Studio monitors

Studio monitors zijn onmisbaar voor een muziekproducer of DJ. Deze speakers zijn zo ontworpen dat ze je geproduceerde tracks niet te veel ‘kleur’ geven. Met studio monitors zorg je ervoor dat je dus precies weet hoe jouw muziekproductie uiteindelijk klinkt. Bekijk hieronder ons assortiment studio monitoren en vind de beste studio monitors voor jou.

Meer
Filteren

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Studio monitors
❓Wat is het verschil tussen studio monitors en speakers?

Het verschil tussen studio monitors en reguliere luidsprekers of speakers zit ‘m voornamelijk in het doel. Studio monitors zijn ontworpen om een natuurlijke weergave, behoorlijk vlakke frequentierespons en een helder geluid te produceren. Reguliere speakers zijn meer ontworpen voor alledaags gebruik om de luisteraar een prettig geluid te geven bij het luisteren naar hun favoriete muziek.

🎶 Kun je studio monitors gebruiken om naar muziek te luisteren?

Studio monitors zijn ontworpen voor een nauwkeurige audioweergave, maar kunnen ook een uitstekende keuze zijn voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een heldere en nauwkeurige weergave van hun muziek. Sommige mensen vinden de heldere en ongefilterde weergave van studio monitors echter minder aangenaam voor luisterdoeleinden dan reguliere luidsprekers die zijn ontworpen om een warmer en meer gebalanceerd geluid te produceren.

📏 Hoe bepaal ik het juiste formaat van studio monitors?

Het juiste formaat studio monitors hangt af van de grootte van de ruimte waarin ze worden gebruikt. In kleinere ruimtes produceren kleinere studio monitors (4 tot 6 inch) vaak al voldoende volume, terwijl in grotere ruimtes vaak grotere monitors (vanaf 6,5 inch) vereist zijn. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe ver de luisterpositie van de monitor is, aangezien dit ook van invloed kan zijn op de keuze van de grootte.

🎛 Wat is het verschil tussen actieve en passieve studio monitors?

Actieve en passieve studio monitors verschillen in de manier waarop ze worden aangestuurd en versterkt. Actieve studio monitors hebben een ingebouwde versterker en kunnen direct worden aangesloten op een audiobron, zoals een audio-interface of mixer. Passieve studio monitors hebben geen ingebouwde versterker en moeten worden aangesloten op een externe versterker. De externe versterker zorgt ervoor dat het signaal sterk genoeg is om de speakers aan te sturen.

💸 Welke studio monitor moet ik kopen?

De keuze voor de beste studio monitor hangt bijvoorbeeld af van je specifieke behoeften en budget. Wil je actieve monitor speakers die je direct kunt gebruiken of heb je liever de keuze om zelf een versterker te kiezen? Verder is het voor aanschaf van studio monitors van belang om na te gaan hoe groot de ruimte is om te bepalen welk vermogen je nodig hebt. Tot slot is het van groot belang om te kijken dat je studio monitors compatibel zijn met de door jou gewenste aansluitingen voor je audiobron. Aan de hand van de bovenstaande factoren bepaal je welke studio monitor je moet kopen.

🕵 Wat is een goede studio monitor?

Een goede studio monitor heeft een gelijkmatige frequentierespons, die zorgt voor een gedetailleerde weergave van het geluid. Zo kun je bijvoorbeeld goed horen wat de beste verhouding qua instrumenten moet zijn in je mix. Daarnaast beschikt een goede studio monitor over de voor jouw gewenste afspeelmogelijkheden. Om de beste studio monitor voor jou te vinden raden we je aan om de filters op deze pagina te gebruiken.

Wat is een studio monitor?

Een studiomonitor is een professionele luidspreker die ontworpen is om audio weer te geven zoals het werkelijk klinkt zonder vervorming. Oftewel studio monitoren zorgen ervoor dat het geluid zo neutraal mogelijk wordt overgebracht. Doordat studio monitoren de muziekproductie zo gedetailleerd mogelijk weergeven, kunnen producers de muziek preciezer analyseren en in de hoogste audiokwaliteit produceren. Bij een studio monitor is het volume minder van belang, het gaat vooral om het gedetailleerde geluid om de best mogelijke muziekproductie te kunnen maken.

