Ukelele

Een ukelele is één van de kleinste snaarinstrumenten, waardoor je ‘m gemakkelijk mee kunt nemen naar verschillende plekken. Daarnaast tovert het unieke geluid van een ukelele vrijwel altijd een glimlach op het gezicht, waardoor dit instrument al jaren veelvuldig wordt gebruikt in de popmuziek. Een ukelele vind je in allerlei kleuren, kies daarom jouw favoriete model!

Meer
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Ukelele
🎛 Hoe moet je een ukelele stemmen?

Het stemmen van een ukelele doe je door te draaien aan de stemmechanieken, waardoor de spanning van de snaar wordt gewijzigd. Hoe strakker je de snaar aandraait, hoe hoger de klank wordt. Vooral in het begin kan het nog weleens lastig te zijn om de snaren van je ukelele zelf te stemmen. Daarom zijn er stemapparaatjes die je helpen bij het vinden van de juiste toon.

🎸 Welke snaren moeten op een ukelele?

Ukeleles beschikken altijd over nylon snaren. Deze nylon snaren worden niet heel strak gespannen. Dat zorgt ervoor dat je de snaren relatief gemakkelijk in kan drukken, wat betekent dat je niet heel veel kracht nodig hebt om het instrument te kunnen bespelen. Andere snaarsoorten dan nylon worden niet gebruikt voor ukeleles, hiermee zou je niet dezelfde authentieke ukelele sound kunnen krijgen.

🎼 Hoelang duurt het voordat ik nummers kan spelen op mijn ukelele?

Doordat een ukelele slechts vier snaren heeft, is het relatief gemakkelijk om akkoorden te leren. Daardoor heb je de basis redelijk snel onder de knie, en kan je al snel enkele nummers spelen. Bij een ukelele geldt wel, net als bij andere instrumenten, dat je veel zult moeten oefenen om het volledig te beheersen.

🔢 Hoeveel snaren heeft een ukelele?

Een ukelele heeft vier snaren, die allemaal hun eigen toon hebben. De meest gebruikelijke stemming van een ukelele is: G - C - E - A. Er zijn echter ook nog een aantal alternatieve stemmingen mogelijk, maar de meeste populaire nummers zijn te spelen met de G - C - E - A stemming.

❓Wat is een sopraan ukelele?

Een sopraan ukelele is het kleinste model van alle ukeleles. Er zijn vier soorten ukeleles, maar de meest traditionele versie is de sopraan ukelele. Over het algemeen is een sopraan ukelele zo’n 50 centimeter in de lengte.

🖏 Hoe houd je een ukelele vast?

Voor rechtshandigen is het de bedoeling de hals van de ukelele met je linkerhand vasthoudt, terwijl je de vingers over de snaren legt. De andere zijde van de ukelele druk je tegen je borstkas aan. 

Wat is een ukelele?

Een ukelele, uitgesproken als ‘joe-ke-lil-le’, is zoals gezegd een snaarinstrument en gerekend tot de gitaarfamilie. Een ukelele beschikt net als een gitaar over een klankkast, hals, kop en stemmechanieken. En het wordt zelfs op een vergelijkbare manier bespeeld.

Verschil met gitaar

Ondanks de vele overeenkomsten is er wel degelijk een verschil tussen een ukelele en gitaar. De belangrijkste verschillen zetten we voor je op een rijtje. Het eerste verschil is dat ukeleles vrijwel altijd over vier nylon snaren beschikken, waar een gitaar zes snaren heeft. Bovendien betreft het altijd nylon snaren, terwijl een elektrische of western gitaar stalen snaren heeft.

Voordelen van een joekelille

Een joekelille heeft diverse voordelen die we je niet willen onthouden. We hebben de belangrijkste voordelen om een joekelille te kopen voor je op een rijtje gezet.

  • Voor jong en oud: Ondanks het kleine formaat van een joekelille is het een perfect snaarinstrument voor jong en oud. Hoewel dit instrument door het formaat op een kindergitaar lijkt, is dat zeker niet het geval.
  • Akkoorden snel onder de knie: Doordat een joekelille over vier snaren, in plaats van zes, beschikt is het vrij eenvoudig om de meest basale akkoorden onder de knie te krijgen. Je hoeft voor sommige akkoorden, maar één of twee snaren op de frets te drukken.
  • Nylon snaren: Als laatste voordeel heeft dit instrument altijd nylon snaren. Dit soort snaren zijn doorgaans niet heel strak gespannen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze in te drukken. Door de nylon snaren heb je niet veel kracht nodig om akkoorden op de joekelille te spelen.

Ukelele voor beginners

Een ukelele is voor beginners absoluut een geschikt instrument om hun prille muziekcarrière op te starten. Het leren van akkoorden en nummers is relatief eenvoudig, waardoor een ukelele zelfs voor beginners het perfecte instrument is. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met het bespelen van een snaarinstrument kun je razendsnel vele popnummers spelen. We hebben een aantal eenvoudige nummers om te spelen voor je op een rij gezet.

Ed Sheeran - Perfect
John Lennon - Hey, Soul Sister
Lady GAGA - Shallow
Elvis Presley - Can’t Help Falling In Love With You
Israel Kamakawiwo’ole - Somewhere Over The Rainbow

Handige accessoires

Naast de ukelele zelf is het vaak handig om enkele accessoires te hebben. De belangrijkste accessoires hebben we voor je opgesomd, maar worden over het algemeen ook standaard meegeleverd.

  • Digitale clip-on tuner: Een ukelele moet goed gestemd worden en dat kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van een digitale clip-on tuner. Zo’n stemapparaat geeft aan of een snaar goed gestemd is.
  • Plectrum: Een plectrum geeft een ander (vaak harder) geluid en maakt het makkelijker om bijvoorbeeld snel individuele snaren aan te slaan.
  • Reservesnaren: Een snaar kan altijd breken, waardoor een setje reservesnaren niet mag ontbreken. Met een setje reservesnaren weet je zeker dat je altijd ukelele kunt spelen.
  • Draagbare tas: Een ukelele wordt vaak overal mee naartoe genomen, waardoor het handig is om een draagbare tas te hebben. Met zo’n draagbare tas voorkom je beschadigingen aan het mooie uiterlijk van de ukelele.

Het ontstaan van de ukulele

De ukulele komt uit Hawaï en wordt daarom snel met Hawaiiaanse muziek geassocieerd. De voorloper van een ukulele, de braguinha, komt echter van het Portugese eiland Madeira en werd door arbeidsmigranten meegenomen op de boot naar Hawaï. Uiteindelijk hebben drie inzittenden van die boot, die toevallig ook houtbewerker waren, kleine aanpassingen gemaakt en het vermarkt in Hawaï. De ukelele bleek een succes en werd zelfs ingezet tijdens plechtigheden van de koning van Hawaï waardoor het alleen nog maar meer in populariteit toenam.

Ukelele kopen

Je weet nu alles wat je moet weten om een ukelele te kopen. Mocht je toch nog vragen hebben voor je een ukelele gaat kopen, stel ze dan gerust aan onze productspecialisten. Onze klantenservice helpt je namelijk graag bij het vinden van het juiste model voor jou!

Chatten