Alles wat je zou moeten weten over een 100 volt systeem

Alles wat je zou moeten weten over een 100 volt systeem

Heb je een winkel, horecagelegenheid, grote loods, sportaccommodatie of magazijn? Of ben je gewoon op zoek naar een systeem waarmee je veel speakers op één versterker aan kan sluiten? Dan is een 100 volt systeem dé oplossing voor jouw situatie. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een 100 volt systeem.

Wat is een 100 volt systeem? En wanneer heb je een 100V systeem nodig?

Het 100V systeem, 100 volt dus, wordt veel gebruikt in ruimtes waar geluid over een groot oppervlak verdeeld moet worden. Op een 100V versterker kan je veel meer speakers aansluiten dan op een normale versterker. Hierdoor kan je met 100V speakers het geluid heel gelijkmatig over een ruimte verspreiden.

Muziek kan bijvoorbeeld op een relatief laag volume worden gezet en toch op iedere plek in de ruimte even goed te horen zijn. 100 volt speakers worden voor vele verschillende doeleinden gebruikt. Hierbij kun je denken aan evenementen waarbij lange kabels nodig zijn, omroepinstallaties en achtergrondmuziek in warenhuizen, bedrijfshallen, supermarkten, winkelcentra en bijvoorbeeld op stations of bij sportvelden.

Wanneer je een 100 volt systeem nodig hebt hangt dus een beetje af van hetgeen wat je wil bereiken. Maar vaak komt het er op neer dat wanneer je een grote ruimte van mooi gespreid geluid wil voorzien een 100 volt systeem zich hier goed voor leent.

Magazijnen en kledingwinkels zijn de perfecte plekken voor een 100volt speaker.

Waarom heet het 100V?

Een 100v speaker bevat een transformator. Die transformator zorgt ervoor dat de speaker een bepaald vermogen ‘opneemt’ uit de versterker. Er zijn 100V speakers voor verschillende vermogens. Staat er op de speaker dat deze geschikt is voor 100V/50W, dan neemt de speaker dus 50 watt op.

Wat zijn precies de voordelen van een 100 volt systeem?

100 volt speakers maken het mogelijk om dunnere kabels te gebruiken. Dit is ten eerste al zeer voordelig, zeker wanneer er grote afstanden liggen tussen de versterker en de speakers. Een ander voordeel is dat je meerdere speakers met een laag vermogen kunt aansluiten zonder dat je hierbij rekening hoeft te houden met de impedantie (weerstand à Ohm). Je hoeft met 100V speakers dus geen ingewikkelde berekeningen te maken met betrekking tot de weerstand van de aangesloten speakers. Als je aan de gang gaat met 100V speakers is het wel belangrijk dat het wattage van alle speakers samen nooit meer is dan zo’n 90% van het maximale vermogen van de versterker.

Welke 100 volt versterkers zijn er?

Als je onze site al even bekeken hebt dan zal je wel tot de conclusie gekomen zijn dat de keuze aan 100 volt versterkers reuze is. Dan is het ook begrijpelijk dat je jezelf afvraagt wat de verschillen zijn.

Verschillende vermogens

Laten we beginnen met het wattage. Ook bij 100 volt systemen is het wattage (het vermogen) van belang. Wat het belang hiervan is zullen we straks nog beschrijven. Het wattage verschilt in ieder geval per versterker. Zo zijn er versterkers van slechts 25 watt tot versterkers van wel 240 of 360 watt. Hierbij geldt dat meer wattage er simpelweg voor zorgt dat je meer vermogen hebt en uiteindelijk meer speakers aan kan sluiten of de aangesloten speakers van meer vermogen kan voorzien (en meer vermogen is een hoger volume).

Afspeelmogelijkheden

De afspeelmogelijkheden verschillen ook per versterker. Zo zijn er versterkers met een ingebouwde Bluetooth ontvanger zodat je een draadloze verbinding met de versterker kunt maken vanaf bijvoorbeeld een smartphone, tablet, etc. Daarnaast zijn er modellen met een ingebouwde mp3 speler. Deze versterkers hebben dan een USB aansluiting waarop je een USB stick met mp3 muziek kan aansluiten. Ook zijn er versterkers met een ingebouwde radio. Op vrijwel alle 100V versterkers vind je een of meerdere microfooningangen en een lijningang (AUX ingang) ontbreekt natuurlijk ook niet. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een versterker met een bepaalde afspeelmogelijkheid dan hebben we het makkelijk voor je gemaakt, op de pagina 100 volt versterkers kan je namelijk aan de linkerzijde de gewenste afspeelmogelijkheden selecteren.

