DJ mixer

Een mengpaneel, ook wel mixer of mengtafel genoemd, is een apparaat waar je meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd op aan kunt sluiten. Bij geluidsbronnen moet je bijvoorbeeld denken aan een laptop, cd-speler, DJ controller, smartphone, tablet, microfoon, etc.

Filteren

Producten 1-24 van 30

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 30

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over DJ mixer
⏯ Wat is een DJ Mixer

Een DJ mixer is een apparaat die het mogelijk maakt om het signaal van verschillende audiobronnen te mixen en wordt voornamelijk gebruikt door DJ's. Met een mixer mix je dus gemakkelijk verschillende nummers achter- en doorelkaar. Durf je het avontuur aan? 

💭 Hoe werkt een DJ mixer

Op een mixer sluit je verschillende audiobronnen aan. Door middel van een schuif (fader) kan je een bepaalde audiobron laten horen. Doe je dit bij meerdere audiobronnen dan hoor je ze door elkaar. Door de beats gelijk te zetten en de schuiven op de juiste manier te bedienen kan je mooie overgangen en mixen maken.

🔍 Hoeveel kanalen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de aan te sluiten apparatuur. Voor elke audiobron heb je een kanaal nodig. Soms is het goed om nog wat kanalen over te houden mocht je willen uitbreiden.

✅Wat is het verschil tussen een DJ mixer en een live mixer?

Een DJ mixer is qua functionaliteiten op een paar punten anders. Zo beschikken de meeste DJ mixers over een crossfader en stereo kanalen terwijl een live mixer geen crossfader heeft en vaak mono kanalen. Op een live mixer vind je vaak extra knoppen voor toonregeling en voor het aansluiten van effectapparatuur. Een live mixer zou voor DJ's te onoverzichtelijk worden en een DJ mixer biedt voor live optredens van bijv. bands niet voldoende mogelijkheden.

Wat kan je met een mengpaneel?

Met een mengpaneel kan je heel eenvoudig je muziek regelen. Je kunt bijvoorbeeld naadloos muziek vanaf je laptop laten overlopen in een track die je vanaf je cd-speler afspeelt. Ook hoge- lage- en middentonen kun je regelen terwijl je ondertussen het volume van de microfoon wat zachter zet om zo de juiste verhoudingen te vinden.

Een mengpaneel voor thuis

Ook als je geen muziek wilt mixen kan een mengpaneel erg handig zijn. Een mengpaneel is bijvoorbeeld zeer goed te gebruiken als je gemakkelijk wilt kunnen switchen tussen muziek van je geluidsinstallatie en het geluid van je tv. Met een mengpaneel zorg je dat deze wisseling gemakkelijk uitgevoerd kan worden zonder dat er kabels verwisseld moeten worden.

Klassieke DJ set

De klassieke opstelling van een set betreft een audiobron, bijvoorbeeld een laptop, CD-speler of smartphone die gekoppeld is aan het mengpaneel. Tussen het mengpaneel en de speakers zit een versterker. Maak je gebruik van actieve speakers? Dan kan je de versterker overslaan omdat deze al in de speaker zit.

Wat is het verschillen tussen een DJ mixer en een live mixer?

Onder mengpanelen vallen twee soorten mengpanelen namelijk de live mixers en de DJ mixers. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee? Een live mixer wordt voornamelijk gebruikt door bands en zangers. Een DJ mixer logischerwijs meer door DJ’s of bij hobbymatig gebruik.

We hebben de technische verschillen op een rij gezet:

Live mixers hebben vaak voornamelijk mono-kanalen omdat hier over het algemeen microfoons en muziekinstrumenten op worden aangesloten. Op DJ mixers zijn de meeste kanalen normaal gesproken stereo, bedoeld voor afspeelapparatuur als cd-spelers en laptops.

