Speakerstandaards

Het gebruik van een speakerstandaard wordt vaak erg onderschat. Met een speakerstandaard verbeter je namelijk de spreiding van het geluid over de ruimte, wat ten goede komt van de kwaliteit.

Filteren

Producten 1-24 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Speakerstandaards
Zijn speakerstandaards verstelbaar?

Ja, de meeste speakerstandaards zijn gemakkelijk in hoogte te verstellen. Slechts in enkele specifieke gevallen is een speakerstandaard niet te verstellen.

Welke hoogte moeten de speakers staan?

Bij het gebruik van een luidsprekerstandaard wil je ervoor zorgen dat de tweeters van je speakers een stukje boven je publiek uitsteken. Afhankelijk van hoe groot je speaker is kan je de hoogte van je speakerstandaard verstellen om de speakers op deze gewenste hoogte te plaatsen.

Voor welk type luidspreker heb je een standaard nodig?

Meestal gebruik je een speakerstandaard voor wat grotere speakers die zijn gericht op het produceren van de midden/hoge tonen. Deze speakers worden ook vaak topspeakers genoemd.

Hoeveel gewicht kan er op een speakerstandaard?

Dat verschilt heel erg per speakerstandaard. Gelukkig wordt er in de productbeschrijving altijd benoemd hoeveel kilo een speakerstandaard aankan. Let hier ook goed op tijdens het maken van je keuze voor een standaard.

Wat is een speakerstandaard?

Een speakerstandaard, ook wel speakerstatief of luidsprekerstandaard genoemd, zorgt voor de ondersteuning van je luidspreker. In de meeste gevallen is dit een verticale paal met aan de onderkant een driepoot zodat de paal stevig staat. De paal kan in hoogte versteld worden voor een optimale plaatsing. Een andere optie is een muurbeugel, deze manier van bevestigen is bedoeld voor vaste installatie.

Waarom gebruik je een speakerstandaard?

Een luidsprekerstandaard gebruik je voor meerdere doeleinden. Ten eerste gebruik je het natuurlijk om je speakers hoger te zetten. Door het hoger zetten verbeter je de spreiding van het geluid en dat is natuurlijk precies wat je wilt. Deze spreiding is vooral bij de hogere tonen, die uit je tweeters komen, van belang. Hogere tonen komen namelijk lang niet zo ver als de lage tonen (bassen). Dit merk je vooral bij een groot evenement buiten waar je niet dichtbij staat. Op grote afstand hoor je alleen nog maar de bassen, de hoge tonen hoor je niet meer. Dit heeft alles te maken met het feit dat de hoge tonen sneller ‘vervagen’ en om die reden wil je de hoge tonen dus juist goed kunnen spreiden over je publiek. Door ze op hoogte te zetten zorg je ervoor dat de mensen die wat verder weg staan toch de hogere tonen nog kunnen horen.

Handig voor de mobiele DJ

Een ander voordeel van een luidsprekertandaard is de plaatsing. Als je als mobiele DJ steeds op een andere plek draait dan is het niet fijn als je op elke locatie op zoek moet naar tafels en dergelijke.

Welke hoogte moet ik nemen?

We hebben zojuist al even kort uitgelegd dat een speakerstandaard de kwaliteit van je geluid bevordert in verband met de spreiding van de hoge tonen. Nu zou je denken, hoe hoger, hoe beter. Maar dat is niet het geval. Zou je ze namelijk op een paar meter hoogte zetten dan zouden de hoge tonen vooral bovenin de ruimte hoorbaar zijn en dat wil je niet. Om die reden zie je in discotheken of hogere zalen vaak dat ze schuin naar beneden gericht zijn zodat het geluid op het publiek ‘geprojecteerd’ wordt. Bij het gebruik van een luidsprekerstandaard heb je geen mogelijkheid om ze schuin te plaatsen en dus moet je ervoor zorgen dat vooral de tweeters een stukje boven je publiek uitsteken. Doordat een speakerstandaard in hoogte verstelbaar is kan je ze altijd op de juiste hoogte zetten.

Waar moet ik op letten?

Het meeste belangrijke bij de aanschaf van een speakerstandaard is of je boxen wel geschikt zijn voor een standaard. Je kunt dit eenvoudig checken door eens naar de onderkant te kijken. Zie je daar een gat? Dan is hij geschikt voor plaatsing op een speakerstandaard of muurbeugel. Dit gat wordt overigens een tophat genoemd dus je kunt het in de meeste gevallen ook gewoon nakijken in de specificaties van de speaker. De doorsnede van dit gat is (iets meer dan) 35mm dus houd er rekening mee dat de paal ook een doorsnede heeft van 35mm. Gelukkig kan je bij ons in het assortiment terecht voor universele speakerstandaarden, deze sluiten aan op het grootste gedeelte van ons assortiment.

Voor welk type luidspreker heb je een standaard nodig?

Zoals eerder al aangegeven is een luidsprekerstandaard voornamelijk geschikt voor de grotere luidsprekers. Zowel actieve als passieve luidsprekers beschikken over een tophat. Beide kunnen dus op een statief geplaatst worden.

Hoeveel gewicht kan er op mijn speakerstandaard? 

Een belangrijk punt waar je goed op moet letten is het maximale draagvermogen van je speakerstandaard. Als je een zware speaker hebt dan moet je speakerstandaard het gewicht natuurlijk wel kunnen dragen. Koop er dus altijd één die het gewicht kan dragen. Wil je er juist een aan de muur kunnen hangen d.m.v. een muurbeugel? Wees er dan zeker van dat de muur sterk genoeg is om hem te kunnen dragen. Houd er rekening mee dat er, afhankelijk van het gewicht, behoorlijk wat kracht op komt te staan. Een simpel gipswandje is dus in de meeste gevallen niet sterk genoeg!

Wind up speakerstandaards

Ja, het lijkt misschien een ingewikkelde term maar dat is het zeker niet. Het is eigenlijk een gewone tandaard maar met dat verschil dat je de speaker met een zwengel omhoog zet. Vooral bij zeer zware modellen is het soms lastig om ze op een hoogte te zetten. Bij een wind up statief plaats je ze eenvoudig op de wind up standaard als deze nog in de lage stand staat. Je draait aan de zwengel en zorgt dat de luidspreker hoger komt te staan.

Standaard voor je studiomonitor?

Een studiomonitor is een ander soort speaker en omdat je deze voornamelijk in de studio gebruikt heb je ook een ander soort luidsprekerstandaard nodig. Dit zijn de vaak kleinere standaards die je gemakkelijk op de grond of op je bureau kunt plaatsen. Deze standaards hebben aan de bovenkant een vlakke plaat / vlak plateau (meestal met een anti-slip laag) waar je je studiomonitoren op kunt zetten. Studiomonitoren zijn namelijk niet voorzien van een tophat maar moeten natuurlijk wel op de juiste luisterhoogte geplaatst kunnen worden.

Speakerstandaard kopen

We hopen natuurlijk dat je na het lezen van bovenstaande tekst geen vragen meer hebt. Mocht dit toch het geval zijn dan kan je altijd contact opnemen met onze productspecialisten. Zij kunnen je alles vertellen over speakers, subwoofers en verlichting. 

Chatten