Zo werkt een sneeuwmachine

Zo werkt een sneeuwmachine

Sneeuwmachines, zeker in de laatste maanden van het kalenderjaar zijn sneeuwmachines enorm populair. Helaas hebben we de afgelopen jaren weinig geluk gehad met echte sneeuwval rond de maand december dus neemt men steeds vaker het heft in eigen handen. Sneeuwmachines bieden hiervoor natuurlijk de ideale uitkomst.

Hoe een sneeuwmachine werkt

Laten we beginnen met het feit dat de meeste sneeuwmachines helaas geen echte sneeuw produceren. De meeste sneeuwmachines produceren een soort schuim dat heel erg lijkt op sneeuw. Dit schuim wordt geproduceerd met behulp van een speciale sneeuwvloeistof. Deze vloeistof wordt bij de meeste sneeuwmachines door een ventilator onder hoge druk door een nylonkous geblazen. Op deze manier ontstaat het schuim en wordt het verdeeld zodat er geen grote bult schuim uit de machine komt maar evenredig verdeelde ‘sneeuwvlokken’.

Hoe lang blijft de sneeuw liggen?

Laten we voorop stellen dat het in ieder geval niet heel afhankelijk is van de temperatuur zoals dat bij echte sneeuw wel het geval is. Zoals gezegd wordt er schuim geproduceerd en vaak blijft schuim wel een minuut of 10 tot 15 liggen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren, als het bijvoorbeeld hard waait blijft het schuim minder lang liggen en bij regen is het ook vrij snel weg.

Dit moet je weten over sneeuwmachines

Het komt zelden voor dat een sneeuwmachine heel het jaar door gebruikt wordt. Vaak wordt een sneeuwmachine een maand of 2 intensief gebruikt en staat hij daarna een paar maanden stil. Het staat vaak niet in de handleiding van de sneeuwmachines beschreven maar het is wel goed om ze te reinigen wanneer je ze voor een langere tijd wegzet. De vloeistof kan namelijk na verloop van tijd toch een beetje aankoeken. Het reinigen is erg simpel, je spoelt je sneeuwmachine namelijk simpelweg door met (bij voorkeur gedestilleerd) water. Zo zorg je ervoor dat er geen resten van de vloeistof blijven zitten. Zet de sneeuwmachine droog weg en hij is volgend jaar weer helemaal klaar voor gebruik.

Sneeuwmachines binnen of buiten gebruiken

De vraag of een sneeuwmachine ook binnen te gebruiken is krijgen we behoorlijk vaak. En natuurlijk kan je een sneeuwmachine in theorie wel binnen gebruiken, we kunnen het je echter niet aanraden. Ook al is het schuim dat geproduceerd wordt onschadelijk, het zal gegarandeerd voor een enorme bende zorgen in je woonkamer. Naast dat binnengebruik voor een behoorlijk water/schuim ballet zal zorgen kan het op gladde ondergronden ook nog voor nare glijpartijen zorgen.

Bij buitengebruik verdwijnt het schuim relatief snel (binnen ongeveer 10/15 minuten) en een regenbui zorgt ervoor dat enig residu simpelweg wordt weggespoeld. Sneeuwmachines zijn dus vooral geschikt voor buitengebruik. Let hierbij alleen ook op dat de ondergrond niet al van zichzelf glad is want dat wordt alleen nog maar gladder. Gewone stoeptegels of gras zullen prima als ondergrond volstaan.

Chatten