DJ mixers en Mengpanelen

Een DJ mixer, ook wel mengpaneel of mengtafel genoemd, is een apparaat waar je meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd op kunt aansluiten. Op een DJ mixer kun je bijvoorbeeld geluidsbronnen als een laptop, cd-speler, smartphone, tablet of een microfoon aansluiten. Bekijk snel ons assortiment met DJ mixers in alle soorten en maten.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 36

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 36

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over DJ mixers en Mengpanelen
⏯ Wat is een DJ Mixer

Een DJ mixer is een apparaat dat het mogelijk maakt om het signaal van verschillende audiobronnen te mixen en wordt voornamelijk gebruikt door DJ's. Met een mengpaneel als deze mix je gemakkelijk verschillende nummers achter- en door elkaar.

💭 Hoe werkt een DJ mixer

Op een DJ mixer sluit je verschillende audiobronnen aan. Door middel van een schuif (fader) kan je het volume van deze audiobron aanpassen. Doe je dit bij meerdere audiobronnen dan hoor je ze door elkaar. Door de beats gelijk te zetten en de schuiven op de juiste manier te bedienen kan je mooie overgangen en mixen maken.

🔍 Hoeveel kanalen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het aantal apparaten dat jij wilt aansluiten op je DJ mixer. Voor elke audiobron heb je een kanaal nodig. Soms is het goed om nog wat kanalen over te houden, mocht je in de nabije toekomst willen uitbreiden.

✅Wat is het verschil tussen een DJ mixer en een live mixer?

Een DJ mixer is qua functionaliteiten op een paar punten anders. Zo beschikken de meeste DJ mixers over een crossfader en stereo kanalen, terwijl een live mixer geen crossfader heeft en vaak mono kanalen heeft. Op een live mixer vind je vaak extra kanalen en knoppen voor toonregeling en voor het aansluiten van effectapparatuur. Een live mixer zou voor DJ's mogelijk te onoverzichtelijk worden en een DJ mixer biedt voor liveoptredens van bijv. bands niet voldoende mogelijkheden.

🔝 Wat is de beste DJ mixer?

De beste DJ mixer is voor eenieder afhankelijk van de wensen. Iedereen heeft natuurlijk andere wensen bij een DJ mixer, waardoor je zelf zult moeten bepalen wat de beste DJ mixer voor jou is. Wanneer jij een laptop, platenspeler, CD-speler en speakers wilt aansluiten, zul je bijvoorbeeld minimaal 4 kanalen moeten hebben. En als je muziek draadloos wilt kunnen afspelen, heb je in ieder geval Bluetooth nodig. Wat de beste DJ mixer is, ligt dus aan verschillende factoren.

💸 Wat kost een DJ mixer?

Een DJ mixer kost over het algemeen tussen een paar tientjes en een kleine duizend euro. Zoals je ziet, zit er veel verschil in de prijs van een DJ mixers. Een uitgebreide DJ mixer kan al gauw een paar honderd euro kosten, terwijl een wat eenvoudiger model voor een paar tientjes te krijgen is. Om de vraag te beantwoorden wat een DJ mixer kost, moet je dus simpelweg kijken naar de functionaliteiten van een DJ mixer.

Wat kan je met een mengpaneel?

Met een mengpaneel kan je heel eenvoudig je muziek mixen en regelen. Je kunt met een DJ mixer bijvoorbeeld naadloos muziek vanaf je laptop laten overlopen in een track die je vanaf je cd-speler afspeelt. Tevens kun je gemakkelijk met de knoppen en schuiven het volume van de verschillende geluidsbronnen bedienen om zo tot juiste verhouding te komen. Een mengpaneel is absoluut een belangrijk onderdeel van je DJ gear.

Een mengpaneel voor thuis

Ook als je niet per se muziek wilt mixen, kan een mengpaneel erg handig zijn. Een mengpaneel is bijvoorbeeld zeer goed te gebruiken om meerdere audiobronnen samen te brengen. Op die manier kun je bijvoorbeeld de muziek van je CD speler én platenspeler op dezelfde geluidsinstallatie afspelen. Met een DJ mixer zorg je er dus gemakkelijk voor dat je muziek van meerdere audiobronnen af kunt spelen op één geluidsinstallatie zonder dat er allerlei kabels verwisseld moeten worden.

Klassieke DJ set

De klassieke opstelling van een set bestaat uit verschillende geluidsbronnen. Zo’n set is over het algemeen voorzien van een platenspeler en CD-speler die gekoppeld zijn aan de DJ mixer. Tussen de DJ mixer en de speakers zit vaak een versterker. Maak je gebruik van actieve speakers? Dan heb je geen versterker nodig omdat deze al in de speaker zit.

