Speakers onder overkapping: hier moet je op letten!

Speakers onder overkapping: hier moet je op letten!

Speakers onder overkapping zijn onmisbaar als je heerlijk wilt genieten van je favoriete muziek in je tuin. Zo kun je tijdens het ontspannen of tijdens een gezellige avond met vrienden genieten van je favoriete muziek door de speakers onder je overkapping. Maar waar moet je op letten als je speakers onder overkapping wilt plaatsen? In deze blog geven we je een aantal belangrijke tips.

1. Waterbestendigheid van je buitenspeakers

Bij het plaatsen van speakers onder je overkapping of in je tuin moet je kijken naar de weerbestendigheid voor regenbuien.

Een overkapping beschermt je natuurlijk niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de regen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor buitenspeakers die waterbestendig zijn. Er zijn speciale buitenspeakers verkrijgbaar die hieraan voldoen. Deze speakers zijn voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat ze bestand zijn tegen vocht en regen. 

Wanneer je de speakers op een droge plek installeert, zoals onder een overkapping of in een veranda, is een IPX5 IP-classificatie over het algemeen voldoende. Speakers met een hogere IP-classificatie kunnen in elke buitenruimte worden geïnstalleerd, maar het is belangrijk om op de montagemethode te letten om te voorkomen dat er water in de luidspreker blijft staan. Dit kan op de lange termijn namelijk wel schade veroorzaken. Alles over de IP-waarde bij speakers onder je overkapping lees je in onze blog over waterbestendige speakers.

2. Type speakers onder de overkapping

Bedenk goed of je plafondspeakers of opbouw speakers als speakers onder je overkapping wilt

Bij het zoeken van informatie over speakers onder je overkapping, is het ook belangrijk om rekening te houden met het type geluid wat je wilt horen. Wil je vooral achtergrondmuziek of wil je juist dat het geluid goed te horen is voor een gezellige sfeer? Afhankelijk van je wensen, kun je kiezen voor verschillende soorten speakers. Wij benoemen hieronder twee type speakers die meer dan geschikt zijn als speakers onder een overkapping of in een veranda.

  • Plafondspeakers: Plafondspeakers worden voornamelijk gebruikt om in een ruimte of meerdere verschillende ruimtes achtergrondmuziek weer te geven. Plafondspeakers worden vaak verdeeld over de hele ruimte. Het voordeel van dit type speakers onder je overkapping is dat ze gemakkelijk en fraai weg te werken zijn, zodat ze nauwelijks opvallen terwijl de ruimte toch wordt voorzien van mooie achtergrondmuziek.
  • Opbouw speakers: Naast plafondspeakers is het ook een goede optie om opbouw speakers onder overkapping te gebruiken. Opbouw speakers voor buiten zijn luidsprekers die vaak met een beugel geleverd worden zodat je ze op kunt hangen aan een wand, plafond, paal, etc. Het grote verschil tussen plafondspeakers en opbouw speakers zit ‘m in het feit dat opbouw speakers vaak een krachtiger geluid kunnen produceren, waardoor de muziek net wat harder maar ook beter klinkt dan bij plafondspeakers. 

Je hebt dus verschillende opties van speakers om onder je overkapping te plaatsen. In de onderstaande carrousel vind je enkele speakers die geschikt kunnen zijn voor jouw overkapping of veranda.

 

 

3. Actief of passief

Naast de waterbestendigheid en het type speakers is het ook goed om na te gaan of je actieve of passieve speakers voor onder je overkapping wilt. 

Over het algemeen zijn actieve speakers handiger voor gebruik van speakers onder je overkapping. Actieve speakers hebben namelijk een ingebouwde versterker, waardoor er geen externe versterker nodig is om het geluid te versterken. Hierdoor is het aansluiten van de speakers en het regelen van het volume veel eenvoudiger en minder omslachtig.

Echter, als je al een externe versterker hebt en deze wilt blijven gebruiken of je liever de muziek vanaf een vaste plek wilt bedienen, dan kun je passieve speakers overwegen. Passieve speakers zijn namelijk goedkoper dan actieve speakers en kunnen nog steeds zeer goede geluidskwaliteit bieden wanneer ze correct worden aangesloten op een geschikte versterker.

