Megafoons

Megafoons versterken je stemgeluid zodat je jezelf gemakkelijk verstaanbaar maakt voor een groter publiek. Is het tijd om eens goed van je te laten horen? Dan is de megafoon de perfecte uitkomst! Bekijk ons uitgebreide assortiment megafoons, van groot tot klein!

Meer
Filteren

20 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

20 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Megafoons
❔Wat is een megafoon?

Een megafoon is een microfoon, versterker en luidspreker in een. Megafoons worden gebruikt om stemmen te versterken om zo een grote groep mensen aan te kunnen spreken.

📣 Hoe werkt een megafoon?

Megafoons hebben luidsprekers in de vorm van een trechter. Door deze trechter wordt het geluid van een ingebouwde speaker via de smalle kant ingestuurd en verlaat het geluid via de brede kant de megafoon. Deze trechtervorm zorgt voor een groot deel van het volume dat een megafoon kan produceren.

🕵Welke functies zitten er op een megafoon?

Naast het uitversterken van een stem beschikken hedendaagse megafoons over meerdere functies. Zo zijn er megafoons met Bluetooth of USB aansluiting zodat je muziek af kan spelen. Daarnaast zijn er megafoons die ook over een opnamefunctie beschikken om zo je boodschap herhaaldelijk af te spelen.

✅Waar moet je op letten bij aankoop megafoon?

Het wattage van de megafoon geeft een indicatie van het volume wat de megafoon kan produceren. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de afspeelmogelijkheden waar de megafoon over beschikt (denk aan Bluetooth of USB). Tevens is het verstandig om na te gaan of je een megafoon op batterijen wil of op accu. Ben je van plan de megafoon voor langere tijd te gebruiken? Hou er dan rekening mee dat een extra accu meenemen geen overbodige luxe zal zijn.

🔇 Kan ik gehoorschade krijgen door een megafoon?

Dat is mogelijk. Een megafoon is in staat om veel volume te produceren. Wanneer je te lang te dicht bij een megafoon bent die op hoog volume wordt gebruikt is gehoorschade een mogelijk gevolg. Probeer daarom het gebruik op te hoge volumes tot een minimum te beperken of gebruik gehoorbescherming wanneer je gehoor langdurig wordt blootgesteld aan te hoge volumes.

📢 In welke situaties gebruik je een megafoon?

Er zijn veel situaties waar megafoons veelvuldig worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen, BHV oefeningen, protesten, korte toespraken en grote sportevenementen. De megafoon leent zich uitstekend voor dit soort evenementen. 

Hoe werkt een megafoon

Een megafoon versterkt het geluid door een microfoon, versterker en luidspreker in één compacte behuizing aan elkaar te verbinden. Een megafoon heeft de vorm van een trechter, aan het smalle einde bevindt zich vaak de microfoon. Het signaal van de microfoon wordt versterkt en wordt daarna hoorbaar via een klein speakertje. Dit speakertje bevindt zich nog in het smalle deel van de megafoon. De trechtervorm van de behuizing van de megafoon zorgt ervoor dat het geluid dat uit de kleine speaker komt nog verder wordt versterkt en daardoor op een geconcentreerd gebied extra luid is.


Je spreekt je boodschap dus aan de smalle kant in en deze komt er aan de brede kant versterkt met volume weer uit. Het principe is enigszins vergelijkbaar met schreeuwen, wanneer je goed te horen wil zijn doe je uit automatisme al snel je handen om je mond. Door dit te doen versterk je het stemgeluid op kleine schaal al iets. Bij een megafoon gebeurt in essentie hetzelfde, maar dan wordt het geluid nog beter versterkt.

Wat is het maximum bereik van een megafoon?

Het maximum bereik van een megafoon verschilt per product. Het bereik wordt grotendeels bepaald door het wattage, er is dus geen vastgesteld maximum! Bij ieder product geven wij informatie over het wattage. De maximumafstanden lopen uiteen van 500 meter tot soms wel meer dan een kilometer! Natuurlijk is dit bereik ook erg afhankelijk van de omstandigheden. Harde wind kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het geluid eerder verwaaid. Bij onze producten vermelden wij altijd het maximum bereik in de productbeschrijving zodat jij precies weet welke megafoon voor jou geschikt is. Hoeveel vermogen je uiteindelijk nodig hebt, hangt zoals gezegd af van de omstandigheden. Buiten heb je al snel een hoger wattage nodig dan binnen. Dit komt omdat het geluid binnen weerkaatst tegen de muren wat zorgt dat het geluid zich veel gemakkelijker verspreid over de ruimte.

