Akoestische gitaren

Akoestische gitaren worden vaak gebruikt in veel verschillende muziekgenres. Daardoor zijn akoestische gitaren enorm populair. Er worden veel verschillende soorten akoestische gitaren gemaakt. Zo is er een perfect model gitaar voor de flamenco gitarist tot de rockgitarist, welke akoestische gitaar kies jij?

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 59

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
 1.  

 2.  

 3.  

Filteren

Producten 1-24 van 59

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Akoestische gitaren
👀 Wat voor snaren op akoestische gitaar?

Dat hangt af van het soort akoestische gitaar. Er zijn namelijk klassieke gitaren waarbij nylon snaren worden gebruikt en er zijn western gitaren waarbij stalen snaren worden gebruikt. Zorg er dus voor dat de snaren bij het soort gitaar passen.

👂 Hoe stem je een akoestische gitaar?

Net als elke andere gitaar stem je de akoestische gitaar door te draaien aan de stemmechanieken. Door hier aan te draaien verander je de spanning van de snaar. Door bijvoorbeeld een snaar losser te draaien verlaag je de spanning die op de snaar staat waardoor de klank lager wordt. Het 'op het gehoor' stemmen is behoorlijk lastig daarom zijn er stemapparaatjes die je kunnen helpen.

🎵 Welke akoestische gitaar kopen?

De beste keus voor jou is uiteraard sterk afhankelijk van je wensen. Wil je een gitaar met veel speelgemak, warme tonen die ook prefect is voor tokkelen zoals bij flamenco muziek wordt gedaan? Kies dan een klassieke gitaar. Wil je juist de echte pop sound met sprankelende tonen en flink volume? Kies dan voor een western gitaar.

💲 Wat kost een akoestische gitaar?

De prijzen van akoestische gitaren verschillen enorm. Een complete handgemaakte akoestische gitaar is vanzelfsprekend erg prijzig. Complete beginnerssets kan je echter al voor vrij weinig geld aanschaffen.

Wat is een akoestische gitaar?

Wanneer je op zoek bent naar een akoestische gitaar is het belangrijk om te weten wat een akoestische gitaar precies is. Je herkent akoestische gitaren aan de grote open klankkast. De klankkast van akoestische gitaren zorgt ervoor dat de trilling van de snaren op een natuurlijke manier wordt versterkt. De akoestische gitaar is hierdoor goed hoorbaar zonder dat je deze aan hoeft te sluiten op een gitaarversterker. Daarom zijn akoestische gitaren uitermate geschikt voor de situaties waar je toch een beetje volume wil hebben. Denk aan kleinschalige optredens voor een man of 10. De klanken van akoestische gitaren maken ze perfect voor de rustigere nummers. De klank van een akoestische gitaar wordt voornamelijk als warm omschreven. Door al deze eigenschappen gebruiken veel singer-songwriters de akoestische gitaar en wordt dit model vaak gebruikt bij popmuziek en countrymuziek.

Welke akoestische gitaar moet ik kiezen?

De akoestische gitaar is voor zowel beginners als gevorderden een prachtig instrument. Wanneer je veel naar artiesten luistert die akoestische gitaren bespelen dan is het logisch dat je zelf ook voor een akoestische gitaar kiest. Er zijn alleen veel verschillende modellen akoestische gitaren waardoor het misschien lastig is om een keuze te maken. Zo zal je als beginnende gitarist direct voor de keuze tussen de Spaanse gitaar of de western gitaar staan. 

De klank van akoestische gitaren is voor velen de grootste reden om voor akoestische gitaren te kiezen. Het verschil in klank tussen de western gitaar en de Spaanse gitaar is vrij groot. De western gitaar klinkt bijvoorbeeld wat harder en het geluid wordt vaak omschreven als sprankelend. De Spaanse gitaar heeft in tegenstelling tot de western een stuk warmer geluid maar klinkt ook zachter.  Er zijn uiteraard ook verschillen in klank tussen de verschillende soorten western gitaren. Dit verschil in klank komt voornamelijk door de materialen die zijn gebruikt. Zo is de houtsoort waarvan de akoestische gitaar wordt gebouwd ook van grote invloed op de klank. De vorm van de body is eveneens van invloed op hoe de gitaar zal klinken. 

De beste tip die we je kunnen geven is dat het vooral belangrijk is dat jij voor een gitaar kiest die jij het mooiste vindt, zowel op het gebied van geluid als op het gebied van looks. Je zal om goed gitaar te leren spelen veel moeten oefenen dus het belangrijkste is dat je elke keer als je jouw gitaar ziet weer zin krijgt om te spelen! 

Voor wie is een akoestische gitaar geschikt?

De akoestisch gitaar is voor zowel de beginnende gitarist als de gevorderde een heel fijn instrument. Wanneer je de sounds van Ed Sheeran, Acda & De Munnik of juist Tommy Emmanuel helemaal te gek vindt dan zal de akoestische gitaar absoluut een instrument voor jou zijn. 

