Blinders

Een blinder, ook bekend als 'stage blinder', is een onmisbaar element in de podium- en evenementenverlichting. Deze krachtige lichteffecten zijn ontworpen om op cruciale momenten tijdens een show of evenement een ruimte compleet in licht te hullen. Bekijk snel het uitgebreide aanbod blinders en bestel vandaag nog!

Meer
Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren

Wat is een blinder?

Een blinder is een krachtige lichtbron die gebruikt wordt om een sterk, verblindend effect te creëren. Deze lampen zijn specifiek ontworpen om een fel licht uit te stralen dat, wanneer het richting het publiek wordt geschenen, een tijdelijk verblindend effect kan hebben. Het doel van een blinder is niet zozeer om iets specifieks te verlichten, maar eerder om een visueel effect te creëren dat de aandacht van het publiek trekt of de emotionele impact van een moment tijdens een concert, theaterstuk of ander evenement versterkt.

Toepassingen voor een blinder

Blinders worden vaak ingezet op cruciale momenten, zoals de climax van een muziekstuk of een dramatisch moment in een voorstelling, waar ze bijdragen aan de opbouw van intensiteit. Door hun vermogen om het publiek tijdelijk te 'verblinden', kan deze verlichting ook gebruikt worden om overgangen tussen scènes of nummers vloeiender te maken, waarbij het effect van de blinders de toeschouwers even in het donker laat tasten voordat het volgende deel van de voorstelling begint. Ze zijn ook perfect voor het creëren van momenten waarbij het publiek betrokken wordt, waarbij de zaal helder wordt verlicht als het publiek bijvoorbeeld mee moet zingen of klappen.

De meestvoorkomende locaties met een voorbeeld voor het gebruik van een blinder zetten we hieronder nog even voor je op een rij met een voorbeeld:

  • Concertzaal: Bij een rockconcert in een grote concertzaal kan een blinder het publiek tijdelijk verblinden tijdens een climax. Stel je voor dat tijdens de gitaarsolo de hele zaal plotseling baadt in fel licht.
  • Theatervoorstelling: In een intieme theatersetting kan een blinder gebruikt worden om een dramatisch effect te creëren, zoals het nabootsen van bliksem in een stormscène of het plotseling verlichten van het podium voor een verrassende plotwending.
  • TV- en filmproductie: Bij een tv- of filmproductie kunnen blinders worden ingezet voor speciale effecten, zoals het simuleren van het felle licht van een explosie of het creëren van een intens zonlichteffect. Dit kan helpen bij het vertellen van het verhaal of het verhogen van de realiteit van de scène.

Aandachtspunten om op te letten

Voordat je een blinder aanschaft, is het goed om te weten dat er een aantal zaken zijn om rekening mee te houden. Voor het beste effect van je blinder moet je in ieder geval letten op de volgende punten:

  • Volledige controle met DMX: Met DMX-gestuurde blinders bepaal je zelf wanneer en hoe de lichteffecten veranderen, net zoals bij optredens van bekende DJ's zoals Martin Garrix of Tiësto. Je kunt bijvoorbeeld de hele zaal in een keer wit laten oplichten tijdens een climax.
  • Weerbestendigheid: Zorg ervoor dat je blinders water- en stofdicht zijn, vooral als je optreedt op locaties zoals festivals of buitentheaters waar ze blootgesteld kunnen worden aan regen.
  • Lichtintensiteit: Hoewel het wattage een goede indicatie kan geven van de kracht van een blinder, is het niet altijd even betrouwbaar omdat niet alle leds even efficiënt zijn. Over het algemeen is het aantal lux (lx) op een meter afstand de meest betrouwbare maatstaf voor de lichtintensiteit.

Blinder kopen?

Wil je jouw verlichting in de theater- of concertzaal een upgrade geven? Ontdek ons ruime aanbod blinders op MaxiAxi.com. Of je nu op zoek bent naar professionele blinders of voor kleine gelegenheden, we hebben de perfecte oplossing voor elke situatie. Heb je advies nodig? Onze productspecialisten zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur beschikbaar om je te helpen!

Chatten