zijn tegenwoordig ook erg geliefd. We beschrijven een aantal soorten die tot op de dag van vandaag enorm populair zijn:

  • Retro platenspelers: Alleen al het zien van een retro platenspeler zorgt bij velen voor warme herinneringen aan vroeger. Door de retro-uitstraling te combineren met de hedendaagse techniek voorzien retro platenspelers de muziekliefhebber van alle moderne gemakken. 
  • Moderne platenspelers: Moderne platenspelers zijn voornamelijk geschikt voor de liefhebber van een wat hippere stijl. De componenten die worden gebruikt en de werking zorgen ervoor dat dit model goed past binnen de moderne en strakkere huisstijlen.
  • Platenspelers in koffer: Platenspelers in een koffer zijn enorm populair, vanwege hun draagbaarheid, retro-uitstraling en het gemak waarmee ze vinylmuziek overal afspeelbaar maken. Daarnaast is de platenspeler in een koffer natuurlijk makkelijker te vervoeren.
  • Platenspeler met ingebouwde speaker: Bij dit model hoef je geen extra speakers meer aan te schaffen, want deze zitten al in jouw apparaat ingebouwd. Een platenspeler met speakers zorgt ervoor dat jij direct heerlijk kunt genieten van jouw muziek!

De werking van een platenspeler

De werking van een platenspeler is vrij eenvoudig. Het afspelen van een vinylplaat vereist twee hoofdonderdelen: een 'lezer', oftewel de naald, die de plaat 'leest', en een draaiend plateau dat de plaat laat ronddraaien. Een platenspeler combineert deze onderdelen, zodat je kunt genieten van de muziek op de plaat.

De naald van de platenspeler fungeert als de 'lezer'. Elke vinylplaat heeft een lange, doorlopende groef. Wanneer je de plaat afspeelt, plaats je de naald in deze groef. Terwijl de plaat draait, volgt de naald de groef over het gehele oppervlak van de plaat. Als je de groef onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat de wanden ervan niet vlak zijn, maar juist geribbeld of bobbelig. Deze oneffenheden zijn een fysieke weergave van de muziekopname; de trillingen van de muziek zijn als het ware in de groef geperst. De naald raakt tijdens het afspelen continu deze oneffenheden, wat ervoor zorgt dat de naald trilt.

Deze trillingen van de naald worden opgevangen door het element van de platenspeler. Het element zet de fysieke trillingen om in elektrische signalen. Deze signalen vertegenwoordigen de muziek of geluiden die op de plaat zijn opgenomen. Vervolgens worden de signalen doorgestuurd naar een geluidsinstallatie. In de geluidsinstallatie worden de elektrische signalen versterkt, waardoor de muziek hoorbaar wordt door de luidsprekers. Zo zorgt de platenspeler ervoor dat de opgenomen muziek op de vinylplaat tot leven komt in hoorbaar geluid.

Afspeelmogelijkheden op een LP speler

De LP speler had een aantal jaren terug nog een stoffig imago, maar tegenwoordig is dat beeld helemaal omgedraaid. Destijds associeerden veel mensen een LP speler namelijk met een model van vroeger zonder alle functionaliteiten van heden ten dage. Gelukkig zorgen nieuwe technische snufjes en functies ervoor dat de LP speler weer met zijn tijd meekan door het toevoegen van bepaalde functies. De belangrijkste functies hebben we voor je opgesomd:

