Heb ik mijn speaker opgeblazen?

Heb ik mijn speaker opgeblazen?

Heb ik mijn speaker opgeblazen? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Hoog tijd dat onze productexpert Rob hier wat meer uitleg over geeft. Allereerst vinden wij het natuurlijk ontzettend vervelend dat jij problemen hebt met je speaker. We gaan er tenslotte vanuit dat je deze blog pas leest op het moment dat je een probleem hebt.

Wat bedoelen we met ‘opgeblazen’?

Een opgeblazen speaker, ook wel luidspreker genoemd, is een speaker die door onkundig gebruik defect is geraakt. Dit komt in de meeste gevallen doordat het volume langdurig te ver opengedraaid is of omdat je versterker en speaker geen goede match zijn. Dit laatste kan uiteraard alleen het geval zijn bij passieve speakers want daarbij heb je nog een losse versterker nodig. Actieve speakers zijn speakers die een ingebouwde versterker hebben dus die match is sowieso altijd goed.

Hoe herken je een opgeblazen speaker?

Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt. Hoor je helemaal niets meer? Dit kan ook een teken zijn dat je speaker opgeblazen is.

Hoe voorkom je een opgeblazen speaker?

Als je gezocht hebt op ‘opgeblazen speakers’ en je bent aandachtig deze blog aan het lezen, dan is het waarschijnlijk al te laat. Toch leggen we je even uit hoe je een fiasco kunt voorkomen.

Allereerst is het van belang om te weten dat geen enkele set niet opgeblazen kan worden. 100% veilig zit je dus nooit. Net zoals het bij een auto aan je eigen rijgedrag ligt of je wel of geen bekeuring krijgt. Je auto kan vast harder rijden dan de toegestane snelheid dus het is aan jou om ervoor te zorgen dat je je aan die snelheid houdt.

Bij speakers werkt het ook zo. Zet je de installatie te hard dan gaat deze kraken of vervormen en dat is het teken dat je bezig bent om de boel kapot te maken. Hoor je vervorming? Draai het volume dan altijd zo snel mogelijk dicht tot de vervorming verdwenen is. Indien de vervorming ook bij lager volume hoorbaar blijft dan ben je waarschijnlijk al te laat en is de eerste schade een feit.

Wat kan ik doen om de kans te verkleinen?

Het begint  bij een juiste combinatie van speakers en versterker. Hoe raar het ook klinkt maar met een te lichte versterker is het zeker mogelijk om je speakers op te blazen. Een te lichte versterker gaat namelijk eerder clippen wat, simpel gezegd, betekent dat je versterker een verstoord signaal naar de speakers stuurt. Omdat de speaker niet met dit verstoorde signaal om kan gaan blaas je hem op.

Nu zou je misschien denken dat je dan een te zware versterker moet nemen maar dat is ook niet helemaal waar. Een te zware versterker kan in elk geval wel alles uit jouw speaker halen maar ga je té ver dan kan het zijn dat je teveel vermogen de speaker in stuurt waardoor deze het simpelweg niet aan kan met opblazen tot gevolg.

Wat raakt er beschadigd als je een speaker opblaast?

Het “opblazen” van een speaker moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen. Het opblazen van een speaker wil namelijk zeggen dat de spoel beschadigd raakt. Vaak is het zo dat de spoel door het verstoorde signaal of door het te hoge vermogen zo heet wordt dat hij letterlijk verbrandt.

Opgeblazen speaker
Opgeblazen speaker

Hoe controleer je of de speaker opgeblazen is?

Het is belangrijk dat je eerst contact opneemt met het bedrijf waar je de speaker(s) gekocht hebt voor je onderstaande test uitvoert. Kunnen zij jou niet verder helpen of weet je niet meer waar de speaker is aangeschaft? Dan helpen de volgende stappen om een conclusie te kunnen trekken.

Let op, voordat je begint:

Actieve speaker: Haal de speaker van de netspanning! (stekker uit het stopcontact)
Passieve speaker: Koppel de speaker los van de versterker.

Volg vervolgens de onderstaande stappen:

  • Leg de speaker op z’n rug.
  • Pak een schroevendraaier en haal de grill (het rooster) voor de woofer weg.
  • Verdeel je vingers over de woofer, zoals op de onderstaande afbeeldingen.
  • Druk de woofer heel zachtjes ongeveer een centimeter in en laat daarna weer los.
  • Wat voel je en wat hoor je? Het kan goed zijn om dit zo duidelijk mogelijk te omschrijven en hiermee aan te kloppen bij het bedrijf waar je de speaker gekocht hebt. 

