Passieve speakers

Passieve speakers zijn de audio oplossing voor tal van situaties, je komt ze vaak tegen bij horecagelegenheden, poppodia en als onderdeel van een DJ drive in show. Combineer ze met een bijpassende versterker en je krijgt een krachtig, gebalanceerd geluid. Bekijk nu ons uitgebreide assortiment en bestel jouw ideale passieve speakers.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 92

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 92

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Passieve speakers
🕵 Wat is een passieve speaker?

Een passieve speaker beschikt niet over een ingebouwde versterker. Je hebt dus altijd een aparte versterker nodig voor je gebruik kunt maken van een passieve speaker. Gevorderde audio gebruikers maken vaak gebruik van passieve speakers omdat ze dan de vrijheid hebben om zelf een geluidssysteem samen te stellen. Met een passieve speaker kan je zonder versterker niets, je hebt altijd een versterker nodig bij een passieve speaker. Indien je bijvoorbeeld via Bluetooth muziek wilt streamen dan moet je zorgen dat je een versterker hebt met Bluetooth en op die versterker sluit je dan je passieve speaker aan.

🔊 Wat is het verschil tussen passieve en actieve speakers?

Het grote verschil tussen de passieve en de actieve speaker is dat een passieve speaker niet beschikt over een ingebouwde versterker. Dit maakt de passieve speaker wat moeilijker in gebruik. Je hebt namelijk een externe versterker nodig die goed aansluit op je speaker. Om deze reden zien we dat de gevorderde audiogebruiker kiest voor een passieve speaker en de recreatieve gebruiker kiest voor een actieve speaker.

❓ Heb ik een versterker nodig bij mijn passieve speaker?

Bij een passieve speaker heb je altijd een versterker nodig, want zonder versterker kan je geen gebruik maken van je passieve speaker. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor een versterker die perfect aansluit op je passieve speaker. Het mag namelijk niet zo zijn dat je versterker niet krachtig genoeg is voor je speaker of dat de versterker niet overweg kan met de weerstand die de speakers bieden.

🔌 Hoe sluit ik een passieve speaker aan?

Een passieve speaker sluit je aan op een versterker. De manier van aansluiten is afhankelijk van de speaker. Bij sommige speakers sluit je open eind luidsprekerkabel aan op schroefterminals of klemterminals. Andere passieve speakers zijn weer voorzien van 6.3 mm jack ingangen of speakon aansluitingen.

💡 Welke versterker voor passieve speakers?

Welke versterker je nodig zal hebben voor jouw passieve speakers is erg afhankelijk van de speakers die je aan wil sluiten. Je zult namelijk goed rekening moeten houden met de weerstand die je passieve speakers bieden. Daarnaast is het slim om ook rekening te houden met het wattage waarmee je speakers overweg kunnen. Welke versterker je uiteindelijk nodig hebt, wordt grotendeels door deze twee factoren bepaald.

👆 Wanneer gebruik je passieve speakers?

Passieve speakers zijn in veel situaties te gebruiken, ze worden echter het meest gebruikt voor vaste installatie. Zo wordt de versterker voor de geluidsinstallatie op een centrale plek neergezet, de passieve speakers worden met luidsprekerkabel verbonden. De complete installatie is nu gemakkelijk harder en zachter of aan en uit te zetten vanaf het centrale punt van de versterker.

Wat zijn passieve speakers?

Een passieve speaker is een luidspreker zonder ingebouwde versterker en wordt ook wel gezien als de normale luidspreker. Om geluid uit je passieve speakers te krijgen is het noodzakelijk om er een versterker op aan te sluiten, dit kan gemakkelijk met een luidsprekerkabel. Verderop leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste versterker en kabel.

Ervaar de voordelen van passieve speakers

Het kopen van een passieve speaker heeft verschillende voordelen ten opzichte van actieve luidsprekers. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van passieve luidsprekers voor je opgesomd.

  • Geluidsinstallatie zelf samenstellen: kies zelf een passende versterker met de gewenste afspeelmogelijkheden. Deze kun je afstemmen op het bijpassende vermogen en het formaat van de speakers.
  • Licht van gewicht: een passieve speaker is lichter dan een actieve variant, simpelweg omdat er geen versterker in de speakerkast is gebouwd. Dit maakt dat de passieve luidspreker erg makkelijk te vervoeren is, kortom ideaal voor bands en mobiele DJ’s.
  • Foolproof: op een passieve speaker zijn geen knoppen aanwezig. Hierdoor kan niemand zomaar het volume bepalen. Dit is bijvoorbeeld perfect voor vaste installaties in horecagelegenheden, conferentiezalen of discotheken, waar je volledige controle wilt houden over het volume.
  • Eenvoudig te vervangen: mocht je versterker of passieve speaker defect zijn, dan verwissel je deze eenvoudig voor een nieuwe.
  • Geen stroom nodig: passieve speakers hebben zelf geen stroom nodig, een luidsprekerkabel tussen de versterker en speakers is al voldoende om de speakers te laten werken. De versterker heeft natuurlijk wel stroom nodig.

Een nadeel van passieve speakers kan zijn dat het opzetten en aansluiten iets meer werk is. Als je snel een geluidsset wilt opbouwen dan zijn actieve speakers een betere keuze.

