DAB radio's

Een DAB radio is tegenwoordig niet meer weg te denken in het gemiddelde huishouden. Met een DAB radio kun jij namelijk altijd naar je favoriete zenders luisteren in de hoogst mogelijke audiokwaliteit, zonder enige vorm van ruis of gekraak. Kies een van de vele soorten DAB radio’s en luister direct naar je favoriete muziek!

Meer
Filteren

Producten 73-88 van 88

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 73-88 van 88

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over DAB radio's
📻 Wat is DAB radio?

De afkorting ‘DAB’ radio staat voor Digital Audio Broadcasting en is een digitale vorm van radio. De digitale signalen worden verstuurd via de ether (via de lucht). Doordat het digitale signalen zijn, heb je geen last van ruis of gekraak. Hierdoor kun je met een DAB radio altijd genieten van de beste geluidskwaliteit.

📡 Is DAB radio overal te ontvangen?

De kanalen op een DAB radio zijn in bijna heel Nederland (97%) te ontvangen. Welke kanalen je precies kunt ontvangen, verschilt per regio. Veel grote kanalen zijn wel in meerdere regio’s te ontvangen. Om te kijken welke zenders je kunt ontvangen, moet je een autoscan op je DAB radio uitvoeren.

🌍 Werkt DAB in het buitenland?

Op een DAB radio is het nog niet mogelijk om Nederlandse radiostations in het buitenland te ontvangen. Ook buitenlandse radiostations zijn in Nederland niet te ontvangen. Het is wel mogelijk om met een DAB radio naar de lokale stations te luisteren in het land waar je bent. Wanneer je een DAB radio met wifi hebt, is het wel mogelijk om je favoriete radiostation te ontvangen. Hiervoor moet je wel verbonden zijn met een wifiverbinding.

🔧 Hoe stel je DAB radio in?

Als een DAB radio voor het eerst wordt aangesloten op de stroomvoorziening, zal de DAB+-functie automatisch worden ingeschakeld. De radio zoekt direct naar geschikte zenders. Deze zenders worden ook automatisch opgeslagen. Op veel van onze modellen kun je gemakkelijk nieuwe zenders zoeken door op ‘scan’ te drukken. Je dient op ‘scan’ te drukken tot ‘scanning’ op je display verschijnt. Voor de duidelijkheid: dit kan op elk model variëren.

💰 Wat kost een DAB plus radio?

De prijs van een DAB radio varieert per model en de mogelijkheden van de radio. Bij MaxiAxi.com variëren de prijzen van een DAB radio van een paar tientjes tot ruim honderd euro. De prijs van een DAB plus radio bij MaxiAxi ligt gemiddeld tussen de 60 en 80 euro, maar varieert door de steeds vernieuwende functies en hardware.

🗓 DAB radio: vanaf wanneer?

Hoewel de toekomst van de analoge radio steeds onzekerder wordt, zijn er voorlopig nog geen plannen om FM uit te schakelen. In Europa zijn al wel een aantal landen die hun FM-netwerken hebben afgeschakeld. Onder meer Noorwegen werkt sinds 2017 enkel nog met een digitaal signaal.

DAB+ radio is goede vervanger van FM

Een DAB+ radio is een digitale radio waar je al jouw favoriete stations, via de ether, op kunt ontvangen. Digital audio broadcasting, in de volksmond DAB radio of DAB+ radio, bestaat al ruim dertig jaar, maar heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De techniek staat niet stil en er wordt constant gekeken naar verbeteringen.

Ruim dertig jaar geleden werd naar een opvolger van de analoge radio gezocht, waarna de DAB radio werd ontwikkeld. De belangrijkste reden om de zoektocht naar een opvolger te starten, was om de luisteraars meer gemak en keuze te bieden. Door de jaren heen heeft de nieuwe techniek zich zo goed ontwikkeld, dat de DAB+ radio een kleine tien jaar geleden op de markt verscheen.

DAB+ radio staat garant voor een nog betere geluidskwaliteit dan zijn voorganger, heeft meer dan dertigduizend kanalen en geeft geen ruis of gekraak bij een slecht bereik. Deze voordelen hebben er onder meer voor gezorgd dat de toekomst van FM steeds onzekerder wordt. Vooralsnog heeft Nederland echter nog geen plannen om FM definitief te vervangen voor de DAB+ radio. Maar de kans lijkt groot dat FM over een aantal jaren wel tot het verleden behoort. Noorwegen nam in 2017 al afstand van de analoge radio en Zwitserland, Duitsland en Engeland werken eraan. Hierdoor lijkt Nederland in de toekomst niet achter te kunnen blijven op de rest van Europa met een DAB+ radio.

Waarom een DAB radio?

In veel huishoudens is een DAB radio niet meer weg te denken. En dat is zeker niet gek als je naar de vele voordelen van het audioapparaat kijkt. Het belangrijkste voordeel is dat je digitaal signaal krijgt, waardoor je altijd de beste geluidskwaliteit hebt. Als we deze variant vergelijken met een FM radio valt het op dat het geluid van dit model een stuk constanter is. Een analoge variant heeft regelmatig te maken met een wisselend signaal, waardoor er ruis ontstaat. Wanneer er bij een DAB+ radio signaal is, is de kwaliteit beduidend beter.

