Subwoofers

De subwoofer is een onmisbaar onderdeel van een goed geluidssysteem. Aan de basis van elk geluidssysteem staan full range speakers die het grootste geluidsspectrum weergeven. Deze speakers schieten in de lage tonen nog wel eens tekort en dit kan worden opgevangen met een subwoofer. In ons assortiment vind je subwoofers in allerlei soorten en maten, waardoor er voor elk wat wils is.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 26

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 26

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Subwoofers
❔ Wat is een subwoofer?

Een subwoofer is een speaker die verantwoordelijk is voor de weergave van de lage tonen, ook wel bass genoemd. Een goede subwoofer zorgt dat je de bass daadwerkelijk voelt waardoor je een knalfeest kunt geven. Als je het als DJ dus echt goed aan wilt pakken dan gebruik je bij je speakers een subwoofer.

🔊 Wanneer heb ik een subwoofer nodig?

Om het geluid zo goed mogelijk over te brengen, heeft iedere DJ of producer een subwoofer nodig. Met een subwoofer zorg jij dat de lage tonen, de bass, voelbaar zijn. Dit is heerlijk bij allerlei soorten muziek en draagt zeker bij aan de muziekbeleving van je publiek.

🔈 Hoeveel watt subwoofer heb ik nodig?

Dit hangt af waar je de subwoofer gaat gebruiken. Ga je op je slaapkamer draaien? Dan heb je een subwoofer nodig met een lager wattage. Heb je een eigen drive-inshow of café? Dan heb je een grotere subwoofer nodig. In ons assortiment kun je terecht voor subwoofers van verschillende wattages.

🔊 Waar subwoofer plaatsen?

Hoewel de plaatsing van een subwoofer zeker verschil kan maken, heeft het niet zo’n grote invloed als bij andere speakers. We kunnen wel stellen dat over het algemeen wordt aanbevolen om de subwoofer niet in een hoek of tegen een muur te plaatsen, maar in een vrije ruimte zodat de bass goed hoor- en voelbaar is. Bij een 2.1 speakerset worden de speakers vaak in de hoek richting de mensen geplaatst, terwijl de subwoofer in het midden van de speakers wordt geplaatst.

🎛 Hoe moet ik een subwoofer aansluiten op een versterker?

Het aansluiten van je subwoofer op een versterker is erg afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste is het handig om te weten dat actieve subwoofers nooit aangesloten hoeven te worden op een versterker, doordat het is voorzien van een ingebouwde versterker. Bij passieve subwoofers is het afhankelijk van de aansluitingen op zowel de versterker als subwoofer. Er zijn vaak meerdere aansluitmogelijkheden, zoals speakon of klem/schroef terminals om de subwoofer aan te sluiten op een versterker.

💸 Wat kost een subwoofer?

De prijs van een subwoofer hangt vooral af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe duurder de subwoofer. Voor een goede, krachtige subwoofer betaal je al gauw een paar honderd euro. Er zijn echter ook modellen die om en nabij de honderd euro kosten.

Wat doet een subwoofer?

Subwoofers versterken enkel de lage tonen van de muziek die wordt afgespeeld over een geluidsinstallatie. Met andere woorden de bassen worden goed hoorbaar en voelbaar door het gebruik van een subwoofer. Om die reden vind je ook geen tweeter en alleen maar enkel een ingebouwde woofer. Een subwoofer moet veel lucht in beweging zetten, doordat de lage bassen vaak grote geluidsgolven zijn en daarom is het in de meeste gevallen een relatief grote kast met daarin een grote speaker. Hoe groter de speaker, hoe meer lucht er verzet kan worden.

Voordelen van een bass speaker

Wanneer je op zoek bent naar goede geluidsinstallatie is een bass speaker een belangrijk onderdeel. We hebben enkele belangrijke redenen om een bass speaker aan te schaffen voor je op een rijtje gezet.

