Het verschil tussen actieve en passieve speakers

Het verschil tussen actieve en passieve speakers

Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers? Die vraag krijgen wij heel regelmatig bij MaxiAxi. En misschien nog wel belangrijker… Voor welke moet je kiezen? Omdat daar geen eenduidig antwoord op te geven is hebben we besloten om hier een blogpost over te schrijven.

Om te beginnen gaan we de actieve en passieve speakers apart onder de loep nemen. Wat zijn nu de kenmerken van beide? Wat zijn de overeenkomst en juist de verschillen?

Actieve speakers

Het belangrijkste kenmerk van een actieve speaker is dat hierbij de versterker ingebouwd is in de luidspreker zelf. Je hoeft hier dus geen losse versterker op aan te sluiten. Dit heeft voor- en nadelen. Zo is het aansluiten natuurlijk een peulenschil. Het apparaat werkt namelijk direct en is in feite volledig plug en play. Stekker in het stopcontact, muziek erop en gaan met die banaan!


Een ander voordeel is dat de luidspreker en de ingebouwde versterker vanzelfsprekend al tijdens de productie volledig op elkaar zijn afgestemd voor een optimaal geluid. Je hoeft je dus nooit af te vragen of je gekozen versterker en speakers wel de meest ideale combinatie zijn.
Ook is het een voordeel dat een actieve speaker doorlusbaar is. Dat wil zeggen dat je door middel van een simpele kabel een muzieksignaal van een actieve speaker kunt doorlussen naar een volgende actieve speaker (en nog een volgende, en nog een) waardoor je dus heel eenvoudig meerdere speakers aan elkaar koppelt. Dit is ook mogelijk met één of meerdere actieve subwoofers.


Een actieve speaker heeft uiteraard de mogelijkheid voor het aansluiten van een externe bron zoals een cd spelermixer, laptop, smartphone, iPad ect. Daarnaast zijn er modellen welke zijn uitgerust met een USB of SD speler zodat je eenvoudig zonder allerlei kabels muziek kan afspelen vanaf een USB stick of SD kaart. Actieve speakers zijn ook leverbaar met Bluetooth zodat je draadloos muziek kan streamen vanaf een smartphone of tablet.
Het feit dat alles in één apparaat is ingebouwd zorgt er voor dat ook het vervoeren van je installatie zo gemakkelijk mogelijk is. Wanneer je vaak op verschillende locaties van je geluidsinstallatie gebruik wilt maken is dit natuurlijk ideaal en je zou zelfs kunnen kiezen voor een mobiele speaker met wieltjes en een handvat.
Een punt om rekening mee te houden bij actieve speakers is dat elke speaker stroom nodig heeft. Dit kan in sommige gevallen een nadeel zijn.

Passieve speakers

Bij een passieve speaker is geen versterker ingebouwd dus hierbij moet een losse versterker worden aangesloten. Daarmee valt dus meteen een voordeel weg die een actieve speaker wel biedt. Bij een passieve speaker moet namelijk een juiste versterker worden gekozen zodat de speaker op de juiste manier kan worden aangestuurd. Uiteraard kunnen wij je hierin adviseren.

Natuurlijk kan een passieve speakerset ook de nodige voordelen hebben ten opzichte van een actieve set. De passieve speakers hebben bijvoorbeeld geen stroom nodig en een luidsprekerkabel tussen de versterker en speakers is voldoende. Hierbij is het wel van belang dat deze kabel niet te dun is. Vanzelfsprekend heeft een set met meer vermogen ook een dikkere luidsprekerkabel nodig.

Een ander voordeel kan zijn dat er geen knoppen aan de speakers zitten. Daarmee voorkom je dus, wanneer je bijvoorbeeld op feesten draait, dat mensen aan de knoppen kunnen gaan zitten. Je kunt alles regelen vanaf je versterker of je DJ mixer die je er eventueel op kunt aansluiten.
Qua vervoer hoeft de passieve speakerset niet per sé nadelig te zijn ten opzichte van een actieve set. Zeker wanneer je gebruikmaakt van een flightcase kan het aansluiten van een passieve set zelfs eenvoudiger zijn. Alles hangt af van hoe en waar je de set wilt gaan gebruiken.

Welke moet je kiezen?

Op die vraag is zoals gezegd geen eenduidig antwoord te geven. De verschillen in prijzen tussen een set actieve speakers en een set passieve speakers samen met een versterker zijn verwaarloosbaar. Je moet de keuze dus puur maken op basis van de toepassing. Wat zijn je plannen met de set? Hoe en waar wil je de installatie gaan gebruiken?
Wij hopen dat je op basis van de hierboven genoemde voor- en nadelen van beide typen speakers tot een goede keuze kunt komen. En mocht je nog steeds twijfelen dan staan wij graag voor je klaar om je telefonisch of via mail te adviseren of antwoord te geven op al je vragen.

Gerelateerde producten

Chatten