Studio monitors

Studio monitors zijn onmisbaar voor een muziekproducer of DJ. Met studio monitors zorg je ervoor dat je precies weet hoe jouw muziekproductie uiteindelijk klinkt. Doordat deze speakers je geproduceerde tracks niet te veel ‘kleur’ geven, kun je de opname op de beste manier analyseren. In ons assortiment vind je studio monitors in diverse soorten en maten.

Meer
Filteren

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

11 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Studio monitors
❓Wat is het verschil tussen studio monitors en speakers?

Het verschil tussen studio monitors en reguliere luidsprekers of speakers zit ‘m voornamelijk in het doel. Studio monitors zijn ontworpen om een natuurlijke weergave, behoorlijk vlakke frequentierespons en een helder geluid te produceren. Reguliere speakers zijn meer ontworpen voor alledaags gebruik om de luisteraar een prettig geluid te geven bij het luisteren naar hun favoriete muziek.

🎶 Kun je studio monitors gebruiken om naar muziek te luisteren?

Studio monitors zijn ontworpen voor een nauwkeurige audioweergave, maar kunnen ook een uitstekende keuze zijn voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een heldere en nauwkeurige weergave van hun muziek. Sommige mensen vinden de heldere en ongefilterde weergave van studio monitors echter minder aangenaam voor luisterdoeleinden dan reguliere luidsprekers die zijn ontworpen om een warmer en meer gebalanceerd geluid te produceren.

📏 Hoe bepaal ik het juiste formaat van studio monitors?

Het juiste formaat studio monitors hangt af van de grootte van de ruimte waarin ze worden gebruikt. In kleinere ruimtes produceren kleinere studio monitors (4 tot 6 inch) vaak al voldoende volume, terwijl in grotere ruimtes vaak grotere monitors (vanaf 6,5 inch) vereist zijn. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe ver de luisterpositie van de monitor is, aangezien dit ook van invloed kan zijn op de keuze van de grootte.

🎛 Wat is het verschil tussen actieve en passieve studio monitors?

Actieve en passieve studio monitors verschillen in de manier waarop ze worden aangestuurd en versterkt. Actieve studio monitors hebben een ingebouwde versterker en kunnen direct worden aangesloten op een audiobron, zoals een audio-interface of mixer. Passieve studio monitors hebben geen ingebouwde versterker en moeten worden aangesloten op een externe versterker. De externe versterker zorgt ervoor dat het signaal sterk genoeg is om de speakers aan te sturen.

💸 Welke studio monitor moet ik kopen?

De keuze voor de beste studio monitor hangt bijvoorbeeld af van je specifieke behoeften en budget. Verder is het voor aanschaf van studio monitors van belang om na te gaan hoe groot de ruimte is om te bepalen welk vermogen je nodig hebt. Tot slot is het van groot belang om te kijken dat je studio monitors compatibel zijn met de door jou gewenste aansluitingen voor je audiobron. Aan de hand van de bovenstaande factoren bepaal je welke studio monitor je moet kopen.

Wat is een studio monitor?

Een studio monitor is een professionele luidspreker die ontworpen is om audio weer te geven zoals het werkelijk klinkt zonder vervorming. Ze worden vooral gebruikt in muziek- en geluidsstudio's om opnames en mixen te analyseren en te verbeteren. Studio monitor zijn vaak kleiner en gedetailleerder dan reguliere luidsprekers.

Dit type speakers biedt een accuratere weergave, waardoor producers preciezer kunnen analyseren en muziek in de hoogste audiokwaliteit kunnen produceren. Bij een studio monitor is het volume niet het meest belangrijk, het gaat vooral om het gedetailleerde geluid om de best mogelijke muziekproductie te kunnen maken.

Waar heb je studio monitors voor nodig?

