Wat is een PA systeem?

Wat is een PA systeem?

Een PA systeem is een volledig uitgerust audio systeem. Een compleet PA systeem bevat alles wat je nodig hebt om het geluid van een instrument, stem of een andere audio-uitgang te versterken. Een PA systeem zorgt ervoor dat het ingangssignaal het voor een groot / groter publiek hoorbaar wordt
Bestaand uit luidsprekers, microfoons, versterkers en soms extra apparatuur zoals mixers, statieven, draagtassen en kabels, worden PA systemen overal gebruikt. Van optredens in het park tot openbare evenementen, feesten en partijen, een PA systeem kan niet ontbreken.

Wat is een PA systeem?

PA is een afkorting voor de term ‘Public Adress’. Misschien wordt na het lezen van deze term al wel iets duidelijker in welke richting je moet denken maar de term PA blijft natuurlijk redelijk cryptisch. Gelukkig is dat wat de term duidt een stuk simpeler, PA systemen zijn namelijk simpelweg geluidsinstallaties die bedoeld zijn om geluid te versterken voor een groot publiek. De kans is dan ook groot dat je al naar veel PA systemen hebt geluisterd op bijvoorbeeld festivals, tentfeesten maar ook op bruiloften en in cafés. Op deze locaties wordt gebruik gemaakt van een PA systeem om bijvoorbeeld een band of DJ van versterking te voorzien maar ook voor het houden van toespraken zijn PA systemen dus erg geschikt.


PA systemen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Meestal worden PA systemen als op zichzelf staande systemen beschouwd en vaak bestaan ze uit een of meerdere actieve of passieve PA luidsprekers die op stands zijn geplaatst. Dit is de meest voorkomende samenstelling maar andere samenstellingen komen natuurlijk ook voor.

Waaruit bestaat een PA systeem?

Zoals je wellicht al weet varieert de apparatuur binnen een PA systeem afhankelijk van de omstandigheden. Maar het staat buiten kijf dat de volgende producten in ieder geval onderdeel moeten zijn van een PA systeem:

Luidsprekers

De luidsprekers kunnen worden gezien als een van de belangrijkste onderdelen van een PA systeem aangezien de luidsprekers het geluid produceren. PA luidsprekers kunnen zowel in vorm als grootte variëren en kunnen actief of passief zijn. Actieve luidsprekers zijn voorzien van een ingebouwde versterker terwijl passieve luidsprekers geen ingebouwde versterker hebben en met behulp van een externe versterker van versterking moeten worden voorzien. De keuze voor passieve en actieve luidsprekers hangt af van de voorkeur van de gebruiker. Actieve luidsprekers genieten normaal gesproken de voorkeur van gebruikers die genieten van een allround en compleet systeem. Passieve luidsprekers zijn geschikt voor degenen die hun eigen aparte versterker aan hun systeem willen toevoegen.

De mixer

Het mengpaneel is het centrale punt van je PA systeem, hier regel je het geluid en het volume dat uit je PA komt. Hier komen alle in en uitgangen samen. Je kunt de mixer zien als de spil van je hele systeem en daarmee is de mixer een belangrijk onderdeel van elk volledig functionerend systeem.

Versterkers

Of je een versterker nodig hebt hangt af van de luidsprekers die je hebt. Degenen die actieve luidsprekers in hun systeem gebruiken hebben geen extra versterker nodig. Voor degenen die ervoor hebben gekozen om passieve luidsprekers in hun systeem op te nemen is een versterker vereist. Weet je niet precies welke versterker het beste past bij jouw passieve speakers? Dan raden we je aan de volgende blog te lezen: Welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speakers?

Wat heb ik nog meer nodig bij een PA systeem?

De onderdelen van een PA systeem die in de vorige alinea zijn benoemd zijn ronduit noodzakelijk bij het samenstellen van een complete PA. Minder noodzakelijk maar zeker van grote meerwaarde zijn de volgende artikelen:

Subwoofer(s)

Hoewel subwoofers dus niet altijd een even belangrijk onderdeel zijn van een PA systeem kunnen deze speakers van grote meerwaarde zijn. Zeker wanneer er muziek met veel lage tonen afgespeeld zal worden over de PA brengt het gebruik van een subwoofer voordelen met zich mee. Subwoofers ontlasten je speakers namelijk door een groot deel van de lage tonen op zich te nemen, daarnaast zorgt het gebruik van een woofer voor volle lage klanken.

Microfoons, kabels en meer

In de voorgaande tekst hebben we de meest essentiële aspecten van een PA systeem beschreven. Maar er zijn genoeg accessoires die mogelijk toch nodig zijn om de werking van het PA systeem aan je behoeften te laten voldoen.

Wie spraak wil versterken als onderdeel van een optreden of juist voor een toespraak zal er voor moeten zorgen dat er een microfoon is die goed aansluit op het PA systeem. Bedrade microfoons zijn hiervoor de makkelijkste keuze gezien deze direct aangesloten kunnen worden op menig geluidsinstallatie. Maar er zijn ook veel alternatieven op de markt voor draadloze microfoons voor iedereen die op zoek is naar wat meer bewegingsvrijheid.

Kabels kunnen natuurlijk bij geen enkel systeem ontbreken. Zonder de juiste bekabeling wordt het lastig de juiste connectie te maken. De soorten kabels die gebruikt worden voor PA systemen kunnen erg variëren, het is namelijk afhankelijk van de aansluitingen op je PA. De kans is echter groot dat een of meer van de volgende kabels gebruikt zullen worden:

  • Jack kabels; deze kabels worden voornamelijk gebruikt om instrumenten te verbinden met een PA systeem.
  • RCA kabels; deze kabels worden vaak gebruikt in combinatie met mobiele telefoons, laptops en andere apparaten en kunnen gebruikt worden om externe apparatuur te verbinden met een mixer.
  • XLR kabels; deze kabels worden voornamelijk gebruikt om microfoons te verbinden met een mengpaneel.


Tot slot

PA systemen zijn onmisbaar wanneer muziek of geluid versterkt moet worden. Hopelijk is het na het lezen van deze tekst voor jou duidelijk wat een PA systeem is en waar een dergelijk systeem uit bestaat. Heb je toch nog vragen over een specifiek PA systeem of wil je graag geholpen worden bij het samenstellen van je eigen PA? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten