DJ controllers

DJ controllers, ook wel MIDI controllers genoemd, worden tegenwoordig steeds vaker door DJ’s gebruikt als DJ-setup. De verschillende voordelen die deze DJ controllers bieden vergeleken met conventionele DJ-setups met 2 draaitafels en 1 mixer maken dat DJ controllers erg gewild zijn bij zowel beginnende DJ’s als professionele DJ’s.

Filteren

12 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

12 producten

Van laag naar hoog sorteren

Hoe werkt een DJ controller?

Een DJ controller maakt het in combinatie met de bijbehorende software mogelijk deze software op je laptop of computer als het ware op afstand te bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld programma’s als DJUCED, Virtual DJ, Traktor of Serato DJ gebruiken. Deze softwareprogramma’s worden door menig DJ gebruikt om verschillende nummers aan elkaar te mixen. Al deze nummers worden niet opgeslagen in de controller zelf maar juist op je laptop of computer. Daarnaast kan je met de controller verschillende effecten toevoegen om jouw mix helemaal eigen te maken.

Zoals hierboven al kort beschreven bedien je met een Dj controller in principe de software die op je laptop of computer staat. Per software is het dus enigszins verschillend hoe je de DJ console gebruikt. Het principe waarmee de meeste controllers werken is echter wel vergelijkbaar. Zo hebben de meeste een layout die vergelijkbaar is met die van de klassieke DJ sets. Vaak beschikken de DJ controllers namelijk over 2 jogwheels en is er een mixer in het midden. Via de software bepaal je welk nummer op het linker en rechter kanaal draait. Vervolgens kan je met de mixer de nummers in elkaar over laten lopen.

De voordelen

DJ controllers bieden een groot aantal voordelen vergeleken met de klassieke DJ sets. Om het overzichtelijk te maken hebben we hier een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Dj controllers zijn een stuk handzamer. Vergeleken met klassieke DJ sets zijn de controllers een stuk lichter. Ook in de afmetingen zijn ze vaak een stuk kleiner. Daardoor hoef je als DJ niet meer met een grote flightcase met apparatuur te slepen. Een groot aantal DJ controllers past zelfs gewoon in je rugtas.
  • Afspeellijsten zijn digitaal. Hierdoor hoef je als DJ niet meer rond te lopen met grote koffers met CD’s of platen. Ook USB-sticks zijn overbodig. Aangezien de meeste software werkt met lijsten die je vooraf op je laptop kan maken. Als je internetverbinding hebt kan je zelfs nummers aan je lijst toevoegen waar je in de voorbereiding van je set nog geen rekening mee had gehouden.
  • Dj consoles beschikken vaak over tempo hulp/beat match. Deze functie helpt met het gelijkzetten van de beats. Hierdoor maak je al snel feilloze overgangen van tempo.
  • Bij een groot deel van de DJ controllers kan je gebruik maken van IMA (Intelligent Music Assistant) en dit is ook een groot voordeel. IMA is een functie in de software die je helpt bij het vinden van de juiste muziek. Terwijl je aan het draaien bent kan deze functie suggesties geven over welke nummers je het best als volgende kan draaien.
  • Een flink aantal controllers beschikken ook over zogeheten pads. Aan deze pads kunnen verschillende effecten worden toegewezen. Denk aan loops, hot cues, slices en gave samples.

De beste DJ controller

Natuurlijk is het per DJ verschillend welke DJ controller het beste aansluit op zijn of haar behoeftes. Ben je een beginner? Dan is het misschien slim om voor een instapmodel te kiezen. De controllers van Hercules bieden hiervoor bijvoorbeeld erg geschikte modellen voor de beginner. Wanneer je een gevorderde DJ bent ben je misschien toch eerder op zoek naar een model met meer functionaliteiten. Ook in dit geval biedt Hercules een aantal modellen aan die vele gave features hebben maar niet de hoofdprijs hoeven te kosten.

DJ controller voor beginners

Het is zoals hiervoor besproken als beginner verstandig te starten met een instapmodel. Vaak hebben deze modellen in de basis dezelfde werking als de professionele DJ controllers. De DJ controllers voor beginners beschikken vaak niet over allerlei excentrieke functies waardoor je als beginner je anders lastig wegwijs zou kunnen maken. De controller wordt simpel gehouden zodat je het overzicht niet kwijtraakt. Naast DJ controllers voor kinderen zijn er ook diverse dj sets voor beginners.

DJ controller kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe DJ controller? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Bestel vandaag nog de door jou gewenste DJ controller en begin morgen al met draaien. Heb je toch nog een vraag over het aansluiten of de werking van het door jou bestelde product? Neem dan direct contact op met onze klantenservice.

Chatten