Een ander voordeel is dat de stations niet aan frequenties gekoppeld zijn, maar dat de namen van de stations op alfabetische volgorde staan. Dat betekent dat je niet de frequentie van het radiostation hoeft te onthouden, maar dat je het station gewoon op naam kunt zoeken. Bovendien sla je je favoriete zender ook gemakkelijk op. Je kunt ze vaak vastzetten op een zender naar keuze, waardoor je het niet telkens hoeft op te zoeken.

Hoe werkt een DAB radio?

Zowel FM als DAB radio werkt met een signaal, die via de ether wordt ontvangen. Het grote verschil is echter dat DAB+ radio met digitale signalen werkt, waardoor de geluidskwaliteit altijd van betere kwaliteit is dan van FM.

Door dit verschil hoef je ook niet op zoek naar de precieze golflengte (frequentie) van de zender op jouw locatie, maar kun je scannen naar de naam van het radiostation. Bij een DAB+ radio komen automatisch de zenders naar boven, die jij kunt ontvangen.

Verschil DAB en DAB+

Tegenwoordig worden de termen ‘DAB radio’ en ‘DAB+ radio’ nog steeds veelvuldig gebruikt, maar wat is het verschil bij DAB en DAB+? Daar is eenvoudig antwoord op te geven. DAB+ radio is simpelweg de verbeterde versie van DAB radio. Tegenwoordig worden vrijwel alleen nog maar DAB+ radio’s geproduceerd. Bovendien wordt de term ‘DAB’ vaak nog voor het gemak genoemd, terwijl men duidelijk de DAB+ bedoelt.

Soorten van de radio DAB plus

In ons aanbod vind je diverse soorten. Je hebt vast wel bepaalde wensen waar jouw nieuwe radio DAB plus aan moet voldoen. Kies je voor een basismodel of wil je liever een type met meerdere afspeelmogelijkheden zoals een model met FM? De keuze is aan jou! Om de beste keuze te maken die aansluit bij jouw wensen kun je natuurlijk elke DAB+ radio langsgaan, maar je kunt ook gebruikmaken van de handige filteropties aan de linkerkant van onze pagina. We zetten vier filteropties voor je op een rijtje.

DAB radio met bluetooth

De eerste die we voor je uitlichten, is de DAB radio met bluetooth. Je kunt met een DAB radio natuurlijk naar alle verschillende Nederlandse radiostations luisteren, maar toch kun je niet je eigen playlist draaien. Wanneer je deze playlist wilt luisteren, is bluetooth een uitstekende aanvulling op je radio.

DAB radio met FM

Ondanks dat veel stations tegenwoordig wel te vinden zijn op je DAB radio, zijn er altijd uitzonderingen. Daarom hebben veel van onze modellen ook de mogelijkheid om FM te ontvangen. Wil je dus ook naar je favoriete station luisteren zonder dat die is aangesloten bij DAB? Ga dan voor DAB radio’s met FM. Met deze modellen kun je zowel de duizenden DAB kanalen ontvangen als de FM-zenders.

DAB radio met wifi

Wanneer je kiest voor een DAB radio met ‘wifi’ weet je zeker dat je niet in de problemen komt met het signaal. Bovendien kun je zowel stations uit je eigen land als uit het buitenland ontvangen. Met deze variant kun je letterlijk elke zender die op het internet staat zonder problemen ontvangen.

DAB radio met afstandsbediening

Een heel andere optie is het kiezen voor een DAB radio met afstandsbediening. Door te gaan voor een DAB+ radio met afstandsbediening kun je heel eenvoudig alle functies van je radio bedienen vanaf een afstandje.

Wekkerradio DAB+

Een van de handigste functies op een DAB radio is de wekkerradio DAB+. Met deze functie word je elke ochtend lekker wakker en hoef je geen wekker meer te zetten op je telefoon. Met een wekkerradio word je niet alleen met een fijn gevoel wakker, maar kun je ook je ochtend goed beginnen met je lievelingsmuziek. Bovendien kun je ‘m zo instellen dat de muziek automatisch stopt wanneer je gaat slapen. Bij het kopen van een DAB radio moet je, als je dit wil, dus zeker even kijken of het ook een wekkerradio DAB+ is.

Voeding

Onze DAB radio’s zijn er, zoals eerder gezegd, in vele uitvoeringen. Waar je net de belangrijke filteropties hebt gelezen, is het ook mogelijk om het soort voeding te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om een variant met een accu of batterij te nemen, maar hebt ook de mogelijkheid om voor een DAB+ radio met USB-aansluiting of op netstroom te gaan. Het voordeel van een variant met accu of batterij is dat je het ook gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld je werk, camping of tuin. Hierdoor kun je overal genieten van je favoriete zenders.

Meer weten over DAB radio?

Productspecialist Rob vertelt je in de onderstaande video alles over een DAB radio. In de video bespreekt Rob onder meer de verschillen tussen DAB en FM, de voordelen en welke alternatieven er zijn. Bekijk de video om alles te weten over DAB.

Advies over je DAB radio

We vinden het belangrijk dat je voor een lange tijd plezier beleeft van jouw nieuwe DAB radio. Klinkt goed? Dat is ook wat je denkt als je jouw nieuwe DAB+ radio hoort! Bij vragen, neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar en helpen je verder met de zoektocht naar een DAB+ radio die helemaal bij jou past.

Chatten