Subwoofers

De subwoofer is een onmisbaar onderdeel van een goed geluidssysteem. Aan de basis van elk geluidssysteem staan full range speakers die het grootste gedeelte van het geluid weergeven. Deze speakers schieten in de lage tonen vaak tekort en dit kan worden opgevangen met een subwoofer.

Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Subwoofers
❔ Wat is een subwoofer?

Een subwoofer is een speaker die verantwoordelijk is voor de weergave van de lage tonen, ook wel bass genoemd. Een goede subwoofer zorgt dat je de bass daadwerkelijk voelt waardoor je een knalfeest kunt geven. Als je het als DJ dus echt goed aan wilt pakken dan gebruik je bij je speakers een subwoofer.

🔊 Wanneer heb ik een subwoofer nodig?

Eigenlijk heeft iedere DJ of producer wel een subwoofer nodig. Je wilt namelijk het geluid zo goed mogelijk overbrengen. Met een subwoofer zorg jij dat de lage tonen, de bass, voelbaar is. Dit is heerlijk bij allerlei soorten muziek en draagt zeker bij aan de beleving van je publiek.

🔈 Hoeveel watt subwoofer heb ik nodig?

Dit hangt af waar je de subwoofer gaat gebruiken. Ga je op je slaapkamer draaien? Dan heb je een subwoofer nodig met een lager wattage. Heb je een eigen drive-in-show of cafe? Dan heb je een grotere subwoofer nodig. In ons assortiment kan je terecht voor subwoofers van 500 Watt tot maar liefst 1600 Watt. Kies dus je favoriet uit en denk aan de buren.

Wat doet een subwoofer?

De subwoofer zorgt alleen voor de lage tonen, oftewel de bassen. Om die reden vind je geen tweeter en alleen maar een woofer in een subwoofer. Omdat de subwoofer veel lucht in beweging moet zetten is het in de meeste gevallen een relatief grote kast met daarin een grote speaker. Hoe groter de speaker, hoe meer lucht er verzet kan worden. Bij een subwoofer komt meer vermogen kijken omdat de bassen meer volume nodig hebben om met de rest van de geluidinstallatie mee te kunnen doen.

Wat is het verschil tussen een passieve en actieve subwoofer?

Als je op zoek bent naar extra bass en je gaat je oriënteren dan zul je al snel zien dat je de termen actief en passief tegenkomt. Deze verschillen qua geluid niet van elkaar en ze doen dan ook beide hetzelfde, ondersteuning bieden voor de lage tonen. Het verschil zit in de aansturing. Zoals elke speaker heeft ook de subwoofer een versterker nodig, een zware zelfs omdat er nou eenmaal veel vermogen nodig is. Het verschil hebben we hieronder kort samengevat:

  • Bij een actieve subwoofer zit de versterker in de behuizing ingebouwd. In feite sluit je de deze dus rechtstreeks aan op het stopcontact en ook het audiosignaal sluit je direct aan. Dit type is verreweg de meest verkochte variant. Het grote voordeel is dat de ingebouwde versterker perfect past bij de woofer. Je hoeft ze dus niet bij elkaar uit te zoeken. Daarnaast zijn sommige voorzien van een high pass filter zodat je de mogelijkheid hebt om je overige speakers minder te belasten.
  • Bij de passieve subwoofer praat je over een losse kast die op een versterker aangesloten moet worden. Het audiosignaal gaat dan dus eerst naar de versterker die vaak bij de overige geluidsapparatuur staat. De versterker moet je dus zelf bij de subwoofer uitzoeken. Deze worden voornamelijk gebruikt bij (semi) professionele optredens.

Wat is het verschil tussen 2.1 en 5.1?

Bij een stereo geluidsinstallatie met één speaker links en één speakers rechts spreek je van een 2.0 opstelling. Zodra je hier een subwoofer aan toevoegt spreek je van een 2.1 installatie. Zoals je ziet wordt de subwoofer wel meegenomen in de benaming maar niet als volwaardige speaker en dat komt uiteraard omdat hij alleen de lage tonen weergeeft. Nu kan je het waarschijnlijk al raden, bij 5.1 zet je vijf speakers neer en voeg je een subwoofer toe. Deze opstelling gebruik je om optimaal te kunnen genieten van een film, wedstrijd of tijdens het gamen.