Deze details in je productie hoor je beter met een studio monitor

Doordat studio monitoren de muziekproductie zo gedetailleerd mogelijk weergeven, kunnen producers de tracks preciezer analyseren en in de hoogste audiokwaliteit produceren. Bij een studiomonitor is het volume minder van belang, het gaat vooral om de details van het geluid om de best mogelijke muziekproductie te kunnen maken.

Wanneer je een track hebt gemaakt waar gebruik wordt gemaakt van verschillende instrumenten, is het heel moeilijk te bepalen welke instrumenten harder of zachter moeten. Met studio monitors kun je veel sneller bepalen wat de juiste verhouding tussen de instrumenten moet zijn.

Het verschil tussen studio monitors en normale luidsprekers

Normale luidsprekers geven kleur aan de klanken, dit betekent dat je niet naar de daadwerkelijke kwaliteit luistert, normale speakers zijn dan ook niet geschikt voor studio opnames. Studio monitors kunnen daarentegen prima gebruikt worden om naar muziek te luisteren, al zijn ze wel ontworpen om muziek creaties goed te kunnen beoordelen. Doordat studio speakers een heldere en nauwkeurige geluidsweergave hebben kan het wel zo zijn dat het minder aangenaam is om muziek te luisteren. Wanneer je muziek wilt luisteren in je vrije tijd is de meest gebruikelijke optie om te gaan voor HiFi speakers. Bij deze speakers weet je zeker dat je muziek altijd zo klinkt als dat je gewend bent.

Het grote voordeel van studio monitoren

Met studio monitors hoor je de details van een mix beter en je gebruikt ze bijvoorbeeld wanneer je een track hebt gemaakt waar gebruik wordt gemaakt van verschillende instrumenten. Als je de mix op ‘normale’ speakers beluistert, is het heel moeilijk te bepalen welke instrumenten harder of zachter moeten. Doordat de details veel duidelijker te horen zijn via studio monitors zorgen ze ervoor dat je dit veel gemakkelijker kunt beoordelen. Je kunt dus veel sneller bepalen wat de juiste verhouding tussen de instrumenten moet zijn.

Wat is de beste opstelling voor studio monitors?

De beste opstelling voor jouw studio monitors is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het formaat van de studio monitors en de afstand tot de luisterpositie. Hier zijn enkele factoren om op te letten voor een optimale speaker opstelling:

  • Zorg voor de sweetspot: de sweetspot is niet meer dan de perfecte opstelling tussen je monitors, je scherm en jou. Dit moet altijd een driehoek vormen zodat de speakers gericht zijn op je oren. Deze opstelling zorgt namelijk dat jij het best oneffenheden in jouw muziek kunt vinden.
  • Afstand tot de luisterpositie: om de beste luisterpositie te creëren moet je de breedte van jouw studio monitors weten. Vervolgens maak je de volgende rekensom: ‘breedte x 3 = de perfecte luisterpositie’.
  • Hoek tussen de studio monitors: houd de studio monitors op een hoek van ongeveer 60 graden ten opzichte van jouw luisterpositie, met de speakers gericht naar je oren.
  • Hoogte: houd de monitors op oorhoogte of iets hoger, met de tweeters gericht naar je oren.
  • Verzwaarde bodem: plaats de monitors op een stabiele en verzwaarde ondergrond, zoals speaker standaarden, om trillingen te minimaliseren.

Houd er rekening mee dat deze aanbevelingen als richtlijn moeten worden beschouwd en dat het belangrijk is om jouw monitors op de beste manier op te stellen in jouw specifieke situatie. Sommige aanpassingen kunnen nodig zijn om de beste weergave te krijgen.

Welke studio monitoren moet ik kiezen?

