Brom uit speakers: alle mogelijke oorzaken en oplossingen!

Brom uit speakers: alle mogelijke oorzaken en oplossingen!

Een brom uit je speakers is meer dan frustrerend, maar vaak is er een reden voor dit brommende geluid. In deze blog bespreken we de oorzaken van de klinkende brom uit je speakers en geven we je aan hoe je de brom kunt voorkomen en oplossen. Lees snel verder als je de brom uit je speakers wilt halen!

Er klinkt een brom uit mijn speakers, is dit normaal?

Over het algemeen is het bekend dat er een erg lichte brom uit je speakers kan klinken. Zelfs als je geen muziek afspeelt, kan er een brom op de achtergrond te horen zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat deze brom nooit hinderlijk mag zijn en dat de brom niet door je muziek heen mag klinken. Simpel gezegd moet de brom uit je speakers naar de achtergrond verdwijnen zodra je muziek afspeelt.

Als de brom tijdens het luisteren naar muziek wél storend is, dan heb je waarschijnlijk een probleem dat je moet onderzoeken. Verderop in deze blog zetten we de mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

Waar komt het brommende geluid vandaan?

Allereerst is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er meerdere oorzaken voor een klinkende brom uit je speakers kunnen zijn. Hieronder vind je een opsomming van veelvoorkomende oorzaken, zodat je kunt bepalen welke oorzaak de brom uit jouw speakers heeft.

  • Interferentie door elektronische apparaten: De eerste oorzaak kunnen elektronische apparaten zijn. Wanneer je dergelijke apparaten in dezelfde ruimte hebt staan als je speakers kan dit storing veroorzaken, wat resulteert in een brommend geluid. Apparaten als magnetrons, routers of mobiele telefoons kunnen interferentie veroorzaken.
  • Verkeerde bekabeling: Een andere oorzaak van een brom uit speakers is het gebruik van verkeerde of beschadigde kabels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kabels onbeschadigd zijn en correct zijn aangesloten.
  • Aardlussen: Een aardlus ontstaat als je meerdere, verschillende apparaten op hetzelfde stopcontact hebt aangesloten. Door een aardlus kan er een brommend geluid klinken uit je speakers.
  • Stroomgroep: Daarnaast kan het aansluiten van verschillende apparaten op één stroomgroep ook storing veroorzaken.
  • Defect apparaat: In sommige gevallen kan je speaker ook simpelweg defect zijn, waardoor je last hebt van een brom uit je speakers. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een probleem met de interne versterker of de woofer. 

Hoe los je de brom uit je speakers op?

Je weet nu waarschijnlijk waar de brom uit je speakers vandaan komt, maar je wilt het natuurlijk ook oplossen. Hieronder geven we je daarom de meest praktische oplossingen. Of het nu gaat om problemen met bekabeling, aardlussen of interferentie van andere apparaten, we begeleiden je stap voor stap naar een bromvrije luisterervaring. 

  • Interferentie door elektronische apparaten: Schakel eerst alle apparaten die interferentie kunnen veroorzaken uit. Als de brom uit je speakers verdwijnt, is dat een goed teken. Vervolgens kun je de apparaten één voor één weer inschakelen totdat de storing weer terugkeert. Het laatste apparaat dat je hebt ingeschakeld voordat de brom terugkwam, is hoogstwaarschijnlijk de boosdoener.
  • Controleer de bekabeling: Zorg ervoor dat alle audiokabels stevig zijn aangesloten op de juiste poorten. Controleer of er geen losse verbindingen zijn en dat er geen beschadigingen zijn aan de kabels. Soms kan een slechte verbinding of een beschadigde kabel een brom uit je speakers laten klinken.
  • Voorkom aardlussen: Probeer de apparaten die op hetzelfde stopcontact zijn aangesloten op verschillende stopcontacten aan te sluiten om aardlussen te voorkomen. Als de brom aanhoudt, kun je een apparaat genaamd een "aardlusonderbreker" gebruiken om het probleem op te lossen.
  • Stroomgroep: In de ideale situatie creëer je een speciale groep voor je geluidsinstallatie, zodat je zo min mogelijk apparaten hebt die storing kunnen veroorzaken.
  • Defect apparaat: Raadpleeg het bedrijf waar je de speakers hebt gekocht of schakel een professional in om de oorzaak te achterhalen en eventuele reparaties uit te voeren.

Het raadplegen van een audio-expert of technicus kan soms nodig zijn om de specifieke oorzaak van het brommende geluid te achterhalen en op te lossen.

Toch nog vragen?

Met de bovenstaande oorzaken en oplossingen weet je alles wat je moet weten over een klinkende brom uit je speakers. Heb je toch nog vragen? Neem op werkdagen gerust contact op. Onze productspecialisten kunnen je er alles over vertellen! 

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Heb ik mijn speaker opgeblazen? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Hoog tijd dat onze productexpert Rob hier wat meer uitleg over geeft. Allereerst vinden wij het natuurlijk ontzettend vervelend dat jij problemen hebt met je speaker. We gaan er tenslotte vanuit dat je deze blog pas leest op het moment dat je een probleem hebt. Wat bedoelen we...
Bij MaxiAxi krijgen we regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: welke van de twee moet je kiezen? In deze blog bespreken we de verschillen tussen actieve en passieve speakers, maar bespreken we ook de voor- en nadelen van beide types afzonderlijk van elkaar. Het ...
Je hebt passieve speakers maar bent nog op zoek naar een bijpassende versterker of omgekeerd, je hebt een versterker en bent op zoek naar bijpassende speakers. Waar moet je rekening mee houden en hoe zorg je dat je het meeste uit deze producten haalt? In deze blog gaan we je er alles over vertellen. Voordat je verder leest is het belangrijk om te ...
Bij MaxiAxi krijgen we natuurlijk met flinke regelmaat vragen over versterkers en speakers. Soms hebben mensen er al één in bezit of hebben ze een specifiek model op het oog, maar weten ze nog niet precies welke speakers er bij passen. Of ze stellen ons de vragen: hoe moet ik mijn speakers aansluiten op versterker en waar moet ik op ...
Chatten