Een akoestische gitaar wordt door de meeste gitaristen vooral gekozen omdat deze overal te gebruiken is. Er is namelijk geen aparte versterker om flink wat geluid uit de akoestische gitaar te krijgen. Daardoor zijn akoestische gitaren gemakkelijk overal te gebruiken en dat is perfect voor de straatmuzikant of kampvuurgitarist. 

Akoestische gitaar kopen beginner

Wanneer je op zoek bent naar een beginners gitaar is de akoestische gitaar vaak een van de eerste soorten gitaren die wordt overwogen. De akoestische gitaar is een prima model gitaar voor beginners. Als beginnende gitarist zal je als eerst akkoorden leren spelen, door dit op een akoestische gitaar te leren hoor je goed of je de akkoorden juist speelt. Doordat je deze foutjes als beginnende gitarist duidelijk hoort corrigeer je ze ook sneller. Met deze reden is de akoestische gitaar dan ook een erg fijne beginners gitaar. Zoals eerder aangegeven in deze tekst is het vooral belangrijk een beginners gitaar te kiezen die je mooi vind en die bij je muziekstijl past. Als de akoestische gitaar voor jou ook aan deze eisen voldoet dan is het een erg fijne beginners gitaar.

Elektrisch akoestische gitaar: ultiem gebruiksgemak

In de meeste situaties volstaat de versterking die de akoestische gitaar door zijn klankkast verkrijgt. Er zijn echter ook genoeg situaties denkbaar waarin enkel deze klankkast niet zal volstaan. Daarvoor zijn de elektrisch akoestische gitaren op de markt gebracht. Deze semi-akoestische gitaren maken het met een ingebouwd element mogelijk direct een kabel aan te sluiten op de gitaar. Zo behoud je met de semi-akoestische gitaar de klank en vorm van een akoestische gitaar maar kan je deze aansluiten op een geluidsinstallatie voor meer versterking. Op deze manier hoeft er dus ook op een groot podium niet gewerkt te worden met een losse microfoon voor de gitaar. 

De accessoires

Wanneer je gitaar gaat spelen merk je al snel dat je naast een akoestische gitaar nog meer nodig hebt. De accessoires voor je gitaar zijn ook van belang. We hebben de belangrijkste accessoires voor de akoestische gitaar voor je opgesomd: 

 • Plectrum: Voor het spelen van akkoorden gebruiken veel gitaristen plectrums. Dit is een stukje plastic wat je tussen je vingers vasthoudt en gebruikt om de snaren aan te slaan.
 • Statief: Om je akoestische gitaar veilig weg te kunnen zetten heb je een gitaarstatief nodig. Let er wel op dat het statief geschikt moet zijn voor akoestische gitaren. Er zijn namelijk statieven die bedoeld zijn voor andere gitaarsoorten waardoor je akoestische gitaar niet zal passen.
 • Voetsteun: Om de juiste ‘klassieke’ zithouding aan te kunnen nemen bij het bespelen van de Spaanse gitaar maak je gebruik van een voetsteun.
 • Stemapparaat: Om je akoestische gitaar juist te kunnen stemmen heb je een stemapparaat nodig. Deze geeft aan wanneer je elke snaar juist hebt afgestemd. Zo weet je zeker dat je gitaar klinkt zoals het hoort.
 • Gitaarband: Het is ook handig staand gitaar te kunnen spelen, zeker wanneer je bijvoorbeeld op een podium staat. Om comfortabel staand gitaar te kunnen spelen heb je dan een gitaarband nodig.
 • Reserve snaren: Gitaarsnaren zijn eens in de zoveel tijd aan vervanging toe en kunnen ook onverwachts breken. Een setje reserve snaren is daarom geen overbodige luxe. Zo weet je zeker dat je snel nieuwe snaren op je gitaar kan zetten en door kan met spelen.
 • Muziekstandaard: Bij het gebruik van bladmuziek is een muziekstandaard erg handig, je bladmuziek plaats je op juiste hoogte zodat jij elke noot goed kan lezen.
 • Gitaartas: Tijdens het vervoer wil je natuurlijk niet dat je gitaar beschadigd, daarom zijn er gitaartassen. Met een gitaartas neem je jouw akoestische gitaar gemakkelijk mee en voorkom je eventuele krassen of butsen. 

Akoestische gitaar kopen

Ben je overtuigd dat de akoestische gitaar de beste keus voor jou is? In ons assortiment kan je terecht voor verschillende akoestische gitaren. Kies het model akoestische gitaar dat het best bij jou past en selecteer je favoriete kleur. Wanneer je jouw bestelling vandaag nog plaatst ontvang je jouw nieuwe gitaar razendsnel in huis. Daarnaast heb je een zichttermijn van 30 dagen zodat jij er achter kan komen of de akoestische gitaar echt bij jou past. 

Chatten