Zo werkt een sneeuwmachine!

Zo werkt een sneeuwmachine!

Sneeuwmachines zijn, zeker in de laatste maanden van het kalenderjaar, enorm populair. Helaas hebben we de afgelopen jaren weinig geluk gehad met echte sneeuwval rond de maand december dus neemt men steeds vaker het heft in eigen handen met een sneeuwmachine. Een sneeuwmachine is de perfecte oplossing om een mooie sneeuwbui te creëren en is bovendien niet afhankelijk van de temperatuur!

Hoe werkt een sneeuwmachine?

Laten we beginnen met het feit dat de meeste sneeuwmachines helaas geen echte sneeuw produceren. De meeste modellen produceren echter een soort schuim dat heel erg lijkt op sneeuw. Dit schuim wordt geproduceerd met een speciale sneeuwvloeistof. Deze vloeistof wordt door een ventilator onder hoge druk door een nylonkous geblazen. Op deze manier ontstaat het schuim en wordt het verdeeld zodat er geen grote bult schuim uit de machine komt, maar evenredig verdeelde ‘sneeuwvlokken’.

Hoelang blijft de sneeuw liggen?

Hoelang blijft de sneeuw liggen?

Laten we voorop stellen dat het in ieder geval niet heel afhankelijk is van de temperatuur zoals dat bij echte sneeuw wel het geval is. Zoals gezegd wordt er schuim geproduceerd en vaak blijft schuim wel een minuut of 10 tot 15 liggen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren, zoals de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld hard waait of regent, blijft het schuim van de sneeuwmachine minder lang liggen.

Moet ik een sneeuwmachine reinigen?

Het komt zelden voor dat een sneeuwmachine heel het jaar door gebruikt wordt. Vaak wordt het zo’n twee maanden intensief gebruikt en staat hij daarna een paar maanden stil. Het staat vaak niet in de handleiding beschreven, maar het is goed om ze te reinigen wanneer je ze voor een langere tijd wegzet. De sneeuwvloeistof kan namelijk na verloop van tijd toch een beetje aankoeken.

Het reinigen is erg simpel, je spoelt je sneeuwmachine namelijk simpelweg door met (bij voorkeur gedestilleerd) water. Zo zorg je ervoor dat er geen resten van de vloeistof blijven zitten. Zet ‘m daarna droog weg en het is volgend jaar weer helemaal klaar voor gebruik.

Sneeuwmachines voor buiten en binnen?

De vraag of een sneeuwmachine voor buiten en binnen te gebruiken is, krijgen we behoorlijk vaak. En natuurlijk kan je ‘m in theorie wel binnen gebruiken, maar het is niet echt aan te raden. Ook al is het schuim dat geproduceerd wordt onschadelijk, het zal gegarandeerd voor een enorme bende zorgen in je woonkamer. Naast dat binnengebruik voor een behoorlijk water/schuim ballet zal zorgen kan het op gladde ondergronden ook nog voor nare glijpartijen zorgen. Daarom raden het mensen altijd aan om een sneeuwmachine voor buiten aan te schaffen en niet binnenshuis te gebruiken.

Bij buitengebruik verdwijnt het schuim relatief snel (binnen ongeveer 10/15 minuten) en een regenbui zorgt ervoor dat enig residu simpelweg wordt weggespoeld. Het is bovendien heel erg belangrijk dat de ondergrond waar je ‘m gebruikt niet van zichzelf al te glad is, want die ondergrond wordt dan alleen nog maar gladder. De beste optie is om de machine op stoeptegels of gras te plaatsen.

Sneeuwmachine in je tuin plaatsen

Sneeuwmachine kopen?

Wil je definitief een sneeuwmachine kopen? Dan ben je na het lezen van dit blog volledig op de hoogte gesteld van de precieze werking en waar je een sneeuwmachine het beste kunt gebruiken. Heb je toch nog vragen voor je een sneeuwmachine wilt kopen? Stel ze gerust aan onze productspecialisten!

Gerelateerde producten

Chatten