Elektrische gitaren

De elektrische gitaar is sinds de jaren 50 niet meer weg te denken uit de muziekwereld. De unieke klank en de diverse tonale mogelijkheden maken de elektrische gitaar enorm geliefd. De elektrische gitaar is het boegbeeld van onder andere pop, rock en metal. Daarmee heeft geen enkel ander instrument zoveel mensen geïnspireerd om een instrument te leren spelen als de elektrische gitaar.

Meer
Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
  1.  

  2.  

  3.  

Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Elektrische gitaren
❓ Wat is het verschil tussen een elektrische en akoestische gitaar

Bij een akoestische gitaar is de klankkast hol, waardoor je een mooi vol geluid hoort. Bij een elektrische gitaar heb je geen klankkast maar sluit je de gitaar aan op een versterker. Hierdoor heb je bij een elektrische gitaar de mogelijkheid om eindeloos te variëren.

📍 Welke snaren gebruik je bij een elektrische gitaar?

Bij de elektrische gitaar worden stalen snaren gebruikt. Het gebruik van stalen snaren is nodig zodat de elementen van de elektrische gitaar de trillingen van de snaren op kunnen vangen en om kunnen zetten in een elektrisch signaal.

💰 Hoe duur is een elektrische gitaar?

De prijs van elektrische gitaren kan erg uiteenlopen. Er zijn natuurlijk de excentrieke modellen die erg veel geld kosten. Een elektrische gitaar set voor beginners kan je echter al voor relatief weinig geld kopen.

🙋 Waarom een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar brengt een aantal voordelen met zich mee. Ben je bijvoorbeeld van plan om in een band te gaan spelen of speel je al in een band? Dan is een elektrische gitaar vaak een logische keuze. Dankzij het gebruik van een versterker kan het geluid namelijk erg hard worden gezet. Dit zorgt ervoor dat het geluid van de gitaar niet direct wordt overstemd door bijvoorbeeld de drummer van de band. Een andere reden is de klank van de gitaar. Wil je bijvoorbeeld graag rocknummers spelen? Dan is de kans groot dat er in het originele nummer ook gebruik wordt gemaakt van een elektrische gitaar.

😵 Is elektrische gitaar spelen moeilijk?

Natuurlijk is het spelen van gitaar niet direct gemakkelijk, maar met een aantal lessen en wat oefenen zijn de eerste paar akkoorden als snel onder de knie. Met een drietal akkoorden kan je al ontzettend veel pop-nummers spelen. Door goed te oefenen is het gitaarspelen te leren. Of je deze eerste akkoorden op een elektrische of <a href="https://www.maxiaxi.com/gitaren/akoestische-gitaren/">akoestische gitaar</a> leert spelen maakt niet zo heel veel uit. Het is namelijk niet per se moeilijker om op een elektrische gitaar te spelen zoals veel mensen denken. Het grootste verschil voor de gitarist is dat bij de meeste elektrische gitaren de snaren wat dichter op elkaar liggen. Enerzijds is het dus gemakkelijker om bepaalde grote akkoorden te pakken en aan de andere kant komt het goed positioneren van de vingers wat nauwkeuriger.

Wat is een elektrische gitaar?

De elektrische gitaar wordt voornamelijk gekenmerkt door de ingebouwde elementen, ook wel pickups genoemd. Vaak bestaan deze gitaarelementen uit een elektrische spoel die is opgebouwd uit koperdraad dat om een magneet heen is gewikkeld. De stalen snaren van de gitaar bevinden zich boven deze elementen waardoor deze zelf ook magnetisch worden. Wanneer de snaren worden aangeslagen verandert door de trilling van de snaren het magnetische veld en het gitaarelement zet dit vervolgens weer om in een wisselspanning. Omdat de wisselspanning dezelfde frequenties heeft als de trilling van de snaar kan deze wisselspanning door een versterker weer versterkt worden. In de meeste gevallen heeft een elektrische gitaar dan ook geen klankkast nodig omdat het uiteindelijke geluid wordt geproduceerd door een gitaarversterker.

Soorten

Het aantal soorten elektrische gitaren groeit nog steeds. Eens in de zoveel tijd wordt door een bekende fabrikant of een nog onbekende gitaarbouwer een nieuw model op de markt gebracht. Wel zijn een aantal vormen erg kenmerkend voor de elektrische gitaar zoals deze vandaag de dag bekend is. Het Stratocaster model is het meest bekend van allemaal. Dat het stratocaster model de populairste soort elektrische gitaren is valt vooral te wijten aan de artiesten die dit model gitaar allemaal bespelen. Bekende namen zoals Jimi Hendrix, John Mayer, Eric Clapton, George Harrison en John Frusciante gebruik(t)en allemaal een stratocaster gitaar.

Van pop tot rock

De elektrische gitaar is erg geschikt voor de gitarist die zichzelf in een band ziet spelen. Door de mogelijkheid elektrische gitaren op versterkers aan te sluiten haal je het volume dat nodig is om boven het volume van een drummer uit te komen. Daarnaast is de elektrische gitaar natuurlijk ook erg geschikt voor iedereen die meer houdt van de sounds die gepaard gaan met het elektrische model. Zeker wanneer je van rock, pop of metal houdt is bieden elektrische gitaren het geluid dat jij zoekt. Het is niet zo dat je als beginnende gitarist eerst de akoestische gitaar onder de knie moet zien te krijgen voordat je door kan naar de elektrische gitaar. Je kan namelijk prima gitaar leren spelen op een elektrische gitaar.