  • Bluetooth: Je kunt gemakkelijk muziek streamen via je telefoon, tablet of laptop naar jouw platenspeler met Bluetooth. Op deze manier speel jij jouw favoriete nummers af via bijvoorbeeld Apple Music of Spotify, zodat je niet altijd platen hoeft af te spelen om toch naar je favoriete muziek te luisteren.
  • RCA lijnuitgang: Wil je een grotere ruimte voorzien van de door jou gekozen muziek? Dan zorgt de RCA lijnuitgang ervoor dat jouw LP speler gemakkelijk verbonden kan worden met een geluidsinstallatie. Zo kan je meer volume creëren dan met de ingebouwde speakers.
  • Cd-speler: Naast vinylplaten brengen cd’s ook menig nostalgische gevoelens met zich mee. Wil je graag van jouw oude cd-collectie kunnen genieten? Dan biedt een LP speler met cd-speler een mooie 2-in-1 oplossing.
  • USB Mp3-speler: Maak je nog vaak gebruik van een USB-stick om Mp3-bestanden op te slaan en af te spelen? Geen probleem, kies dan voor een LP speler met USB Mp3-speler.
  • Platen digitaliseren: Natuurlijk is analoge muziek geweldig, maar je kunt je platenspeler toch wat lastig mee de trein in nemen. Dankzij de mogelijkheid platen te digitaliseren is het toch mogelijk ook daar naar je favoriete LP’s te luisteren. Een aantal LP spelers biedt de mogelijkheid je muziek te digitaliseren, je speelt simpelweg de plaat af en slaat de muziek op een USB-stick of computer op.

Onderdelen

Nu je weet hoe de vinyl speler fundamenteel werkt en welke afspeelmogelijkheden er zijn, kunnen we wat dieper ingaan op de onderdelen die nodig zijn voor een goed werkend apparaat. Elke platenspeler bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

  • De naald: LP’s worden ‘gelezen’ door de naald. De naald vindt zijn weg in de groeven van de plaat en de trillingen die daarbij ontstaan worden omgezet in het geluid dat uiteindelijk uit je platenspeler komt. De naald is een van de belangrijkste onderdelen van je vinyl speler, bij intensief gebruik is het dan ook aan te raden je naald eens in de zoveel tijd te vervangen met een reservenaald. Zo behoud je de beste geluidskwaliteit en zorg je er ook voor dat je platen in goede staat blijven.
  • Het element: Het element zet de trillingen die de naald doorgeeft om in een elektrisch signaal wat doorgestuurd wordt naar een versterker. Het element zit altijd aan het uiteinde van de arm en aan het element zit de naald.
  • De toonarm: De naald wordt op de juiste positie gehouden door de toonarm. De basis van de arm zit altijd in de hoek van een vinyl speler om zo de naald perfect te kunnen positioneren.
  • Het draaiplateau: Bij alle platenspelers leg je de plaat op het draaiplateau. Dit wordt door een motortje aangestuurd zodat de plaat rond kan draaien. Dit zorgt ervoor dat de muziek op de plaat gelezen kan worden door de naald. Het plateau kan in verschillende snelheden draaien zodat, afhankelijk van het soort plaat dat je af wil spelen, de juiste snelheid gekozen kan worden.

Extra functies bij platenspelers

Afhankelijk van het model dat je kiest kunnen platenspelers nog over verschillende extra functies beschikken. Om te verduidelijken wat deze extra functies precies doen, hebben we ze voor je opgesomd en uitgelegd.

  • Volautomatische platenspelers: Volautomatisch betekent dat alle nodige handelingen automatisch worden uitgevoerd. Dit soort platenspelers laat automatisch de naald zakken op je plaat. Of brengt wanneer de plaat is afgelopen de naald automatisch weer terug naar de ruststand.
  • Halfautomatische platenspelers: Een deel van de handelingen die uitgevoerd moeten worden, gebeuren automatisch. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch terugbrengen van de naald of het automatisch stoppen wanneer de plaat is afgelopen.
  • Auto return: Wanneer een LP of single volledig is afgespeeld, wordt de naald automatisch weer teruggebracht naar de ruststand.
  • Instelbare naalddruk: Het aanpassen van de naalddruk kan de geluidskwaliteit ten goede komen. Met instelbare naalddruk verander je de druk gemakkelijk wanneer je een andere plaat wilt afspelen.
  • Ingebouwde voorversterker: Vrijwel alle nieuwere platenspelers zijn voorzien van een ingebouwde voorversterker. Dankzij de ingebouwde voorversterker kun je de speler direct op je geluidsinstallatie aansluiten en heb je niet nog een aparte phono voorversterker nodig.

