Wat is het verschil tussen DAB radio en internetradio?

Wat is het verschil tussen DAB radio en internetradio?

Er zijn een aantal verschillen tussen DAB radio en internetradio. Zowel DAB radio als internetradio hebben de toekomst, maar wat zijn nu de verschillen tussen een DAB radio en internetradio? In deze blog behandelen we alle verschillen en voordelen van beide modellen. Lees dus snel verder om de verschillen tussen DAB radio en internetradio te weten te komen.

1. Manier van ontvangen van radiostations

Het eerste verschil tussen DAB radio en internetradio is de manier waarop de radio’s zenders ontvangen. Een DAB radio is een draadloze radiotechnologie die gebruikmaakt van lokale uitzendfrequenties om radiostations te ontvangen, terwijl een internetradio gebruikmaakt van internetverbinding om radiostations van over de hele wereld te streamen.

2. Zenderaanbod

Een ander verschil tussen DAB radio en internetradio is in het voordeel van een internetradio. Het grote voordeel van internetradio's is de onbeperkte keuze aan zenders en de flexibiliteit om te luisteren wanneer je maar wilt, waar je ook bent. Met een internetradio kun je tot wel tienduizenden radiostations van over de hele wereld ontvangen. Dus of je nu Oostenrijkse tirolermuziek, Braziliaanse dansmuziek of Nederlandse pop wilt luisteren, met een internetradio heb je een enorm zenderaanbod. Een DAB radio kan over het algemeen enkel regionale radiostations ontvangen, afhankelijk van de locatie.

3. Ontvangst

Een derde verschil tussen DAB radio en internetradio is het ontvangst.


Het derde verschil is misschien wel het belangrijkste verschil tussen DAB radio en internetradio. DAB radio is beperkt tot het bereik van de uitzendtoren, wat betekent dat het signaal kan worden beïnvloed door geografische factoren zoals bergen, gebouwen en andere obstakels. Aan de andere kant is een internetradio niet beperkt tot geografische grenzen en kan het wereldwijd worden gestreamd, mits er een internetverbinding beschikbaar is. Eerder schreven we al een blog over het verbeteren van een mogelijke slechte DAB ontvangst, maar met internetradio voorkom je het issue ook zolang je een stabiele internetverbinding hebt.

4. Plaatsgebonden

Als vierde verschil tussen een DAB radio en internetradio gaan we in op de plek waar je jouw radio kunt plaatsen. Een internetradio heeft altijd internetverbinding nodig, waardoor je ‘m alleen kunt gebruiken op plekken waar je internet hebt. Een internetradio wordt over het algemeen het meest gebruikt in huiselijke situaties of in kantoren, omdat daar de internetverbinding vaak goed voor elkaar is. Een DAB radio is een stuk minder gebonden aan een vaste plaats. Zolang er DAB signaal en stroom is, kun je deze radio gebruiken. Of je ‘m nu in je keuken, schuur of tuin wilt gebruiken. Bedenk voor de keuze tussen een DAB radio en internetradio dus altijd goed of je internet of DAB hebt op de plek waar je ‘m wilt plaatsen.

5. Alternatief van FM radio

Een perfect alternatief van FM radio is een DAB radio, met dezelfde werking als FM.

Het is algemeen bekend dat FM radio op den duur zal verdwijnen, waardoor je op zoek moet naar een alternatief voor het ontvangen van de welbekende radiofrequenties. Als je een fervent luisteraar van FM radio bent, is een DAB radio simpelweg het perfecte alternatief en ook nog eens toekomstbestendig. Het verschil tussen DAB radio en internetradio zit ‘m in de besturing. DAB en FM zijn een-op-een met elkaar te vergelijken, omdat ze beide op basis van radiofrequenties werken. Wanneer je er dus gewend aan bent om FM te luisteren, is een radio met DAB een aanrader. Internetradio werkt op een andere manier, waardoor het dus even wennen zal zijn om radio te luisteren via je internetradio.

DAB radio v.s internetradio

Om het maken van een keuze tussen een DAB radio en een internetradio voor jou nog een stukje makkelijker te maken vertelt Rob je er in de onderstaande video alles over!

Wat geniet jou voorkeur?

Je weet nu precies wat de verschillen tussen DAB radio en internetradio is, waardoor je zelf kunt bepalen waar voor jou de voorkeur ligt. Om je van een nóg beter advies te voorzien, schreven we eerder een blog over de beste DAB radio’s en over de voordelen van een internet radio tuner. Op basis van de verschillen tussen DAB radio en internetradio en de twee blogs van hierboven kun je bepalen wat jij nodig hebt. Heb je toch nog vragen? Onze productspecialisten geven je graag het beste advies.

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Wanneer je de beste DAB+ radio wilt kopen, ben je uiteraard op zoek naar de radio die goed bij jouw budget past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden en zetten wij de 6 beste DAB+ radio’s voor 2024 op een rij. Beste DAB+ radio: de bestsellers Interesse in de beste DAB+ ...
Heb jij de pech dat je een slechte ontvangst DAB hebt? Helaas kan dat in een uitzonderlijk geval voorkomen. Ondanks dat DAB een dekking heeft van 97% zijn er situaties (voornamelijk binnen) waarbij de ontvangst niet optimaal is. Onze klantenservice krijgt zo af en toe dan ook de vraag wat je kan doen om een eventuele slechte ontvangst van DAB te ...
FM-radio, de meest bekende vorm van radio, is een van de weinige mediavormen die een aantal decennia onaangetast is gebleven. Bij andere soorten media ontwikkelt de technologie zich razendsnel. De manier waarop tegenwoordig naar de televisie wordt gekeken is bijvoorbeeld niet meer te vergelijken met hoe dit pak 'm beet 10 jaar geleden gebeurde door...
De internet radio tuner maakt het mogelijk om in de allerbeste kwaliteit radio te luisteren. Haperingen en storingen zijn verleden tijd dankzij de superstabiele verbinding van de internet radio tuner. In deze blog vertellen we je over de 5 grootste voordelen van de internet radio tuner. 1. Het gemak van een internet tuner Met een internet tuner ...

Gerelateerde producten

Chatten