Wat is een Bi-amp subwoofer?

De Bi-amp is een actieve subwoofer waarvan de versterker óók geschikt is voor het aansturen van extra speakers. Bij Bi-amp is het dus mogelijk om een complete 2.1 geluidsinstallatie op te zetten zonder losse apparatuur. De subwoofer is hierbij het hart van de geluidsinstallatie. De audiobron kan namelijk op de ingebouwde versterker aangesloten worden en deze versterker stuurt vervolgens de subwoofer aan én ook nog eens twee op de subwoofer aangesloten speakers. Op deze manier kan je een complete geluidsinstallatie opzetten met een paar kabels op slechts één stopcontact.

Een subwoofer toevoegen

Het toevoegen van een subwoofer aan je installatie is in de meeste gevallen geen enkel probleem en niet meer dan een kwestie van de juiste kabels. Zoals vermeld geniet de actieve subwoofer in de meeste gevallen de voorkeur omdat deze eenvoudig aan te sluiten is en in sommige gevallen zelfs voorzien is van extra’s zoals een high pass filter, crossover, intern filter of phase instelling. Hierdoor haal je het maximale uit je geluidsinstallatie voor het beste resultaat. Wat wel van belang is om te weten is dat het niet raadzaam is om een passieve subwoofer aan te sluiten op een versterker waarop ook reeds twee speakers zijn aangesloten. Dit heeft alles te maken met het feit dat de subwoofer meer vermogen nodig heeft en je het vermogen niet kunt toewijzen, het wordt simpelweg evenredig over de speakers en subwoofer verdeeld. Het kan daardoor dus gebeuren dat je speakers al behoorlijk wat volume geven maar je de subwoofer nog niet echt goed hoort omdat deze te weinig vermogen krijgt. Zorg er dus bij een passieve subwoofer altijd voor dat hij een ‘eigen’ versterker krijgt met voldoende vermogen. Als je dit goed op elkaar afstemt zorgt je voor een ongekende geluidservaring.

Wat zijn High level inputs?

Je ziet het niet veel maar op sommige subwoofers is een high level input aanwezig. Deze input zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid of zelfs teleurstellingen. Goed dus om deze aansluiting nog even extra onder de loep te nemen. Allereerst is het van belang om te weten wat deze input precies is. Met de high level input is het mogelijk om een actieve subwoofer van een audiosignaal te voorzien door middel van een versterkt speakersignaal. Hierbij wordt de subwoofer tussen een versterker en de daarop aangesloten speakers geplaatst waarbij de subwoofer een héél klein beetje signaal afsnoept van het speakersignaal. Dit is vooral handig en soms zelfs noodzakelijk indien de geluidsinstallatie niet voorzien is van een aansluiting voor een subwoofer. Het is dus goed om te weten dat je dus geen speakers kunt aansluiten op de high level uitgangen zonder gebruik te maken van een extra losse versterker voor de speakers.

Wat doet de phase knop?

Bij veel actieve subwoofers kom je een phase knop tegen. Een knop waar we met regelmaat vragen over krijgen maar waarvan de instelling vrij eenvoudig is. De phase knop zorgt er eigenlijk voor dat de golfvorm van het geluid gespiegeld wordt. Dit klinkt natuurlijk heel ingewikkeld en dat is het ook wel maar in de praktijk is de werking van de phase zeer eenvoudig. Zet hem eerst op de 0° stand en luister wat deze stand met het geluid doet. Zodra je dit gedaan hebt zet je de knop op de 180° stand en luister je nogmaals naar het geluid. De stand waar je de beste geluidservaring bij hebt is de stand waar je hem op zet, zo simpel is het.

Subwoofer kopen

MaxiAxi is al jaren de specialist op het gebied van betaalbaar licht en geluid. Naast subwoofers kan je bij ons terecht voor groot aantal verschillende soorten speakers zoals actieve speakers, passieve speakers en studiomonitors

Chatten