Tips voor het kopen van passieve speakers

Bij het kiezen van passieve speakers zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. We hebben ze hieronder voor je opgesomd.

  • Gebruik en plaatsing: waar ga je de speakers gebruiken? Voor thuis, een feestje of een professionele setting? Afhankelijk van het gebruik bepaal je de afmetingen en het vermogen van de speakers. Denk ook na over de juiste positionering en akoestiek van de ruimte.
  • Vermogen en impedantie: zorg ervoor dat het vermogen (Watt) en de impedantie (Ohm) van de speakers goed aansluiten op je versterker. Een verkeerde combinatie kan leiden tot schade aan je apparatuur.
  • Aansluitingen: bij de meeste speakers passief vind je speakon, 6,3mm jack, klem- of schroefterminal aansluitingen. Meer over deze aansluitingen en de bijbehorende luidsprekerkabels lees je verderop.

Advies van een audio specialist nodig? Neem contact op met onze productspecialisten, zij weten precies waar je op moet letten bij het kopen van passieve speakers.

Grote of kleine passieve speakers kopen?

Het formaat van een passieve speaker is een belangrijke overweging die je moet maken. Bij het formaat bedoelen we het formaat van de woofer. Grotere ruimtes hebben vaak grotere speakers met meer vermogen nodig om genoeg geluid te produceren. Het is dus belangrijk jezelf af te vragen waar je de luidsprekers het meest gaat gebruiken. Kleine passieve speakers zijn bijvoorbeeld perfect voor vaste installaties in publieke ruimtes of om op een zondagmiddag muziek te luisteren in de huiskamer. Omdat het assortiment zo uiteenlopend is, lichten we hieronder uit welke maat voor welke toepassing gebruikelijk is.

  • Thuis gebruik: HiFi speakers zijn gebruikelijk tussen de 3 tot 6,5 inch.
  • Kleine zalen: een pa systeem voor een kleine zaal heeft gebruikelijk 10 tot 15 inch speakers.
  • Grote zalen: passieve boxen voor grote zalen of extra veel bas? Kies voor 12 tot 15 inch speakers.

In ons assortiment vind je passieve speakers met verschillende maten woofers. Er zit dus altijd een passieve speaker bij voor jouw situatie.

Wanneer gebruik je een passieve speaker?

Een passieve luidspreker wordt voornamelijk gebruikt door DJ's, geluidstechnici en de gevorderde audio specialisten die graag de volledige installatie zelf samenstellen. Enige audio kennis is hierbij wel vereist, het samenstellen van een geluidsinstallatie kent namelijk veel haken en ogen.

Naast geluidsprofessionals worden passieve speakers ook veel gebruikt bij een vaste opstelling. Het komt ook regelmatig voor dat speakersets bestaan uit een passieve en een actieve variant. De passieve box is dan aangesloten op de versterker van de actieve speaker.

Welke versterker past bij mijn passieve speaker?

De match tussen jouw passieve speaker en externe versterker moet natuurlijk perfect zijn. Kies je voor een te lichte, te zware versterker of is de weerstand verkeerd? Dan is de kans groot dat je speakers of versterker beschadigd raken.

Lees de blog: welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speaker en kom erachter wat de beste versterker voor jouw situatie is, of neem contact op met één van onze productspecialisten.

De juiste speakerkabel kiezen voor jouw passieve speaker

Kijk bij het aanschaffen van speakerkabels niet alleen naar je passieve speaker, maar ook naar de versterker zodat je een kabel aanschaft die zowel op je speaker als je versterker past. Bij de meeste passieve speakers vind je de volgende aansluitingen:

  • Klem- of schroefterminals: bij deze aansluiting heb je geen stekker nodig en kan de speakerkabel rechtstreeks op de speaker aangesloten worden.
  • 6,3mm jack aansluiting: bij deze aansluiting gebruik je een 6,3mm jackplug voor het aansluiten van je speaker. Let er wel op dat de kabel aan de jackplug een speakerkabel is en géén audiokabel!
  • Speakon aansluiting: is een aansluiting die vaak gebruikt wordt. Doordat de stekker, na het insteken, een stukje gedraaid moet worden en daarna vastklikt, is het vrijwel onmogelijk om deze stekker ongewild uit de speaker te trekken. De speakon aansluiting vind je dan ook op de betere speakers.

Zo kies je eenvoudig jouw nieuwe passieve speakers

De speakers passief in ons assortiment zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, impedanties, stijlen en voor verschillende doeleinden. Hierdoor kan het kiezen van een nieuwe passieve speaker of passieve speakerset lastig zijn. 

Eenvoudig de beste passieve boxen kiezen? In onze blog: de beste passieve speakers, hebben we de beste speakers passief voor je op een rij gezet. Kom je er ook na het lezen van de blog niet uit? Bekijk onze complete geluidsinstallaties, dit zijn samengestelde sets met passieve speakers, bijpassende versterker en bekabeling. Ook helpen onze productspecialisten je graag bij het vinden van de beste passieve speaker.

Passieve speaker kopen

Heb je jouw passieve speakers gevonden? Bestel vandaag nog en ontvang ze razendsnel in huis! Niet tevreden? Binnen 30 dagen stuur je de passieve speakers gratis retour. Heb je nog vragen over een passieve speaker? Neem dan contact op met één van onze productspecialisten, zij helpen je graag verder.

Chatten