Studio monitors zijn nodig om tot een perfect klinkend nummer te komen. Er zijn DJ’s en muziekproducers die hun creatie terugluisteren met een koptelefoon of op ‘normale’ speakers. We raden het echter altijd aan om je zelfgemaakte muziekproductie terug te luisteren via studio monitors. Normale speakers of koptelefoons kleuren namelijk de klanken, wat dus inhoudt dat je niet naar de daadwerkelijke kwaliteit luistert. Om jouw tracks op de best mogelijke manier te kunnen beoordelen, zijn studio monitors dus zeker essentieel.

Wat hoor je dan precies beter?

Met studio monitors hoor je de details van een mix beter en je gebruikt ze bijvoorbeeld wanneer je een track hebt gemaakt waar gebruik wordt gemaakt van verschillende instrumenten. Als je dit op ‘normale’ speakers beluistert, is het heel moeilijk te bepalen welke instrumenten harder of zachter moeten. Studio monitors zorgen ervoor dat je dit veel gemakkelijker kunt beoordelen, omdat de details duidelijker te horen zijn. Je kunt dus veel sneller bepalen wat de juiste verhouding tussen de instrumenten moet zijn.

Wat is de beste opstelling voor studio monitors?

De beste opstelling voor jouw studio monitors is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het formaat van de studio monitors en de afstand tot de luisterpositie. Hier zijn enkele factoren om op te letten voor een optimale opstelling:

 • Zorg voor de sweetspot: De sweetspot is niet meer dan de perfecte opstelling tussen je monitors, je scherm en jou. Dit moet altijd een driehoek vormen zodat de speakers gericht zijn op je oren. Deze opstelling zorgt namelijk dat jij het best oneffenheden in jouw muziek kunt vinden.
 • Afstand tot de luisterpositie: Om de beste luisterpositie te creëren moet je de breedte van jouw studio monitors weten. Vervolgens maak je de volgende rekensom: ‘breedte x 3 = de perfecte luisterpositie’.
 • Hoek tussen de studio monitors: Houd de studio monitors op een hoek van ongeveer 60 graden ten opzichte van jouw luisterpositie, met de speakers gericht naar je oren.
 • Hoogte: Houd de monitors op oorhoogte of iets hoger, met de tweeters gericht naar je oren.
 • Verzwaarde bodem: Plaats de monitors op een stabiele en verzwaarde ondergrond, zoals speakerstandaards, om trillingen te minimaliseren.

Houd er rekening mee dat deze aanbevelingen als richtlijn moeten worden beschouwd en dat het belangrijk is om jouw monitors op de beste manier op te stellen in jouw specifieke situatie. Sommige aanpassingen kunnen nodig zijn om de beste weergave te krijgen.

Studio monitors als speaker gebruiken

Studio monitors kunnen prima gebruikt worden om naar muziek te luisteren, al zijn ze wel ontworpen om muziekcreaties goed te kunnen beoordelen. Doordat studio speakers een heldere en nauwkeurige geluidsweergave hebben kan het echter wel zo zijn dat het minder aangenaam is om muziek te luisteren. Wanneer je muziek wilt luisteren in je vrije tijd is de meest gebruikelijke optie om te gaan voor hifi speakers. Bij deze speakers weet je zeker dat je muziek altijd zo klinkt als dat je gewend bent.

Hoeveel inch moeten je monitor speakers zijn?

Voor een slaapkamer of kleine studio zijn monitor speakers van een formaat van 4, 5 of 6 inch zeer geschikt. Heb je een grotere studio? Dan mag het zeker een stapje groter en kan je kijken naar studio monitors vanaf 6,5 inch. Het formaat van een studio monitor wordt altijd opgegeven in inches. Deze inches hebben betrekking op de doorsnede van de woofer die in de studio monitor zit. Kleine studio monitors hebben doorgaans een lager vermogen dan de wat grotere studio monitors. Over het algemeen geldt: hoe groter je woofer, hoe meer volume je hebt. Hou wel in de gaten dat het wel moet passen bij jouw omgeving. De verschillende soorten monitor speakers worden op de volgende manier omschreven:

 • Desktop monitor: Desktop monitors zijn de kleinere speakers die naast je monitor gezet kunnen worden.
 • Nearfield monitors: Nearfield monitors zijn doorgaans de meest gebruikte studio monitors. Nearfield monitors worden bijvoorbeeld gebruikt op zolder- en slaapkamers.
 • Midfield monitors: Met midfield monitors bereik je al snel een flink volume. Dit type studio monitors zijn over het algemeen wat minder geschikt voor thuisgebruik, maar midfield monitors zijn uitermate geschikt voor je DJ setup.
 • Largefield monitors: Largefield monitors worden voornamelijk in studio’s gebruikt en hebben grotere woofers voor nóg meer volume. 

