Movingheads

Een moving head is verantwoordelijk voor het projecteren van figureren en patronen in allerlei verschillende kleuren en formaten. Door de veelzijdigheid van een moving head wordt dit lichteffect regelmatig gebruikt in discotheken en clubs.

Filteren

Producten 1-24 van 56

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 56

Pagina
Van laag naar hoog sorteren

Wat is een moving head?

De naam zegt het al, een moving head is te herkennen aan zijn bewegende kop. Deze bewegende kop beschikt over een lens die meer dan 360 graden draait waardoor de lichteffecten over de volledige ruimte verdeeld worden. De lichtkop met (in de meeste gevallen) een LED lamp kan zowel kantelen, ook wel tilten genoemd, als heen en weer bewegen, ook wel pannen genoemd. Deze bewegingsvrijheid zorgt dat het één van de meeste gebruikte lichteffecten is tijdens de grote licht- en televisieshows.

Wanneer gebruik ik een moving head?

Wil je een spetterende lichtshow geven? Dan mag een moving head zeker niet ontbreken. Hierdoor kom je dit soort lichteffecten vaak tegen in discotheken en clubs, maar ook tijdens festivals, bruiloften en drive-in shows. Naast dit soort professionele lampen kan je ook bij ons terecht voor de kleinere lampen.

Welke type moving heads zijn er?

Moving heads kan je verdelen in drie verschillende soorten, namelijk de wash en de beam. Om het je gemakkelijk te maken leggen we je graag uit wat het verschil is:

  • De wash beschikt over een grote lens waardoor er een groter lichtoppervlakte ontstaat.
  • De spot heeft een smalle lens en wordt gebruikt om figureren te projecteren. Dit kunnen bewegende patronen zijn maar ook statische figuren zoals een hartje, een sterretje of een tekst. Deze figureren worden geprojecteerd door een gobo voor de lichtstraal te plaatsen.
  • Naast de wash en de spot is er ook nog de beam. De beam is eigenlijk hetzelfde als de spot maar heeft een kleinere lens waardoor de lichtstraal een stuk smaller is.

Wat is een hybrid moving head?

Naast de wash, spot en de beam bestaat er ook nog de term hybrid. Een hybrid moving head is eigenlijk een combinatie van de bovengenoemde soorten. Hierdoor heb je maar één lamp nodig om verschillende lichteffecten te tonen. Vooral voor de verhuur waarbij moving heads voor allerlei toepassingen ingezet worden kan een hybrid moving head ontzettend handig zijn!

Effectlampen aansturen met DMX of niet?

Er zijn verschillende manieren om je effectlampen aan te sturen. Ben jij niet thuis in lichteffecten en wil je de lamp enkel gebruiken tijdens een simpel feestje? Dan kan je het best kiezen voor een lamp die beschikt over een ingebouwde microfoon. Deze microfoon ‘luistert’ als het ware naar het geluid in de ruimte en zorgt er zo voor dat de lichteffecten reageren op de muziek. Het grote voordeel van deze manier van aansturen is dat je je niet hoeft in te lezen in het DMX protocol en dat je geen verdere apparatuur, zoals een DMX controller, nodig hebt.

Als je wel thuis bent in de wereld van licht en geluid wil je natuurlijk je eigen show samen kunnen stellen. In dit geval raden we je aan om te kiezen voor een moving head die aan te sturen is middels het DMX protocol.

Wat is het verschil tussen RGB en RGBW

De afkorting RGB staat voor red, green, blue. Wat betekent dat een moving head met RGB deze kleuren kan weergeven en deze kleuren weer met elkaar kan mengen. Hierdoor ontstaan er weer andere kleuren zoals geel en paars. Naast RGB kan je ook kiezen voor RGBW, de w staat voor wit. Hiermee kan je wit licht projecteren. Tevens kan je dit witte licht door de andere kleurmogelijkheden mengen zodat er pastelkleuren ontstaan.

LED lampen

Bijna al onze effectlampen beschikken over LED lampen, dit heeft namelijk een tweetal belangrijke voordelen:

  • Veiligheid, LED lampen worden niet extreem warm waardoor er minder snel ongelukken gebeuren.
  • Branduren, een LED lamp kan tot wel 50.000 branduren maken. Hierdoor is het milieuvriendelijker maar ook zeker goedkoper.

Wat zijn gobo’s?

Zoals eerder al uitgelegd kan je met een spot verschillende figuren projecteren. Dit doe je door een gobo voor de lens te plaatsen. Deze gobo is uitgesneden in de vorm van het betreffende figuur en kan worden geprojecteerd op een muur of scherm. Bij sommige moving heads kunnen de gobo’s draaien (roteren) of zijn ze zelfs verwisselbaar. Zo zou je bijvoorbeeld het logo van je bedrijf als gobo kunnen maken en deze in een moving head plaatsen om zo je bedrijfslogo (bewegend) te projecteren.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een moving head?

Tijdens het zoeken naar de perfecte lamp kan het zijn dat je overweldigd wordt door specificaties die je wellicht niet allemaal kent. Om dit te voorkomen hebben we de meest voorkomende functies voor je opgesomd en kort uitgelegd:

  • Het aantal DMX kanalen: Het is ontzettend belangrijk om je af te vragen hoeveel kanalen je nodig hebt. Hoe meer kanalen je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt om je lamp te besturen.
  • Pan en tilt: Hiermee geef je de bewegingsvrijheid van de kop weer. Met pan (pannen) bedoelden we het kantelen van de kop en met tilt (tilten) doelen we op het heen en weer bewegen van de kop. Hoe hoger deze getallen, hoe meer ‘bewegingsvrijheid’ de kop van de moving head heeft.
  • Stralingshoek: De maximale stralingshoek geeft weer hoe groot het daadwerkelijk geprojecteerde lichteffect is. We geven hier meestal een minimum en een maximum weer.

Wat is dan een scanner lichteffect?

Een scanner is een heel ander type lichteffect maar wordt regelmatig door de war gehaald met een moving head. Een scanner maakt namelijk gebruik van een bewegende spiegel. Het licht uit de lens schijnt op de spiegel en door de spiegel te bewegen beweegt de lichtstraal ook. Het is wel belangrijk om te weten dat een scanner beperkingen heeft. Een scanner heeft namelijk een veel kleiner bereik in tegenstelling tot een moving head.

Creëer een gaaf effect!

Wil je echt het maximale uit je lichteffect halen? Dan is een rookmachine echt een aanrader. Met het rookeffect creëer je namelijk dat de lichtstralen van de lamp zichtbaar worden. Je hoeft hiervoor maar een klein beetje rook te produceren en de effecten zijn direct zichtbaar! Naast rookmachines kan je ook gebruik maken van lasers en stroboscopen.

Moving head kopen

We hopen dat al je vragen beantwoord zijn. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij helpen je graag verder!

Chatten