Mengtafels

Om meerdere geluidsbronnen met elkaar te laten werken heb je een mengtafel nodig. Een mengtafel dient als het ware als een belangrijke centrale hub voor diverse audiosignalen die je samen wil laten komen. In ons assortiment met DJ gear vind je een breed scala aan mengtafels voor elke behoefte en voor elke locatie.

Meer
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Mengtafels
🎚 Welke soorten mengtafels zijn er en wat is het verschil?

Mengtafels zijn er in allerlei soorten en maten. Het belangrijkste verschil zit ‘m in de functionaliteiten van de mengtafel. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld mengtafels met DSP (Digital Sound Processor), effecten of een ingebouwde audio-interface. Het verschil tussen mengtafels kan ‘m echter ook zitten in het type in- of uitgang of het aantal mono- en stereokanalen.

🎛 Hoe kies ik de juiste mengtafel voor mijn doeleinden?

Welke mengtafel voor jouw toepassing het juiste model is, ligt aan de functies, het aantal kanalen en de afspeelmogelijkheden die je nodig acht. Op basis daarvan kun je bepalen welke mengtafel je moet kiezen. 

🎶 Hoe gebruik ik een mengtafel om audio te mixen?

Het gebruik van een mengtafel om audio te mixen vereist enige kennis en vaardigheid. Je moet de verschillende audiosignalen aansluiten op de juiste kanalen op de mengtafel en vervolgens de niveaus en effecten van elk signaal regelen om het gewenste eindresultaat te krijgen. Het is aan te raden om te zoeken naar online tutorials om te leren hoe je een mengtafel op de juiste manier bedient.

❓Wanneer kies je voor een mengpaneel met versterker?

Je kiest voor een mengpaneel met versterker als je puur gemak wilt. Met een ingebouwde versterker kun je rechtstreeks speakers aansluiten op je mengtafel. Tevens heb je minder gesjouw met kabels en apparaten en kun je ‘m gemakkelijk aansluiten. Je hoeft alleen de stekker van het mengpaneel met versterker in het stopcontact te steken en je kunt de aangesloten apparaten direct gebruiken. Je kiest dus simpelweg voor een mengpaneel met versterker als je voor puur gemak gaat.

🔢 Hoeveel kanalen heeft mijn mengtafel nodig?

Het aantal kanalen dat je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal apparaten dat je wilt aansluiten. Voor iedere audiobron die je wilt aansluiten heb je een ander kanaal nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een microfoon en keyboard gebruikt heb je al twee kanalen nodig. Aan de hand van het aantal audiobronnen bepaal je hoeveel kanalen jouw mengtafel nodig heeft. Verder moet je kijken hoeveel stereo- en monokanalen je nodig hebt. Verwacht je uitbreiding, neem dan een aantal extra kanalen.

💸 Wat kost een mengtafel?

Een mengtafel kost over het algemeen tussen een paar tientjes en een kleine duizend euro. De prijs van een mengtafel wordt onder andere bepaald aan de hand van de functionaliteiten. Logischerwijs is een model met allerlei functies en een ingebouwde versterker duurder dan een mengtafel met twee kanalen en een paar functies. Wat een mengtafel kost is dus afhankelijk van diverse factoren.

Wat is een mengtafel?

Een mengtafel is een apparaat waarmee audiosignalen van verschillende audiobronnen samengevoegd worden, die je vervolgens naar je geluidsinstallatie kunt sturen. Een mengtafel bestaat uit verschillende inputs, ook wel kanalen genoemd, waar een microfoon, muziekinstrument of andere audiobron op aangesloten kunnen worden. Een mengtafel werkt standaard met meerdere kanalen, waardoor je het signaal van meerdere bronnen vanaf één apparaat kunt mixen.

Ben je bijvoorbeeld een singer-songwriter die gebruikmaakt van een zangmicrofoon, keyboard, gitaar en drumcomputer? Dan zijn er al vier signalen die gecombineerd moeten worden om vervolgens met de geluidsinstallatie verbonden te kunnen worden. Uiteraard is het daarbij fijn de verhouding in volumes tussen de verschillende kanalen te kunnen regelen. Zo wil je misschien wel dat je zang harder klinkt dan bijvoorbeeld de gitaar. Dit is op een mengtafel allemaal te regelen.

