DAB radio's

Een DAB radio is tegenwoordig een onmisbaar item in de meeste huishoudens. In bijna iedere keuken, woonkamer of slaapkamer is wel een DAB radio te vinden. Met dit type radio kun je namelijk altijd naar je favoriete zenders luisteren in de hoogst mogelijke audiokwaliteit, zonder enige vorm van ruis of gekraak. Scoor nu een DAB radio en luister razendsnel naar je favoriete muziek!

Meer
Filteren

Producten 25-48 van 97

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 25-48 van 97

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over DAB radio's
📻 Wat is DAB radio?

De afkorting ‘DAB’ radio staat voor Digital Audio Broadcasting en is een digitale vorm van radio. De digitale signalen worden verstuurd via de ether (via de lucht). Doordat het digitale signalen zijn, heb je geen last van ruis of gekraak. Hierdoor kun je met een DAB radio altijd genieten van de beste geluidskwaliteit.

📡 Is DAB radio overal te ontvangen?

De kanalen op een DAB radio zijn in bijna heel Nederland (97%) te ontvangen. Welke kanalen je precies kunt ontvangen, verschilt per regio. Veel grote kanalen zijn wel in meerdere regio’s te ontvangen. Om te kijken welke zenders je kunt ontvangen, moet je een autoscan op je DAB radio uitvoeren.

🌍 Werkt DAB in het buitenland?

Op een DAB radio is het nog niet mogelijk om Nederlandse radiostations in het buitenland te ontvangen. Ook buitenlandse radiostations zijn in Nederland niet te ontvangen. Het is wel mogelijk om met een DAB radio naar de lokale stations te luisteren in het land waar je bent. Wanneer je een DAB radio met wifi hebt, is het wel mogelijk om je favoriete radiostation te ontvangen. Hiervoor moet je wel verbonden zijn met een wifiverbinding.

🔧 Hoe stel je DAB radio in?

Als een DAB radio voor het eerst wordt aangesloten op de stroomvoorziening, zal de DAB+-functie automatisch worden ingeschakeld. De radio zoekt direct naar geschikte zenders. Deze zenders worden ook automatisch opgeslagen. Op veel van onze modellen kun je gemakkelijk nieuwe zenders zoeken door op ‘scan’ te drukken. Je dient op ‘scan’ te drukken tot ‘scanning’ op je display verschijnt. Voor de duidelijkheid: dit kan op elk model variëren.

💰 Wat kost een DAB plus radio?

De prijs van een DAB radio varieert per model en de mogelijkheden van de radio. Bij MaxiAxi.com variëren de prijzen van een DAB radio van een paar tientjes tot ruim honderd euro. De prijs van een DAB plus radio bij MaxiAxi ligt gemiddeld tussen de 60 en 80 euro, maar varieert door de steeds vernieuwende functies en hardware.

🗓 DAB radio: vanaf wanneer?

Hoewel de toekomst van de analoge radio steeds onzekerder wordt, zijn er voorlopig nog geen plannen om FM uit te schakelen. In Europa zijn al wel een aantal landen die hun FM-netwerken hebben afgeschakeld. Onder meer Noorwegen werkt sinds 2017 enkel nog met een digitaal signaal.

Wat houdt DAB radio in?

Een DAB radio is een digitale radio waar je al jouw favoriete stations, via de ether (lucht), kunt ontvangen. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en wordt in de volksmond ook wel DAB+ genoemd. DAB radio stelt luisteraars in staat om radiozenders te ontvangen en te beluisteren met behulp van digitale signalen in plaats van de traditionele analoge uitzendingen. Dit resulteert in een verbeterde geluidskwaliteit en helderheid.

Hoe werkt DAB+ radio?

Zowel DAB+ radio als FM radio werkt met een signaal dat via de ether wordt ontvangen. Het grote verschil is echter dat DAB+ radio met digitale signalen werkt, waardoor de geluidskwaliteit van DAB radio altijd van betere kwaliteit is dan die van FM. Door dit verschil hoef je ook niet op zoek naar de precieze golflengte (frequentie) van de zender op jouw locatie, maar kun je scannen naar de naam van het radiostation. Bij een DAB+ radio komen automatisch de zenders naar boven die je kunt ontvangen.