Actieve of passieve studio monitors?

Een belangrijke afweging die je moet maken bij het aanschaffen van studio monitors is de keuze tussen passieve en actieve studio monitors. We leggen beide types kort voor je uit.

 • Actieve studio monitors: Een actieve studio monitor heeft een ingebouwde versterker. Bovendien hoef je jezelf nooit af te vragen of je gekozen versterker en studio monitors wel de meest ideale combinatie zijn.
 • Passieve studio monitor: Een passieve studio monitor moet altijd aangesloten worden op een externe versterker. Een voordeel van passieve studio monitors is dat enkel de versterker stroom nodig heeft. Tussen de studio monitors en versterker volstaat simpelweg een speakerkabel. Bij een passieve speaker moet je nog wel de juiste versterker kiezen, zodat de speaker op de juiste manier kan worden aangestuurd.

Het is dus belangrijk om een goed afgewogen keuze te maken tussen actieve of passieve studio monitors. Wij raden onze klanten altijd aan om te gaan voor actieve studio monitors, omdat deze simpelweg al helemaal compleet zijn en ook nog eens met gemak en snel bediend kunnen worden.

Beste geluidskwaliteit met een studio monitor op statief

Door een studio monitor op statief te plaatsen zorg je ervoor dat je speakers de beste geluidskwaliteit leveren. Met een studio monitor op statief kun je de luidsprekers op oorhoogte zetten, waardoor het geluid direct bij je binnenkomt. Een makkelijke oplossing is om iets massiefs onder de monitoren te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je bureau niet als klankkast fungeert. Om dit gemakkelijk op te lossen raden wij altijd aan gebruik te maken van speakerstandaards. Met deze standaards bepaal je zelf welke hoogte voor jou het prettigst is en verminder je de trillingen zodat je een beter klankbeeld krijgt.

Welke aansluitingen heeft een studio monitor set?

De aansluiting van een studio monitor set is vaak RCA, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting bestaat uit een rode en witte aansluiting. Het rode gedeelte is voor het rechtersignaal, de witte voor het linkersignaal. Tevens vind je op sommige monitor sets ook nog een XLR aansluiting, meestal voor een gebalanceerd signaal. Heeft jouw studio monitor set XLR aansluitingen? Dan adviseren we je om deze aansluiting te gebruiken voor de beste geluidskwaliteit.

Verschillen met een DJ monitor

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een DJ monitor en een studio monitor. We hebben de verschillen voor je opgesomd.

 • Doel: Het eerste verschil is dat beide modellen een ander doel hebben. Studio monitors zijn gericht op het produceren van muziek met de hoogste precisie en nauwkeurigheid, terwijl DJ monitors zijn ontworpen voor heldere en krachtige geluiden in lawaaierige omgevingen.
 • Audioreproductie: Ten tweede is de audioreproductie van deze speakers compleet anders. Studio monitors zijn ontworpen om een ​​transparante en neutrale weergave van audio te bieden, terwijl DJ monitors gericht zijn op het produceren van een overtuigende en opvallende audio-ervaring.
 • Volume en SPL: DJ monitors hebben een hogere SPL (Sound Pressure Level) en kunnen op hogere volumes werken dan studio monitors.

Studio monitors kopen

Zoals je gelezen hebt zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten voor je jouw studio monitors koopt. Wij begrijpen dat dit best een lastige keuze kan zijn. Heb je toch nog een vraag over jouw studio-opstelling of geluidsinstallatie? Neem dan snel contact op met onze klantenservice en laat je verbazen!

Chatten