Studio microfoons

Ben jij van plan om je eigen nummers op te nemen? Of misschien start je wel een podcast? Dan is een studio microfoon precies wat je nodig hebt. Een studio microfoon is namelijk perfect om geluid zo gedetailleerd mogelijk over te laten komen en is geschikt voor het opnemen van zang, interviews en podcasts. 

Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Studio microfoons
🎙Wat is een studio microfoon?

Zoals de naam al enigzins doet vermoeden worden studio microfoons gebruikt voor studio toepassingen. Studio microfoons nemen geluid in hoge kwaliteit op zodat alle karaktereigenschappen van bijvoorbeeld een stem, gitaar of piano duidelijk te horen zijn. Door deze eigenschappen worden deze microfoons in studio's gebruikt voor opnamedoeleinden. Zo zijn studio microfoons erg geschikt voor het opnemen van bijvoorbeeld zang, podcasts en het opnemen van diverse instrumenten.

❓Wat is een Grootmembraan?

Een condensatormicrofoon kan over een klein en een groot membraan beschikken. Een grootmembraan is dus een condensatormicrofoon met een groot membraan. Grootmembraan microfoons zijn voornamelijk geschikt voor het opnemen van vocalen.

💡Wat is een condensatormicrofoon

Condensatormicrofoons worden veel in studio's gebruikt. Dit soort microfoons heeft een flinterdun membraan en een achterplaatje. Tussen deze twee delen wordt een spanningsveld gecreëerd met behulp van (48v) fantoomvoeding. Deze methode zorgt ervoor dat dit soort microfoons vrijwel alle details opvangen en dat maakt ze erg geschikt voor studio gebruik.

Wat is een condensator microfoon?

Een condensator microfoon doet eigenlijk het tegenovergestelde van een handmicrofoon. De focus ligt hier namelijk op het zo zuiver mogelijk overbrengen van geluid en niet op het verhogen van volume. Dit type microfoon wordt veelal gebruikt voor het opnemen van muziek en spraak. Hierbij kan je denken aan gitaarmuziek, zang en rapnummers maar ook aan podcasts en radio-uitzendingen. Een studio microfoon reageert veel sneller op geluiden en is hierdoor in staat hoge frequenties op te nemen die soms ver boven het menselijk gehoor gaan. Omdat een studiomicrofoon zeer gevoelig is voor omgevingsgeluid kunnen deze het best gebruikt worden in stille ruimtes. 

Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een top 3 van populairste setjes samengesteld.

Wat is het verschil tussen een studio microfoon en een gewone microfoon?

We kennen natuurlijk allemaal de handmicrofoon. Deze zien we vaak tijdens presentaties, optredens en karaoke. Deze microfoon heeft als doel om de boodschap duidelijk over te brengen. Hier ligt de focus voornamelijk op het vergroten van het bereik door het volume te verhogen. Natuurlijk zijn de draadloze microfoons en de draadgebonden microfoons ook bij ons verkrijgbaar. 

Waarom een pop filter?

Je hebt het vast al eens op Youtube gezien. Zangers en zangeressen die in de studio gebruik maken van een scherm voor hun microfoon. Dit heet een pop filter en voorkomt een POP geluid wat wordt veroorzaakt door de mechanische impact van snel bewegend lucht op de microfoon. Het voorkomt voornamelijk de vervelende pieken die ontstaan bij de P- en S-klanken. Wij raden je altijd aan een pop filter te gebruiken tijdens je studiosessies om de kwaliteit van je geluid te waarborgen en de microfoon te beschermen tegen speeksel. 

Wat is een membraan?

De condensator bestaat uit 2 elektrisch geladen platen met daartussen een luchtlaag. Eén van deze twee platen is het membraan. Een membraan is een licht metalen vliesje wat mee trilt met de geluidsgolven, deze trilling van het membraan zorgt vervolgens dat er elektrische spanningsvariaties ontstaan die overeenkomen met de trillingen van het membraan. 

Let goed op dat het formaat van het membraan in je studio microfoon wel  belangrijk is. Er is namelijk een verschil tussen een klein en een groot membraan. Een groot membraan is voornamelijk geschikt voor het opnemen van stemmen en begint vanaf 2 centimeter. Een klein membraan wordt voornamelijk gebruikt als overhead bij het opnemen drummuziek of gitaarmuziek. 

Waarom een schockmount?

De shockmount is een accessoire wat geschikt is voor iedere studio opname. De shockmount is een frame wat meebeweegt en zorgt dat de microfoon met elestiekjes aan het statief hangt. Je gebruikt een shockmount om te voorkomen dat ongewenste geluiden je opname verpesten. Met een shockmount kan je zorgeloos achter de microfoon kruipen, raak je de microfoonarm per ongeluk? Dan zorgt de shockmount dat dit geluid niet terug te horen is in je opname.

Hoe sluit je een studio microfoon aan?

Onze studio microfoons kan je gemakkelijk via USB of jack aansluiting aan je laptop of computer koppelen. In een heel enkel geval zal het nodig zijn om een extra mixer aan te schaffen die de microfoon voorziet van een de benodigde spanning (fantoom voeding). Als je de studio microfoon wilt aansluiten op een mengpaneel dan is het noodzakelijk dat deze is voorzien van fantoomvoeding.

Verstelbare arm voor je studio microfoon

De verstelbare arm wordt ook wel zwanenhals genoemd en maakt het opnemen van muziek en spraak ontzettend comfortabel. Door de arm is de microfoon gemakkelijk in verschillende hoogtes te verstellen en kan je de arm makkelijk aan de kant schuiven zodra je deze even niet gebruikt. Omdat een pop filter en verstelbare arm ontzettend gemakkelijk zijn hebben wij een aantal setjes gemaakt die zorgen dat jij direct van start kan gaan!

Studio microfoon kopen?

MaxiAxi is DE specialist op het gebied van licht en geluid. Naast een uitgebreid assortiment mag je van ons een uitstekende service en de scherpste prijzen verwachten. Heb je na het lezen van onze uitleg toch nog vragen? Stel ze dan direct aan onze klantenservice!

Chatten