4. De grootte van je overkapping

Bekijk altijd hoe groot je overkapping is om te bepalen hoeveel en welke speakers je nodig hebt

Een vierde aandachtspunt bij het kopen van speakers voor onder je overkapping is de grootte van de ruimte. Als je een grote overkapping hebt, heb je ook grotere of juist meerdere speakers nodig om het geluid goed te kunnen verspreiden. Het werkt namelijk lang niet in alle gevallen even goed om het geluid simpelweg harder te zetten, hierdoor kan het geluid namelijk vervormen waardoor het niet mooi klinkt. Laat je daarom altijd goed informeren hoeveel speakers en welke speakers jij het beste kunt aanschaffen.

5. Afspeelmogelijkheden op je speakers onder je overkapping

Er zijn tegenwoordig tal van afspeelmogelijkheden te vinden op luidsprekers. Zo zijn er voldoende speakers onder je overkapping met bijvoorbeeld Bluetooth of FM radio. De onderstaande afspeelmogelijkheden kun je over het algemeen tegen komen bij speakers voor je overkapping.

  • Muziek via Bluetooth: Wanneer jij lekker in je luie stoel zit, wil je natuurlijk niet opstaan om muziek af te kunnen spelen. Met deze functionaliteit stream je eenvoudig vanaf jouw telefoon of tablet naar de speakers onder je overkapping. Daarom is het een absolute aanrader om te gaan voor luidsprekers met Bluetooth.
  • Muziek via een kabel: Wil jij graag een laptop, cd-speler, tablet of telefoon met een kabel aansluiten op je speakers onder je overkapping? Dan heb je een model met lijningang nodig.
  • Muziek via wifi: Heb je de mogelijkheid om je speakers te verbinden met je wifi netwerk? Dan kun jij gemakkelijk muziek streamen vanaf je telefoon of tablet naar de speakers onder je overkapping. Verbind je speakers met hetzelfde wifi netwerk als jouw telefoon en stream je favoriete muziek geheel draadloos naar de speakers.
  • Muziek vanaf FM radio: Een andere optie is het luisteren van FM radio op je speakers onder je overkapping. Zo luister jij bijvoorbeeld naar je favoriete radiostation vanuit je hangmat zonder zelf de muziek te moeten bepalen.

6. Vergeet de stroom en bekabeling niet

Voor speakers onder je overkapping heb je natuurlijk ook stroom nodig. Afhankelijk van de speakers die je hebt, heb je stroom bij een van de speakers nodig wanneer je een actief/passief speakerset hebt. Wanneer je passieve speakers hebt, heb je juist stroom nodig bij de versterker.

Daarnaast moeten de speakers natuurlijk ook allemaal verbonden worden waarbij je bij een actief/passief speakerset de speakers onderling met een luidsprekerkabel verbindt. Wanneer je gebruikmaakt van passieve speakers moet je de speakers met luidsprekerkabels met de versterker verbinden.

Geniet van je speakers onder overkapping!

Het plaatsen van speakers onder je overkapping maakt de ervaring van je buitenruimte nog beter. Door rekening te houden met de bovenstaande tips, kun je ervoor zorgen dat je de juiste speakers kiest en dat ze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Zo kun je optimaal genieten van je buitenruimte en je favoriete muziek!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Plafond speakers zijn een mooie uitkomst voor veel situaties. Doordat plafond speakers mooi weg zijn te werken in menig plafond, zijn de looks misschien wel het grootste voordeel van plafond speakers. In deze blog vertellen we je wat een plafond speaker precies is en leggen we je uit welke soorten plafond speakers er zijn. Tot slot vertellen we je ...
Bij MaxiAxi krijgen we natuurlijk met flinke regelmaat vragen over versterkers en speakers. Soms hebben mensen er al één in bezit of hebben ze een specifiek model op het oog, maar weten ze nog niet precies welke speakers er bij passen. Of ze stellen ons de vragen: hoe moet ik mijn speakers aansluiten op versterker en waar moet ik op ...
Wifi speakers zijn bijna niet meer weg te denken uit veel huishoudens. Met wifi speakers stream je jouw favoriete muziek naar iedere gewenste ruimte via je telefoon of tablet. Een goed advies helpt jou om de beste wifi speakers in huis te halen. In ons assortiment vind je diverse luidsprekers die we kunnen beschouwen als de beste wifi speakers. We ...
Het vinden van de beste HiFi speakers is niet eenvoudig, omdat je te maken hebt met tal van mogelijkheden. Om je toch te laten slagen, zetten wij de vijf beste HiFi speakers volgens onze productspecialisten op een rijtje. Na het lezen van dit blog weet je precies wat de beste HiFi speakers voor jou zijn! #1 Fenton SHF80W HiFi speakers 3x 6.5" - ...
Chatten