Passieve speakers

Een passieve speaker moet altijd aangesloten worden op een externe versterker. Het zijn dus geen plug & play speakers die je direct op een stopcontact kunt aansluiten.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 79

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 79

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Passieve speakers
🕵 Wat is een passieve speaker?

Een passieve speaker beschikt niet over een ingebouwde versterker. Je hebt dus altijd een aparte versterker nodig voor je gebruik kunt maken van een passieve speaker. Gevorderde audio gebruikers maken vaak gebruik van passieve speakers omdat ze dan de vrijheid hebben om zelf een geluidssysteem samen te stellen. Met een passieve speaker kan je zonder versterker niets, je hebt altijd een versterker nodig bij een passieve speaker. Indien je bijvoorbeeld via Bluetooth muziek wilt streamen dan moet je zorgen dat je een versterker hebt met Bluetooth en op die versterker sluit je dan je passieve speaker aan.

🔊 Wat is het verschil tussen passieve en actieve speakers?

Het grote verschil tussen de passieve en de actieve speaker is dat een passieve speaker niet beschikt over een ingebouwde versterker. Dit maakt de passieve speaker wat moeilijker in gebruik. Je hebt namelijk een externe versterker nodig die goed aansluit op je speaker. Om deze reden zien we dat de gevorderde audiogebruiker kiest voor een passieve speaker en de recreatieve gebruiker kiest voor een actieve speaker.

❓ Heb ik een versterker nodig bij mijn passieve speaker?

Bij een passieve speaker heb je altijd een versterker nodig, want zonder versterker kan je geen gebruik maken van je passieve speaker. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor een versterker die perfect aansluit op je passieve speaker. Het mag namelijk niet zo zijn dat je versterker niet krachtig genoeg is voor je speaker of dat de versterker niet overweg kan met de weerstand die de speakers bieden.

🔌 Hoe sluit ik een passieve speaker aan?

Een passieve speaker sluit je aan op een versterker. De manier van aansluiten is afhankelijk van de speaker. Bij sommige speakers sluit je open eind luidsprekerkabel aan op schroefterminals of klemterminals. Andere passieve speakers zijn weer voorzien van 6.3 mm jack ingangen of speakon aansluitingen.

💡 Welke versterker voor passieve speakers?

Welke versterker je nodig zal hebben voor jouw passieve speakers is erg afhankelijk van de speakers die je aan wil sluiten. Je zult namelijk goed rekening moeten houden met de weerstand die je passieve speakers bieden. Daarnaast is het slim om ook rekening te houden met het wattage waarmee je speakers overweg kunnen. Welke versterker je uiteindelijk nodig hebt, wordt grotendeels door deze twee factoren bepaald.

👆 Wanneer gebruik je passieve speakers?

Passieve speakers zijn in veel situaties te gebruiken, ze worden echter het meest gebruikt voor vaste installatie. Zo wordt de versterker voor de geluidsinstallatie op een centrale plek neergezet, de passieve speakers worden met luidsprekerkabel verbonden. De complete installatie is nu gemakkelijk harder en zachter of aan en uit te zetten vanaf het centrale punt van de versterker.

Wat is het verschil tussen passieve speakers en actieve speakers?

In feite kunnen we speakers onderverdelen in twee verschillende soorten namelijk de passieve speakers, ook wel passieve luidsprekers genoemd, en de actieve variant. Er zit een groot verschil tussen deze twee soorten. Daarom moet je goed moet weten welke variant jij nodig hebt.

Het grote verschil zit in de versterker. Bij een passieve speaker is de versterker niet in de speakerkast gebouwd. Dit zorgt dat er altijd een externe versterker nodig is om de passieve boxen geluid te laten produceren.  Bij een actieve speaker zit de versterker in de speaker ingebouwd.

Is een passieve speaker beter?

Beide speakers hebben hun eigen voor- en nadelen. Dit zorgt dat je niet op voorhand kunt zeggen dat het beter is. Welke speaker het beste aansluit op je wensen hangt voornamelijk af waarvoor je de passieve luidsprekers wilt gaan gebruiken.

Wat zijn de voordelen?

 • Voor de gevorderde audio gebruiker is het natuurlijk een feest om zelf een geluidsinstallatie samen te stellen.
 • De speaker is lichter, simpelweg omdat er geen versterker in de speakerkast is gebouwd.
 • Op de kast zelf zijn geen knoppen aanwezig. Dit zorgt dat niemand zomaar het volume kan bepalen.
 • Wil je je geluidsinstallatie een upgrade geven? Dan ga je gewoon op pad en schaf je een nieuwe versterker aan met meer vermogen. Dit zorgt dat je je geluid een dikke upgrade kunt geven.
 • Mocht je versterker defect zijn, dan kan je gemakkelijk van versterker wisselen. Bij een ingebouwde versterker is dit niet mogelijk waardoor je speaker onbruikbaar is.

Wat zijn de nadelen?