Wat is het verschillen tussen een DJ mixer en een live mixer?

Onder mengpanelen vallen twee soorten mixers, namelijk live mixers en DJ mixers. Maar wat is het verschil tussen deze twee mixers? Een live mixer wordt voornamelijk gebruikt door bands en zangers. Een DJ mixer logischerwijs meer door DJ’s of bij hobbymatig gebruik.

We hebben de technische verschillen op een rij gezet:

  • Type kanalen: Live mixers hebben vaak voornamelijk mono-kanalen omdat hier over het algemeen microfoons en muziekinstrumenten op worden aangesloten. Op DJ mixers zijn de meeste kanalen normaal gesproken stereo, bedoeld voor afspeelapparatuur als cd-spelers en laptops.
  • Type voeding: Live mixers beschikken in tegenstelling tot DJ mixers vaak over fantoomvoeding. Dit is nodig om een condensatormicrofoon te kunnen aansluiten.
  • Plek van in- en uitgangen: Bij DJ mixers zitten de in- en uitgangen over het algemeen aan de achterkant, waardoor je de kabels gemakkelijk achterin het apparaat kunt steken. Bij live mixers zitten vrijwel alle ingangen aan de bovenkant wat het ‘inprikken’ van kabels supereenvoudig maakt.
  • Digitale signaalprocessor: Veel live mixers beschikken over een DSP wat staat voor ‘digitale signaalprocessor’. Hiermee kun je effecten als echo, reverb en galm gebruiken. Bovendien kan externe effectapparatuur worden aangesloten. Een digitale signaalprocessor is voornamelijk erg geschikt voor bands en zangers.
  • Aansluitingen: Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid aansluitingen van een live mixer ten opzichte van een DJ mixer. Over het algemeen heeft een live mixer veel meer aansluitingen. Met twaalf aansluitingen is het bijvoorbeeld mogelijk om de muziek van een kleine band te mixen. Tot slot is het type aansluitingen anders. Live mixers hebben vaak RCA-, jack- en XLR-aansluitingen, waar DJ mixers vrijwel alleen RCA-aansluitingen hebben.

Wat is het verschillen tussen de fader en crossfader?

Faders zijn in feite de volumeknoppen van het mengpaneel. Het zijn de verticale schuifbalken die je op je mengpaneel ziet. Elk kanaal op het mengpaneel heeft zijn eigen fader en op die manier kun je van alle verschillende geluidsbronnen onafhankelijk het volume aanpassen. Met deze faders mix je het geluid van twee geluidsbronnen in elkaar, simpelweg door de ene fader omlaag en de andere omhoog te schuiven. Wanneer je bijvoorbeeld een singer songwriter bent, moet je het gitaargeluid en de zang samenbrengen. Omdat over het algemeen de zang belangrijker is dan de gitaar zul je de zang beter hoorbaar willen maken. Door de fader van de zang omhoog te zetten, is de zang beter hoorbaar dan de gitaar. Met faders zijn de volumes afzonderlijk te regelen.

De crossfader is de horizontale schuifbalk die je meestal onderaan het mengpaneel ziet. Hiermee kan je een mix tussen twee kanalen met slechts één fader uitvoeren. Als de fader dus volledig naar links staat, hoor je alleen de geluidsbron van het linkerkanaal en als de fader naar rechts staat het rechterkanaal. Als de crossfader in het midden staat, is het volume van het linker- en rechterkanaal gelijk.

Welke functies heb je nog meer nodig op je mengpaneel?

We hebben het verschil tussen de fader en de crossfader al uitgelegd, er zijn echter nog een aantal functies die je op een goed mengpaneel nodig kunt hebben. We leggen je hieronder kort uit welke functies jij nodig hebt en waarom.

  • Cue / PFL: CUE / PFL staat voor ‘Pre Fader Listening’. Met deze functie kun je je nummers voorbeluisteren om ze ‘klaar te zetten’ zonder dat het geluid al uit je speakers komt. In de volksmond wordt deze functie vaak ‘cue’ genoemd. Dit voorbeluisteren gebeurt vaak met een koptelefoon, maar dit kan ook via monitor speakers.
  • Mengpaneel met effecten: Sommige mengpanelen hebben voorgeprogrammeerde geluidseffecten zoals een explosie of applaus. Wellicht niet helemaal geschikt wanneer je in een club draait, maar wel leuk tijdens bijvoorbeeld verjaardagen en bruiloften.
  • Input selector: Op veel mengpanelen kun je meerdere geluidsbronnen op één kanaal aansluiten. Bijvoorbeeld je cd-speler en je smartphone beide op kanaal 1. Met de input selector kun je vervolgens kiezen welke van de twee bronnen je wilt gebruiken.
  • Master: Met de master volumeknop regel je het uitgaande volume op je mengpaneel. Het volume dat naar je versterker (of actieve speaker) gaat dus.
  • Toonregeling: Met de toonregeling kun je de lage tonen, middentonen en hoge tonen onafhankelijk van elkaar regelen. Vaak worden deze knoppen aangeduid met ‘High’, ‘Mid’ en ‘Low’.
  • Gain: De gain is in feite ook een volumeknop. Hiermee kun je de verschillen van de inkomende signalen compenseren. Als het volume vanaf bijvoorbeeld je cd-speler harder binnenkomt dan dat van je laptop dan kun je dit met de gain eenvoudig gelijktrekken.
  • Balance: Met de balance (balans) functie regel je het volume tussen de linker- en rechter speaker.