Het verschil tussen DAB en DAB+

De termen 'DAB radio' en 'DAB+ radio' worden nog steeds veelvuldig door elkaar heen gebruikt, maar is er wel een verschil tussen DAB en DAB+? DAB+ is simpelweg een verbeterde versie van DAB radio. Tegenwoordig worden vrijwel uitsluitend DAB+ radio's geproduceerd. Het is echter nog steeds gebruikelijk dat men gemakshalve de term 'DAB' noemt, terwijl men eigenlijk DAB+ bedoelt.

DAB+ radio: dé vervanger van FM

Ruim dertig jaar geleden werd naar een opvolger van de analoge radio gezocht, waarna de DAB+ radio werd ontwikkeld. De belangrijkste reden om de zoektocht naar een opvolger te starten, was om de luisteraars meer gemak en keuze te bieden. Door de jaren heen heeft de nieuwe techniek zich zo goed ontwikkeld, dat de DAB radio een kleine tien jaar geleden op de markt verscheen.

DAB+ radio staat garant voor een nog betere geluidskwaliteit dan zijn voorganger en geeft geen ruis of gekraak bij een slecht bereik. Deze voordelen hebben er onder meer voor gezorgd dat de toekomst van FM steeds onzekerder wordt. Vooralsnog heeft Nederland echter nog geen concrete plannen om FM definitief te vervangen voor DAB+ radio. Maar de kans lijkt groot dat FM over een aantal jaren wel tot het verleden behoort.

Noorwegen nam in 2017 al afstand van de analoge radio, terwijl er in België sinds 1 januari 2023 geen FM radio’s verkocht mogen worden. In België moet een radio minstens DAB+ hebben. Steeds meer landen werken eraan om FM uit te bannen. Hierdoor lijkt Nederland in de toekomst niet achter te kunnen blijven op de rest van Europa met een DAB+ radio. In deze blog lees je er alles over!

De voordelen van een DAB radio

Dat een DAB radio in veel huishoudens niet meer weg te denken is, is zeker niet gek als je naar de vele voordelen van het audioapparaat kijkt. We sommen de belangrijkste pluspunten voor je op.

  • Beste geluidskwaliteit: Het belangrijkste voordeel is dat je een digitaal signaal krijgt, waardoor je altijd de beste geluidskwaliteit hebt. Als we deze variant vergelijken met een FM radio valt het op dat het geluid van dit model een stuk stabieler is. Een analoge variant heeft regelmatig te maken met een wisselend signaal, waardoor er ruis ontstaat. Wanneer er bij een DAB+ radio signaal is, is de kwaliteit beduidend beter.
  • Op naam van station zoeken: Een ander voordeel is dat de stations niet aan frequenties gekoppeld zijn, maar dat de namen van de stations op alfabetische volgorde staan. Dat betekent dat je niet de frequentie van het radiostation hoeft te onthouden, maar dat je het station gewoon op naam kunt zoeken. 

Afspeelmogelijkheden op een DAB plus radio

In ons assortiment vind je tientallen DAB plus radio’s met stuk voor stuk verschillende mogelijkheden. Je zult een afweging moeten maken tussen een basismodel of bijvoorbeeld een DAB plus radio met Bluetooth én wifi. Om de beste keuze te kunnen maken kun je natuurlijk elke DAB radio langsgaan, maar je kunt ook gebruikmaken van de handige filteropties aan de linkerkant van deze pagina. We lichten vier afspeelmogelijkheden voor je toe.

DAB radio met Bluetooth

De eerste optie is een DAB radio met Bluetooth. Je kunt met een basismodel van een DAB plus radio natuurlijk naar alle verschillende Nederlandse radiostations luisteren, maar met een DAB radio met Bluetooth kun je bijvoorbeeld ook je eigen Spotify-playlist afspelen. Een model met Bluetooth is een uitstekende keuze wanneer je regelmatig je eigen afspeellijst wilt afspelen.