Werken met 'zones'

Naast het wattage en de afspeelmogelijkheden zit er nóg een groot verschil tussen sommige versterkers. Dat is de mogelijkheid om met ‘’zones’’ te werken.  Door met zones te werken kan je verschillende ruimtes bijvoorbeeld apart van elkaar in volume regelen of de zones individueel aan of uit schakelen. Het is zelfs mogelijk om per zone de audiobron te selecteren zodat niet elke zone (ruimte) hetzelfde hoort.  Door deze mogelijkheid kan eenvoudig een multi-zone geluidssysteem worden opgezet voor muziekvoorziening in bijvoorbeeld de horeca of openbare ruimtes. Per ruimte/zone kan dus met de juiste versterker het volume worden bepaald. Indien gewenst is het bij 100V systemen zelfs nog mogelijk om het volume in de zone zelf te regelen. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Welke 100 volt speakers zijn er?

Net als bij de versterkers is er ook weer veel keuze bij de 100 volt speakers. Naast dat er variërende modellen zijn in verschillende prijs/kwaliteitscategorieën zijn er een aantal verschillende soorten speakers op te merken, namelijk:

  • Inbouw /plafond speakers : Dit soort speakers is ideaal wanneer je de speakers graag mooi weg wilt werken in het plafond bij bijvoorbeeld een kantoor of winkel.
  • Opbouw speakers : Dit soort speakers lenen zich uitstekend voor magazijnen of fabriekshallen echter zullen deze speakers ook zeker niet misstaan binnen een eventuele winkelomgeving. Het grote voordeel is dat ze niet in een plafond gemonteerd hoeven worden maar gewoon aan een muur bevestigd kunnen worden. In de meeste gevallen wordt hiervoor een muurbeugel met de speakers meegeleverd.
  • Hoornluidsprekers : Een hoornluidspreker wordt gebruikt om geluid over grotere afstanden te projecteren. Dit soort speakers is dan ook dan ook bij uitstek geschikt voor o.a. winkelcentra, evenemententerreinen, promenades, bouwmarkten, sportvelden, etc. 
  • Buitenspeakers:  Met een buitenspeaker kan je ook buiten genieten van heerlijke achtergrondmuziek. Ideaal voor een terras, pretpark, tuin of grote overkapping dus! Let bij de keuze van de buitenspeakers op de IP waarde van de speaker, die geeft aan in welke mate de speaker geschikt is voor buiten. Zo is het bij de ene speaker beter om hem onder een overkapping / afdakje te hangen terwijl de andere speaker rustig het hele jaar door in de stromende regen kan staan.

Mocht je er toch niet helemaal zeker van zijn of een speaker de juiste is voor jouw situatie, neem dan gerust contact onze klantenservice.

 

 

Hoe moet je een 100 volt systeem aansluiten?

Om een 100 volt systeem aan te sluiten hoef je geen techneut te zijn. Een beetje kennis helpt echter wel, dus hier geven we je vast wat uitleg over het aansluiten van een 100 volt systeem.

Speakers

Laten we beginnen met het aansluiten van de speaker(s). Vaak zie je bij 100 volt speakers dat er verschillende wattages vermeld staan, dit zijn de zogeheten tappings en deze tappings maken het mogelijk het wattage van de speaker te bepalen. Deze verschillende wattages zorgen er in feite voor dat jij het meeste uit je versterker kan halen. Het is namelijk zo dat het totale wattage van alle speakers die je aansluit niet boven zo’n 90% van het wattage van wat de versterker uit mag komen.

Laten we het aan de hand van een simpel voorbeeld wat duidelijker maken:

Stel, je hebt een 100 volt versterker van 100 watt en speakers met tappings van 5, 10 en 15W. Dan kan je er bijvoorbeeld 9 speakers op aansluiten die op de 10 watt tapping staan (= totaal 90W). Maar je kan ook 4 speakers op de 10 watt en  10 speakers op de 5 watt tapping aansluiten (= ook weer 90W totaal). Maar het is dus ook mogelijk om 3x 15W, 3x 10W en 3x 5W (ook weer 90W) aan te sluiten. In principe maakt de verdeling van het wattage dus niet uit, zolang je maar niet boven zo’n 90% van het wattage van de versterker uit komt. Het verschil qua wattage zit hem in het volume. De speaker die op de 5W tapping staat zal minder volume geven dan de speaker die op de 10W tapping staat. En logisch, de speakers op de 10W tapping geeft op zijn beurt weer minder volume dan de speaker op 15W.

