Speakon kabels

Een speakon kabel wordt gebruikt om een versterker met een passieve speaker te verbinden. De connector van de speakon kabel is ontworpen met een klik systeem. Het kliksysteem van de speakon kabel zorgt ervoor dat je de kabel snel aan kan sluiten of kan ontkoppelen. Het kliksysteem zorgt er tevens voor dat de kabel er niet zomaar onbedoeld uitgetrokken kan worden.

Filteren

15 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

15 producten

Van laag naar hoog sorteren

Wat is een speakon kabel?

Een speakon kabel is vergelijkbaar met een reguliere speakerkabel. De speakon kabel wordt gebruikt voor de overdracht van het versterkte signaal dat vanaf een versterker afkomstig is. Het grote verschil met andere luidsprekerkabels is dat de speakon kabel beschikt over speciaal ontworpen connectoren. De speakon connectoren zijn gemakkelijk en snel aan te sluiten. Daarnaast zorgt het ontwerp van de speakon connector voor een vaste connectie met de versterker en speakers. De speakon plug trek je namelijk niet gemakkelijk "per ongeluk" uit de apparaten waar je deze op hebt aangesloten.

Speakon kabel aansluiten

Een speakon kabel heeft zoals eerder verteld het grote voordeel dat dit soort kabels gemakkelijk en snel aan te sluiten is. De speakon kabel sluit je aan door de kabel in de speakon aansluiting te steken en de connector een kwartslag te draaien. Na het draaien voel en hoor je dat de speakon connector zichzelf vast klikt.

Soorten Speakon kabels

Speakon kabels met 2 speakon connectoren zijn in de regel enkel met 2 female aansluitingen te verkrijgen. De vrouwelijke connector kan hoge stromen en spanningen transporteren. Met deze reden zijn er vrijwel alleen maar vrouwelijke kabel connectoren. Het is wel mogelijk 2 van deze female connectoren met elkaar te verbinden door middel van een speakon koppelstuk.

Naast de gebruikelijke speakon kabel met 2 vrouwelijke connectoren zijn er ook nog andere variaties op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld speakon kabels met een 6,3mm mono jack connector. Met deze kabel kan je een versterker die enkel een 6.3 mm jack uitgang heeft bijvoorbeeld verbinden met speaker die enkel over een speakon aansluiting beschikt.

Een ander onderscheid is te maken in het aantal polen van de speakon connector. De
2 polige speakon kabel is de meest gebruikelijke, daarnaast zijn er 4 polige en 8 polige speakon kabels op de markt. Deze worden echter veel minder vaak gebruikt. Daarnaast kunnen 2- en 4-polige speakon connectoren op elkaar worden aangesloten. Let hierbij wel op dat de speakon kabel dan enkel de +1 en de -1 signalen door zal geven.

Speakon kabel kopen?

MaxiAxi heeft een uitgebreid assortiment speakon kabels. Weet je niet helemaal zeker welke connectoren nodig zijn om je versterker met je passieve speaker te verbinden? Dan kan je contact met een van onze productspecialisten opnemen. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Chatten