Megafoons

Is het tijd om eens goed van je te laten horen? Dan biedt een megafoon jou de uitkomst! Met een megafoon ben je namelijk gemakkelijk verstaanbaar voor een groter publiek en dat zonder je stem te overbelasten.

Filteren

15 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

15 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Megafoons
❔Wat is een megafoon?

Een megafoon is als het ware een microfoon, versterker en luidspreker in een. Megafoons worden gebruikt om stemmen te versterken om zo een grote groep mensen aan te kunnen spreken.

📣 Hoe werkt een megafoon?

Megafoons hebben luidsprekers in de vorm van een trechter. Door deze trechter wordt het geluid van een ingebouwde speaker via de smalle kant ingestuurd en verlaat het geluid via de brede kant de megafoon. Deze trechtervorm zorgt voor een groot deel van het volume dat een megafoon kan produceren.

🕵Welke functies zitten er op een megafoon?

Naast het uitversterken van een stem beschikken hedendaagse megafoons over meerdere functies. Zo zijn er megafoons met Bluetooth of USB aansluiting zodat je muziek af kan spelen. Daarnaast zijn er megafoons die ook over een opnamefunctie beschikken om zo je boodschap herhaaldelijk af te kunnen spelen.

✅Waar moet je op letten bij aankoop megafoon?

Het wattage van de megafoon geeft een indicatie van het volume wat de megafoon zal kunnen produceren. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de afspeelmogelijkheden waar de megafoon over beschikt (denk aan Bluetooth of USB). Tevens is het verstandig om na te gaan of je een megafoon op batterijen wil of op accu. Ben je van plan de megafoon voor langere tijd te gebruiken? Hou er dan rekening mee dat een extra accu meenemen geen overbodige luxe zal zijn.

Hoe werkt een megafoon

Een elektronische megafoon versterkt het geluid door een microfoon, versterker en luidspreker aan elke te verbinden. De luidspreker heeft de vorm van een trechter waarmee je het geluid op een bepaald gebied concentreert. Je spreekt je boodschap aan de smalle kant in en komt er aan de brede kant versterkt in volume weer uit. Dit kan je vergelijken met schreeuwen, uit automatisme doen je al snel je handen om je mond.

Een stukje geschiedenis

De megafoon is ontstaan in de achttiende eeuw en is bedacht door de Johann Heinrich Lambert. Johan was een Zwitserse onderzoeker die onderzoek deed naar het breken van lichtstralen en geluidsgolven. Tijdens dit onderzoek kwam hij toevallig op het versterkende effect van een trechtervorm. Hiermee heeft hij de eerste stap naar de hedendaagse megafoon gezet.

Wat is het maximum bereik van een megafoon?

Het maximum bereik verschilt per artikel en wordt bepaalt door het wattage, er is dus geen vastgesteld maximum! Bij ieder product geven wij het wattage aan dit geeft weer wat het maximum bereik is. De maximum afstanden lopen uiteen van 500 meter tot soms wel meer dan een kilometer! Bij onze producten tonen wij altijd het maximum bereik zodat jij precies weet welke megafoon voor jou geschikt is. Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt af van de omgeving. Buiten heb je bijvoorbeeld een hoger wattage nodig dan binnen. Dit komt omdat het geluid binnen weerkaatst tegen de muren wat zorgt dat het geluid zich verspreid over de ruimte.

Wanneer maak je gebruik van een megafoon?

Je kent het vast wel uit films en series, politieagenten zitten met hun megafoons verborgen achter hun auto’s en onderhandelen met de overvallers die zich binnen verschuilen. Dit is natuurlijk wel een heel spannend voorbeeld! In de praktijk zie je de megafoon dagelijks langskomen tijdens een groot aantal uiteenlopende evenementen, oefeningen en demonstraties zoals: -

  • Een BHV oefening
  • Een ontruiming
  • Tijdens een festival
  • Op een schoolplein
  • Sportevenementen
  • Demonstraties
  • Op 1 april
  • Tijdens trainingen in de buitenlucht

Waar moet je op letten voordat je een megafoon besteld?

Wij begrijpen dat ons assortiment soms overweldigend is. We helpen je daarom graag met het vinden van de perfecte megafoon. Allereerst is het aan te raden om een compact model te kiezen die licht van gewicht is. Dit zorgt dat je de megafoon comfortabel mee kunt nemen. Naast het gewicht zijn er ook een aantal extra functies die je moet overwegen. Wil je gewoon een simpel model? Of kies je toch voor wat extra opties? 

Wij hebben een aantal belangrijke opties voor je opgesomd en omschreven.

Megafoon op batterijen of accu?

In ons assortiment kan je terecht voor megafoons op accu en/of een megafoon op batterijen. Let wel op, hoe hoger het volume en hoe meer je de extra functies gebruikt, hoe sneller je energiebron op is! Zorg dus dat je altijd een extra accu of pakje batterijen bij je hebt. Kies je voor batterijen? Dan raden wij jou aan om te kiezen voor oplaadbare batterijen. Als je helemaal goed voorbereid wilt zijn kan je ook kiezen voor de Vonyx MEG065, deze werkt namelijk op zowel batterijen als een accu!

Welke functies heb ik nodig op een megafoon?

Om de perfecte megafoon te vinden is er nog één belangrijk punt waar je over na moet denken. Dit zijn namelijk de functies! Deze functies zijn ontzettend gemakkelijk om de aandacht te trekken. De sirenefunctie is bijvoorbeeld zeer geschikt tijdens noodsituaties, in een lawaaiige omgeving of tijdens oefeningen. Hiermee trek je zonder problemen direct de aandacht! Een megafoon met sirene is daarom zeker iets om over na te denken. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij de belangrijkste functies kort beschreven. 

Opname functies

Spaar je liever je stem? Dan biedt de opname functie jou de mogelijkheid om ingesproken berichten af te spelen. Je drukt op de knop, spreekt een bericht in en je kan het de hele dag gebruiken! Naast de opname functie zijn er ook een aantal toffe functies om muziek af te spelen. Ga je voor een megafoon met USB of SD opening? Dan kan je de geluidsfragmenten thuis klaarzetten en hoef je deze enkel nog maar af te spelen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Muziek afspelen op een megafoon via bluetooth

De bluetooth functie zorgt dat jij gemakkelijk, draadloos muziek kunt streamen. Je hoeft de megafoon enkel te koppelen aan je telefoon, tablet of pc, het gewenste fragment te selecteren en het geluid komt uit je megafoon! Een alternatief om geluidsfragementen af te spelen is de AUX aansluiting. Met een AUX kabel maak je gemakkelijk verbinding tussen je laptop, telefoon of tablet en speel je de fragmenten direct af. 

Afneembare microfoon

De megafoon met afneembare microfoon zit met een kabel vast aan de megafoon. Hierdoor hoef je de megafoon niet constant vast te houden, dit bespaart je lamme armen. Je kan de megafoon comfortabel over je schouder meenemen en je boodschap via de microfoon in spreken. Wil iemand anders ook wat zeggen? Dan kan je de microfoon gemakkelijk afstaan.

Megafoon kopen

MaxiAxi is al sinds 2010 de specialist op het gebied van licht en geluid. Naast de scherpste prijzen kan je ook rekenen op deskundig advies en een ruim assortiment producten. Kom je er even niet uit ? Neem dan direct contact op met onze deskundige klantenservice. Naast megafoons kan je bij ons ook terecht voor draadloze microfoons, studio microfoons, kraokesets en nog veel meer! 

Chatten