Dan nog even over de speling van 10% bij het versterkervermogen. Deze 10% speling is nodig om de weerstand van een (lange) speakerkabel op te vangen. Een lange speakerkabel zorgt er namelijk voor dat er als het ware iets van het maximale wattage wordt afgesnoept. Om die reden is het dus aan te raden een aantal watts (ongeveer zo’n 10% dus) over te houden.

Bekabeling

Nu we het toch over bekabeling hebben is dit een mooi bruggetje naar het volgende onderdeel van het aansluiten, namelijk: de bekabeling zelf! In principe raden we je eigenlijk altijd aan om voor specifieke 100 volt luidsprekerkabel te kiezen. Deze kabel heeft namelijk een dubbele coating (ook wel dubbel geïsoleerd genoemd). Aangezien er 100 volt spanning op deze kabel komt te staan is het natuurlijk wel zo fijn om er zeker van te zijn dat niemand zich tijdens het aanraken van deze kabel kan bezeren. Bij een normale speakerkabel kunnen minuscule barstjes in de kabel nog wel eens voorkomen, vandaar dat wij het liefst het zekere voor het onzekere nemen en altijd het gebruik van een dubbel geïsoleerde speakerkabel adviseren.

Versterker

Na het monteren en instellen van de speakers en het leggen van de bedrading komen we bij het laatste onderdeel aan, de versterker. De meeste versterkers zijn voorzien van schroeven met klemmen om de speakerkabels aan te sluiten. Als je de schroef losdraait dan sluit je het gestripte einde van je kabel aan op de 100 volt (+) & COM (-) aansluitingen achterop de versterker. Let hierbij goed op de polariteit! Vervolgens draai je het volume eerst omlaag, steek je de stekker van de versterker in het stopcontact en begin je iets af te spelen via één van de afspeelmogelijkheden. Wanneer je nu het volume rustig omhoog draait zal het geluid van je nieuwe 100 volt installatie hoorbaar moeten worden.

Alles over 100 volt systemen

Ontdek in deze video alles wat je moet weten over 100-volt systemen van onze productspecialist Rob. Door zijn waardevolle tips op te volgen, kun je binnenkort genieten van een ongeëvenaarde geluidservaring. Met de kennis die je opdoet, kun je het ideale systeem kiezen dat perfect aansluit op jouw specifieke wensen en eisen, en kun je het maximale uit jouw geluidsinstallatie halen.

Vragen over 100 volt speakers?

Lukt het na deze uitleg toch niet helemaal of zijn er nog zaken onduidelijk? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Onze experts zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden of om je te helpen bij het samenstellen van jouw 100 volt geluidsinstallatie.

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde berichten
Plafond speakers zijn een mooie uitkomst voor veel situaties. Doordat plafond speakers mooi weg zijn te werken in menig plafond, zijn de looks misschien wel het grootste voordeel van plafond speakers. In deze blog vertellen we je wat een plafond speaker precies is en leggen we je uit welke soorten plafond speakers er zijn. Tot slot vertellen we je ...
Bij MaxiAxi krijgen we natuurlijk met flinke regelmaat vragen over versterkers en speakers. Soms hebben mensen er al één in bezit of hebben ze een specifiek model op het oog, maar weten ze nog niet precies welke speakers er bij passen. Of ze stellen ons de vragen: hoe moet ik mijn speakers aansluiten op versterker en waar moet ik op ...
Plafondspeakers zie je tegenwoordig bijna overal, van badkamers tot in restaurants. Maar voordat de plafondspeakers werken, moeten ze nog geïnstalleerd worden. In dit blog leggen we je precies uit hoe je in slechts vier stappen de plafondspeakers inbouwt! Stap 1: Boor een gat in het plafond De eerste stap is het boren van een gat in je plafond. ...
Speakers onder overkapping zijn onmisbaar als je heerlijk wilt genieten van je favoriete muziek in je tuin. Zo kun je tijdens het ontspannen of tijdens een gezellige avond met vrienden genieten van je favoriete muziek door de speakers onder je overkapping. Maar waar moet je op letten als je speakers onder overkapping wilt plaatsen? In deze blog ...

Gerelateerde producten

Chatten