Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Bij MaxiAxi krijgen we regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: welke van de twee moet je kiezen? In deze blog bespreken we de verschillen tussen actieve en passieve speakers, maar bespreken we ook de voor- en nadelen van beide types afzonderlijk van elkaar.

Het concrete verschil tussen actieve en passieve speakers

Actieve en passieve speakers verschillen voornamelijk in de aanwezigheid van een ingebouwde versterker. Actieve speakers hebben er een, terwijl passieve dat niet hebben. Het verschil tussen een actieve en passieve speaker kun je vaak ook gemakkelijk zien aan de achterkant van beide types. Hieronder zie je een voorbeeld van het verschil tussen een actieve en passieve speaker.

De kenmerkende achterkanten van een actieve en passieve speakers.
Links de kenmerkende achterkant van een actieve speaker met aansluitingen en bediening op de speaker zelf. Rechts zie je een passieve speaker die alleen beschikt over aansluitingen voor speakerkabels om je versterker aan te sluiten.

Actieve speakers

Het belangrijkste kenmerk van een actieve speaker is dus dat hierbij de versterker ingebouwd is in de luidspreker zelf. Je hoeft hier dus geen losse versterker op aan te sluiten. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van actieve speakers voor je in een opsomming.

Voordelen:

  • Aansluiten fluitje van een cent: Het apparaat werkt namelijk direct en is in feite volledig plug-and-play. Stekker in het stopcontact, muziek erop en gaan met die banaan!
  • Volledig op elkaar afgestemd: Een ander voordeel is dat de luidspreker en de ingebouwde versterker vanzelfsprekend al tijdens de productie volledig op elkaar zijn afgestemd voor een optimaal geluid. Je hoeft je dus nooit af te vragen of je gekozen versterker en speakers wel de meest ideale combinatie zijn.
  • Speakers zijn op elkaar door te lussen: Ook is het een voordeel dat je een actieve speaker door kunt lussen. Dat wil zeggen dat je door middel van een simpele kabel een muzieksignaal van een actieve speaker door kunt lussen naar een volgende actieve speaker (en nog een volgende, en nog een), waardoor je dus heel eenvoudig meerdere speakers aan elkaar koppelt. Dit is ook mogelijk met één of meerdere actieve subwoofers.
  • Afspeelmogelijkheden: Daarnaast zijn er modellen die zijn uitgerust met Bluetooth, een USB- en/of SD-poort, zodat je eenvoudig zonder allerlei kabels muziek kan afspelen. Met Bluetooth stream je muziek zonder problemen vanaf je mobiel naar de speaker. 

Nadelen:

  • Stroom nodig: Een punt om rekening mee te houden bij actieve speakers is dat elke speaker stroom nodig heeft. Dit kan in sommige gevallen een nadeel zijn.
  • Bediening op speaker zelf: Wanneer je actieve speakers in een feestlocatie hangen kan het een nadeel zijn dat je publiek de knoppen op de speaker kan bedienen.
 

 

Passieve speakers

Bij een passieve speaker is er geen versterker ingebouwd, dus hierbij moet een losse versterker worden aangesloten. Dit brengt weer andere voor- en nadelen met zich mee. Uiteraard hebben we ook deze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Zelf kunnen samenstellen van een set: Een van de belangrijkste voordelen is het zelf kunnen samenstellen van een set met passieve speakers en een versterker. Gebruikers kunnen externe versterkers en apparatuur selecteren en combineren om de gewenste geluidskwaliteit te bereiken.
  • Passieve speakers hebben geen stroom nodig: Passieve speakers hebben geen stroom nodig en een luidsprekerkabel tussen de versterker en speakers is al voldoende om de speakers te laten werken. Let er op dat je kabel dik genoeg is. Vanzelfsprekend heeft een set met meer vermogen ook een dikkere luidsprekerkabel nodig. Uiteraard heeft de versterker wél stroom nodig om te werken.
  • Van één punt te bedienen: Een ander voordeel kan zijn dat er geen knoppen aan de speakers zitten. Daarmee voorkom je dus, wanneer je bijvoorbeeld op feesten draait, dat mensen aan de knoppen kunnen gaan zitten. Je kunt alles regelen vanaf je versterker of je DJ mixer die je er eventueel op kunt aansluiten. Ideaal voor DJ’s.
  • Gemakkelijk te upgraden: Passieve speakers hebben geen geïntegreerde componenten zoals een versterker, waardoor deze relatief gemakkelijk geüpgraded kan worden.

Nadelen:

  • Transporteren: Qua vervoer is een passieve speaker set wat minder handig. Je moet natuurlijk meerdere verschillende apparaten vervoeren en op elkaar aansluiten.
  • Extra ruimte nodig: Bij een passieve speaker heb je een versterker nodig, wat weer extra ruimte in beslag neemt door extra apparatuur en bekabeling.
 

 

Extra optie: Actieve-passieve speakerset

Naast actieve en passieve speakers heb je ook de mogelijkheid om te gaan voor een tussenweg. Er zijn namelijk ook actieve-passieve speakersets, een set met één actieve speaker en één passieve speaker. In de volksmond wordt echter ook gesproken van een actieve stereoset, zodat het duidelijk is dat er geen aparte versterker nodig is. De werking van zo’n set is vrij simpel. De passieve speaker wordt gevoed door de versterker van de actieve speaker en kan eenvoudig worden verbonden via de meegeleverde luidsprekerkabel.

Welke speaker moet je kiezen?

Er is geen simpel en eenduidig antwoord te geven op de vraag welk type speaker je moet kiezen. Prijstechnisch is het verschil verwaarloosbaar want passieve speakers zijn, samen met de benodigde versterker, ongeveer even duur als actieve speakers. Je moet de keuze dus puur maken op basis van de toepassing. 

Wat zijn je plannen met de set? Hoe en waar wil je de geluidsinstallatie gaan gebruiken? Wij hopen dat je op basis van de hierboven genoemde voor- en nadelen van beide typen speakers tot een goede keuze kunt komen. En mocht je nog steeds twijfelen dan staan onze productspecialisten voor je klaar om je telefonisch of via mail te adviseren en antwoord te geven op al je vragen.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten