PA Versterkers

Elke geluidsinstallatie heeft een versterker nodig, zonder versterker simpelweg geen muziek. Een versterker is als het ware de motor van je geluidsinstallatie. In de wereld van de audioapparatuur heb je vele soorten versterkers waaronder de PA versterkers.

Meer
Filteren

19 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

19 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over PA Versterkers
❔ Wat is een PA versterker?

Een PA versterker is een professionele versterker die voor het zware werk gebruikt kan worden. Deze versterkers zijn geschikt voor cafe's, discotheken, etc.

🌟 Wanneer heb ik een PA versterker nodig?

Een PA versterker is nodig wanneer je de versterker voor langere tijd wilt gebruiken (bijvoorbeeld tijdens openingstijden van een café) of wanneer je hoge verwachtingen hebt qua betrouwbaarheid.

💭 Hoe sluit ik een PA versterker aan?

Dat is erg afhankelijk van welke PA versterker je precies hebt. Voor alle modellen geldt echter dat er een audiobron op een van de ingangskanalen aangesloten moet worden en dat er speakers op de uitgangskanalen moeten worden aangesloten.

Wat doet een (PA) versterker?

In de basis is elke versterker gelijk, een versterker zorgt voor de versterking van de audiosignalen die vanaf de audiobron (bijv. mixer, DJ controller, cd-speler, etc.) komen. Deze signalen zijn dermate zwak dat ze geen speakers aan kunnen sturen. Door het signaal te versterken is het krachtig genoeg om je luidsprekers in beweging te zetten zodat ze de muziek weer kunnen geven. De ‘kracht’ van een versterker wordt ook wel het vermogen genoemd en het vermogen wordt uitgedrukt in watt. Hoe meer watt, hoe krachtiger de versterker en dus ook het geluid is (mits je natuurlijk ook goede speakers gebruikt).

Waar staat PA voor?

PA is een afkoring voor de Engelse term ‘Public Adress’. Een PA installatie is een geluidssysteem dat professioneel wordt gebruikt om geluid te versterken voor een groot publiek. Zo worden professionele PA installaties bijvoorbeeld gebruikt in een grote zaal of bij een festival. Voor dit soort evenementen heb je een krachtige versterker nodig en je raadt het al…. dat is wat we noemen een PA versterker.

Een PA versterker kopen, waar moet je op letten?

Als je op zoek bent naar een geluidsinstallatie voor een groot aantal mensen dan heb je natuurlijk speakers en een bijpassende PA versterker nodig. Het is belangrijk om de combinatie van speakers en versterker goed bij elkaar te zoeken zodat je daadwerkelijk het geluid krijgt wat je zoekt en, ook niet geheel onbelangrijk, dat je apparatuur ook heel blijft. Het is daarom erg belangrijk dat je precies weet waar je op moet letten. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een tweetal belangrijke aandachtspunten voor je opgesomd:

  • Vermogen: Allereerst moet je rekening houden met het vermogen van de PA versterker en speakers. Een versterker met een te hoog wattage ten opzichte van de speakers zou voor schade kunnen zorgen als je het maximale vermogen van de PA versterker naar de speakers stuurt. Maar een te laag wattage brengt ook weer bepaalde nadelen met zich mee. Een PA versterker die te licht is in verhouding tot het vermogen van de speakers kan al snel gaan vervormen, ook wel ‘clippen’ genoemd. Een clippende versterker stuurt een vervormd signaal naar de speakers waardoor de speakers onherstelbaar kunnen beschadigen, ook wel opblazen genoemd.

  • Impedantie (weerstand): Een lastiger, maar niet minder belangrijk punt, is de impedantie, ook wel weerstand genoemd. Het is belangrijk om te kijken wat de weerstand (uitgedrukt in ohm) van jouw speakers is. In de meeste gevallen zal dit 8 ohm zijn en dan zijn eigenlijk alle PA-versterkers wel geschikt. Heb je speakers met een weerstand van 4 ohm? Kijk dan goed of de PA versterker ook geschikt is voor deze lagere weerstand. Je kunt dit altijd vinden in de productspecificaties. Als hier namelijk het vermogen in 4 ohm is vermeld dan zit je goed. 

Heb je advies nodig over welke PA-versterker past bij jouw speakers? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen.

Hoe sluit ik mijn PA versterker aan?

Voor het aansluiten van een audiobron op een PA-versterker is het belangrijk om te kijken naar de aansluiting(en) van de PA versterker. Vaak is er een combinatie van 2 verschillende aansluitingen waar je er dan 1 van kunt kiezen. Zo vind je de RCA (Tulp) aansluiting (te herkennen aan een rode en witte ronde aansluiting), de XLR aansluiting (te herkennen aan een ronde aansluiting met 3 gaatjes) en de 6,3mm jack aansluiting (te herkennen aan een gat met een breedte van 6,3mm). Zorg dus dat je een audiokabel bestelt die overeenkomt met de aansluiting van de versterker én je audiobron.

PA versterker kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe PA versterker? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Bestel vandaag nog de door jou gewenste versterker en ontvangt deze morgen al in huis. Heb je toch nog een vraag over het aansluiten van een versterker? Of wil je graag hulp of advies om te bepalen welke PA versterker het best bij jouw speakers past? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten, ze zitten voor je klaar!

 

Chatten