Voor een slaapkamer of kleine studio zijn monitor speakers van een formaat van 4, 5 of 6 inch zeer geschikt. Heb je een grotere studio? Dan mag het zeker een stapje groter en kan je kijken naar studio monitors vanaf 6,5 inch. Het formaat van een studiomonitor wordt altijd opgegeven in inches. Deze inches hebben betrekking op de doorsnede van de woofer die in de studiomonitor zit. Kleine studio monitors hebben doorgaans een lager vermogen dan de wat grotere studio monitors. Over het algemeen geldt: hoe groter je woofer, hoe meer volume je hebt. Hou wel in de gaten dat het wel moet passen bij jouw omgeving. De verschillende soorten monitor speakers worden op de volgende manier omschreven:

  • Desktop monitor: desktop monitors zijn de kleinere speakers die naast je monitor gezet kunnen worden.
  • Nearfield monitors: nearfield monitors zijn doorgaans de meest gebruikte studio monitors. Nearfield monitors worden bijvoorbeeld gebruikt op zolder- en slaapkamers.
  • Midfield monitors: met midfield monitors bereik je al snel een flink volume. Dit type studio monitors zijn over het algemeen wat minder geschikt voor thuisgebruik, maar midfield monitors zijn uitermate geschikt voor je DJ setup.
  • Largefield monitors: largefield monitors worden voornamelijk in studio’s gebruikt en hebben grotere woofers voor nóg meer volume. 

Zijn actieve of passieve studio monitors beter?

Bij het kopen van studio monitoren is het belangrijk om te kijken of je passieve of actieve monitor speakers wilt. Hieronder leggen we de verschillen kort uit.

  • Actieve studio monitor: een actieve studio monitor speakers zijn de meest gekozen versie. Deze speakers met ingebouwde versterker hoef je enkel op het stopcontact aan te sluiten om te gebruiken. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat de versterker, drivers en speakers perfect op elkaar zijn afgestemd.
  • Passieve studio monitor: deze studio monitoren beschikken niet over een versterker. Het voordeel van een passieve studio monitor is dat je zelf de perfecte versterker en studio monitor combinatie kunt maken.

Het verschil tussen een studio monitors en DJ monitoren

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een DJ monitor en een studio monitor. We hebben de verschillen voor je opgesomd.

  • Doel: het eerste verschil is dat beide modellen een ander doel hebben. Studio monitors zijn gericht op het produceren van muziek met de hoogste precisie en nauwkeurigheid, terwijl DJ monitors zijn ontworpen voor heldere en krachtige geluiden in lawaaierige omgevingen.
  • Audioreproductie: ten tweede is de audioreproductie van deze speakers compleet anders. Studio monitors zijn ontworpen om een ​​transparante en neutrale weergave van audio te bieden, terwijl DJ monitors gericht zijn op het produceren van een overtuigende en opvallende audio-ervaring.
  • Volume en SPL: DJ monitors hebben een hogere SPL (Sound Pressure Level) en kunnen op hogere volumes werken dan studio monitors.

Verbeter de geluidskwaliteit van je studio monitors

Door een studiomonitor op statief te plaatsen zorg je ervoor dat je speakers de beste geluidskwaliteit leveren. Met een studio monitor op statief kun je de luidsprekers op oorhoogte zetten, waardoor het geluid direct bij je binnenkomt. Daarnaast kun je de geluidskwaliteit van je studio monitoren verbeteren door iets massiefs onder de monitoren te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je bureau niet als klankkast fungeert. De meest eenvoudige oplossing om bovenstaande problemen op te lossen is door gebruik te maken van speakerstandaarden. Met deze standaards bepaal je zelf de hoogte en verminder je de trillingen zodat je een beter klankbeeld krijgt.

Plaatsing van studio monitoren

Naast de juiste hoogte van je studio monitoren is het van belang dat je de monitor speakers juist plaats. De stereo driehoek en optimale draaihoek zijn hiervoor van belang, meer hierover lees je in onze blog: waar kan ik het beste mijn speakers plaatsen.

Welke aansluitingen heeft een studio monitor set?

De aansluiting van een studio monitor set is vaak RCA, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting bestaat uit een rode en witte aansluiting. Het rode gedeelte is voor het rechtersignaal, de witte voor het linkersignaal. Tevens vind je op sommige monitor sets ook nog een XLR aansluiting, meestal voor een gebalanceerd signaal. Heeft jouw studio monitor set XLR aansluitingen? Dan adviseren we je om deze aansluiting te gebruiken voor de beste geluidskwaliteit.

Studiomonitor kopen

Heb je jouw gewenste studiomonitoren gevonden? Bestel vandaag nog jouw nieuwe monitor speakers en ontvang ze razendsnel in huis! Heb je toch nog een vraag over jouw studio-opstelling of geluidsinstallatie? Neem dan contact op met onze productspecialisten, zij voorzien je graag van een passend advies.

Chatten