Wat is de beste DAB+ radio?

Wat is de beste DAB+ radio?

Wanneer je een DAB+ radio wil kopen ben je uiteraard op zoek naar de allerbeste radio voor jouw budget. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden. 

Hoe een DAB+ radio werkt

We zullen eerst even snel uitleggen wat een DAB+ radio precies doet zodat je weet hoe het werkt. DAB+ is naast de internetradio de modernste manier om naar radio te luisteren. In plaats van een analoog signaal ontvang de DAB+ radio een digitaal signaal. Zowel het FM als DAB+ signaal wordt via de ether (via de lucht) ontvangen. Omdat het DAB+ signaal digitaal is ontvang je een signaal die van betere kwaliteit is dan die van de FM-radio. Natuurlijk kan je de meest bekende radiozenders via DAB+ ontvangen. Er zijn overigens ook meerdere digital-only kanalen te ontvangen die je dus niet via de FM-radio kan beluisteren.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een DAB+ radio

De DAB+ functionaliteit werkt voor vrijwel alle DAB+ radio’s hetzelfde. Op dat gebied kan je dan ook lastig onderscheid maken tussen de verschillende radio’s die er op de markt zijn. Om die reden moet je dus kijken naar andere functionaliteiten om zo het onderscheid te kunnen maken.

De functionaliteiten waar DAB+ radio’s over beschikken lopen zogezegd erg uiteen. We zetten hieronder een aantal van de belangrijkste functies op een rijtje zodat je weet wat er precies op de markt is.

 • DAB+ radio met cd speler: Luister je naast de radio ook nog graag naar cd’s? Dan is een DAB+ radio met een cd speler natuurlijk ideaal. Zo heb je een alles-in-één installatie voor zowel het luisteren naar de radio als voor het luisteren naar een cd.
 • DAB+ radio met alarmfunctie: Wanneer je jouw DAB+ radio op je nachtkastje plaatst is het natuurlijk heel handig dat het apparaat multifunctioneel is. Daarom beschikken veel DAB+ radio’s ook over een alarmfunctie zodat je genoeg hebt aan één apparaat op je nachtkastje. En hoe leuk is het om wakker te worden met jouw favoriete radiozender?
 • DAB+ radio met hoofdtelefoon aansluiting: Soms wil je anderen niet lastig vallen met het geluid van je radio en dan is het handig als jouw DAB+ radio over een hoofdtelefoonaansluiting beschikt. Je sluit dan gemakkelijk een hoofdtelefoon aan zodat niemand anders last van je heeft. Dit is natuurlijk ook een ideale functie wanneer je er van houdt 's avonds laat nog radio te luisteren.
 • DAB+ radio met USB-aansluiting: Heb jij nog veel muziek als mp3 in je bezit en wil je daar ook graag nog naar kunnen luisteren? Kies dan voor een DAB+ radio met een ingebouwde mp3 speler.
 • DAB+ radio met accu: Wens je jouw DAB+ radio mee te kunnen nemen de tuin in of wil je hem ook tijdens het kamperen kunnen gebruiken? Kies dan voor een DAB+ radio met accu. Zo kan je je DAB+ radio overal gebruiken en ben je niet afhankelijk van een stopcontact.
 • DAB+ radio met Bluetooth: Naar je favoriete Spotify playlist luisteren of nummers via Youtube afspelen? Door je smartphone draadloos via Bluetooth met de radio te verbinden wordt dit allemaal mogelijk. Naast Spotify of Youtube kan je op je telefoon natuurlijk ook naar een radiozender luisteren en het geluid via Bluetooth naar de radio streamen.
 • DAB+ radio met internet: Een aantal DAB+ radio’s is voorzien van een internetradio.
  Via het internet heb je de keuze uit meer dan 10.000 radiostations van over de hele wereld. Als je een DAB+ radio met internet wilt aanschaffen let dan goed op de aansluiting.
  DAB+ radio met netwerkaansluiting: Wanneer een radio voorzien is van een LAN aansluiting dan kan je de radio met behulp van een internetkabel met je modem verbinden. Zo ben je verzekerd van een goede verbinding met het internet om zo naar talloze internet radiozenders te luisteren.
  DAB+ radio met wifi: Een ander mogelijkheid voor een internetradio is de DAB+ radio met wifi. Een DAB+ radio met wifi kan je draadloos met je (thuis)netwerk verbinden om zo via internet naar de radio te kunnen luisteren.

Ook FM-radio luisteren?

DAB+ heeft vele voordelen maar ook een nadeel, dat is het bereik. Niet alle zenders zijn namelijk overal goed te ontvangen. Wanneer een zender slecht te ontvangen is zal het geluid steeds in zijn geheel wegvallen. Dat is natuurlijk erg storend wanneer je naar muziek wil luisteren. Daarom beschikken meerdere DAB+ radio’s ook over een FM-radio. Zo luister je toch zonder hapering naar de zender die je wil beluisteren. Natuurlijk krijg je wel te maken met wat mindere audiokwaliteit en wat meer ruis maar dit is in veel gevallen wel beter dan haperende muziek.

Geluidskwaliteit

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de situatie waarin je de DAB+ radio gaat gebruiken maar vaak is de geluidskwaliteit van een DAB+ radio van belang. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten bij het kiezen van een DAB+ radio die invloed hebben op de geluidskwaliteit van je radio.

Allereerst is het goed om te kijken of de DAB+ radio over één of meerdere speakers beschikt. Radio’s met twee speakers geven een goed stereobeeld en klinken daardoor beter dan DAB+ radio’s met één speaker. Het wattage is daarnaast een goede indicator van de hoeveelheid volume die je radio kan produceren. Bij een radio met een hoger wattage kan je aannemen dat deze harder kan dan een radio met een lager wattage.

Natuurlijk hangt de geluidskwaliteit ook samen met de onderdelen die gebruikt zijn. De prijs van een radio blijft hierin vaak een goede indicator. Vaak geldt namelijk dat er bij de duurdere DAB+ radio’s onderdelen van hoge kwaliteit zijn gebruikt.

De beste DAB+ radio

Helaas is het niet zo simpel dat één DAB+ radio voor iedereen de allerbeste keus zal zijn. Iedereen heeft namelijk zijn eigen wensen ten aanzien van een DAB+ radio. Het zal dus altijd een afweging blijven tussen de prijs, kwaliteit en de diverse functionaliteiten. Na het lezen van deze blog weet je hopelijk in ieder geval precies wat er allemaal mogelijk is en welke opties je tegen elkaar af kan wegen.

Gerelateerde berichten
 1. Wanneer stopt de FM radio in Nederland? Wanneer stopt de FM radio in Nederland?
Chatten