Hoe werkt een rookmachine?

Hoe werkt een rookmachine?

Rookmachines, je bent ze vast al wel eens tegengekomen, of het nou bewust of onbewust is. Vrijwel elke discotheek heeft er wel eentje en daar zijn goede redenen voor. In deze tekst leggen we je uit wat een rookmachine is, hoe een rookmachine werkt en waarom jij er een nodig hebt. We wensen je veel leesplezier!

Wat is een rookmachine?

Voordat we je uitleggen hoe een rookmachine precies werkt is het handig eerst te weten wat het precies is. De naam verklapt natuurlijk eigenlijk al wat het is. Een rookmachine produceert in de basis simpelweg ‘rook’. De rook is echter niet hetzelfde als rook die ontstaat bij verbranding, het is eerder een soort stoom/mist die erg lijkt op rook. De rookmachine is van origine bedoeld voor het produceren van rook in discotheken, poppodia of andere feestgelegenheden. De damp die vrijkomt heeft als doel het effect van de feestverlichting te versterken. Door rook wordt een lichtstraal namelijk veel beter zichtbaar.

Is een rookmachine gevaarlijk?

Een rookmachine is in principe niet gevaarlijk. De rook die eruit komt is niet schadelijk en moet voldoen aan strenge normen. Wel wordt de spuitmond waar de stoom uitkomt erg warm. Raak deze dus niet aan want dat kan voor een vervelende brandwond zorgen. Daarnaast is het, ondanks dat het niet om verbrandingsrook gaat, aan te raden om op rookmelders te letten. Je rookmelder zal namelijk wel afgaan van de rook van een rookmachine. Je kan dus het beste rookmelders tijdelijk uitschakelen of verwijderen.

Hoe werkt een rookmachine?

Hoe het precies werkt verschilt een beetje per type. We zullen je de meest technische details dan ook besparen. De essentie blijft voor elke rookmachine echter hetzelfde. Normaal gesproken is rook een product van verbranding, rookmachines werken echter met verdamping. Water verandert van een vloeibare substantie in stoom wanneer het boven het kookpunt van 100 graden wordt gebracht. In principe gebeurt hierbij precies hetzelfde, maar dan met een speciaal ontwikkelde vloeistof die is gebaseerd op glycerol. De rookvloeistof wordt tot het kookpunt gebracht (290 graden) zodat de vloeistof zo warm wordt dat je stoom krijgt. Omdat het kookpunt relatief hoog ligt duurt het ook langer voordat de rook uiteindelijk weer verdampt, daarom blijft de rook relatief lang hangen.

Waarom heb ik een rookmachine nodig?

Laten we voorop stellen dat rookmachines op zichzelf al een ontzettend gaaf effect geven. Dat is voor velen ook al reden genoeg om er een aan te willen schaffen. Maar er is een andere belangrijke reden waarom rookmachines worden gebruikt. In de meeste gevallen worden ze gebruikt om lichteffecten te versterken. Rook weerkaatst het licht van het lichteffect waardoor het licht beter zichtbaar wordt. Als je wel eens naar een lichtshow hebt gekeken dan zullen de lichtstralen die van moving heads en lasers af komen je vast niet zijn ontgaan. Deze lichtstralen zijn voornamelijk zichtbaar door de rook die wordt gebruikt, wanneer er geen rook hangt is het effect van deze verlichting beduidend minder groot.

Welke rookvloeistof heb ik nodig?

Er zijn vele soorten rookvloeistof op de markt van eco tot ultra geconcentreerde rookvloeistof. Vrijwel alle vloeistoffen zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en laten daarnaast bij juist gebruik geen residu achter. Wat zijn dan de verschillen tussen alle rookvloeistoffen?

