Moving heads

Moving heads zijn verantwoordelijk voor het produceren van lichtstralen en het projecteren van figureren en patronen in allerlei verschillende richtingen, kleuren en formaten. Door de veelzijdigheid van moving heads wordt dit lichteffect regelmatig gebruikt in discotheken en clubs. Bekijk snel ons ruime assortiment met moving heads!

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 66

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 66

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Moving heads
🎛 Hoe bedien je een moving head?

Een moving head kan vrijwel altijd aangestuurd worden via DMX, zodat je altijd de volledige controle hebt over de lichtshow. Het is ook mogelijk om de moving head op de geluidsgestuurde of automatische modus te zetten. Bij de geluidsgestuurde reageert de moving head op de volumepieken van de muziek. Met de automatische mode geniet je van een ingebouwde afwisselende lichtshow.

🔢 Hoeveel moving heads heb ik nodig?

Het aantal moving heads dat jij nodig hebt, hangt volledig af van de grootte van het feestje. Bij een festival zie je bijvoorbeeld vaak tientallen moving heads, terwijl een DJ bij zijn eigen drive-inshow vaak vier moving heads meeneemt. We kunnen je wel aanraden om altijd voor een even aantal te gaan. Wanneer je één, drie of vijf moving heads gebruikt, komt de projectie van figuurtjes net wat minder mooi tot uiting.

🎚 Hoe belangrijk is het aantal DMX-kanalen van een moving head?

Wanneer je de functionaliteiten van een moving head optimaal wilt gebruiken, kun je het beste het maximum aantal DMX-kanalen van de moving head gebruiken. Het is daarom belangrijk om te kijken hoeveel functies je denkt te gebruiken. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld acht kanalen voldoende zijn. Het is overigens vaak wel mogelijk dat je minder kanalen gebruikt dan het aantal DMX-kanalen op je moving head. Zo kun je in sommige gevallen bijvoorbeeld vijf kanalen instellen in plaats van 13 DMX-kanalen.

❓Wat is een mini moving head?

Een mini moving head verschilt niet veel van een groter model, maar is enkel en alleen kleiner van formaat. Uiteraard heeft een mini moving head wel de beschikking over dezelfde functionaliteiten. Dit model is vaak ook wat goedkoper dan een grotere variant moving head.

💸 Wat kost een moving head?

De prijs van een moving head varieert per model, maar hangt vooral af van de verschillende factoren, zoals functionaliteiten en het type moving head. Zo is een moving head met een extra krachtige lichtbundel, hogere bouwkwaliteit en met meer functies vrijwel altijd duurder dan een relatief simpele variant met slechts één lichteffect.

🎒 Wat is een moving head set?

Een moving head set bestaat vrijwel altijd uit twee moving heads, wat voor een bijzonder mooi effect zorgt. In ons assortiment vind je verschillende soorten van een moving head set. Zo zijn er moving heads met een bijpassende flightcase, maar ook modellen met een draagbare tas. Zo bescherm je de kostbare movingheads en zorg je bij opslag voor een langere levensduur omdat er bijvoorbeeld geen stof bij kan komen.

Wat is een moving head?

Moving heads zijn te herkennen aan zijn bewegende kop, waardoor de lichteffecten over de volledige ruimte verdeeld worden. De lichtkop met (in de meeste gevallen) een LED lamp kan zowel kantelen, ook wel tilten genoemd, als heen en weer bewegen, ook wel pannen genoemd. Deze bewegingsvrijheid zorgt dat het één van de meest gebruikte verlichtingseffecten is tijdens grote licht- en televisieshows.

Wanneer gebruik ik een moving head?

Wil je een spetterende lichtshow geven? Dan mogen moving heads zeker niet ontbreken. Hierdoor kom je dit soort lichteffecten vaak tegen in discotheken en clubs, maar ook tijdens festivals, bruiloften en drive-inshows. Naast dit soort professionele lampen kan je ook bij ons terecht voor de kleinere lampen. Kleinere modellen worden vaak gecombineerd om een extra gaaf effect te creëren.

Welke type moving heads zijn er?

Moving heads kan je verdelen in drie verschillende soorten, namelijk de wash, de spot en de beam. Om het je gemakkelijk te maken leggen we je graag uit wat de verschillen zijn:

  • Wash: De wash beschikt vaak over meerdere LED’s, waardoor er een groter lichtoppervlakte ontstaat.
  • Spot: De spot heeft een smalle lens en wordt gebruikt om figuren te projecteren. Dit kunnen bewegende patronen zijn maar ook statische figuren zoals een hartje, een sterretje of een tekst. Deze figuren worden geprojecteerd door een gobo voor de lichtstraal te plaatsen.
  • Beam: Naast de wash en de spot is er ook nog de beam. De beam is eigenlijk hetzelfde als een spot, maar heeft een kleinere lens waardoor de lichtstraal een stuk smaller is.

Wat is een hybrid moving head?