 • Het is geen plug & play speaker, je moet dus wel wat meer doen dan enkel de stekker in het stopcontact steken.
 • Je moet zelf je versterker bij de speakers zoeken. Hierbij is het van groot belang dat de combinatie tussen versterker en speakers juist is.
 • Er zijn geen handige functies zoals Bluetooth beschikbaar, indien je dus een smartphone wilt verbinden dan doe je dit altijd via een versterker.
 • Het is niet mogelijk om een externe audiobron zoals smartphone of laptop direct aan te sluiten.
 • Passieve luidsprekers zijn niet verkrijgbaar als accu speaker of mobiele speaker. Dit komt simpelweg omdat er geen versterker aanwezig is.

Wat wil je gaan doen?

Om gemakkelijk tot de juiste keus te komen is het belangrijk dat je jezelf de volgende vraag stelt: Waar ga je de speaker voor gebruiken? Ben jij gek op alles wat met audio te maken heeft? Dan kan je het best kiezen voor een passieve variant. Je kan dan namelijk eindeloos combineren met al je speakers, versterkers en subwoofers. Voor de echte audiofanaat is dat natuurlijk het leukste wat er is!

Heb je geen zin om veel tijd en moeite te steken in het samenstellen van je set? Dan raden wij je aan om te kiezen voor een actieve speaker.

Wat kost een passieve speaker?

Doorgaans is een passieve speaker goedkoper dan de actieve variant. Let wel op: als je nog geen externe versterker hebt dan moet je deze nog aanschaffen. Dit zorgt natuurlijk voor extra kosten, die uiteindelijk zorgen dat je duurder uit bent.

Welk formaat heb je nodig?

Het formaat is een belangrijke overweging die je moet maken. Hoe groter de speaker is, hoe meer volume deze kan produceren. Het is dus belangrijk jezelf af te vragen waar je de speakers het meest gaat gebruiken, kleine passieve speakers zijn bijvoorbeeld perfect om op een zondagmiddag muziek te luisteren in de huiskamer, dit zijn vaak de speakersets. terwijl de grotere passieve boxen een groter publiek kunnen voorzien.

Wanneer gebruik je een passieve speaker?

Een passieve luidspreker wordt voornamelijk gebruikt door Dj’s, geluidstechnici en de gevorderde audiospecialisten die graag de volledige installatie zelf samenstellen. Enig verstand van geluid is hierbij wel vereist, het samenstellen van een geluidsinstallatie kent namelijk veel haken en ogen. 

Naast geluidsprofessionals worden passieve speakers ook veel gebruikt bij een vaste opstelling. Je hoeft de passieve luidsprekers dan namelijk maar één keer te installeren en je kunt genieten van je favoriete muziek. Het komt ook regelmatig voor dat speakersets bestaan uit een passieve en een actieve variant. De passieve box is dan aangesloten op de versterker van de actieve variant.

Welke versterker past bij mijn passieve speaker?

De match tussen jouw passieve speaker en externe versterker moet natuurlijk perfect zijn. Kies je voor een te lichte versterker? Dan is de kans groot dat er clipping ontstaat. Clipping houdt in dat de pieken worden afgekapt, je herkent het aan een krakend geluid wat uit je speakers komt en is ontzettend schadelijk voor de speaker. Twijfel je? Neem dan even contact met ons op.

Tophat

Bij passieve speakers zie je vaak de term ‘tophat’ staan. Als je niet weet wat dat is dan leggen we het nu graag voor je uit. Een tophat is eigenlijk een soort gat in de onderkant van de speaker. Door de tophat is het mogelijk om de speaker op een standaard of muurbeugel te plaatsen. Hierdoor komt de speaker hoger te staan wat de spreiding van het geluid ten goede komt. De standaard wordt vaak gebruikt bij tijdelijke of mobiele toepassingen terwijl de muurbeugel juist gebruikt wordt bij vaste installatie.

Aansluitingen

Bij de meeste passieve speakers vind je de volgende aansluitingen:

 • Klem- of schroefterminals. Bij deze aansluiting heb je geen stekker nodig en kan de speakerkabel rechtstreeks op de speaker aangesloten worden.
 • 6,3mm jack aansluiting. Bij deze aansluiting gebruik je een 6,3mm jackplug voor het aansluiten van je speaker. Let er wel op dat de kabel aan de jackplug een speakerkabel is en géén audiokabel! Bij gebruik van een audiokabel treedt er enorm veel verlies op dus houd dit goed in de gaten.
 • De speakon aansluiting is een professionelere aansluiting. Doordat de stekker, na het insteken, een stukje gedraaid moet worden en daarna vastklikt, is het vrijwel onmogelijk om deze stekker ongewild uit de speaker te trekken. De speakon aansluiting vind je dan ook op de betere speakers.

Kijk bij het aanschaffen van speakerkabels natuurlijk niet alleen naar je speaker, maar ook naar je versterker zodat je een kabel aanschaft die op je speaker en je versterker past. Houd er daarnaast rekening mee dat lange speakerkabels voor verlies zorgen. Hoe korter de speakerkabel hoe beter.

Passieve luidspreker kopen

Na het lezen van bovenstaande tekst hopen we natuurlijk dat we al je vragen beantwoord hebben en het tijd is om over te gaan op een aankoop. Heb je toch nog vragen? Dan staan wij natuurlijk klaar om je zo goed mogelijk te helpen.

Chatten