Hoeveel kanalen heb ik nodig op mijn mengpaneel?

Het aantal kanalen dat je nodig hebt op je mengpaneel staat in principe gelijk aan het aantal geluidsbronnen dat je wilt aansluiten. Wil je je laptop, cd-speler en smartphone tegelijk aansluiten dan heb je drie kanalen nodig. Het kan natuurlijk wel verstandig zijn om wat extra kanalen te hebben voor het geval je in de toekomst meer apparaten aan wilt sluiten.

Afspeelmogelijkheden en aansluitingen

Het aansluiten van de hierboven genoemde audiobronnen op het mengpaneel gaat in de meeste gevallen via RCA (ook wel tulp kabel genoemd) of XLR. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden:

  • USB en SD mp3-speler: Prik een USB-stick of SD-kaart met mp3 muziek in het mengpaneel en je kunt direct je favoriete tracks afspelen. Je neemt je muziek dus altijd overal mee naartoe en je kunt je muziekcollectie ook eenvoudig actueel houden. Daarnaast beschikken sommige mengpanelen over een record functie waarmee je jouw mix kunt opnemen op USB of SD.
  • Bluetooth: Eén van de meest laagdrempelige manieren om je muziek af te spelen via je mengpaneel is door middel van Bluetooth. Met een DJ mixer met Bluetooth is het mogelijk om bijvoorbeeld je smartphone of tablet draadloos met het mengpaneel te verbinden. De muziek die je vervolgens op het verbonden apparaat afspeelt, wordt draadloos naar het mengpaneel gestreamd. Verbind eenvoudig je smartphone en gaan!
  • Microfooningang: Al onze mengpanelen beschikken over een microfooningang, dus je kunt altijd eenvoudig een microfoon aansluiten. Wil je meerdere microfoons tegelijk kunnen aansluiten? In ons assortiment vind je veel DJ mixers met meerdere microfooningangen. Overigens kan er over het algemeen ook eenvoudig een externe draadloze microfoonset op worden aangesloten.
  • Phono: De laatste afspeelmogelijkheid is vooral van belang voor de wat oudere platenspelers. Jaren geleden hadden platenspelers een relatief zwak geluidssignaal en om deze platenspelers aan te kunnen sluiten op je mengpaneel had je een phono-ingang nodig. Achter deze ingang zit namelijk een interne voorversterker die het zwakke signaal voldoende versterkt. Wanneer je mengpaneel niet beschikt over een phono ingang kun je dit ook oplossen door gebruik te maken van een externe voorversterker. Vooral bij oudere platenspelers heb je dus een phono-ingang nodig.

Welk mengpaneel moet ik kiezen?

Welk mengpaneel je moet kiezen is uiteraard heel erg afhankelijk van je wensen. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van een keuze:

  • Zoek ik een DJ mixer of een live mixer?
  • Hoeveel kanalen heb ik nodig?
  • Welke extra aansluitmogelijkheden wil ik?
  • Zijn er extra functies die ik nodig acht?

Bescherming voor jouw DJ mixer

Naast een uitgebreid assortiment met DJ mixers hebben wij nog ook bescherming voor jouw DJ mixer om deze zo goed mogelijk te beschermen. Zo hebben wij speciale flightcases gemaakt van vinyl gelamineerd multiplex wat zorgt voor een onverwoestbare case die ook nog eens relatief licht van gewicht is. Alles om te zorgen dat jij jarenlang plezier beleeft van jouw apparatuur. 

Mengpaneel kopen

Of je nu een DJ-mixer of een live mixer nodig hebt, bij MaxiAxi kan je terecht voor allerlei soorten mengpanelen in verschillende soorten en maten. Met alle informatie die je hierboven hebt kunnen lezen, weet je vrijwel alles over DJ mixers. Heb je toch nog een vraag? Neem dan direct contact met onze gespecialiseerde klantenservice op.

Chatten