Elektrische gitaar met versterker

Een elektrische gitaar met versterker brengt een aantal voordelen met zich mee. Ben je bijvoorbeeld van plan om in een band te gaan spelen of speel je al in een band? Dan is een elektrische gitaar met versterker vaak een logische keuze. Dankzij het gebruik van een versterker kan het geluid namelijk erg hard worden gezet. Dit zorgt ervoor dat het geluid van de gitaar niet direct wordt overstemd door bijvoorbeeld de drummer van de band. Een andere reden is de klank van de elektrische gitaar met versterker. Wil je bijvoorbeeld graag rocknummers spelen? Dan is de kans groot dat er in het originele nummer ook gebruik wordt gemaakt van een elektrische gitaar en een versterker waarbij de gain knop en het volume flink is opengedraaid voor het echte scheurende gitaargeluid.

Beste elektrische gitaar voor beginners

Ben je als beginner op zoek naar je eerste gitaar? Er zijn een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een beginner elektrische gitaar zoekt. Zoals eerder vermeld is het prima om te beginnen met een elektrische gitaar wanneer jij dit de mooiste soort gitaar vindt. Als beginner is het lastig om onderscheid te maken tussen de diverse beginners elektrische gitaren. Behalve het model verschillen de goedkope elektrische gitaren vaak niet heel erg qua functionaliteit. Het is vooral belangrijk om er voor te zorgen dat je samen met je beginner elektrische gitaar alles in huis haalt om direct aan de slag te kunnen. Daarom zijn er startersets gemaakt zo weet je als beginnende gitarist zeker dat je alles hebt wat nodig is om direct te kunnen spelen. We hebben de essentiële onderdelen van een starterset voor je op een rijtje gezet zodat je een starterset kan beoordelen op hoe compleet hij is.

  • Gitaartas: Zeker wanneer je in een bandje gaat spelen zal je jouw gitaar mee moeten nemen naar repetities en optredens. Je elektrische gitaar vervoer je het gemakkelijkst en veiligst in een gitaartas.
  • Plectrums: Voor het aanslaan van je snaren worden plectrums gebruikt. Supersnelle solo’s of stevige akkoorden speel je het makkelijkst op je elektrische gitaar met een plectrum.
  • Stemapparaat: Je wil natuurlijk niet dat je gitaar vals klinkt. Daarom ben je als gitarist vrij vaak je gitaar aan het stemmen. Een stemapparaatje helpt je hierbij door per snaar aan te geven of de snaar de juiste toon heeft
  • Gitaarband: Gitaar spelen in een bandje doe je vaak toch staand. Je moet dan nog wel comfortabel elektrische gitaar kunnen spelen en daarvoor gebruik je een gitaarband.
  • Gitaarkabel: Voor het aansluiten van je elektrische gitaar op een versterker heb je een gitaarkabel nodig. Let hierbij goed op de lengte, wanneer je alleen thuis oefent volstaat een korte kabel maar voor het repeteren met een bandje is een langere gitaar kabel erg fijn.
  • Extra snaren: De snaren van je elektrische gitaar zal je eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Daarnaast kan het soms gebeuren dat er een snaar knapt, een reserve setje snaren is dus altijd fijn om achter de hand te hebben.
  • Gitaarstandaard: Je elektrische gitaar tegen een muur of tafel aan laten leunen is natuurlijk niet erg veilig. Daarom is het gebruik van een gitaarstandaard aan te raden. Zo staat je elektrische gitaar stevig.
  • Muziekstandaard: Zeker voor de beginnende gitaristen is het gebruik van bladmuziek erg fijn. Om je bladmuziek goed rechtop voor je te kunnen houden is een muziekstandaard van meerwaarde. Zo lees je al jouw bladmuziek gemakkelijk terwijl je speelt.

Het ontstaan

De eerste elektrische gitaren werden rond de jaren 30 gemaakt. De elektrische gitaar ontstond uit de behoefte om de gitaar harder te kunnen laten klinken. Voornamelijk in bands viel gitaarspel maar weinig op omdat andere akoestische instrumenten zoals een drumstel en een piano simpelweg harder klonken. In het begin werd de elektrische gitaar voornamelijk opgepakt door jazzgitaristen. Na verloop van tijd werden er ook diverse modellen bedacht en rond de jaren 40 werden de eerste solidbody gitaren gebouwd. De meest populaire elektrische gitaren zijn tegenwoordig nog steeds solidbody gitaren. Ondertussen heeft de elektrische gitaar zich ontwikkeld tot een van de bekendste instrumenten. Het instrument is al lang niet meer enkel in de handen van jazzgitaristen te vinden maar er zijn zelfs hele muziek genres om de elektrische gitaar heen ontstaan.

Elektrische gitaar kopen?

De beste elektrische gitaren koop je bij MaxiAxi.com. Bestel je elektrische gitaar vandaag nog en ontvang hem razendsnel in huis. Wil je toch nog meer weten over elektrische gitaren? Lees onze blog of neem contact op met een van onze productspecialisten. Wanneer je jouw elektrische gitaar bij MaxiAxi koopt hoef je geen verzendkosten te betalen, heb je een zichttermijn van 30 dagen en 2 jaar garantie. Twijfel dus niet en begin je muzikale avontuur!

Chatten