Hoeveel speakers kan ik op mijn versterker aansluiten?

Hoeveel speakers kan ik op mijn versterker aansluiten?

Bij MaxiAxi krijgen we natuurlijk met flinke regelmaat vragen over versterkers en speakers. Soms zijn mensen al in het bezit van een versterker of hebben ze een specifiek model op het oog maar weten ze nog niet precies welke speakers bij de versterker passen. Ook weten mensen vaak niet precies hoeveel speakers ze op een versterker aan kunnen sluiten. Dit is natuurlijk wel heel erg belangrijk om te weten. Bij de verkeerde (hoeveelheid) speakers loop je het risico om je versterker op te blazen en dat is (in ieder geval in onze ogen) niet heel erg wenselijk. Vandaar deze blog, om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Welke speakers passen bij mijn versterker?

Allereerst is het belangrijk te achterhalen welke versterker je precies hebt. Er zijn namelijk meerdere soorten versterkers. De meest voorkomende versterkers zijn: PA-versterkers, HiFi versterkers, disco versterkers en 100 volt versterkers. Per soort versterker verschilt de hoeveelheid speakers die je aan kan sluiten. Daarnaast zal je ook op het soort speakers moeten letten. Voor een 100 volt versterker gebruik je namelijk ook speakers die speciaal bedoeld zijn voor 100 volt versterkers. Verderop in deze tekst zullen we voor al deze versterkers stuk voor stuk vertellen waar je op moet letten.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van speakers?

Zojuist werden de verschillende soorten versterkers al even aangehaald. Je zal op een aantal zaken moeten letten bij het kiezen van de juiste speakers. Allereerst zal je de versterker natuurlijk moeten kunnen aansluiten. Kijk daarom goed naar de aansluitingen die je op de versterker vindt. Er zijn een aantal soorten kabels die doorgaans worden gebruikt voor het aansluiten van speakers op een versterker. De meest voorkomende kabels zijn:

 • Luidsprekerkabels met open eind
 • Speakon kabels
 • 6.3mm jack speakerkabel

Misschien nog wel belangrijker is de minimale impedantie (weerstand) waarmee de versterker belast moet worden. Dit verschilt per versterker en deze impedantie staat vrijwel altijd achterop je versterker vermeld. Verderop in deze tekst geven we je wat meer informatie over wat deze minimale impedantie precies inhoudt.

Naast de impedantie en aansluitingsmogelijkheden is er nog een belangrijke factor en dat is het wattage (vermogen) van de versterker. Het wattage van je versterker moet enigszins overeenkomen met het wattage van de speakers. Wanneer een versterker een veel lager wattage heeft dan de speakers die je er op aansluit zal de versterker boven zijn eigen vermogen moeten gaan werken (ook wel clippen genoemd). Wanneer een versterker aan het clippen is dan zal het geluid vervormd klinken en dat is ook direct het teken om het volume terug te draaien. Doe je dat niet dan blaas je namelijk je speakers op. Wanneer een versterker een veel hoger wattage heeft dan de speakers die je er op aansluit aankunnen dan moet je ervoor waken dat je de speakers niet overbelast waardoor je ze ook opblaast.

Hoeveel speakers kan ik op mijn PA versterker aansluiten?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven. Het aantal speakers wat je kan aansluiten is afhankelijk van de pa versterker en de passieve speakers zelf. Dit heeft o.a. te maken met de weerstand (uitgedrukt in ohm, het symbool van weerstand is Ω) van de aan te sluiten speakers. Zoals je eerder in deze blog kon lezen is het van belang om rekening te houden met de minimale weerstand waarmee een versterker belast moet worden. Heb je een versterker die met minimaal 8 ohm belast moet worden en sluit je daar ook 8 ohm speakers op aan dan is er niets aan de hand. Anders wordt het wanneer je speakers van 4 ohm aan wilt sluiten. Deze weerstand is lager dan de weerstand waar de versterker aankan en dat kan resulteren in het opblazen van je versterker.

Bij het gebruik van meerdere speakers is de manier van aansluiten van belang. Je kunt speakers namelijk in serie of parallel aansluiten. De manier van aansluiten heeft invloed op de weerstand waardoor het best kan zijn dat je je speakers zonder problemen aan kunt sluiten.

Speakers in serie aansluiten

Afbeelding 1: Speakers in serie aansluiten

Speakers parallel aansluiten

Afbeelding 2: Speakers parallel aansluiten

Hoe bereken je nou de weerstand van de per kanaal aangesloten speakers?