 • Live mixers beschikken in tegenstelling tot DJ mixers vaak over fantoomvoeding. Dit is nodig om een kwalitatief vaak betere condensatormicrofoon te kunnen aansluiten.
 • Bands en zangers zullen hun apparatuur over het algemeen vaak verplaatsen. Daarom zijn deze mixers vaker opbouw en DJ mixers vaker inbouw. Bij de live mixers zitten vrijwel alle ingangen aan de bovenkant wat het ‘inprikken’ van kabels super eenvoudig maakt.
 • Veel live mixers beschikken over een DSP wat staat voor ‘digitale signaalprocessor’. Hiermee kun je effecten als echo, reverb en galm gebruiken. Bovendien kan externe effectapparatuur worden aangesloten. Perfect voor bands en zangers.

Wat is het verschillen tussen de fader en crossfader?

Faders zijn in feite de volumeknoppen van het mengpaneel. Het zijn de horizontale schuifbalken die je op je mengpaneel ziet. Elk kanaal op het mengpaneel heeft zijn eigen fader en op die manier kun je dus van alle verschillende geluidsbronnen onafhankelijk het volume aanpassen. Met deze faders kun je dus het geluid van twee geluidsbronnen in elkaar mixen, simpelweg door de ene fader omlaag en de andere omhoog te schuiven.

De crossfader is de horizontale schuifbalk die je meestal onderaan het mengpaneel ziet. Hiermee kan je een mix tussen 2 kanalen met slechts 1 fader uitvoeren. Als de fader dus volledig naar links staat hoor je alleen de geluidsbron van het linker kanaal en als de fader naar rechts staat het rechter kanaal. Als de crossfader in het midden staat is het volume van het linker en rechter kanaal gelijk.

Welke functies heb je nog meer nodig op je mengpaneel?

We hebben het verschil tussen de fader en de crossfader al uitgelegd, er zijn echter nog een groot aantal functies die je op een goed mengpaneel mag verwachten. We leggen kort uit welke functies jij nodig hebt en waarom:

Cue / PFL

Je hebt het vast al eens zien staan op een mengpaneel, CUE / PFLPFL staat voor ‘Pre Fader Listening’. Met deze functie kun je je nummers voorluisteren om ze ‘klaar te zetten’ zonder dat het geluid uit je speakers komt. In de volksmond wordt deze functie vaak ‘cue’ genoemd. Dit voorluisteren gebeurt vaak met een koptelefoon maar dit kan ook via monitor speakers. Dit is zeker een functie die jij moet hebben op je mengpaneel.

Mengpaneel met effecten

Sommige mengpanelen hebben voorgeprogrammeerde geluidseffecten zoals een explosie of applaus. Wellicht niet helemaal geschikt wanneer je in een club draait maar misschien wel leuk tijdens bijvoorbeeld verjaardagen en bruiloften.

Input selector

Op veel mengpanelen kun je meerdere bronnen op één kanaal aansluiten. Bijvoorbeeld je cd-speler en je smartphone beide op kanaal 1. Met de input selector kun je vervolgens kiezen welke van de twee bronnen je wilt gebruiken

Welke functies heb je nog meer nodig?

We hebben het verschil tussen de fader en de crossfader al uitgelegd, er zijn echter nog een groot aantal functies die je op een mengpaneel mag verwachten. We leggen kort uit welke functies jij echt op je mengpaneel moet hebben en waarom:

 • Master: Met de master volumeknop regel je het uitgaande volume op je mengpaneel. Het volume dat naar je versterker (of actieve speaker) gaat dus.
 • Toonregeling: Met de toonregeling kun je de lage tonen, middentonen en hoge tonen onafhankelijk van elkaar regelen. Vaak worden deze knoppen aangeduid met ‘High’, ‘Mid’ en ‘Low’.
 • Gain: De gain is in feite ook een volumeknop. Hiermee kun je de verschillen van de inkomende signalen compenseren. Als het volume vanaf bijvoorbeeld je cd-speler harder binnenkomt dan dat van je laptop dan kun je dit met de gain eenvoudig gelijktrekken.
 • Balance: Met de balance (balans) functie regel je het volume tussen links en rechts.