DAB radio met FM

Hoewel DAB radio’s steeds vaker alle radiozenders kunnen ontvangen, blijven er natuurlijk altijd uitzonderingen. Daarom hebben veel van onze modellen ook de mogelijkheid om FM te ontvangen. Wil je dus ook naar je favoriete station luisteren die nog niet via je DAB plus radio te ontvangen is? Ga dan voor een DAB radio met FM. Met deze modellen kun je zowel de DAB als de FM-zenders ontvangen.

DAB radio met wifi

Met een DAB radio met wifi, ook wel internetradio genoemd, kun je zowel stations uit je eigen land als uit het buitenland ontvangen. Met deze variant kun je letterlijk elke zender die op het internet staat zonder problemen ontvangen.

DAB radio met cd-speler

Met de aanschaf van een DAB radio met cd-speler geniet je van de veelzijdigheid om zowel digitale radiozenders te beluisteren als naadloos over te schakelen naar je favoriete cd. Het is zo simpel als je favoriete nummer in de DAB radio met cd-speler plaatsen, waarna je kunt genieten van een scala aan hits en complete albums.

Verschillende stijlen: van moderne tot retro radio’s

In het assortiment van MaxiAxi.com vind je radio’s in verschillende stijlen, variërend van moderne tot retro radio’s. Moderne varianten zijn vaak strak en minimalistisch, met gladde lijnen en een eigentijds design dat goed past bij moderne interieurs. Deze radio's zijn vrijwel altijd voorzien van de meest luxe functionaliteiten zoals Bluetooth en wifi.

Een retro radio is qua uiterlijk juist het tegenovergestelde en combineert de moderne functionaliteiten met een klassiek ontwerp, geïnspireerd op de stijlvolle radio's uit de jaren '50 en '60. Ze zijn vaak voorzien van houten behuizingen, analoge draaiknoppen en vintage details, waardoor ze een vleugje retro-charme toevoegen aan elke ruimte.

Hoe wil je je DAB radio van stroom voorzien?

Je hebt de vrijheid om te kiezen uit verschillende opties om je DAB-radio van stroom te voorzien. Je kunt een variant met een handige accu of batterij selecteren, maar je kunt ook genieten van de flexibiliteit van een DAB-radio met een handige USB-aansluiting. Tot slot kun je er ook voor kiezen om je radio gewoon op netstroom aan te sluiten. Het voordeel van een variant met accu of batterij is dat je de radio ook gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld je werk, de camping of de tuin. Hierdoor kun je overal genieten van je favoriete zenders.

DAB wekkerradio

Met een DAB wekkerradio word je elke ochtend lekker wakker en hoef je geen wekker meer te zetten op je telefoon. Met een DAB wekkerradio word je niet alleen met een fijn gevoel wakker, maar kun je ook je ochtend goed beginnen met je lievelingsmuziek. Bovendien kun je de DAB wekkerradio zo instellen dat de muziek automatisch stopt wanneer je gaat slapen. Bij het kopen van een DAB radio moet je, als je dit wil, dus zeker even kijken of het ook een DAB wekkerradio is.

Meer weten?

Productspecialist Rob vertelt je in de onderstaande video alles over DAB radio’s. In de video bespreekt Rob onder meer de verschillen tussen DAB en FM, de voordelen en welke alternatieven er zijn. Bekijk de video om alles te weten te komen over DAB radio’s.

DAB radio kopen?

We vinden het belangrijk dat je voor een lange tijd plezier beleeft van jouw nieuwe DAB radio. Neem daarom bij vragen contact met ons op zodat we je kunnen helpen bij het vinden van een DAB radio die helemaal bij jou past. Klinkt goed, toch? In elk geval net zo goed als jouw nieuwe DAB radio! Op zoek naar een ander apparaat om muziek af te spelen in je woonkamer of keuken? In onze Home & HiFi-categorie vind je talloze opties!

Chatten