De verschillende soorten onderscheiden zich voornamelijk op hoe geconcentreerd de vloeistof is. Rookvloeistoffen worden vaak op waterbasis geproduceerd en bij bijvoorbeeld de ECO vloeistof en ‘normale’ rookvloeistof is een groter deel water gebruikt. We vergelijken het wel eens met de siroop die je gebruikt voor ranja, hoe meer je deze aanlengt met water hoe minder sterk de ranja wordt. Bij het gebruik van de minder geconcentreerde soorten rookmachine vloeistof zal je daarom meer vloeistof gebruiken en de tank vaker moeten bijvullen dan bij de meer geconcentreerde varianten.

Wanneer je ons assortiment rookvloeistoffen bekijkt zal je ook zijn opgevallen dat dezelfde soorten vloeistof in andere kleuren te verkrijgen zijn. Nee, de rook krijgt geen kleur. De kleuren zijn vooral bedoeld voor verhuurbedrijven, poppodia en de grotere discotheken. Dankzij de kleuren zijn bepaalde vloeistoffen gemakkelijker te onderscheiden, wanneer je de bellenblaasvloeistof en de vloeistof voor je rookmachine naast elkaar hebt staan maak je anders gemakkelijk de fout de verkeerde te pakken als ze er hetzelfde uitzien. Dankzij de kleur zorg je er dus voor dat het onderscheid tussen verschillende soorten vloeistoffen gemakkelijker te maken is. 

In principe is het dus mogelijk elke rookvloeistof te gebruiken. Het belangrijkste is dat je er wel op let dat naast alle vloeistoffen voor je rookmachine er ook vloeistoffen zijn voor onder andere hazers. Die vloeistof kan niet in je rookmachine, je zal echt rookvloeistof nodig hebben voor een rookmachine. Wil je de tank niet te vaak bij hoeven vullen? Dan is de keuze voor een geconcentreerde vloeistof aan te raden. En indien je daar niet zo veel waarde aan hecht zal de gewone rookvloeistof in vrijwel alle gevallen prima volstaan.

Mini rookmachines

Rookmachines zijn er echt in alle soorten en maten. Zo zijn er ook mini rookmachines, deze kleine variant is voornamelijk bedoeld voor gebruik in een thuissetting. Bijvoorbeeld voor een beginnende DJ op zijn slaapkamer of voor een feestje in de woonkamer. Een mini rookmachine berg je gemakkelijk op en hij staat ook zo weer klaar voor het volgende feestje. Ze produceren voldoende rook om een kleine ruimte zoals een slaap of woonkamer van een leuke hoeveelheid rook te voorzien.

Goedkope rookmachines

De prijzen lopen erg uiteen, maar gelukkig zijn er ook veel relatief goedkope rookmachines op de markt. Zeker voor een huisfeest of kleinschalig feest is het niet nodig om honderden euro's te spenderen aan een rookmachine terwijl een goedkope variant zou volstaan. Voor de goedkope rookmachines geldt vaak dat dit kleinere machines zijn. Het kan ook zijn dat je dan iets inlevert op vermogen. Zo is het wattage vaak wat lager waardoor ze vaak wat minder krachtig zijn dan de duurdere variant. Daarnaast zal het wat langer duren voordat de machine is opgewarmd en zal je niet continu rook kunnen spuiten omdat de rookmachine in de tussentijd weer even op moet warmen.

Rookmachine kopen

Ben je na het lezen van deze blog van plan een rookmachine te kopen? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. MaxiAxi heeft een uitgebreid assortiment. Van mini rookmachines tot de rookmachines die door de professionals worden gebruikt. Indien je toch nog vragen hebt adviseren we je om contact op te nemen met onze productspecialisten. Zij helpen je namelijk graag aan het antwoord op al jouw vragen.

 

Gerelateerde berichten
  1. Hoeveel vloeistof verbruikt een rookmachine? Hoeveel vloeistof verbruikt een rookmachine?
  2. Welke rookmachine moet ik kopen? Welke rookmachine moet ik kopen?
  3. Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten! Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten!
  4. 5x de beste rookmachine Halloween 5x de beste rookmachine Halloween

Gerelateerde producten

Chatten