Hoeveel kanalen heb ik nodig op mijn mengpaneel?

Het aantal kanalen dat je nodig hebt op je mengpaneel staat in principe gelijk aan het aantal geluidsbronnen dat je wilt aansluiten. Wil je je laptop, cd-speler en smartphone tegelijk aansluiten dan heb je drie kanalen nodig. Het kan natuurlijk wel verstandig zijn om wat extra kanalen te hebben voor het geval je in de toekomst meer apparaten aan wilt sluiten.

Afspeelmogelijkheden en aansluitingen

Het aansluiten van de hierboven genoemde audiobronnen op het mengpaneel gaat in de meeste gevallen via RCA (ook wel tulp kabel genoemd) of XLR. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden:

 • USB en SD mp3-speler: Prik een USB-stick of SD kaart met mp3 muziek in het mengpaneel en je kunt direct je favoriete tracks afspelen. Je neemt je muziek dus altijd overal mee naartoe en je kunt je muziekcollectie ook eenvoudig actueel houden. Daarnaast beschikken sommige mengpanelen over een record functie waarmee je jouw mix kunt opnemen op USB of SD.
 • Bluetooth: Eén van de meest laagdrempelige manieren om je muziek af te spelen via je mengpaneel is door middel van bluetooth. Door middel van Bluetooth is het mogelijk om bijvoorbeeld je smartphone of tablet draadloos met het mengpaneel te verbinden. De muziek die je vervolgens op het verbonden apparaat afspeelt wordt draadloos naar het mengpaneel gestreamd. Verbind eenvoudig je smartphone en gaan!
 • Microfooningang: Al onze mengpanelen beschikken over een microfooningang dus je kunt altijd eenvoudig een microfoon aansluiten. Wil je meerdere microfoons tegelijk kunnen aansluiten dan is dat ook geen enkel probleem. Let er dan op dat het mengpaneel over voldoende microfooningangen beschikt. Overigens kan er ook eenvoudig een externe draadloze microfoonset op worden aangesloten.
 • Phono: Een platenspeler heeft een relatief zwak geluidssignaal en om deze aan te kunnen sluiten op je mengpaneel heb je een phono-ingang nodig. Achter deze ingang zit namelijk een interne voorversterker die het zwakke signaal voldoende versterkt. Wanneer je mengpaneel niet beschikt over een phono ingang kun je dit ook oplossen door gebruik te maken van een externe voorversterker.

Welk mengpaneel moet ik kiezen?

Welk mengpaneel je moet kiezen is uiteraard heel erg afhankelijk van je wensen. Hopelijk hebben we je met de bovenstaande informatie kunnen helpen. Nog even samengevat… De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van een keuze:

 • Zoek ik een DJ mixer of een live mixer?
 • Hoeveel kanalen heb ik nodig?
 • Welke extra aansluitmogelijkheden wil ik?

Bescherming voor jouw mengpaneel

Naast een uitgebreid assortiment mengpanelen hebben wij nog ook bescherming voor jouw mengpaneel om deze zo goed mogelijk te beschermen. Zo hebben wij speciale flightcases gemaakt van vinyl gelamineerd multiplex wat zorgt voor een onverwoestbare case die ook nog eens relatief licht van gewicht is. Alles om te zorgen dat jij jaren lang plezier beleeft van jouw apparatuur. 

Mengpaneel kopen

Of je nou een DJ-mixer of een live mixer nodig hebt, bij MaxiAxi kan je terecht voor allerlei soorten mengpanelen in verschillende soorten en maten. Naast mengpanelen kan je bij ons terecht voor actieve speakers, passieve speakers en zelfs rookmachines! Heb je toch nog een vraag? Neem dan direct contact met onze gespecialiseerde klantenservice op.

Chatten