Naast de wash, spot en beam bestaat er ook nog hybrid. Hybrid moving heads zijn eigenlijk een combinatie van de bovengenoemde soorten. Hierdoor heb je maar één lamp nodig om verschillende lichteffecten weer te geven. Vooral bij wanneer je moving heads bij allerlei verschillende toepassingen gebruikt, kan een hybrid moving head ontzettend handig zijn!

Effectlampen aansturen met DMX of niet?

Er zijn verschillende manieren om je effectlampen aan te sturen. Ben jij niet thuis in lichteffecten en wil je de lamp enkel gebruiken tijdens een simpel feestje? Dan kan je het best kiezen voor een lamp die beschikt over een ingebouwde microfoon. Deze microfoon ‘luistert’ als het ware naar het geluid in de ruimte en zorgt er zo voor dat de lichteffecten reageren op de volumepieken van de muziek. Het grote voordeel van deze manier van aansturen is dat je je niet hoeft in te lezen in het DMX protocol en dat je geen verdere apparatuur, zoals een DMX controller, nodig hebt.

Als je wel thuis bent in de wereld van licht en geluid wil je natuurlijk je eigen show samen kunnen stellen. In dit geval raden we je aan om te kiezen voor moving heads met een DMX aansluiting.

Het verschil tussen RGB en RGBW

De afkorting RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Wat betekent dat moving heads met RGB deze kleuren weer kan geven en deze kleuren weer met elkaar kan mengen. Hierdoor ontstaan er weer andere kleuren zoals geel en paars. Naast RGB kan je ook kiezen voor RGBW, de w staat voor wit. Hiermee kan je wit licht projecteren. Tevens kun je dit witte licht door de andere kleurmogelijkheden mengen zodat er pastelkleuren ontstaan.

LED lampen

Onze moving heads beschikken vrijwel altijd over LED’s, omdat het enkele belangrijke voordelen heeft. Om je een goed beeld te geven, zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

  • Geen extra hitte op het podium: Waar artiesten het vroeger ontzettend warm kregen op het podium door de lampen is dat tegenwoordig niet meer het geval. LED lampen worden namelijk niet extreem warm.
  • Branduren: Een LED lamp kan tot wel 50.000 branduren maken. Hierdoor is het milieuvriendelijker, maar ook zeker goedkoper.

Wat zijn gobo’s?

Door een gobo voor de lens te plaatsen, kun je verschillende figuren zoals sterren of zelfs je naam projecteren. Deze gobo is uitgesneden in de vorm van het betreffende figuur en kan worden geprojecteerd op een muur of scherm. Bij sommige moving heads kunnen de gobo’s draaien (roteren) of zijn ze zelfs verwisselbaar. Zo zou je bijvoorbeeld het logo van je bedrijf als gobo kunnen maken en deze in een moving head plaatsen om zo je bedrijfslogo (bewegend) te projecteren.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een moving head?

Tijdens het zoeken naar de perfecte moving head kan het zijn dat je overweldigd wordt door specificaties die je wellicht niet allemaal kent. Om dit te voorkomen hebben we de meest voorkomende functies voor je opgesomd en kort uitgelegd:

  • Het aantal DMX kanalen: Een moving head kan meerdere kanalen in gebruik nemen, bijvoorbeeld 6, 8 of 12 kanalen. Zo heb je bijvoorbeeld een kanaal voor de pan beweging, één kanaal voor de tilt beweging en zo heeft elke functie (kleur, beweging, effect, etc.) een kanaal dat je vanaf de DMX-controller kunt bedienen. Het is daarom belangrijk dat jouw DMX-controller voldoende kanalen heeft om alle verschillende functies te kunnen bedienen.
  • Pan en tilt: Hiermee geef je de bewegingsvrijheid van de kop weer. Met pan (pannen) bedoelen we op het heen en weer bewegen van de kop en met tilt (tilten) doelen we op het kantelen van de kop. Hoe hoger de graden, hoe meer ‘bewegingsvrijheid’ de kop van de moving head heeft.
  • Stralingshoek: De maximale stralingshoek geeft weer hoe groot het daadwerkelijk geprojecteerde bereik van het lichteffect is. We geven hier meestal een minimum en een maximum weer.

Wat is een scanner lichteffect?

Een scanner is een heel ander type lichteffect, maar wordt regelmatig door elkaar gehaald met moving heads. Een scanner maakt namelijk gebruik van een bewegende spiegel. Het licht uit de lens schijnt op de spiegel en door de spiegel te bewegen beweegt de lichtstraal ook. Het is wel belangrijk om te weten dat een scanner beperkingen heeft. Een scanner komt namelijk een stuk minder ver dan moving heads.

Creëer een gaaf effect!

Wil je echt het maximale uit je lichteffect halen? Dan is een rookmachine echt een aanrader. Met het rookeffect creëer je namelijk dat de lichtstralen van de lamp zichtbaar worden. Je hoeft hiervoor maar een klein beetje rook te produceren en de effecten zijn direct zichtbaar!

Movinghead kopen

We hopen dat al je vragen beantwoord zijn om een movinghead te kopen. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij helpen je graag verder, zodat je de juiste movinghead kunt kopen!

Chatten