Naast dit basisprincipe zijn er natuurlijk nog meer redenen om voor een mengtafel te kiezen. Zo kan je bij sommige mengtafels ook nog effecten zoals galm per kanaal regelen en kan je per kanaal vaak het hoog, midden en laag naar wens inregelen. Al deze functionaliteiten maken het uiteindelijk mogelijk een fijne eindmix naar je geluidsinstallatie te sturen waarbij de verschillende audiobronnen samenkomen in een goed klinkend geheel.

Hoe werkt het?

Per kanaal en dus per aangesloten audiobron kan je het volume regelen. Daarnaast kan je vaak nog een flink aantal andere zaken zoals de gain en het hoog en laag inregelen. Nadat je voor meerdere kanalen het volume en de andere instellingen hebt ingesteld, komen al deze kanalen samen in een eindsectie. In deze eindsectie regel je het algehele volume dat naar je geluidsinstallatie gaat, dit wordt ook wel het main output volume genoemd. Daarnaast bieden sommige mengtafels nog de mogelijkheid om bepaalde instellingen voor het gehele geluid aan te passen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een multi-band equalizer.

Een live mixer voor diverse toepassingen

Er zijn diverse situaties waar een live mixer gebruikt kan worden. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden zetten we de meest voorkomende situaties om een live mixer te gebruiken voor je op een rij.

  • Singer-songwriters
  • Bands
  • Zanggroepen
  • En overige live scenario’s

Waar moet je op letten?

Het maken van een keuze voor een mengtafel die volledig aansluit op je behoefte kan soms lastig zijn. Er zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een live mixer. Deze zaken hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Kanalen: Bekijk goed wat je allemaal op de mengtafel aan wilt sluiten. Voor elke audiobron heb je een ander kanaal nodig. Speel je bijvoorbeeld gitaar en zing je? Dan heb je al twee kanalen nodig. Let ook goed op bij instrumenten of bronnen met een stereo of links/rechts uitgang. Je zal voor zowel de linkeruitgang als de rechteruitgang een kanaal nodig hebben. Gelukkig bestaan er ook mengpanelen met een stereo input, hiermee combineer je het links/rechts signaal tot één kanaal.
  • Geluidseffecten: Wil je graag gebruik kunnen maken van geluidseffecten? Zoek dan naar een mengtafel die is voorzien van DSP (Digital Sound Processor). Met een DSP kan je kiezen uit verschillende voorgeprogrammeerde effecten. Het gekozen effect kan naar wens op elk kanaal worden ingemixt wat vooral bij zang grote voordelen heeft. Met het juiste effect kan aan de zang zo een professioneel effect meegegeven worden voor een betere klank.
  • Afspeelmogelijkheden: Mocht je gebruik willen maken van ongebruikelijke afspeelmogelijkheden dan is het verstandig om na te gaan of er een live mixer is die deze mogelijkheid zelf biedt. Natuurlijk zou je op een kanaal van de mengtafel een aparte Bluetooth module aan kunnen sluiten, maar het is nog handiger wanneer je een live mixer met Bluetooth hebt. Bluetooth is in een live situatie erg handig. Zo kan je een smartphone via Bluetooth verbinden met de mengtafel om tussen livesets door de achtergrondmuziek te verzorgen. Naast mengtafels met Bluetooth bestaan er ook modellen met een ingebouwde USB en/of SD mp3 speler. Zo kan je je favoriete nummers op een USB-stickje of SD-kaart zetten en direct afspelen.

Verschil mengtafel en DJ mixer

De basisfuncties van een mengtafel en een DJ mixer zijn hetzelfde, maar de lay-out en functies zijn net een tikkeltje anders. Een DJ mixer is echt ontworpen voor diskjockeys om mooie overgangen te maken tussen twee tracks. De DJ mixer heeft over het algemeen maar een paar kanalen, waardoor je gemakkelijk en snel kunt schakelen tussen meerdere apparaten. Ook kan je bijvoorbeeld snel wisselen naar je koptelefoon om een nummer voor te beluisteren. Een mengtafel is juist bedoeld om meer apparaten tot een samenhangend geheel te laten klinken.

Mengtafel kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe mengtafel? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Bestel vandaag nog de door jou gewenste mengtafel en ontvang deze razendsnel in huis. Heb je toch nog een vraag? Bijvoorbeeld over het aansluiten of over welke mengtafel het best aansluit op jouw behoeftes? Neem dan contact op met onze productspecialisten.

Chatten