 • Wanneer je ze in serie aansluit tel je de weerstand bij elkaar op.
  Bijvoorbeeld: 4Ω + 4Ω = 8Ω
 • Wanneer je de speakers parallel aansluit zal je een deelsom moeten maken.
  Voorbeeld: 2 luidsprekers van 8 ohm zorgen voor een weerstand van (8Ωx8Ω)/(8Ω+8Ω) = 4 ohm

Wel goed om te weten is dat het door de versterker uitgestuurde vermogen wijzigt bij verschillende weerstanden. 

Even simpel gesteld: Je hebt een stereo versterker die bij een weerstand van 8 ohm 100W per kanaal geeft. Bij deze versterker zou je dus een speaker moeten zoeken met een vermogen van ongeveer 100W met een impedantie van 8 ohm. Zou je nu op dezelfde versterker 2 speakers per uitgang willen aansluiten (dus totaal 4 speakers) dan zou je bijvoorbeeld 2 speakers van 4 ohm kunnen nemen die je parallel aansluit (waardoor de weerstand weer 8 ohm wordt). Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat de versterker 100W geeft en dat dit vermogen verdeeld wordt over beide speakers. Elke speaker krijgt dus 50W.

Als laatste is het goed om te weten dat als een versterker over meerdere aansluitmogelijkheden per kanaal beschikt (bijvoorbeeld schroefterminals en speakon) dat je deze beide uitgangen als één moet zien. Sluit je op beide uitgangen een 8 ohm speaker aan dan is dat voor de versterker 4 ohm.

Hoeveel speakers kan ik op mijn 100 volt versterker aansluiten?

Een van de grootste voordelen van 100 volt versterkers is dat je er heel veel speakers op aan kan sluiten. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de weerstand mits je over 100 volt speakers beschikt. Daarnaast is het van belang om na te gaan op welk wattage (vermogenstapping) je de speakers kan gebruiken. Het gecombineerde wattage van alle speakers die je aansluit op de 100 volt versterker mag niet boven +/- 90% van het wattage van de versterker uitkomen. Voor een complete uitleg over alles waar je zou moeten weten over een 100 volt systeem raden we je aan deze blog te lezen.

Hoeveel speakers kan ik op mijn disco versterker aansluiten?

Een disco versterker verschilt in dit geval niet veel van een PA versterker. Het is wederom van groot belang om na te gaan of je versterker de weerstand die de speakers bieden aankan. Ook het aansluiten van meerdere speakers is mogelijk, je dient echter wel weer na te gaan of de weerstand die de speakers bieden niet teveel wordt voor de versterker.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van 2 versterkers waardoor je meer speakers aan kan sluiten. In sommige gevallen zijn versterkers uitgerust met een onversterkte uitgang. Wanneer dit het geval is kan je een RCA kabel gebruiken om 2 of meer versterkers met elkaar te verbinden. Wanneer je versterker niet van een dergelijke uitgang is voorzien kan je het nog oplossen met splitters. De volgende afbeelding laat zien hoe:

Versterker aansluitschema

De kabels die je nodig hebt om het aansluitschema uit bovenstaande afbeelding te realiseren zijn: 
https://www.maxiaxi.com/pd-connex-kabel-2x-rca-male-1x-rca-female-30cm/
https://www.maxiaxi.com/skytronic-audiokabel-2x-rca-2x-rca-1-2m/ (in dit geval zal elke andere reguliere RCA kabel ook volstaan)

Hoeveel speakers kan ik op mijn HiFi versterker aansluiten?

HiFi versterkers zijn weer een klasse apart. Veel HiFi versterkers hebben namelijk meerdere aansluitingen voor speakers. Een surround / HiFi speakerset bestaat namelijk vaak uit meerdere speakers. Zo wordt er naast de gebruikelijke front speakers ook nog gebruik gemaakt van rear speakers en een center speaker. Er kan verschil zitten in de weerstand die de verschillende uitgangen aankunnen. Besteed daarom enige aandacht aan het lezen van de gebruiksaanwijzing om zo te voorkomen dat je de versterker te zwaar belast. Verder verschilt de werking van een HiFi versterker in essentie niet zoveel van PA of disco versterkers. Je zal namelijk weer op dezelfde punten zoals weerstand en wattage moeten letten.

Gerelateerde berichten
 1. Word de BAAS van de kerstborrel! Word de BAAS van de kerstborrel!
 2. Welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speakers? Welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speakers?
 3. De beste speakers voor een feestje De beste speakers voor een feestje
Chatten