Hoe werkt een platenspeler?

Hoe werkt een platenspeler?

Heb je een platenspeler in huis? Of wil je graag een platenspeler kopen? Het is dan altijd leuk om wat achtergrondinformatie te hebben over het apparaat. Want hoe werkt nou een platenspeler? En hoe moet je een platenspeler gebruiken? In deze blog leggen we je er alles over uit.

De onderdelen van een platenspeler

Om precies te snappen hoe een platenspeler werkt, is het handig om te weten wat de precieze onderdelen zijn. Waarschijnlijk weet je wel hoe een platenspeler eruit ziet, maar het is toch altijd even handig om alles te benoemen. De belangrijkste onderdelen van een platenspeler zijn de naald, de toonarm en het motortje die ervoor zorgt dat de plaat rondjes draait.

Een platenspeler aanzetten

Elke platenspeler heeft zijn eigen kenmerken en je bedient de verschillende modellen misschien net weer anders. Hoe kun je nou eigenlijk een platenspeler aansluiten? In de basis komt alles wel op hetzelfde neer. Zo is een eenvoudige platenspeler zo ingericht dat je deze kunt inschakelen met de arm van de speler. De vinylplaat speel je af door het plaatsen van de arm van de houder richting de vinylplaat. Wanneer de arm aan het einde van de plaat is dan houdt de platenspeler op met spelen en kun je de plaat vervangen of opnieuw afspelen.

De draaisnelheden van de platenspeler

De draaisnelheden kunnen geregeld worden door een toerenschakelaar. Deze worden vaak aangegeven met toeren, of rotaties per minuut. Echter zijn de draaisnelheden niet oneindig en zal die beperkt worden tot ongeveer drie tot vier snelheden bij een platenspeler. Er zit hierin verschil tussen goedkopere en duurdere platenspelers. Het kan ook voorkomen dat toeren verfijnd worden maar dit verschil is minimaal te horen in het geluid. Maar hoe werkt het precies? De toonhoogte van een geluid wordt hoger zodra de plaat sneller draait. Zorg er dus wel voor dat het geluid constant is, want anders klinkt het nergens naar.

Fenton RP108B
Fenton RP108B

Zo lang mogelijk plezier beleven van je platenspeler

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van de heerlijke platen die je kunt spelen, maar daarvoor moet je wel weten hoe je de platenspeler moet onderhouden. Het is namelijk heel belangrijk om niet teveel olie of schoonmaakmiddelen te gebruiken. Gebruik uitsluitend blanke olie, met mate. Ook moet je nooit de onderdelen van de platenspeler verbuigen, want daarna wordt het geluid niet meer zo mooi als dat het was. Dit zou natuurlijk heel zonde zijn van je platenspeler. 

Ga op zoek naar jouw ideale platenspeler

Nu je weet hoe een platenspeler werkt is het tijd om zelf een platenspeler uit te zoeken, behalve als je er al één hebt natuurlijk. Bij MaxiAxi vind je heel veel soorten platenspelers waar je uit kunt kiezen. Kom je er zelf niet helemaal uit en weet je niet goed welke platenspeler je moet kiezen? Neem gerust contact op met onze klantenservice en wij vertellen je precies waar je op moet letten bij het kopen van een platenspeler die bij jou past. Heb je eenmaal een platenspeler in huis en ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je jouw specifieke platenspeler kunt aansluiten op tv of hoe je een platenspeler kunt afstellen? Ook hier helpen we je graag bij!

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Als echte audio liefhebbers zijn wij natuurlijk helemaal weg van vintage platenspelers. Onze liefde voor audio steken wij niet onder stoelen of banken en daarom is het tijd om samen met jou dieper in de wereld van vintage platenspelers en vinyl te duiken. We vertellen je in deze blog alles over de vintage platenspeler en waarom je er een wilt ...
De populariteit van de platenspeler is de laatste jaren enorm gegroeid. Dit komt omdat retro weer helemaal hot is. Voor je tot een aankoop overgaat wil je natuurlijk wel zeker weten of je de beste platenspeler koopt. Deze blog helpt je bij het maken van de juiste keuzes zodat jij de beste platenspeler in huis haalt. We vertellen je alles over de ...
Je bent eruit: je wilt een platenspeler kopen. In Google tik je ‘platenspeler kopen’ in en je komt terecht op onze website, MaxiAxi.com. Al snel ontdek je dat er heel veel platenspelers zijn waar je uit kunt kiezen. Maar welke platenspeler past eigenlijk het beste bij jouw wensen? Kortom: wat is de beste platenspeler voor jou? Wij hebben de 19 ...
Heb je besloten om een platenspeler aan te schaffen maar wil je er graag meer over weten voor je een keuze maakt? Dan ben je bij MaxiAxi natuurlijk aan het juiste adres. We hebben prachtige platenspelers met ingebouwde speakers maar je kunt ook kiezen voor het aansluiten van externe speakers wat de geluidskwaliteit vaak ten goede komt. Als daar je ...

Gerelateerde producten

Chatten