Powercon kabels

De powercon kabel wordt gebruikt voor het distribueren van stroom. Het grote verschil tussen een gewone stroomkabel en een powercon kabel is de connector. De connector zorgt voor gemakkelijk een snelle aansluiting en een betrouwbare connectie.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 27

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 27

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Powercon kabels
❓Wat is powercon?

Powercon is een vergrendelbare connector voor audio- en lichtapparatuur. Powercon wordt gebruikt in de licht- en geluidsbranche voor de stroomtoevoer van bijvoorbeeld lichteffecten en versterkers.

💧 Welke powercon kabel heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten van een powercon kabel. Je hebt namelijk een powercon kabel en een powercon true1 kabel. De laatstgenoemde kabel is een relatief nieuwe variant van een powercon kabel. Een powercon true1 kabel heeft twee grote voordelen. Het eerste pluspunt is dat je ‘m kunt loskoppelen terwijl het apparaat nog aanstaat. Het tweede voordeel is dat het vaak IP65-rating heeft, wat betekent dat het stofdicht is en dat de kabel tegen water kan.

Wat is een powercon kabel?

De powercon kabel doet zogezegd dienst als alternatief voor de stroomkabel. De powercon connector is echter voorzien van een Quick Lock systeem. Het voordeel van dit systeem ten opzichte van de gangbare IEC connector is dat je de powercon kabel erg gemakkelijk aan kan sluiten en dat de connector niet gemakkelijk uit het aansluitingspunt losraakt. Daarnaast kan de powercon kabel zonder problemen een hogere stroom verwerken ondanks het relatief kleine connectie oppervlak.

Verwar de powercon kabel overigens niet met de speakon kabel. Dit is een vergelijkbaar systeem voor het koppelen van een versterker met een passieve speaker en lijkt qua werking erg veel op de powercon kabel. Gelukkig is er al rekening gehouden met het feit dat deze kabels behoorlijk op elkaar lijken. Door de afwijkende plaatsing van de zogeheten 'keying' zal je de connectie met de verkeerde kabel niet kunnen maken. Het aansluiten van een powercon kabel op bijvoorbeeld een passieve speaker gaat je dus ook niet lukken (en dat is maar goed ook).

Powercon kabel aansluiten

De powercon kabel heeft zoals reeds benoemd een groot voordeel en dat is dat deze kabel gemakkelijk en tevens snel aan te sluiten is. De connector van de powercon kabel moet na het aansluiten op de chassisconnector een kwartslag gedraaid worden. Vervolgens voel en hoor je dat de powerconkabel vast klikt.

Powercon kabel voor lichtapparatuur

De powercon aansluiting zie je ook vaak terug bij professionele lichtapparatuur. Bij deze toepassing komt er nog een ander voordeel om de hoek kijken. Met powercon koppelkabels kan je meerdere lichteffecten met elkaar verbinden. Veel van de professionele lichtapparatuur is voorzien van een powercon ingang en uitgang. Zo sluit je het eerste lichteffect aan met een powercon stroomkabel vervolgens kan je met een powercon koppelkabel meerdere lampen op elkaar aansluiten. Hierdoor hoef je niet met een grote hoeveelheid stekkerblokken te werken.

Powercon true1

De powercon true1 kabel is een alternatieve en relatief nieuwe versie van de gangbare powercon kabel. De powercon true1 kabel kan je herkennen aan de gele kleur. Deze aansluiting brengt een voordeel met zich mee en dat is dat je deze veilig kan ontkoppelen onder belasting. Dat is iets wat niet veilig kan worden gedaan bij de normale variant powercon kabel.

Daarnaast zijn er ook powercon true1 kabels met IP65 certificering op de markt. Dit zorgt voor een waterdichte verbinding. Met de speciale true1 connectoren op lichteffecten voor buiten kan je zorgeloos meerdere lampen door weer en wind van stroom voorzien.

Powercon kabel kopen

Voor zowel powercon als powercon true1 kabels kan je bij MaxiAxi terecht. Bestel je powercon kabel gemakkelijk en snel en ontvang je powercon kabel de volgende dag nog in huis. Wil je toch nog wat meer weten over powercon kabels of zijn er na het lezen van deze tekst nog onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten.

Chatten