  • Verbeteren van geluidskwaliteit: Doordat de subwoofer de lage tonen voor zijn rekening neemt, kunnen de speakers de hoge en middentonen zuiver weergeven. De woofer ontlast de andere speakers, waardoor je automatisch geniet van muziek in hogere geluidskwaliteit.
  • Gemakkelijk aan te sluiten: Een ander belangrijk voordeel van een bass speaker is het feit dat ze gemakkelijk aan te sluiten zijn op speakers. Vooral bij een actief model heb je vaak alleen de juiste kabels nodig, waarna het aansluiten een fluitje van een cent is. Bij een passieve woofer heb je nog een versterker nodig, die je nog moet aansluiten.

Verschil actieve subwoofer en passieve subwoofer

Een actieve subwoofer en passieve subwoofer verschillen qua geluid niet van elkaar en ze worden ook gebruikt voor hetzelfde, ondersteuning bieden voor de lage tonen. Het verschil tussen een passief en actief model zit ‘m in de aansturing. Zoals elke speaker heeft ook de subwoofer een versterker nodig, een zware zelfs omdat er nu eenmaal veel vermogen nodig is om de lage bassen te kunnen produceren. Het verschil hebben we hieronder kort samengevat:

  • Actieve subwoofer: Bij een actieve subwoofer zit de versterker in de behuizing ingebouwd. In feite sluit je deze dus rechtstreeks aan op het stopcontact en ook het audiosignaal sluit je direct aan. Dit type is verreweg de meest verkochte variant. Het grote voordeel is dat de ingebouwde versterker perfect past bij de woofer. Je hoeft ze dus niet bij elkaar uit te zoeken.
  • Passieve subwoofer: Een passieve subwoofer moet op een versterker aangesloten worden. Het audiosignaal gaat dan dus eerst naar de versterker. De versterker moet je dus zelf uitzoeken en worden voornamelijk gebruikt bij (semi) professionele optredens en evenementen.

Handige extra functionaliteiten op een bass box

Een bass box, een veel voorkomend synoniem van subwoofer, is vaak voorzien van allerlei handige extra functionaliteiten. Deze functies zijn natuurlijk een groot voordeel om een bass box aan je speakers toe te voegen. We willen twee handige functies absoluut niet voor je achterhouden en daarom hebben we deze voor je opgesomd.

High pass filter

Een high pass filter zorgt ervoor dat lage en hoge frequenties gefilterd worden. De lage tonen worden versterkt door de subwoofer en de midden en hoge tonen worden doorgestuurd naar de top speakers, waardoor de topspeakers minder belast worden en zich kunnen richten op de overige tonen. Bij een subwoofer met high pass filter kun je vaak aan de achterzijde je speakers of versterker aansluiten en bepalen bij hoeveel hertz de lage tonen overgenomen moeten worden door de subwoofer. Per model varieert het frequentiebereik.

Phase control

Bij veel actieve woofers kom je een phase knop tegen. De phase knop zorgt er eigenlijk voor dat de golfvorm van het geluid gespiegeld wordt en kan vaak op de 0° en 180° stand gezet worden. De 0° stand is vooral geschikt wanneer je subwoofer en speaker in dezelfde ruimte en dezelfde kant op staan. Phase 0° betekent simpelweg dat er geen vertraging tussen de sub en speaker is. De 180° stand wordt vooral gebruikt wanneer twee speakers tegenover elkaar staan. Hierdoor storen de speakers en sub niet met elkaar. In veel situaties is het kiezen van 0° of 180° simpelweg kiezen tussen het beste en krachtigste geluid. De stand waar je de beste geluidservaring bij hebt, is de stand waar je hem op zet, zo simpel kan het zijn.

Wat is een Bi-amp subwoofer?

De Bi-amp subwoofer is een actief model waarvan de versterker óók geschikt is voor het aansturen van extra speakers. Met een Bi-amp model is het dus mogelijk om een complete 2.1 geluidsinstallatie op te zetten zonder losse apparatuur. De woofer is hierbij het hart van de geluidsinstallatie. De audiobron kun je namelijk op de ingebouwde versterker aansluiten en deze versterker stuurt vervolgens de woofer aan én ook nog eens twee aangesloten speakers. Op deze manier kun je een complete geluidsinstallatie opzetten met een paar kabels op slechts één stopcontact.

