Studio monitors

Een studio monitor mag niet ontbreken in je studio! Ben jij dagelijks druk bezig met het produceren van muziek? Dan zorgen studiomonitoren dat jij je productie zo echt mogelijk hoort! 

Meer
Filteren

24 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

24 producten

Van laag naar hoog sorteren

Hoe herken je een studio monitor?

Je hebt het vast al eens gezien, de professionele studio’s van wereldberoemde Dj’s en producers. In deze studio’s zie je altijd twee speakers staan, meestal naast een computer scherm. De speakers die je ziet staan zijn niet de normale luidsprekers die je bij een computer krijgt, dit zijn namelijk studio monitors, ook wel studio speakers genoemd.

Waar heb je studio monitors voor nodig?

Om tot een perfect nummer te komen is het van groot belang dat je goed op de details let. Een veel gemaakte fout is echter dat DJ’s hun creatie terug luisteren door een koptelefoon of normale speakerset. Normale speakers of koptelefoons kleuren de klanken, dit doet een studio monitor niet. De kwaliteit die jij door je studio monitor hoort is dus de daadwerkelijke kwaliteit.

Wat hoor je dan precies beter?

In je laatste mix heb je veel gebruik gemaakt van een aantal verschillende instrumenten. Als je dit door normale speakers terug gaat luisteren is het heel moeilijk te bepalen welke instrumenten nou harder of zachter moeten. Een set studio monitors zorgt dat jij dit veel gemakkelijker kunt doen omdat deze instrumenten duidelijker te horen zijn. Je kan dus veel sneller bepalen wat de juiste verhouding tussen de instrumenten moet zijn.

Zorg voor die Sweetspot

Maar hoe bepaal je die? Speakermonitors worden bijna altijd geleverd in een set van twee. Dit komt omdat je met twee studio monitors de bekende ‘sweetspot’ kunt bereiken. De sweetspot is niet meer dan de perfecte opstelling tussen je monitors, je scherm en jou. Dit moet altijd een driehoek vormen zodat de speakers gericht zijn op je oren. Deze opstelling zorgt namelijk dat jij het best oneffenheden in jouw muziek kunt vinden.

Studio monitors als speaker gebruiken

Studio monitors zijn perfect te gebruiken om muziekcreaties te beoordelen. Wil je enkel muziek afspelen via bijvoorbeeld spotify? Dan is het beter om te kiezen voor een speaker uit ons Hifi speaker assortiment. Bij deze speakers weet je zeker dat je muziek altijd zo klinkt als dat je gewend bent.

Hoeveel inch moet je studio monitor zijn?

Tijdens je zoektocht heb je vast al veel verschillende formaten langs zien komen. Het formaat wordt altijd weergegeven in het inch formaat van de grootste woofer. Kleine actieve studio monitors hebben doorgaans een lager vermogen dan de grote studio monitors. Kortom: Hoe groter je woofer, hoe meer volume je hebt. Hou wel in de gaten dat het wel moet passen bij jouw omgeving. Het is dus niet de bedoeling dat je grote studio monitors in je slaapkamer gaat zetten om een maximaal volume te halen. Voor een slaapkamer is een formaat van 4, 5 of 6 inch zeer geschikt. Heb je een eigen studio? Dan mag het zeker een stapje groter en kan je kijken naar studio monitors tot 10 inch. De verschillende soorten studio monitors worden ook wel omschreven als:

  • Desktop monitors: Eigenlijk zegt de naam het al. Dit zijn de kleinere monitoren die naast je computer gezet kunnen worden.
  • Nearfield monitors: Het normale formaat wat je prima kunt gebruiken op je zolderkamer of slaapkamer.
  • Midfield monitors: Hier bereik je al snel een flink volume. Deze zijn dus minder geschikt voor thuis gebruik, tenzij het de bedoeling is dat je echt wilt knallen.
  • Largefield monitors: Deze monitors worden echt in studio’s gebruikt en hebben grotere woofers

Actieve of passieve studio monitors?

Een actieve speaker, of in dit geval actieve studio monitor, heeft een ingebouwde versterker terwijl een passieve studio monitor altijd verbonden dient te worden aan een externe versterker. Wij adviseren dus altijd te kiezen voor actieve studio monitors.

Zet je studio monitor op een voetstuk

Wanneer je de studio monitors op je bureau plaatst is het van belang dat je er iets onder zet. Een makkelijke oplossing is om iets massiefs onder de monitoren te zetten. Dit zorgt namelijk dat je bureau niet zal fungeren als klankkast. Om dit gemakkelijk op te lossen raden wij altijd aan gebruik te maken van speakerstandaards, ook wel speakerstands genoemd. Met deze standaards kan je zelf bepalen welke hoogte voor jou het prettigst is.

Welke aansluitingen heeft een studio monitor?

De aansluiting van een actieve studio monitor set is vaak RCA, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting bestaat uit een rode en witte aansluiting. De rood is voor het rechter signaal, de witte voor het linker signaal. Tevens vind je op sommige monitor sets ook nog een XLR aansluiting, meestal voor een gebalanceerde aansluiting. Heeft jouw studio monitor set XLR aansluitingen? Dan adviseren we je om deze aansluiting te gebruiken voor het beste resultaat. Heb je een bepaalde kabel nodig? Bij ons kan je terecht voor een groot assortiment kabels

Studio monitors kopen

Zoals je gelezen hebt zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten voor je jouw studio monitors koopt. Wij begrijpen dat dit best een lastige keus kan zijn, daarom kan je bij MaxiAxi altijd binnen 30 dagen kosteloos retourneren en garanderen wij de beste prijs. Heb je toch nog een vraag over jouw studio opstelling of geluidsinstallatie? Neem dan snel contact op met onze klantenservice en laat je verbazen!

Chatten