Heb ik mijn speaker opgeblazen? Doe de test
Test - Heb ik mijn speaker opgeblazen? 

Is de speaker opgeblazen of is er toch iets anders aan de hand?

Je hebt bovenstaande stappen zorgvuldig doorlopen en nu wacht je natuurlijk in spanning op het resultaat.

  • Hoor je een schrapend of krassend geluid? Dan schuurt de spoel tegen de magneet en is de kans groot dat jouw speaker opgeblazen is.
  • Het indrukken van de woofer moet kunnen zonder daadwerkelijk kracht te zetten. Moet je toch best een beetje kracht zetten om hem in te drukken of zit hij helemaal vast? In dat geval is je woofer hoogstwaarschijnlijk opgeblazen.

Ondanks het feit dat een schrapend geluid of een moeilijk in te drukken speaker eigenlijk al de nodige zekerheid biedt is er maar één manier om écht te bepalen of je speaker is opgeblazen en dat is door de speaker open te snijden. Alleen dan kan je de spoel bekijken en zien of deze verbrand is.

Een opengesneden speaker. Je ziet ook duidelijk de zwarte spoel.
Een opengesneden speaker. Je ziet ook duidelijk de zwarte spoel.

Is een opgeblazen speaker te repareren?

Nee, in principe is dat niet het geval. Heb je je speaker opgeblazen? Dan is de enige oplossing om de woofer of tweeter volledig te vervangen. Neem daarvoor contact op met het bedrijf waar je de speaker gekocht hebt om te kijken of de speaker los leverbaar is.

Overigens is het in sommige gevallen wel mogelijk om een opgeblazen speaker te repareren. Reconen wordt dat genoemd. Maar voordat we je blij maken met een dood vogeltje.. Reconen is alleen weggelegd voor hele dure luidsprekers waarbij de tijd die het allemaal kost ook loont. Daarbij moet voor dergelijke speakers dan ook een speciale recone set verkrijgbaar zijn. Voor de meeste speakers is daarom reparatie niet mogelijk en moet de volledige woofer simpelweg vervangen worden. Je kunt er op dat moment voor kiezen om een nieuwe speaker te kopen of om de woofer te vervangen.

 

 

Hoe zit het met garantie?

Het opblazen van een speaker valt helaas nooit onder de garantie. Dit komt omdat de schade door onkundig gebruik ontstaan is. Wij vergelijken het altijd met schade aan een auto die je net gekocht hebt. Je geeft de autoverkoper een hand en trots stap je in je nieuwe bolide. Bij het uitrijden van de garage rijd je langs een paaltje met een dikke kras als gevolg. Hoe vervelend het ook is, de schade is de verkoper niet te verwijten en zal dus ook niet onder de garantie vallen.

Zo is het bij een opgeblazen speaker ook. De kosten van een eventuele reparatie of vervanging van een opgeblazen speaker zijn dus altijd voor eigen rekening. Heb je de speaker bij MaxiAxi gekocht? Neem dan altijd even contact op met onze klantenservice want vaak kunnen wij jou wel tegemoet komen met een leuke korting of een andere oplossing om de pijn iets te verzachten. Maar het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je je speaker gewoon niet opblaast.

Daarom hierbij advies om nooit meer te vergeten:

Zorg ervoor dat het geluid niet vervormt

  • Hoor je vervorming? Draai het volume dan altijd (direct!) terug tot de vervorming weer weg is.
  • Heeft je versterker clip lampjes? Deze mogen op de maat van de bass zéér kort oplichten (je moet daarbij denken in de richting van een kwart seconde) maar zeker niet lang aan blijven staan. Een seconde is dus al te lang. Het oplichten van het clip lampje geeft namelijk aan dat de versterker op dat moment al een verstoord signaal naar de speaker(s) uitstuurt. Hij is dan dus al aan het clippen.

Bekijk de video over opgeblazen speakers

Om het voor jou nog gemakkelijker te maken hebben we ook een video gemaakt waarin onze collega Rob het onderwerp onder de loep neemt. Bekijk hem hier:

Speaker opgeblazen?

Heb je na het lezen van deze blog en/of het bekijken van de video nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, misschien krijg je onze productexpert Rob wel te spreken!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Chatten