Een lagetonenluidspreker toevoegen

Het toevoegen van een lagetonenluidspreker, met andere woorden een subwoofer, aan je installatie is in de meeste gevallen geen enkel probleem en niet meer dan een kwestie van de juiste kabels. Zoals vermeld geniet de actieve lagetonenluidspreker in de meeste gevallen de voorkeur. Vaak komt dit doordat deze eenvoudig aan te sluiten is en in sommige gevallen dus zelfs voorzien is van extra functionaliteiten zoals high pass filter, crossover, intern filter en phase control. Hierdoor haal je het maximale uit je geluidsinstallatie en heb je altijd het beste resultaat.

Wat wel van belang is om te weten is dat het niet raadzaam is om een passieve lagetonenluidspreker aan te sluiten op een versterker waarop ook reeds twee speakers zijn aangesloten. Dit komt door het feit dat de lagetonenluidspreker meer vermogen nodig heeft en je het vermogen niet kunt toewijzen, het wordt simpelweg evenredig over de speakers en subwoofer verdeeld. Het kan daardoor dus gebeuren dat je speakers al behoorlijk wat volume geven, maar dat je de lagetonenluidspreker nog niet echt goed hoort omdat deze te weinig vermogen krijgt of dat ze te veel weerstand bieden met nog een extra subwoofer. Zorg er bij een passief model altijd voor dat hij een ‘eigen’ versterker krijgt met voldoende vermogen. Als je dit goed op elkaar afstemt, zorgt je voor een ongekende geluidservaring.

Hoeveel wattage heeft mijn subwoofer nodig?

Over het algemeen moet je je niet blind staren op het wattage van een subwoofer, maar in principe geldt: hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen je nodig hebt. Het vermogen wordt weergegeven in watt. Om je een goed beeld te geven van het wattage van subwoofers hebben we enkele voorbeelden op een rijtje gezet.

  • HiFi woofers: Deze HiFi woofers hebben een wat lager vermogen en worden voornamelijk gebruikt bij bijvoorbeeld een home cinema. De bass bij films en games wordt mooi weergegeven met een HiFi woofer.
  • Subwoofer 500 watt: Om altijd genoeg volume op je feestje te hebben, raden we het onze klanten altijd aan om te gaan voor een subwoofer met op z’n minst 500 watt. Vooral wanneer er een leuk huis- of tuinfeest georganiseerd moet worden, is het goed om minstens een subwoofer 500 watt aan te schaffen.
  • Subwoofer 1000 watt: Met een subwoofer 1000 watt weet de hele buurt dat er een feest in de straat is! Bij het organiseren van bijvoorbeeld een flink buurtfeest, is het dus goed om een subwoofer 1000 watt te kopen.
  • Subwoofer 1200 watt: Door een subwoofer 1200 watt aan je geluidsinstallatie toe te voegen, haal je absoluut het maximale uit je geluidssysteem. Een subwoofer met 1200 watt is de ideale aanvulling op je huidige set voor professionele feestjes.
  • Zwaardere modellen: Alle modellen met nóg meer vermogen zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld poppodia en festivals. Hiermee s taan bijvoorbeeld bezoekers op een festival zeker weten te trillen op hun benen door de buitengewone bass.

Wat is het verschil tussen 2.1 en 2.2?

Bij een stereo geluidsinstallatie met één speaker links en één speaker rechts spreek je van een 2.0 opstelling. Zodra je hier een subwoofer aan toevoegt, spreek je van 2.1. Bij een 2.1 speakerset heb je dus twee full range speakers en één subwoofer. Er zijn echter ook geluidsinstallaties met twee subwoofers. Met twee speakers en twee subwoofers spreek je van een 2.2 set.

Alles over subwoofers

Subwoofers zijn een belangrijk onderdeel van een complete geluidsinstallatie. Om je er echt alles over te weten te laten komen, legt productspecialist Rob je in de onderstaande video van alles uit over subwoofers. 

Subwoofer kopen

Een subwoofer kopen was nog nooit zo gemakkelijk! Ondanks dat de medewerkers in het magazijn zullen moeten zwoegen door de ‘zware’ subwoofers, zullen ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je jouw bestelling razendsnel in huis hebt! Naast woofers, kun je bij ons ook terecht voor speakers en complete geluidsinstallaties. Heb je nog vragen voor je subwoofers wilt kopen? Onze productspecialisten staan voor je klaar.

Chatten