Belang van toerental bij vinyl spelers

Het is belangrijk dat je vinyl speler in het toerental kan draaien waarop je platen moeten worden afgespeeld. Per plaat verschilt namelijk het toerental dat nodig is om je platen goed af te kunnen spelen. Het toerental zegt iets over het aantal keer dat het plateau (en dus de plaat) in één minuut rond gaat. De snelheid waarmee het plateau draait wordt ook wel beschreven als rpm (rotaties per minuut). Voornamelijk de afspeelsnelheden 33 en 45 toeren (of rpm) zijn van groot belang om de meeste platen juist af te kunnen spelen.

Zoals gezegd hangt het af van je platen welk toerental je moet kiezen. 33 en 45 toeren komen verreweg het meeste voor. Op sommige vinyl spelers vind je ook nog wel eens een instelling voor 78 toeren, maar dit toerental wordt eigenlijk zelden nog gebruikt. 78 toeren is namelijk nodig voor veel platen die erg oud zijn (rond 1900). Als je platenspeler deze functie heeft, is dat dus mooi meegenomen, maar de kans dat je het veel zal gebruiken is vrij klein.

Weet je niet op welke snelheid je de plaat moet afspelen? Dan kies je gewoon een toerental en dan hoor snel genoeg of de plaat klinkt zoals het hoort. Gelukkig leidt het selecteren van een verkeerde afspeelsnelheid niet tot een defect. Het resulteert enkel in een afwijkende geluidsweergave. Experimenteren met de afspeelsnelheid brengt dus verder geen extra risico’s met zich mee.

Onderhoud van platenspeler

Er zijn verschillende aandachtspunten om je platenspeler zo lang mogelijk goed te houden. Het begint met het behoud van de kwaliteit van jouw platen. Het regelmatig reinigen van je platen is erg belangrijk. Beschadigde of bevuilde platen zorgen er namelijk voor dat de naald niet meer goed door de groef komt en dat zorgt ervoor dat je ruis hoort of dat de naald zelfs stukken van de plaat overslaat. Gebruik bijvoorbeeld een zachte borstel of speciale reinigingsvloeistof voor vinyl om je platen schoon te houden. Om je platen optimaal te beschermen, raden we jou aan een platenkoffer als accessoire voor je platenspelers te gebruiken.

Daarnaast is de naald een essentieel onderdeel dat aandacht verdient. Bij veelvuldig gebruik slijt de naald, wat de geluidskwaliteit kan beïnvloeden. We adviseren daarom om de naald met enige regelmaat te vervangen door een reservenaald. Wanneer de kwaliteit van het geluid van je plaat vermindert of als de plaat steeds vaker overslaat, is het een indicatie dat de naald van je platenspeler aan vervanging toe is. Goed onderhoud kan de levensduur van je platenspeler en platen aanzienlijk verlengen.

Dit moet je nog meer weten!

De platenspeler is al enkele jaren terug van weggeweest! En dat geeft meer dan voldoende redenen voor een uitgebreide video. Rob, een productspecialist en liefhebber van vinyl, deelt handige tips met je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van de beste platenspeler voor jou!

Platenspeler kopen

Ben je enthousiast geworden en wil je een platenspeler kopen? MaxiAxi biedt een breed scala aan modellen. Wij zijn tevens een officiële dealer van topmerken zoals Fenton en Audizio. Ons assortiment strekt zich ook uit tot HiFi speakers en home cinema sets, ideaal voor aansluiting op je nieuwe aankoop. Bestel je vandaag, dan heb je jouw platenspeler razendsnel in huis. Heb je vragen over audio-hifi? Onze productspecialisten staan klaar om je te adviseren over ons uitgebreide aanbod.

Chatten