Multi-inzetbaarheid megafoon

Je hebt megafoons vast al wel vaker gebruikt zien worden. Denk bijvoorbeeld aan diverse scenes in films en series, maar je ziet ze natuurlijk ook veel in het echt. De megafoon is ook simpelweg een erg handig hulpmiddel in veel situaties. In de praktijk zie je ze dagelijks langskomen tijdens een groot aantal uiteenlopende evenementen, oefeningen en demonstraties zoals:

  • Een BHV-oefening
  • Ontruimingen
  • Tijdens een festival
  • Op een schoolplein
  • Sportevenementen
  • Demonstraties
  • Tijdens trainingen in de buitenlucht
  • Korte toespraken

Functies op de megafoon

Allereerst is het aan te raden om een compact model te kiezen die licht van gewicht is. Dit zorgt dat je de megafoon gemakkelijk mee kunt nemen. Naast het gewicht zijn er ook een aantal extra functies die je moet overwegen. Wil je gewoon een simpel model? Of kies je toch voor wat extra opties? Wij hebben een aantal belangrijke opties voor je opgesomd en omschreven.

Megafoon op batterijen of accu?

In ons assortiment kun je terecht voor megafoons op accu maar ook voor een megafoon op batterijen. Een megafoon op accu is erg gemakkelijk in gebruik gezien je de accu steeds weer op kan laden. Wanneer je 2 accu’s hebt wissel je zelfs gemakkelijk en snel van accu tussen het gebruik door.

Batterijen zijn gemakkelijk overal verkrijgbaar dus wanneer het opladen van accu’s niet mogelijk is biedt een megafoon op batterijen de perfecte uitkomst. Hou tijdens het gebruik van je megafoon rekening met het feit dat hoe hoger je het volume van je megafoon staat en hoe meer extra functies je gebruikt, hoe sneller de energiebron op zal raken. Zorg in deze gevallen dus dat je nog een extra accu of pakje batterijen achter de hand hebt. Voor optimale flexibiliteit is de keuze voor de Vonyx MEG65 uitstekend. Dit model werkt namelijk zowel op batterijen als een accu.

Opnamefuncties

Spaar je liever je stem? Dan biedt de opname functie jou de mogelijkheid om ingesproken berichten af te spelen. Je drukt op de knop, spreekt een bericht in en je kan het de hele dag gebruiken! Naast de opnamefunctie zijn er ook een aantal toffe functies om muziek af te spelen. Ga je voor een megafoon met USB of SD aansluiting? Dan kan je de geluidsfragmenten thuis klaarzetten en hoef je deze enkel nog maar af te spelen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Muziek afspelen op een megafoon via bluetooth

De bluetooth functie zorgt dat jij gemakkelijk, draadloos muziek of andere geluidsfragmenten kunt streamen. Je hoeft de megafoon enkel te koppelen aan je telefoon, tablet of pc, het gewenste fragment te selecteren en het geluid komt uit je megafoon! Een ander alternatief om geluidsfragmenten af te spelen is de AUX aansluiting. Met een AUX kabel maak je gemakkelijk verbinding tussen je laptop, telefoon of tablet en speel je de fragmenten direct af.

Afneembare microfoon

De megafoon met afneembare microfoon beschikt over een microfoon die met een kabel is verbonden aan de megafoon. Hierdoor hoef je de hem niet constant vast te houden, maar je kan de megafoon comfortabel over je schouder meenemen en je boodschap via de microfoon in spreken. Wil iemand anders ook wat zeggen? Dan kan je de microfoon gemakkelijk overhandigen.

Megafoon met sirene functie

Eerdergenoemde opties zijn belangrijk om allemaal tegen elkaar af te wegen. Een belangrijke functie die tot nu toe echter buiten beschouwing is gelaten is de sirenefunctie. De megafoon met sirene functie is bijvoorbeeld zeer geschikt tijdens noodsituaties, in een lawaaiige omgeving of tijdens oefeningen. Hiermee trek je zonder problemen direct de aandacht binnen een grote menigte mensen! Het sirenegeluid is duidelijk hoorbaar en zal niet onopgemerkt blijven. Verwacht je jezelf in situaties te bevinden waar dit van belang is? Kies dan zeker voor een megafoon met sirene.

Megafoon kopen

MaxiAxi is al sinds 2010 de specialist op het gebied van licht en geluid. Voor megafoons ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Naast de scherpste prijzen kan je rekenen op deskundig advies en een ruim assortiment producten. Wil je na het lezen van deze tekst megafoon kopen maar heb je de keuze toch nog niet helemaal kunnen maken? Neem dan direct contact op met onze deskundige klantenservice. Zij kunnen je vast adviseren over welke megafoon je het best kunt kopen. Bestel vervolgens je megafoon nog snel en ontvang hem vliegensvlug in huis!

Chatten