Jack kabels

Een jack kabel is één van de meest gebruikte kabels. MaxiAxi heeft veel verschillende soorten en maten jack kabels in het assortiment. In deze tekst beschrijven we waar je een jack kabel precies voor kan gebruiken, welke varianten jack kabels er zijn en waar je precies op moet letten wanneer je een keuze moet maken voor een jack kabel.

Filteren

Producten 1-24 van 108

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 108

Van laag naar hoog sorteren

Waarom een jack kabel?

Een (audio) jack kabel wordt in de audiovisuele branche doorgaans gebruikt om een audiosignaal over te dragen. Vaak dien je een versterker, mengpaneel of actieve speaker van een audiobron aan te sluiten. De jack aansluiting een veelvoorkomende aansluiting op zowel audiobronnen als op de versterkers en actieve speakers waar je deze op aan kan sluiten.

Soorten jack kabels

De term jack kabel is tegenwoordig meer een verzamelnaam voor een breed scala aan kabels met jack-aansluitingen. Onderlinge jackkabels zijn bijvoorbeeld veel gebruikt. 

  • Jack kabel 3.5mm
  • Jack kabel 6.3mm
  • Jack - RCA kabel
  • Jack - XLR kabel
  • Stereo jack kabel
  • Mono jack kabel

Welke jack kabel moet ik kiezen?

De connectoren
Bij het maken van een keuze voor een jack kabel is het voornamelijk van belang te letten op de aansluiting die je nodig hebt. Zoals in bovenstaande tekst is beschreven zijn er meerdere soorten jack kabels. Ga dus goed na wat de aansluitingen zijn op de apparaten die je met elkaar wil verbinden en welke aansluiting je dus precies nodig hebt.

De kabellengte

Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de lengte van de kabel. Binnen ons assortiment kom je een groot aantal verschillende lengtes tegen. Ga goed na wat de afstand is tussen de apparaten die je wil verbinden. Houd daarnaast ook rekening met eventuele speling die je aan wil houden. Een strak gespannen kabel staat natuurlijk niet erg mooi maar daarnaast loop je ook het risico de kabel per ongeluk uit de apparatuur te trekken als er meer spanning op de kabel komt te staan. Hierbij is schade aan de kabel en apparatuur natuurlijk niet uit te sluiten. Een beetje speling is dus goed. Teveel speling is echter ook niet geheel wenselijk. Een groot spinnenweb aan kabels is natuurlijk niet erg praktisch, kies daarom een afmeting die genoeg ruimte voor speling biedt maar ook weer niet zorgt voor een hoop overtollige kabel.

Prijs/kwaliteitverhouding

Als je het assortiment jack kabels even hebt bekeken dan kom je er al snel achter dat de prijzen van jack kabels erg uiteenlopen. Zo kan je voor de ene jack kabel van 3 meter beduidend meer betalen dan voor de andere jack kabel van 3 meter. Deze meerprijs komt echter niet geheel uit de lucht vallen. Het prijsverschil is te verklaren aan de hand van het verschil in kwaliteit. Zo zijn duurdere kabels voorzien van betere connectoren en duurzamere aansluitingen. Dit verschil in kwaliteit is niet enkel van invloed op de levensduur van je jack kabel. De hogere kwaliteit zorgt namelijk ook voor een betere overdracht van het audiosignaal. Mocht je meer uit je huidige geluidsinstallatie willen halen dan kan het upgraden van de kwaliteit van je bekabeling al een flinke kwaliteitsslag maken.

Jack kabels voor andere doeleinden

Naast jack kabels voor het overdragen van een onversterkt audiosignaal zijn er ook luidsprekerkabels met (6.3mm) jack-aansluitingen. Deze luidsprekerkabels zijn specifiek bedoeld om een (passieve) luidspreker met een versterker te verbinden. Verwar deze kabels niet met elkaar.

Jack kabels kopen

Voor jack kabels ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Heb je na het lezen van deze uitleg toch nog een vraag? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde klantenservice. Onze klantenservice helpt je namelijk graag bij het vinden van de juiste bekabeling voor jouw geluidsinstallatie.

Chatten